0
Posted 13/01/2014 by Killian in Tv/Film
 
 

60 Films voor 2014 (Deel 2): Maart-April


Het is nu al enkele dagen in het nieuwe jaar. We worden nu al eens wakker zonder nog een stukje verloren confetti terug te vinden, we realiseren dat die nieuwjaarsvoornemens toch voor 2015 zullen zijn en ook die lever krijgt eindelijk weer wat ademruimte na het verwerken van Bourgondische hoeveelheden voedsel en alcohol. Tijd om het voorbije jaar achter te laten en vooruit te kijken, naar de nieuwe films in 2014 bijvoorbeeld. Brainfreeze zet in de komende weken de 60 films van 2014 die je moet zien op een rijtje. Vandaag belichten we de maanden maart en april. Januari en februari vind je hier.

THE ZERO THEOREMzero_theorem

  • Regisseur: Terry Gilliam
  • Cast: Christoph Waltz, Mélanie Thierry, David Thewlis,  Matt Damon, Ben Whishaw, Tilda Swinton
  • Genre: drama, sci-fi

Qohen Leth is een hacker in een Orwelliaanse toekomst. Hij werkt voor ‘the management’ en houdt zich bezig met onderzoek naar the zero theorem, een wiskundige formule waaruit de betekenis van het leven moet blijken. Zijn werk wordt opgehouden door een tweetal bezoekers: Bainsley, een mooie vrouw en Bob, een jonge gast.

De films van Terry Gilliam zijn altijd de moeite waard. Hoewel hij nooit meer het niveau van pakweg Brazil of Time Bandits haalde, verzekeren zijn films een onderdompeling in een unieke wereld die enkel hij met zijn oog voor detail uit de camera kan schudden. Gilliam ziet The Zero Theorem als het sluitstuk van een dystopische satiretrilogie met Brazil en Twelve Monkeys als vorige delen. Jammer genoeg kreeg de film kreeg gemengde commentaren in de landen waar het reeds verscheen…

Verschijnt: maart 2014

Meter-2

VERONICA MARSVeronica-mars

  • Regisseur: Rob Thomas
  • Cast : Kristen Bell, James Franco, Krysten Ritter, Gaby Hoffmann
  • Genre: neo-noir

Het is negen jaar na het derde en laatste seizoen van de serie Veronica Mars. Het titulaire personage wil niets meer te maken hebben met haar thuisstad Neptune. Helaas wordt haar ex-vriend Logan Echolls beschuldigd van moord zodat ze toch terug op onderzoek moet uitgaan.

In 2007 verscheen de laatste episode van de neo-noir reeks Veronica Mars. Fans klaagden steen en been toen deze reeks werd stopgezet en maker Rob Thomas beantwoorde dat geweeklaag door een film te schrijven. Warner Bros. wou niet instaan voor de kosten en Thomas besloot de fondsen te verzamelen door middel van een Kickstarter-campagne. Wie de reeks kent, heeft ongetwijfeld zijn ticket reeds gekocht, maar ook mensen die nog geen aflevering gezien hebben van deze topserie zullen zich de trip naar de bioscoop niet beklagen…

Verschijnt: maart 2014

Meter-4

300: RISE OF AN EMPIRE300-rise-of-an-empire-poster

  • Regisseur: Noam Murro
  • Cast: Lena Headey, Eva Green, Rodrigo Santoro, David Wenham, Sullivan Stapleton
  • Genre: actie, neo-mythology

Na Xerxes’ overwinning op de 300 Spartanen stoomt de Perzische oorlogsmachine door naar Griekenland. De vele stadstaten, met als belangrijkste Athene en Sparta moeten samenwerken om de overmacht tegen te houden, zowel te land als ter zee.

De regisseur van 300, Zack Snyder, staat zelf niet meer aan het roer maar dit vervolg belooft net dezelfde overload aan geweld, gestroomlijnde krijgers en visuele hoogstandjes. Rise of an Empire is zowel een prequel als een sidequel. We zien dus zowel de opkomst van Xerxes als wat er achter de schermen gebeurde toen de Spartaanse koning Leonidas het onderspit dolf met zijn 300 Spartanen…

Zie ook: De Grote Comic Book Films van 2014

Verschijnt: 5 maart 2014

Meter-5

THE GRAND BUDAPEST HOTELgrand_budapest_hotel_a_p

  • Regisseur: Wes Anderson
  • Cast: Saoirse Ronan, Jude Law, Ralph Fiennes, Léa Seydoux, Tilda Swinton, Bill Murray, Edward Norton, Owen Wilson, Jason Schwartzman, Adrien Brody, Willem Dafoe, Jeff Goldblum, Tom Wilkinson, Harvey Keitel, F. Murray Abraham
  • Genre: drama, komedie

Europa tijdens het interbellum. Nadat Madame D, een one-night-stand van hotel-conciërge Gustave H., sterft, erft hij een schilderij (Boy With Apple). De zoon van Madam D. had zijn zinnen gezet op dat schilderij en laat het lijken alsof Gustave Madame D. vermoord heeft. Gustave verbergt het schilderij en probeert zijn onschuld te bewijzen met de hulp van ‘lobby boy’ Zero Moustafa.

De nieuwe worp van Wes Anderson die we kennen van eerdere pareltjes als The Royal Tenenbaums, Fantastic Mr. Fox en Moonrise Kingdom. Zijn films zijn op zijn minst uitzonderlijk te noemen en dat lijkt hier niet anders te zijn. Uit de trailers blijkt een sfeervol decor en bijhorende visuele stijl. Werp ook eens een blik op de cast. Er zitten meer sterren in The Grand Budapest Hotel dan er op de Hollywood Walk of Fame te vinden zijn.

Verschijnt: 5 maart 2014

Meter-3

THE MONUMENTS MENmonuments_men

  • Regisseur: George Clooney
  • Cast: George Clooney, Cate Blanchett, Matt Damon, Bill Murray, John Goodman, Jean Dujardin
  • Genre: drama, oorlog

The Monuments Men is gebaseerd op een boek dat dan weer het waargebeurde verhaal vertelt van een groep kunsthistorici en museumcurators tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze mannen worden Nazi-Duitsland ingestuurd om kunstvoorwerpen uit de klauwen van de Duitsers te redden. Het rijk staat namelijk op instorten en de Jerries willen alles met hen meesleuren.

Hoewel er sindsdien al honderden andere oorlogen zijn uitgevochten, blijft WOII en die tijdsperiode een grote aantrekkingskracht hebben op de filmwereld. Zie ook The Grand Budapest Hotel en Fury in deze lijst. Het plot klinkt ook zeer interessant. Een groep uiteenlopende karakters in een conflicterende omgeving met een duidelijk en dringend doel en nazi’s als antagonist… Textbook scriptschrijven. Clooney heeft de topacteurs maar uit zijn vriendengroep te kiezen en heeft zelf al als regisseur zijn sporen verdient met The Ides of March en Good Night, and Good Luck.

Verschijnt: 12 maart 2014

Meter-4

THE LEGEND OF HERCULESthe-legend-of-hercules-2014-poster

  • Regisseur: Renny Harlin
  • Cast: Kellan Lutz, Gaia Weiss, Scott Adkins, Roxanne McKee
  • Genre: actie, avontuur, neo-mythology

Het origineverhaal van Hercules. De zoon van Zeus en een koningin. Weet niets van zijn afkomst. Zijn grote liefde, Hebe, de prinses van Kreta, is voorbestemd om te huwen met zijn broer. Hercules zelf wordt verraden door zijn stiefvader, de koning, en belandt in de slavernij. Zal hij de hand van Hebe kunnen terugwinnen? Verslaat hij de koning? Neemt hij zijn rol op als grote held van zijn tijd? Neemt hij zijn tijd om veelvuldig zijn spieren te flexen voor de camera? Wij gokken “ja!”

Brainfreeze houdt van een underdog. En dat deze film een underdog is, kun je wel zeggen. De Kellan Lutz-Hercules moet het dit jaar opnemen tegen de The RockHercules (zie dit artikel voor een blik op Hercules: The Thracian Wars). David tegen Goliath, zou je denken en vermoedelijk zal deze David toch het onderspit moeten delven tegen de populaire Dwayne Johnson. Vergelijk deze plot trouwens eens met dat van Pompeii minus de vulkaan en besef hoezeer Hollywood nood heeft aan een nieuwe stroom ideeën…

Verschijnt: 19 maart 2014

meter-1

GRACE OF MONACOgrace of monaco_

  • Regisseur: Olivier Dahan
  • Cast: Nicole Kidman, Tim Roth, Parker Posey, Milo Ventimiglia, Paz Vega
  • Genre: drama

Begin de jaren 60 dreigde eventjes een invasie van Frankrijk in Monaco. Deze dreiging was het resultaat van een dispuut tussen prins Rainier III van Monaco en de Franse president Charles De Gaulle. Grace of Monaco belicht hoe de voormalige actrice en toenmalige prinses Grace Kelly met deze situatie omging.

Biopics zijn gevaarlijke beestjes. Doe je het goed, dan heb je Oscargoud in handen. Laat je een steek vallen, dan word je beladen met alle zonden van Hollywood. Zie vorig jaar naar Lincoln en Diana, respectievelijk gevierd en de grond ingeboord. Vooral die laatste film heeft veel vergelijkingen met Grace of Monaco. Beiden belichten prinsessen te midden van een crisis. Dat het leven van Kelly bijzonder interessant is en zeker een film waard is, is zeker. Of ze een Lincoln of een Diana is, valt af te wachten.

Verschijnt: 19 maart 2014

Meter-2

captainamericawintersoldierposterCAPTAIN AMERICA: THE WINTER SOLDIER

  • Regisseurs: Anthony & Joe Russo
  • Cast: Scarlett Johansson, Cobie Smulders, Chris Evans, Samuel L. Jackson, Sebastian Stan
  • Genre: superheldenfilm

Twee jaar na het einde van de eerste Captain America-soloprent voelt Steve Rogers zich nog steeds niet helemaal thuis in de moderne wereld. Het is echter een persoon uit zijn eigen tijd die zijn aandacht opeist. Samen met Avengers-teamgenote Black Widow en Falcon, een S.H.I.E.L.D.-agent met mechanische vleugels, gaat hij de strijd aan met de corruptie binnenin S.H.I.E.L.D. en de Winter Soldier, een wel zeer gekende naam uit Cap’s verleden…

Fase 2 va het Marvel-filmuniversum is ondertussen al op volle snelheid. Avengers-leden Iron Man en Thor kregen reeds vorig jaar hun sequel(s). Nu dus ook Captain America. De eerste film uit 2011 was één van de flauwste van fase 1. Als de trailer van deze echter verwachting waarmaakt kunnen we nu een veel betere film verwachten. Het personage werd door de eerste film gevestigd en alle aandacht kan nu vanaf het begin naar de verhaalontwikkeling gaan, met een nieuwe en persoonlijke vijand in de Winter Soldier. Het scenario werd trouwens gebaseerd op de klassieke, gelijknamige verhaallijn uit de comics. Het is de eerste maal dat dit gebeurt voor een Marvel-film.

Zie ook: De Grote Comic Book Films van 2014

Verschijnt: 26 maart 2014

Meter-5

DIVERGENTdivergent_xlg

  • Regisseur: Neil Burger
  • Cast: Shailene Woodley, Kate Winslet, Theo James, Zoë Kravitz, Maggie Q
  • Genre: sci-fi, young adult

In het dystopische Chicago is de samenleving opgedeeld in vijf klassen. Deze worden gemaakt op basis van persoonlijkheid. Beatrice Prior ontdekt als 16-jarige dat ze ‘divergent’ is, wat betekent dat ze tot geen één van de categorieën behoort. Ze verlaat haar familie om bij een andere klasse te gaan wonen en ondergaat een opleiding. Ondertussen loopt het fout in de schijnbaar ideale samenleving, een gebeurtenis waar Beatrice een belangrijke rol in zal spelen…

Hollywood heeft na Twilight en The Hunger Games natuurlijk geld geroken en wil de Young Adult-markt ten volle benutten. Divergent is gebaseerd op het boek met dezelfde naam, geschreven door Veronica Roth. Het gaat hier om een trilogie dus indien de film slaagt, mag je een nieuwe franchise verwachten. Wordt het een film van het niveau Hunger Games, of een goedkope kopie? Het valt af te wachten. Regisseur Neil Burger heeft met The Illusionist en The Lucky Ones al best degelijke prenten afgeleverd en ook de aanwezigheid van Kate Winslet doet hopen op het beste.

Verschijnt: 2 april 2014

Meter-2

THE RAID 2: BERANDALthe-raid-2-berandal

  • Regisseur: Gareth Evans
  • Cast: Iko Uwais, Yayan Ruhian, Donny Alamsyah
  • Genre: actie

Berandal begint waar The Raid: Redemption eindigde. Rama gaat undercover in een maffiasyndicaat in Jakarta. Zijn doel is het blootleggen van de corruptie in de Indonesische politie en het beschermen van zijn eigen familie…

The Raid: Redemption was één van de beste films die 2012 te bieden had en zonder meer de beste actiefilm van dat jaar. De gevechtsscènes waren bikkelhard en spectaculair, maar behielden het realisme dat nodig is om de film niet over-the-top te laten gaan. De setting (alles speelt zich af in één appartementsblok) was een originele invalshoek om de film toch nog dat extra te geven. Dat laatste valt weg in de sequel, Berandal. Uit de eerste beelden blijkt echter dat het andere element, de spectaculaire actie, wel bewaard is gebleven. Een deel van de film speelt zich alvast af in een gevangenis, een gebouw dat veel eigenschappen gemeen heeft met de locatie uit de eerste…

Verschijnt: april/juli 2014

Meter-4

NOAHNoah-poster

  • Regisseur: Darren Aronofsky
  • Cast: Russell Crowe, Jennifer Connelly, Emma Watson, Anthony Hopkins, Logan Lerman
  • Genre: drama, historisch, episch

Een vertelling van het gekende Bijbelse zondvloedverhaal. Een ark. Twee exemplaren van elke diersoort, etc.

Darren Aronofsky staat in de opperste regionen van Brainfreeze’s beste regisseurslijstje. De man moet zijn eerste misstap nog zetten. Dat terwijl hij toch de risico’s van het vak niet ontwijkt. Zijn films worden gestaag groter van omvang, hij begon met het kleinschalige Pi, bereikte de fantasy met The Fountain en waagt zich nu aan een Bijbels epos. De Noah-figuur is al lang een onderwerp van fascinatie voor Aronofsky en hij liet reeds een strip over zijn script maken (Noé: Pour la cruauté des hommes). De verwachtingen zijn hoog gespannen, maar we zijn er vrij gerust in dat ook Noah een topfilm wordt…

Verschijnt: 9 april 2014

Meter-5

ASM2-UpsideDown-NL-OKTHE AMAZING SPIDER-MAN 2

  • Regisseur: Marc Webb
  • Cast: Andrew Garfield, Jamie Foxx, Emma Stone, Paul Giamatti, Dane DeHaan
  • Genre: superheldenfilm

Peter Parker/Spider-Man krijgt af te rekenen met drie nieuwe vijanden: Electro, Rhino en Harry Osborn, de nieuwe Green Goblin en Peter’s vroegere beste vriend. Deze villains hebben één ding gemeen: OsCorp, het bedrijf waar Peter van zijn spinnenkrachten voorzien werd en gelinkt wordt met de mysterieuze verdwijning van zijn ouders…

Wat voor Captain America geldt, geldt ook voor Spider-Man. We kennen door de eerste film het personage, nu is er plaats voor verhaal- en karakterontwikkeling. Klasse-acteurs als Jamie Foxx en Paul Giamatti als vijanden is alvast zeer aantrekkelijk. En ook de verdere opkomst van OsCorp en de Sinister Six is een interessante ontwikkeling…

Zie ook: De Grote Comic Book Films van 2014

Verschijnt: 16 april 2014

Meter-4

TRANSCENDENCEtranscendence___poster_by_antovolk-d6dljxv

  • Regisseur: Wally Pfister
  • Cast: Johnny Depp, Kate Mara, Rebecca Hall, Morgan Freeman, Cillian Murphy
  • Genre: sci-fi, thriller

Wally Pfister is de vaste DOP (Director of Photography) van Christopher Nolan. Je mag dan ook een film in de stijl van deze regisseur verwachten. Het verhaal leent er zich ook toe: Will (Johnny Depp) is een wetenschapper die zijn bewustzijn in een computer downloadt. Je moet zelf geen wetenschapper zijn om te voorspellen dat Will al gauw zijn nieuw verworven krachten zal misbruiken. Naast Depp brengt Pfister ook wat acteurs uit de Nolanhoek mee, o.a. Morgan Freeman en Cillian Murphy. Deze Transcendence is er dus eentje om in de agenda aan te duiden…

Verschijnt: 16 april 2014

Meter-3

THE QUIET ONESthe-quiet-ones-poster

  • Regisseur: John Pogue
  • Cast: Jared Harris, Sam Claflin, Olivia Cooke, Erin Richards
  • Genre: Horror

Coupland is een nogal excentrieke professor aan een Britse universiteit. Volgens hem bestaan klopgeesten en zijn het manifestaties van de menselijke negativiteit. Hij besluit samen met enkele studenten een test uit te voeren waarbij ze een persoon tot de rand van de waanzin drijven. Al vlug blijkt de theorie van de prof te kloppen, maar al even snel loopt alles compleet uit de hand…

Een productie van Hammer Films, de legendarische studio achter enkele vele horrorklassiekers zoals Dracula en The Mummy. De studio doofde uit in de jaren 70 maar beleefde een revival in 2007 met o.a. Let Me In en The Woman in Black. Allen interessante films. Ook The Quiet Ones belooft een stukje good old fashioned horror.

Verschijnt: 23 april 2014

Meter-2

MUPPETS MOST WANTEDMuppets-Most-Wanted-Poster

  • Regisseur: James Bobin
  • Cast: Tom Hiddleston, Zach Galifianakis, Tina Fey, Ty Burrell, Ricky Gervais
  • Genre: Komedie

The Muppets toeren doorheen Europa met hun show. Helaas loopt één en ander fout wanneer Kermit een dubbelganger blijkt te hebben. Deze Constantine is een zware crimineel en Kermit krijgt al vlug de halve Europese politiemacht achter zich aan…

De reünie van The Muppets in 2011 werd vrij goed ontvangen, zowel op gebied van box-office als recensies. Een sequel kon dus niet uitblijven. En waarom ook niet? Na al die tientallen jaren blijft de groep poppen verfrissend en vooral grappig. Met de inbreng van acteurs als Gervais, Hiddleston en Fey moet ook Most Wanted anderhalf uur lachen garanderen

Verschijnt:30 april 2014

Meter-3

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.