15
Posted 09/01/2014 by Killian in Tv/Film
 
 

60 Films voor 2014 (Deel 1): Januari-Februari


We zijn nu al enkele dagen in het nieuwe jaar. We worden nu al eens wakker zonder nog een stukje verloren confetti terug te vinden, we realiseren dat die nieuwjaarsvoornemens toch voor 2015 zullen zijn en ook die lever krijgt eindelijk weer wat ademruimte na het verwerken van Bourgondische hoeveelheden voedsel en alcohol. Tijd om het voorbije jaar achter te laten en vooruit te kijken, naar de nieuwe films in 2014 bijvoorbeeld. Brainfreeze zet in de komende weken de 60 films van 2014 die je moet zien op een rijtje. Vandaag belichten we de maanden januari en februari.

Paranormal-Activity-The-Marked-OnesPARANORMAL ACTIVITY: THE MARKED ONES

 • Regisseur: Christopher Landon
 • Cast: Molly Ephraim, Katie Featherston, Andrew Jacobs, Jorge Diaz
 • Genre: horror

Een sidequel die ook een sequel is. De film volgt op Paranormal Activity 3 maar heeft verder geen invloed op de hoofdreeks. De onderbuurvrouw van Jesse sterft onder mysterieuze omstandigheden. Jesse en zijn vriend Hector gaan op onderzoek uit in het appartement. Wanneer hij terugkomt, merkt hij de afdruk van een beet op in zijn arm. Langzaamaan neemt een vreemde entiteit bezit van Jesse terwijl zijn vrienden hem proberen redden…

De found footage horror werd eventjes nieuwe adem ingeblazen door films als Paranormal Activity en REC. Een nieuwe adem wordt door de filmbusiness al snel volledig uitgemolken tot er enkel nog een halve doodsreutel overblijft. Dat is niet anders met Paranormal Activity. Toch kan deze reeks ons nog steeds bekoren. Hoewel je de scares al van mijlen ver ziet aankomen, krijgen we bij elke kijkbeurt toch nog hartkloppingen. The Marked Ones volgt dezelfde werkwijze als de eerdere films in de franchise maar richt zich op andere personages in een andere setting. Mogelijks is er dus ruimte voor vernieuwing.

Verschijnt: 1 januari

meter-1

TheWolfofWallStreeTHE WOLF OF WALL STREET

 • Regisseur: Martin Scorsese
 • Cast: Leonardo DiCaprio, Jonah Hill, Margot Robbie, Matthew McConaughey
 • Genre: drama, gebaseerd op waargebeurde feiten

Een film gebaseerd op de memoires van Jordan Belfort, een stockbroker uit begin de jaren 90, die zich bezig hield met fraude en oplichting. Daarbij leefde hij tevens ‘the good life’ van een jonge miljonair: feestjes, drugs en prostituees.

Scorsese en Dicaprio. Tot op heden heeft die combinatie nog geen windeieren gelegd. Ze maakten reeds vijf films samen, stuk voor stuk topfilms. Scorsese werkte ook al samen met Terence Winter, de schrijver van de film. Dat is dan weer de man achter The Sopranos en Boardwalk Empire. Er liep dus wel serieus wat talent rond op de set van The Wolf of Wall Street. Reden genoeg om een bezoekje aan de cinema te brengen.

Nog een extra motivatie: de film vestigde het record voor meeste fucks in een niet-documentairefilm. Het f-woord passeert maar liefst 506 keer.

Verschijnt: 8 januari

Meter-4

Jai-Ho-CleanJAI HO

 • Regisseur: Sohail Khan
 • Cast: Salman Khan, Tabu
 • Genre: actie

Jai Ho heeft een systeem om een betere maatschappij te creëren. Hij helpt iemand zolang die persoon in ruil iemand anders helpt. Zo ontstaat een steeds grotere groep mensen die elkaar helpen. Jammer genoeg vindt niet iedereen Jai Ho een toffe kerel en maakt hij vijanden. Al gauw moet hij het als een one-man army opnemen tegen, wel, een multiple-man army.

Een Bollywoodfilm, dat hebben we hier nog niet zo vaak gehad. Jai Ho is een remake (ja, ook in Bollywood hebben ze die ziekte) van een andere Indische film: Stalin. De trailer belooft stevige en over-the-top actie en of dat nu in het Indisch, Engels of Klingon is, wie maalt er om?

Verschijnt: januari

meter-1

i-frankenstein-poster-4I, FRANKENSTEIN

 • Regisseur: Stuart Beattie
 • Cast: Aaron Eckhart, Bill Nighy, Miranda Otto, Kevin Grevioux
 • Genre: horror, actie

De eerste “echte” comicbookfilm dit jaar is zo’n typisch voorbeeld van een script/pitch voor een graphic novel, dewelke dan meteen in een screenplay voor een film werd gegoten. Het is in feite nog steeds onduidelijk of de graphic novel van Underworld-schrijver/producer Kevin Grevioux – tevens scenarist en acteur in de film – nog zal uitgebracht worden, want vertragingen vanwege de filmproductie lijken hier onvermijdelijk te zijn. Hoe dan ook, in het verhaal komt Adam – het monster van Frankenstein – 200 jaar na de dood van zijn maker terecht in een oorlog tussen twee demonische en onsterfelijke clans. Actie, horror en Aaron Eckhart (The Dark Knight) opnieuw met een verminkt gezicht.

Zie ook: De Grote Comic Book Films van 2014

Verschijnt: 29 januari

Meter-3

jack ryanJACK RYAN: SHADOW RECRUIT

 • Regisseur: Kenneth Branagh
 • Cast: Chris Pine, Keira Knightley, Kevin Costner, Kenneth Branagh
 • Genre: thriller

Jack Ryan wordt gerekruteerd door de CIA en gaat undercover in de financiële wereld van Wall Street. Hij ontdekt al vlug verdachte transacties die hem naar Moskou leiden. Blijkt dat Russische terroristen, onder leiding van Viktor Cherevin, een complot beramen om de Amerikaanse economie te ontwrichten…

De vijfde film rond de hoofdfiguur uit de boeken van Tom Clancy. Chris Pine neemt de rol over van Alec Baldwin, Harrison Ford en Ben Affleck. De films zijn niet zo eenvoudig te plaatsen. De plots draaien rond een gigantisch complot met catastrofale gevolgen, wat meestal een pure actiefilm doet vermoeden. Dat is niet zo bij de Jack Ryan-films. Die moeten het meer hebben van gesprekken, speurwerk en langzaam opgebouwde spanning. Wie zich bij die omschrijving in de handen wrijft, zit op zijn plaats bij deze film.

Verschijnt: 29 januari

Meter-3

1483.main_robocop-poster_2ROBOCOP

 • Regisseur: José Padilha
 • Cast: Joel Kinnaman, Gary Oldman, Michael Keaton, Abbie Cornish, Samuel L. Jackson
 • Genre: sci-fi, actie

In het Detroit van 2028 heeft het bedrijf OmniCorp het voor het zeggen. De firma levert drones aan het leger die de robots inzetten in conflictgebieden. In eigen land willen de burgers geen robots op straat en worden de machines niet toegelaten. OmniCorp denkt daar nu de oplossing voor gevonden te hebben. Wanneer Alex Murphy, een plichtsbewuste agent, zwaargewond raakt, combineren ze zijn restanten met een machine: RoboCop is geboren…

Wie de eerste film kent, kan niet anders dan nieuwsgierig zijn naar deze moderne versie. Paul Verhoevens klassieker toppen is moeilijk, dat bewees de remake van Total Recall vorig jaar, maar een spectaculaire film afleveren moet met een verhaal als dit zeker doenbaar zijn.

Verschijnt: Tussen 5-13 februari in de meeste Europese landen.

Meter-4

Pompeii-posterPOMPEII

 • Regisseur: Paul W.S. Anderson
 • Cast: Kit Harington, Carrie-Anne Moss, Emily Browning, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Kiefer Sutherland
 • Genre: neo-mythology, actie

Milo, een slaaf die gladiator wordt, wil zijn geliefde Cassia redden. Deze dochter van een rijke handelaar is namelijk uitgehuwelijkt aan een corrupte senator. Maar dat speelt eigenlijk geen rol want het is het jaar 79 v.C. en het verhaal speelt zich af in de stad Pompeï. Everyone dies, the end!

Gladiator, Spartacus en Dante’s Peak in één. What’s not to like? Kleine downer: regisseur Paul W.S. Anderson heeft met o.a. een resem Resident Evil-films, Mortal Kombat, Event Horizon en The Three Musketeers, nu niet bepaald een palmares waar we van in vuur en vlam staan.

Verschijnt: 19 februari

Meter-3

only-lovers-left-alive-teaser-poster-1ONLY LOVERS LEFT ALIVE

 • Regisseur: Jim Jarmusch
 • Cast: Tom Hiddleston, Tilda Swinton, Mia Wasikowska, John Hurt, Jeffrey Wright
 • Genre: drama, horror

Na een periode apart geleefd te hebben gaat Eve, een eeuwenoude vampier naar Adam, haar liefde sinds eeuwen, op zoek. Adam is echter depressief door het gedrag van de mensheid. Op de kop toe komt Ava, de wilde zus van Eva, hun hereniging verstoren.

Tom Hiddleston en Tilda Swinton zijn twee rock ’n roll vampieren. Dat tegen de achtergrond van een druilerige, bijna noir-stad. Speciaal, dat is het minst dat je kan zeggen. Deze film is dus zeker niet voor iedereen weggelegd. Pakken sfeer, intrigerende personages, uitmuntende acteerprestaties en een interessant verhaal. Een underdog om naar uit te kijken.

Verschijnt: 19 februari

Meter-5

winters-tale-posterWINTER’S TALE

 • Regisseur: Akiva Goldsman
 • Cast: Jennifer Connelly,Colin Farrell, Will Smith, Russell Crowe
 • Genre: drama, fantasy

Opnieuw een adaptatie van een boek (is er nog één iemand met originele ideeën in Hollywood?). Peter Lake is een inbreker in het 19e eeuwse New York. Bij een inbraak wordt hij betrapt door Beverly, een meisje op wie hij ogenblikkelijk verliefd wordt. De twee starten een romance. Een films zou geen film zijn, moest er geen ‘maar’ volgen. Beverly is namelijk stervende. Er zit echter ook een magisch kantje aan de film. Op de vlucht voor zijn ex-bendeleden wordt Peter namelijk gered door een witte hengst, Athansor, die zijn beschermengel wordt. Een deel van de film speelt zich ook in het hedendaagse New York af. Peter reist namelijk door de tijd naar het nu.

De eerste film die schrijver Akiva Goldsman regisseert. De films die hij schreef gingen van Batman & Robin tot A Beautiful Mind. Afwachten tot welke categorie deze gaat behoren. Origineel is het verhaal wel en naar verluid is de film een echt passieproject voor Goldsman. We geven hem zeker het voordeel van de twijfel.

Verschijnt: 19 februari

Meter-3

The_Lego_Movie_posterTHE LEGO MOVIE

 • Regisseurs: Phil Lord & Chris Miller
 • Stemmencast: Morgan Freeman, Chris Pratt, Will Ferrell, Liam Neeson
 • Genre: 3D Animatie/Avontuur

Van de regisseurs van Cloudy with a Chance of Meatballs en 21 Jump Street komt een 3D CGI-avontuur gebaseerd op de gekende Deense blokjes. Films gebaseerd op speelgoedlijnen zijn niets nieuws (Transformers, G.I. Joe)… but this is getting ridiculousEmmet, een doordeweekse minifiguur, wordt verkeerdelijk uitverkoren om het LEGO-universum te redden van de kwaadaardige Lord Business. Zeer cliché allemaal, maar een stevige sterrencast en vooral heel wat cameo’s van gekende figuren – waaronder Batman, Superman en andere DC-superhelden – kunnen de animatiefilm weleens redden.

Verschijnt: 26 februari

Zie ook: De Grote Comic Book Films van 2014

Meter-2

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.