Random Article


START TO READ: Green Arrow

 


5
Posted 05/12/2013 by

Comics… Hoe begin je eraan? Hoe bepaal je of een serie iets voor jou is? Waar pik je terug in nadat je een personage jarenlang niet meer hebt gevolgd? Ga je voor de superhelden van Marvel of DC, of eerder voor een originele serie in een ander genre van Vertigo, Image of Dark Horse? Wat is het verschil tussen een comic en een graphic novel? Hoeveel titels met het woord “Batman” erin zijn er eigenlijk en is er een superheldenteam waar Wolverine eens niet mee meedoet? Om op deze vragen en meer een antwoord te bieden is er START TO READ, waarin Brainfreeze haar team experts aanzet tot het opstellen van een definitieve leeslijst voor zowel de beginnende als gevorderde comicbooklezer.

Vandaag richten we onze pijlen op GREEN ARROW en zetten we de in soft- of hardcover gebundelde instappunten voor de residente groene boogschutter van DC Comics op een rij.

Green_Arrow_Vol_5_logo

 • greenarrowEchte naam: Oliver Jonas “Ollie” Queen
 • Eerste verschijning: More Fun Comics #73 (1941)
 • Uitvalsbasis: Star City en Seattle, Verenigde Staten
 • Beroep: CEO van Queen Industries, industrieel, hoofd van Q-Core, ex-burgemeester van Star City, ex-politiek columnist, professioneel feestneus
 • Capaciteiten: Expert in boogschieten en verscheidene gevechtskunsten, atleet, hoogtechnologische “trick arrows”
 • Teams: Justice League of America, Justice League, Outsiders, Seven Soldiers of Victory
 • Belangrijkste relaties: Dinah Drake/Lance aka Black Canary (liefdesinteresse/partner/ex-vrouw), Roy Harper aka Speedy/Arsenal/Red Arrow (sidekick, surrogaatzoon), Mia Dearden/Speedy (sidekick), Connor Hawke (zoon, tijdelijke opvolger), Hal Jordan/Green Lantern (beste vriend/teamgenoot), John Diggle (bodyguard), Hawkman (rivaal/teamgenoot)
 • Belangrijkste vijanden: Count Vertigo, Merlyn/Black Arrow, Shado, Onomatopeia, Deathstroke, Constantine Drakon, China White, Prometheus, Komodo, The League of Assassins

Green_Arrow_v3_1Oliver Queen was een arrogante playboy, industrieel en rijkeluisjongen die na een schipbreuk op een verlaten eiland aanspoelde. Hier moest hij op zijn eentje zien te overleven en trainde hij zichzelf tot een expert met pijl en boog. Wanneer hij terugkeerde naar Star City werd hij de Green Arrow, een gemaskerde superheld voor de gewone man, die zijn fortuin, hoogtechnologische pijlen, boog en andere gadgets aanwendde tot het bestrijden van corruptie en onrecht… Aanvankelijk kon je Green Arrow het best omschrijven als een kruising tussen Batman en Robin Hood, maar uiteindelijk werd hij één van de meest politiek uitgesproken en menselijke superhelden in het DC-universum. Ollie heeft verder een reputatie als womanizer en een aantrekking tot gevaarlijke vrouwen aan de andere kant van de wet. Ook is hij enorm koppig, arrogant en verdedigt hij steeds hardnekkig zijn mening (iets wat regelmatig problemen oplevert met zijn teamgenoten in de Justice League of America).

De avonturen van Green Arrow verschenen als back-up in verschillende comics. Een eerste soloreeks kwam er pas in 1983, sindsdien zijn er nog een vijftal gevolgd. Ollie verschijnt tevens met vaste regelmaat in de Justice League/Justice League of America-reeksen, de series rond Green Lantern en Black Canary en verschillende grote DC-events. Buiten de comics heeft hij er al optredens in animatieseries, videogames en de tv-serie Smallville opzitten en in 2012 ging de geprezen tv-reeks Arrow van start. Momenteel schittert de Emerald Archer in Green Arrow (New 52), Justice League of America (New 52) en de hiervan losstaande digitale comic Arrow, die zich in de wereld van de tv-serie afspeelt.

 

starttoread-aanraders

Onze selectie uit de beschikbare Green Arrow-verhaallijnen, netjes op een rij en voor elk wat wils.

Green_Arrow_Year_One_1

Buy1

GREEN ARROW: YEAR ONE

 • Jaar: 2007
 • Schrijver: Andy Diggle
 • Artiest: Jock
 • Verzamelt: Green Arrow – Year One #1-6

Year One is een op zichzelf staand verhaal waarin de oorsprong van Oliver Queen opnieuw wordt verteld. Van zijn tijd op het (uiteindelijk toch niet zo heel verlaten) eiland tot zijn debuut als Green Arrow in Star City. Het verhaal vormde de grootste inspiratiebron voor de Arrow-tv-reeks – waar trouwens de achternaam van schrijver Andy Diggle aan het personage John Diggle werd geschonken – en kan zonder enige voorkennis gelezen worden. Een ideaal beginpunt voor iedere lezer.

GREEN LANTERN/GREEN ARROW

Buy1

 • Jaar: 1970-1974
 • Schrijver: Denny O’Neil
 • Artiest: Neal Adams
 • Verzamelt: Green Lantern (v2) #76-87, 89. Back-ups uit The Flash (v1) #212-219, 226.

De extreem links en haast anarchistisch geworden Green Arrow en de meer naar rechts aanleunende ruimte-agent Hal Jordan/Green Lantern trekken doorheen de Verenigde Staten in verhalen doordrenkt van politieke en sociale commentaren. Er komen weinig superschurken of superheldendaden aan te pas, want Ollie en Hal worden voornamelijk geconfronteerd met relevante sociale problemen. Ollie’s politieke visies en vriendschap met Hal Jordan werden hier pas echt gevormd en verstevigd. Bevat tevens één van de bekendste Green Arrow-verhalen, “Snowbirds Don’t Fly“, waar Ollie’s sidekick Speedy aan de drugs geraakt (zijn codenaam had nochtans een weggevertje moeten zijn)…

 • De gedeelde avonturen van Hal en Ollie gaan verder in het voorlopig nog niet verzamelde Green Lantern (v2) #90-122. Beide heren zouden later nog meermaals team-ups beleven in hun solo- en Justice League-reeksen. Hetzelfde geldt voor hun opvolgers uit de jaren 90: Connor Hawke en Kyle Rayner.
GA-longbow

Buy1

THE LONGBOW HUNTERS

 • Jaar: 1987
 • Schrijver/artiest: Mike Grell
 • Verzamelt: Green Arrow – The Longbow Hunters #1-3.

Met The Longbow Hunters zou Mike Grell de Green Arrow herdefiniëren gedurende de jaren 80 en diens wereld een pak realistischer en grimmiger maken. Een iets oudere Oliver Queen en zijn geliefde Dinah Lance/Black Canary trekken naar Seattle, waar Ollie zijn trick arrows inruilt voor echte pijlen en ze durft gebruiken ook. Bevat ook het debuut van de Japanse huurmoordenares en femme fatale, Shado. The Longbow Hunters werd de start van een lange periode aan donkere en meer realistische Green Arrow-verhalen, zonder dat er andere superhelden of kostuums aan te pas kwamen. Ollie jaagde hier op “normale” seriemoordenaars, verkrachters en maffiabazen, geen superschurken.

 • Verhaal loopt verder in GREEN ARROW VOLUME 1: HUNTER’S MOON, VOL.2: HERE THERE BE DRAGONS en VOL.3: THE TRIAL OF OLIVER QUEEN. Mike Grell schreef deze serie van 1988 tot 1994. Ook herschreef hij de oorsprong van Oliver in 1993 in de Year One-achtige miniserie Green Arrow: The Wonder Year. Green Arrow (volume 2) liep nog door tot 1998, voornamelijk onder schrijvers Kelley Puckett en later Chuck Dixon. Oliver Queen stierf in delen #100-101 (1995), waarna zijn zoon Connor Hawke het overnam tot en met deel #137.

QUIVER

 • Jaar: 2001-02
 • Schrijver: Kevin Smith
 • Artiesten: Phil Hester, Ande Parks
 • Verzamelt: Green Arrow (v3) #1-10.

Filmregisseur en übergeek Kevin Smith laat Oliver Queen, na zijn dood midden jaren 90, terugkeren tot het rijk der levenden. Ondertussen is er veel veranderd, zo is Hal Jordan tijdelijk het Green Lantern-zijn af en werd de boog van de Green Arrow overgenomen door Olivers onwettige zoon: Connor Hawke. Quiver laat Oliver de gebeurtenissen van The Longbow Hunters en de vorige soloreeks handig vergeten en start een nieuwe periode in het leven van de Emerald Archer. Bevat ook het debuut van de jonge, seropositieve ex-prostituee Mia Dearden, die uiteindelijk de tweede Speedy zal worden.

 • Verhaal loopt verder in GREEN ARROW: THE SOUNDS OF VIOLENCE, de tweede en laatste bundeling geschreven door Kevin Smith. Verzamelt delen #11-15.
ga-archersquest

Buy1

THE ARCHER’S QUEST

 • Jaar: 2002-03
 • Schrijver: Brad Meltzer
 • Artiesten: Phil Hester, Ande Parks
 • Verzamelt: Green Arrow (v3) #16-21.

Een nog steeds met zijn miraculeuze verrijzenis worstelende Ollie trekt samen met zijn inmiddels volwassen geworden ex-sidekick Arsenal (Roy Harper) op zoek naar verschillende verloren voorwerpen uit zijn carrière als de Green Arrow. Verdere rollen zijn er voor Black Canary en Connor Hawke. The Archer’s Quest is ideaal als een “walk down memory lane” of zelfs als “Green Arrow’s Greatest Hits“-moment om de geschiedenis van het personage wat beter te leren kennen.

 • Verhaal loopt verder in GREEN ARROW: STRAIGHT SHOOTER, waarin schrijver Judd Winick de reeks tot het einde overneemt. Green Arrow (v3) bleef doorlopen tot deel #75 (2007) en werd grotendeels gebundeld in de volgende bundelingen: STRAIGHT SHOOTER, CITY WALLS, MOVING TARGETS, HEADING INTO THE LIGHT, CRAWLING FROM THE WRECKAGE en ROAD TO JERICHO.

Buy1

GREEN ARROW/BLACK CANARY: THE WEDDING ALBUM

 • Jaar: 2007
 • Schrijver: Judd Winick
 • Artiesten: Amanda Conner, Cliff Chiang
 • Verzamelt: Green Arrow and Black Canary Wedding Special, Green Arrow/Black Canary #1-5.

Eindelijk is het zover: Green Arrow en Black Canary gaan trouwen en de hele Justice League werd uitgenodigd! Ollie is echter niet wie hij lijkt en op de huwelijksreis loopt het wel fameus mis. Black Canary gaat samen met Connor Hawke en Speedy op zoek naar de whereabouts van de echte Oliver Queen in deze eerste verhaallijn van de Green Arrow/Black Canary team-upreeks.

 • Verhaal loopt verder in FAMILY BUSINESS, A LEAGUE OF THEIR OWN, ENEMIES LIST, BIG GAME en het afsluitende FIVE STAGES. Aan The Wedding Album zelf gaat nog het inleidende GREEN ARROW/BLACK CANARY: ROAD TO THE ALTAR vooraf. GREEN ARROW/BLACK CANARY: FOR BETTER OR FOR WORSE levert een overzicht van de relatie tussen de twee superhelden doorheen de jaren. Na Five Stages begint de val van Green Arrow in JUSTICE LEAGUE: CRY FOR JUSTICE, JUSTICE LEAGUE: RISE AND FALL en, in mindere mate, BRIGHTEST DAY.
ga-intothewoods

Buy1

INTO THE WOODS

 • Jaar: 2010
 • Schrijver: J.T. Krul
 • Artiest: Diogenes Neves
 • Verzamelt: Green Arrow (v4) #1-6.

Na de tragische gebeurtenissen uit The Rise and Fall of Green Arrow- en Brightest Day-verhaallijnen, waarin een groot deel van Star City werd vernietigd, leeft Oliver Queen in ballingschap in het nieuwgevormde stervormige bos middenin de stad. De afgezonderde Green Arrow wordt hier een ware moderne Robin Hood, terwijl Queen Industries en een groot deel van de stad worden overgenomen door Isabel “The Queen” Rochev en haar persoonlijke strijdmacht. Een nieuwe femme fatale met een connectie tot Ollie’s verleden…

 • Verhaal loopt verder in GREEN ARROW VOLUME 2: SALVATION, de laatste bundeling in het uiteindelijk slechts 15 delen tellende vierde volume van Green Arrow’s soloreeks.

starttoread-waarinpikken

OK! OK! Je hebt me overtuigd! Maar… waar pik ik nu in? Waar begin ik als ik nu de reeksen wil beginnen volgen?“. Wel, voor Green Arrow is dat momenteel vrij gemakkelijk. Het DC-universum werd namelijk van een grootschalige relaunch voorzien in september 2011. Alle voorgaande verhaallijnen doen er eigenlijk niet meer toe, want onder de New 52-noemer kregen zowat alle DC-reeksen een nieuwe nummer #1 en een fris begin. Voor Green Arrow is dit:

Buy1

GREEN ARROW VOLUME 1: THE MIDAS TOUCH (NEW 52)

 • Jaar: 2011-12
 • Schrijver: J.T. Krul, Keith Giffen
 • Artiest: Dan Jurgens, Keith Giffen
 • Verzamelt: Green Arrow (v5) #1-6.

Een kersvers begin voor de jonge Oliver Queen, nu het hoofd van Q-Core, de technologiedivisie van Queen Industries. De nieuwe reeks kent geheel nieuwe dreigingen, nieuwe personages en een nieuw team aan Q-Core technici dewelke Ollie bijstaan als tech support in zijn geheime missies als de Green Arrow.

 • Verhaal loopt verder in: GREEN ARROW VOLUME 2: TRIPLE THREAT en GREEN ARROW VOLUME 3: HARROW (een cross-over met Hawkman en de Justice League + een vernieuwd oorsprongsverhaal).
greenarrow

Buy1

GREEN ARROW VOLUME 4: THE KILL MACHINE (NEW 52)

 • Jaar: 2013
 • Schrijver: Jeff Lemire
 • Artieste: Andrea Sorrentino
 • Verzamelt: Green Arrow (v5) #17-24.

Slechts twee jaar later krijgt Green Arrow al een nieuw nieuw begin in de New 52. Dit verhaal vormt het beginpunt van een periode die duidelijk meer door de Arrow-tv-reeks geïnspireerd lijkt te worden en een pak interessanter is dan de vorige drie delen. Ollie speelt in The Kill Machine zijn bedrijf en fortuin kwijt aan Komodo, een mysterieuze nieuwe schurk die al zijn geheimen schijnt te weten. De absolute aanrader voor diegenen die Green Arrow vanaf nu willen beginnen volgen…

 • Verhaal loopt verder in GREEN ARROW VOLUME 5: THE OUTSIDERS WAR, VOLUME 6: BROKEN, VOLUME 7: KINGDOM, VOLUME 8: THE NIGHTBIRDS en eindigt in VOLUME 9: OUTBREAK.

Buy1

ARROW VOLUME 1

 • Jaar: 2012-13
 • Schrijvers: Andrew Kreisberg en Marc Guggenheim
 • Artiest: Mike Grell, e.a.
 • Verzamelt: Arrow #1-6.

Andrew Kreisberg en Marc Guggenheim, hoofdproducers van Arrow, schrijven ook een comic die zich in de wereld van de tv-reeks afspeelt. Iedere week verschijnt er een nieuw digitaal deel, deze worden na ongeveer een maand verzameld in losse comics, die dan weer op hun beurt per zes worden gebundeld in trade paperbacks. Arrow, de comic, levert extra info rond de personages uit de tv-serie en enkele leuke nieuwe verhalen in deze wereld. Een must voor de fans van de tv-serie, alsook voor de lezers die misschien niet opgezet zijn met de huidige versie van Oliver Queen uit DC’s New 52 en hunkeren naar een meer klassieke Emerald Archer.

starttoread-leesvolgorde

Open de box om de complete leesvolgorde van Green Arrow-verhalen in soft- of hardcover te ontdekken, handig opgedeeld in volumes en periodes.

Green Arrow TPB/HC Reading Order

VROEGE VERSCHIJNINGEN (1941-1983)

ga_ga_early

De eerste optredens van Green Arrow en Speedy in More Fun Comics, Adventure Comics, World’s Finest Comics en Action Comics werden nauwelijks tot niet verzameld. De vroegst gebundelde soloverschijningen van de Emerald Archer vind je in:

 • SHOWCASE PRESENTS: THE GREEN ARROW (zwart/wit, met o.a. alle avonturen door Jack Kirby en Green Arrow’s introductie tot de Justice League in Justice League of America #4. Bevat ook The Brave and the Bold #85, de eerste keer dat Green Arrow met zijn nieuwe kostuum en de Van Dyke baard optrad)
 • THE GREEN ARROW BY JACK KIRBY (Adventure Comics #250-256, World’s Finest Comics #96-99)
 • GREEN LANTERN/GREEN ARROW VOLUME 1 & 2 (met Green Lantern)

Green Arrow’s verschijningen als teamlid van The Seven Soldiers of Victory (1941-1945) en Justice League of America (vanaf 1961) zijn echter wel beschikbaar in DC ARCHIVES-bundelingen.

GREEN ARROW VOLUME 1 (1983) en VOLUME 2 (1988-1998)

greenarrow_grell

De eerste vierdelige soloreeks rond Green Arrow uit 1983 werd nooit verzameld. CRISIS ON INFINITE EARTHS (1986) veegde het merendeel van de vorige DC-verhalen van de kaart en de moderne periode begint bij THE LONGBOW HUNTERS (1987). YEAR ONE (2007) levert hierin de meest recente en makkelijkst beschikbare versie van Green Arrow’s oorsprong tot The New 52 in 2011.

 • GREEN ARROW: YEAR ONE
 • GREEN ARROW: THE LONGBOW HUNTERS
 • GREEN ARROW VOL. 1: HUNTER’S MOON (#1-6)

Het merendeel van Green Arrow volume 2 (1988-1998) werd eveneens nooit verzameld. Ollie speelt midden jaren 90 een niet onbelangrijke rol in de verhaallijn ZERO HOUR: CRISIS IN TIME (1994) en sterft later in Green Arrow #100-101 (1995). Connor Hawke neemt de reeks over van Green Arrow #102 tot 137.

GREEN ARROW VOLUME 3 (2001-2007)

ga_winick

Ollie keert terug uit de dood en pakt zijn oude leven weer op. Het 75 nummers tellende Green Arrow volume 3 werd, op slechts enkele delen na, volledig verzameld.

 • VOL.1: QUIVER (#1-10)
 • VOL.2: SHADES OF VIOLENCE (#11-15)
 • VOL.3: THE ARCHER’S QUEST (#16-21)
 • VOL.4: STRAIGHT SHOOTER (#26-31)
 • VOL.5: CITY WALLS (#32, 34-39)
 • VOL.6: MOVING TARGETS (#40-50)

Ollie speelt rond deze tijd ook niet onbelangrijke rollen in het DC-event IDENTITY CRISIS (2004) en GREEN LANTERN: REBIRTH (2005).

 • VOL.7: HEADING INTO THE LIGHT (#52, 54-59)

INFINITE CRISIS/One Year Later (2005-06) vinden plaats: alle DC-reeksen springen één jaar vooruit in de tijd. Ollie wordt hier even burgemeester van Star City.

 • VOL.8: CRAWLING FROM THE WRECKAGE (#60-65)
 • VOL.9: ROAD TO JERICHO (#66-75)

De minireeks CONNOR HAWKE: DRAGON’S BLOOD volgt op ROAD TO JERICHO. Ollie vraagt Dinah ten huwelijk en het verhaal gaat verder in GREEN ARROW/BLACK CANARY.

GREEN ARROW/BLACK CANARY (2007-2010)

GreenArrowBlackCanary

 • GREEN ARROW/BLACK CANARY: FOR BETTER OR FOR WORSE (verschillende comics uit verschillende tijdperken, levert een overzicht van de niet altijd even makkelijke relatie tussen de twee tortelduifjes doorheen de jaren)
 • VOL.0: ROAD TO THE ALTAR (Birds of Prey #109, Black Canary #1-4, Wedding Planner)
 • VOL.1: THE WEDDING ALBUM (Wedding Special, #1-5)
 • VOL.2: FAMILY BUSINESS (#6-10)
 • VOL.3: A LEAGUE OF THEIR OWN (#11-14)
 • VOL.4: ENEMIES LIST (#15-20)
 • VOL.5: BIG GAME (#21-26)
 • VOL.6: FIVE STAGES (#27-30)

THE RISE AND FALL OF GREEN ARROW (2009-10)

ga_risefall

 • JUSTICE LEAGUE: CRY FOR JUSTICE
 • JUSTICE LEAGUE: RISE AND FALL (Justice League Rise and Fall Special, Green Arrow/Black Canary #31-32, Rise of Arsenal #1-4)

De superschurk Prometheus maakt heel wat slachtoffers in Ollie’s naaste familie en maakt een groot deel van Star City met de grond gelijk. Green Arrow gaat helemaal over de rooie en neemt wraak, maar speelt hierbij alles kwijt. Tussendoor vinden ook BLACKEST NIGHT (2009) en opvolger BRIGHTEST DAY (2010) plaats, waar er een stervormig bos middenin het vernietigde deel van Star City uit de grond springt.

GREEN ARROW VOLUME 4 (2010-2011)

ga_brightestday

Volgt rechtstreeks na de gebeurtenissen uit JUSTICE LEAGUE: RISE AND FALL en BRIGHTEST DAY.

 • VOL.1: INTO THE WOODS (#1-6)
 • VOL.2: SALVATION (#8-15)

GREEN ARROW VOLUME 5 – NEW 52 (2011-2016)

ga_new52

FLASHPOINT (2011) maakt een einde aan de vorige versie van het DC-universum. Een geheel nieuwe New 52-continuïteit is het gevolg.

 • GREEN ARROW VOL.1: THE MIDAS TOUCH (#1-6)
 • GREEN ARROW VOL.2: TRIPLE THREAT (#7-13)
 • GREEN ARROW VOL.3: HARROW (#0, #14-16, Savage Hawkman #14, Justice League #8)
 • GREEN ARROW VOL.4: THE KILL MACHINE (#17-24)
 • GREEN ARROW VOL.5: THE OUTSIDERS WAR (#25-31)
 • GREEN ARROW VOL.6: BROKEN (#32-34, Futures End #1, Secret Origins #4)
 • GREEN ARROW VOL.7: KINGDOM (#35-40)
 • GREEN ARROW VOL.8: THE NIGHTBIRDS (#41-47, Annual #1)
 • GREEN ARROW VOL.9: OUTBREAK (#48-52)

GREEN ARROW VOLUME 6 – DC REBIRTH (2016-nu)

greenarrowblackcanaryrebirth

Green Arrow en Black Canary worden herenigd in de vernieuwde versie van het DC-universum. Een nieuw Green Arrow-volume gaat van start onder DC Rebirth.

 • GREEN ARROW VOLUME 1: THE DEATH AND LIFE OF OLIVER QUEEN (#1-5, Green Arrow: DC Rebirth #1)

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


5 Comments


 1. avatar
   
  CK3v1N

  Prachtige post mannen! Hier zullen veel lezers (waaronder ik) veel aan hebben. Ik kijk al uit naar de volgende in de reeks.
  Hopelijk schiet de community hier op de site en het forum wat wakker, want je ziet aan zulke artikels dat er veel tijd en moeite ingestoken is.
 2. avatar
   

  Inderdaad! Erg handig, bedankt!
 3. avatar
   
  Desperado

  Inderdaad zéér handig! Good job, guys!!!

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.