8
Posted 13/02/2014 by Killian in Tv/Film
 
 

Top 14 Valentijn Films


Dit jaar vieren we bij Brainfreeze opnieuw de hoogdag van de marketing. Aangezien Donnie de grootste afnemer van Kleenex is vroegen we hem jullie 14 films aan te raden die je samen met jouw geliefde kan bekijken. Of dat nu een levende persoon is of je rechterhand.

Vorig jaar bracht Axel jullie zijn heel persoonlijke rom-com top 10. Om redenen die hij toen aanhaalde vielen er heel wat films uit de boot, films die nu wel opgepikt werden. Onderstaande aanraders vallen voor het overgrote deel niet onder de noemer van “rom-com”, maar moeten eerder gezien worden als “date movies”. De betrachting was om het lijstje zo vrolijk mogelijk te maken, maar van deze verbitterde romanticus moet je niet verwachten dat melancholie geen groot deel zal uitmaken van de keuzes. Liever “Knife” of “Shift (alternate version)” van Grizzly Bear dan “Without You” van Mariah Carey en verder dan “Hunting High and Low” van A-Ha mag het niet gaan. Het mag duidelijk zijn dat muziek een belangrijk deel uit maakt van het overbrengen van emoties, daarom bij iedere film een linkje naar een markant nummer dat in de film zit.

14. DAYS OF HEAVEN (Terrence Malick, 1978)

De laatste film van Terrence Malick waar hij nog voornamelijk een verhaal wil vertellen en daarom volgens kwatongen zijn laatste echt goede film. Malick kan niets verkeerd doen, zijn visuele gedichten behoren tot het beste wat het medium te bieden heeft. De regisseur is één van de laatste romantici (volgens de 19de eeuwse stroming, niet de hedendaagse invulling van de term) in de filmwereld.

Days of heaven

Muziek: Leo Kottke – Enderlin

13. PUNCH DRUNK LOVE (Paul Thomas Anderson, 2002)

Een minder bekende film van Paul Thomas Anderson (The Master, There Will Be Blood, Magnolia, Boogie Nights, Hard Eight), maar zeker geen mindere tout court. Adam Sandler toont hier dat hij mits juiste begeleiding wel een goede en genuanceerde vertolking kan afleveren.

Paul Thomas Anderson

Muziek: Jon Brion – “Here We Go

12. FUCKING ÅMÅL (Lukas Moodysson, 1998)

Puberteit. Wat een helse periode was dat… Zo ook voor de hoofdpersonages in Lukas Moodyssons eerste langspeelfilm, met dat verschil dat ze dan ook nog eens in de knoop liggen met hun geaardheid. Die woeste mix van tegenstrijdige emoties die je op die leeftijd niet onder controle hebt, de hormonen die door je lijf gieren en vooral de sullige manier waarop je je gedraagt. Heel herkenbaar…

Fucking Åmål is een teder en authentiek meesterwerkje.

Show me love

Muziek: Foreigner – “I Want To Know What Love Is

11. 10 THINGS I HATE ABOUT YOU (Gil Junger, 1999)

Dit is de film die velen deed inzien dat romantische komedies wel degelijk meer konden zijn dan het vulsel dat Hollywood nog veel te vaak op de wereld loslaat. Zolang je een goed en grappig script hebt – hier een herwerking van Taming of the Shrew, het bekende toneelstuk van William Shakespeare – en acteurs (Joseph Gordon-Levitt!, Heath Ledger!, Julia Stiles!) die vorm geven aan hun interessante personages, maakt het niet uit dat de regie voor de rest nogal flets is. 10 Things I Hate About You doet qua aanpak vaak denken aan Clueless, maar is minder “meta” en je leeft meer mee met de personages.

Heath Ledger Julia Stiles

Muziek: Heath Ledger – “Can’t Take My Eyes Off You

10. STEVE + SKY (Felix Van Groeningen, 2004)

2004 was het jaar dat ons geloof in de Belgische cinema tekenen van herstel begon te vertonen. In dat jaar kwamen namelijk de debuutfilm van Felix Van Groeningen uit: Steve + Sky. Voor het eerst sinds lang nog eens een film die niet door het Antwerpse vriendenclubje gemaakt werd. Wat nog meer was, hij speelde zich af in de stad waar inwoners rondlopen met het meest sappige accent ter wereld (en neen het is niet dat van de ingeweken West-Vlamingen): Gent!

Na The Broken Circle Breakdown is dit van Groeningens beste film. Ook al is het eerder een ruwe diamant die nog wat bijgeslepen had kunnen worden.

beats of love

Muziek: Luc Van Acker – “Zanna

9. ETERNAL SUNSHINE OF THE SPOTLESS MIND (Michel Gondry, 2004)

Michel Gondry‘s beste film omdat hij de visuele kwinkslagen volledig ten dienste stelt van het verhaal (dat is in zijn latere films soms wel anders). Dit is waarschijnlijk de meest donkere film in deze lijst, misschien niet echt voer om Valentijn te vieren. Toch verdient Eternal… hier zijn plaatsje omdat Gondry hier effectief toont dat wij allemaal slaven zijn van die kortsluiting in onze hersenen die liefde heet. Toch kan de film ook troost bieden. Waar we meestal aan het rommelige einde van een relatie enkel de negativiteit lijken te onthouden, toont Gondry ons ook dat we de goede momenten niet mogen vergeten. Het zijn immers die momenten die het langst zullen blijven steken eens de woede is verdreven…

Jim Carrey Kate Winslet

Muziek: Beck – “Everybody’s Gotta Learn Sometime

8. LOST IN TRANSLATION (Sofia Coppola, 2003)

De film waarmee Scarlett Johansson zich voorgoed in de hogere regionen van Hollywood nestelde. Ze geeft hier een subtiele vertolking die blijk geeft van heel wat mensenkennis. Haar personage, Charlotte, mag dan nog niet zo lang op de wereld rondlopen als de aan lager wal geraakte acteur vertolkt door Bill Murray, maar het is duidelijk dat het twee verwante oude zielen zijn die kortstondig troost bij elkaar vinden. Sofia Coppola heeft met haar latere films de kwaliteit van Lost in Translation nog niet kunnen evenaren. Deze door melancholie gedreven film hoort zonder twijfel in ieders top 10 van beste films aller tijden.

Scarlett Johansson

Muziek: The Jesus and Mary Chain – “Just Like Honey

Ga verder naar nummers 7-1…

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.