Random Article


Nieuwe Controverse rondom Batman: The Killing Joke

 


1
Posted 02/12/2013 by

In 2013 vierde de comicbookklassieker Batman: The Killing Joke (1988) zijn 25-jarig jubileum. Wij openden dit jaar met een bespreking van de comic, maar ook elders werd deze collaboratie van schrijver Alan Moore (Watchmen) en artiest Brian Bolland (Camelot 3000) voor DC Comics driftig besproken…

killing joke 60In augustus van dit jaar nam regisseur/schrijver Kevin Smith (Batman: The Widening Gyre, Daredevil) een interview op met collega-schrijver Grant Morrison (WE3, Action Comics). Morrison vertelde aan Smith zijn interpretatie van het einde van The Killing Joke. Volgens de Schot vermoordt Batman op het einde zijn jarenlange aartsvijand The Joker en daarmee had Alan Moore stiekem het laatste Batman-verhaal geschreven. De baardige Engelsman vond het zelf niet zo’n interessant schrijfsel. Moore roemt het werk van Bolland, maar vindt zijn eigen script niet zo goed. De comic zegt niets interessants. Het verhinderde de fans niet om nog lang na te debatteren over dit gegeven…

We zijn vier maanden verder en inmiddels is er een nieuwe discussie rondom The Killing Joke opgelaaid. Ditmaal is de boosdoener een originele pagina van Brian Bolland. Billy Hynes, een ex-werknemer bij een comicbookwinkel en verzamelaar is zijn collectie aan het doorspitten en deelde enkele juweeltjes via Twitter. Hij komt met een originele The Killing Joke-pagina van Bolland op de proppen. Barbara Gordon alias Batgirl wordt in de comic neergeschoten en verlamd door The Joker. Daarna worden er naaktfoto’s van haar getrokken die getoond worden aan haar vader, commissaris James Gordon, om diens geest te breken. Op de nieuw opgedoken pagina krijgt Barbara het echter veel zwaarder te verduren dan in de uiteindelijke gedrukte versie. Vergelijk zelf maar:

killingjoke27-600x937

De pagina in de gepubliceerde versie.

Het origineel van Brian Bolland (let op de middelste plaat.).

Het origineel van Brian Bolland (let op de middelste plaat.).

Bolland bevestigde inmiddels dat de pagina echt is en dat hem indertijd door DC Comics werd gevraagd om de scène wat aan te passen en minder expliciet te maken.

Ook nu laait het debat weer op. Met de grotere focus op seksueel expliciete content rijst de vraag of The Joker Barbara niet alleen neerschoot, maar hierna ook heeft verkracht. Er heerst natuurlijk ook die kwestie rond Alan Moore‘s vermeende fascinatie met verkrachtingen in vele van zijn werken…

Batman: The Killing Joke bij archonia.com

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


One Comment


 1. avatar
   
  Richard Boom

  interesting! Al ziet het er niet naar uit dat het een verkrachting is.
  Zoveel bloed is eerder aanwezig door een kogel die van voor naar achter door haar lijf schiet, dan een verkrachting, denk ik zo.
  Niet dat ik kan spreken van ervaring ofzo :p

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.