2
Posted 31/12/2013 by Killian in Tv/Film
 
 

De Beste (en Slechtste) Films van 2013


Het einde van het jaar staat gelijk aan eindejaarslijstjes! Ook de Brainfreeze-crew vertelt jullie wat zij de beste films van het jaar vonden. Vertel ons vooral ook zelf welke films jullie hebben kunnen beroeren (of niet) in de comments!

LAV (Queen B of Brainfreeze)

Het is altijd moeilijk om favorieten te kiezen, een top 5 kan voor mij dan ook nooit helemaal accuraat zijn, maar om niet moeilijk te doen heb ik toch mijn best gedaan om een zo’n goed mogelijk overzicht te geven van welke films naar mijn mening echt de moeite waren en voor een boeiend en fijn filmjaar gezorgd hebben. Naast deze vijf wil ik toch ook een eervolle vermelding geven aan onder andere Only God Forgives, Monsters University, Stoker, Under The Skin en waarschijnlijk tal van andere films die ik dit jaar niet tijdig genoeg heb kunnen bekijken. 

 1. GRAVITY (Alfonso Cuarón): Gravity was dit jaar één van de meest indrukwekkende films. De film houdt een constante confrontatie aan met extremen die inspeleelt op de emoties en intuïties van de toeschouwer. Een film die enkel maar helemaal tot zijn recht kan komen in een cinemazaal en je als kijker niet zomaar los laat als je de zaal verlaat.
 2. DJANGO UNCHAINED (Quentin Tarantino): Quentin Tarantino staat vooral bekend om met zijn films een hommage te brengen aan een specifiek genre, stijl of regisseur. Toch is er altijd een zeer duidelijke en unieke stempel zichtbaar op zijn films. Django Unchained was dan ook alles wat je kon verwachten van een Tarantinofilm en entertainment van een zeer hoog niveau.
 3. THE GREAT GATSBY (Baz Luhrmann): Ook deze film was een spektakel. Hoewel The Great Gatsby zeker niet bij iedereen in smaak viel gaf de film voor mij een zeer fijne kijkervaring en was het één van de films die het langst een positieve indruk naliet. Zeer gestyleerd maar ook zeker niet zonder inhoud, de film speelt in op al je zintuigen.
 4. AS I LAY DYING (James Franco): As I Lay Dying is misschien wel de minst toegankelijke film uit dit lijstje en viel ook niet bij iedereen in de smaak maar toch was deze film één van de hoogtepunten op filmisch gebied dit jaar. James Franco kwam niet alleen als acteur, maar ook als regisseur zeer verrassend uit de hoek.
 5. MAN OF STEEL (Zack Snyder): Iedere keer dat ik deze film opnieuw bekijk vind ik hem beter en beter. Man of Steel heeft hier en daar zeker wel wat kwaaltjes maar ik amuseer me rot met het bekijken van deze geslaagde comicverfilming en vind het voornamelijk een uiterst interessante basis om verdere films op voort te bouwen.

django-unchained-first-reviews The-Great-Gatsby3 as-i-lay-dying mos6

TOM (GO PRO Slow-Mo)

Ik vond het echt een flauw jaar op het gebied van zeer goede films. Er zijn er wel enkele middelmatige of die net boven het middelmatige komen, Gravity en Stoker bijvoorbeeld, maar die eerste vind ik ferm overroepen en die tweede zou ik nog eens moeten zien om te weten of het zeer goed of toch gewoon goed is. Ik wijs er echter op dat ik te weinig films in de bioscoop zie… Ik durf wedden dat ik bijvoorbeeld Only God Forgives super zou vinden, maar ik moet hem dus nog zien.

 1. THE GREAT GATSBY (Baz Luhrmann): Ronduit een fantastische film. Muziek, acteerprestaties, special effects, décor en sfeer komen samen tot één groot feest. Het beste van 2013…
 2. MAN OF STEEL (Zack Snyder): Ja, het is weer een ‘donkere’ interpretatie van een superheld. Ik hou echter van die moody en duistere types, of ze nu een cape dragen of gewoon Jan met de pet zijn. Man of Steel bracht daarbij een zeer hoog niveau aan spektakel en gaf de drie hoofdpersonages genoeg achtergrond en ontwikkeling om de val van de bordkartonnen personages te vermijden.
 3. THE HOBBIT: THE DESOLATION OF SMAUG (Peter Jackson): Beter dan de eerste The Hobbit die mijns inziens ook al een goede film was. Actie, interessante personages (al waren het er nog altijd te veel), degelijke effecten… Een wervelend avontuur!

a-great-gatsby   poster-hobbit-smaug   246363id2c_MOS_INTL_BANNER_KalEl_48inW_x_70inH.indd

ARNO (Super Editor from Krypton)

 1. man-of-steel-henry-cavillMAN OF STEEL (Zack Snyder): Waarschijnlijk de beste superheldenfilm tot hiertoe en een fantastische basis voor het DC-filmuniversum. Een “donkerdere” en misschien van iets te weinig humor voorziene Superman-film, ja, en misschien hadden er her en der nog wat dingen beter kunnen worden toegelicht/uitgelegd, maar ‘s werelds eerste superheld maakte een fantastische comeback op het grote scherm. Met geweldige acteerprestaties van Henry Cavill, Amy Adams en co, epische actie en een prachtige nieuwe soundtrack van Hans Zimmer stelde de Superman-reboot niet teleur. Integendeel!
 2. thor posterTHOR: THE DARK WORLD (Alan Taylor): “Hoofdschurk” Malekith werd pijnlijk overschaduwd door Loki en de grappig bedoelde, maar totaal hun doel missende scènes op aarde haalden de vaart wat uit het verhaal. Toch was Thor: The Dark World met méér actie, méér Loki, méér Thor en vooral méér Asgard en andere werelden de op één na beste superheldenfilm van het jaar. Het werd daarmee nog lang niet zo goed als The Avengers, maar de Marvel-sequel spoelde toch al wel de wrange nasmaak van Iron Man 3 weg en leverde de Thor-film die je altijd al wou zien. Tevens was het, ironisch genoeg, deze Marvel-film die bewees hoe je een DC-stijl Crisis on Multiple Earths naar het grote scherm vertaalt…
 3. django unchained ftDJANGO UNCHAINED (Quentin Tarantino): Tarantino does it again! Zo maak je het genre der Spaghettiwesterns terug interessant. Wederom een oerdegelijk script – al begint het “ik neem wraak”-cliché wat oud te worden – en natuurlijk weer geweldige vertolkingen van een stel topacteurs. Jamie Foxx was zeer genietbaar als Django, maar het waren vooral Christoph Waltz, Samuel L. Jackson en een werkelijk sublieme Leonardo DiCaprio die de show stalen. Ja, de rapsongs gingen er op het einde zwaar over en het is wederom een Tarantinofilm met koelbloedige wraak als hoofdthema, maar ach…
 4. james-mccavoy-in-filthFILTH (Jon S. Baird): Ik heb het wel voor de boeken van Irvine Welsh, vol met vuilbekkende, hard drinkende, asociale, aan seks-, drugs- en geweld verslaafde – maar tegelijk oh zo fragiele Schotten. De verfilming van Jon S. Baird bleef in wezen nog redelijk trouw aan het boek en vooral James McAvoy speelde als de bipolaire, steeds dieper in de afgrond zakkende Schotse smeris Bruce Robertson één van de meest memorabele rollen van zijn leven. Filth gaat van het ene emotionele uiterste in het andere, maar het levert wel de beste Irvine Welsh-verfilming op sinds het machtige Trainspotting uit 1996.
 5. The-Wolverine-Hugh-Jackman-image-600x529THE WOLVERINE (James Mangold): Losjes gebaseerd op één van zijn meest klassieke verhaallijnen, leverde The Wolverine eindelijk een goeie, persoonlijke solofilm rond Marvel’s geklauwde mutant op. De prent loopt wat spaak naar het einde toe en de villains stelden niets voor, maar het maakte weinig uit: Hugh Jackman demonstreert nog maar eens zijn affectie voor het personage en geeft zijn beste vertolking als Wolverine tot hiertoe. Fans van de soloreeks moeten zeker ook eens de verlengde Unleashed-editie checken!

En ergens tussen die twee uitersten vallen The Hobbit: The Desolation of Smaug en The Hunger Games: Catching Fire (leuk, maar slechts zoethoudertjes tot het derde deel)Star Trek Into Darkness en vooral Pacific Rim, zoals ze die laatste bij Honest Trailers van Screen Junkies benoemen: ofwel “the most awesome dumb movie ever made” of “the dumbest awesome movie ever made”. Ha!

Klik verder naar de lijstjes van Donnie Darko, Axel en Malkavian!

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.