1
Posted 30/11/2013 by Axel in Columns
 
 

Tussen Vroeger En Nu #23: Marvel’s Bedenkwaardige Visie op Vrouwen in de 70s en 80s

misty knightMisty Knight

Eerste optreden: Marvel Premiere #21 (1975)

Fans van Iron Fist en Power Man weten niet wat hun overkomt wanneer Misty Knight in hun wereld verschijnt. Deze slanke zwarte stoeipoes met haar “swallowed hand grenade” kapsel, laat niet met zich sollen. Hoewel ze jongeren niet bepaald de schoolse Engelse taal bijbrengt, en de accenten van haar outfit duidelijk gecentraliseerd zijn, kan het belang van Misty Knight niet onderschat worden.

Misty Knight betekent voor de arme kinderen een bijsturing van hun wereldbeeld: de gumbo kokende zwaarlijvige huisvrouw werd een gevechtssporten praktiserende babe.

GamoraGamora

Eerste optreden: Strange Tales #180 (1975)

Goh, hoe leg je dit aan de kleintjes uit? Groene huid, visnet en strategisch geplaatste buideltas? Deze schaarsgeklede moordmachine is nu niet echt het rolmodel voor jonge meisjes. Jay-Z heeft er nu naar alle waarschijnlijkheid enkele in zijn crib, maar destijds was ze vernieuwend.

moondragonMoondragon

Eerste optreden: Iron Man (Volume 1) #54 (1973)

Hier wordt het echt leuk. Moondragon is compleet kierewiet, maar dat kun je zonder twijfel afleiden uit haar even kierewiete kledijkeuze. Groen badpak, groene cape en groene handschoenen vallen op zich nog mee. De discoperiode is op dat moment in volle swing en dat verklaart wellicht haar gebrek aan stijl. Het kale kopje van deze Lady Gaga-voorloopster daarentegen doet vele jongens twijfelen aan hun geaardheid. Is het wel oké, een kale vrouw sexy te vinden? Hoeft een vrouw warempel een kaal hoofd te hebben?

Widow ColanBlack Widow 

Eerste optreden: Tales of Suspense #52 (1964)

Natasha Romanoff wordt in de handen van tekenaar Gene Colan een moordgriet. Ze wordt de Raquel Welch van Marvel Comics. Haar rode haar golvend, haar ranke gespierde lijf in dat zwarte latex getrokken, terwijl ze de zoveelste boef op een welverdiende spanking trakteert. Grrrrrrr. Halverwege de jaren 80, wanneer men doorheeft  dat Black Widow misschien toch niet de ideale schoondochter is, knipt men haar haren kort en kleedt men haar in sober (zeg maar saai) grijs.

Het zou me echter niet verwonderen als die jonge lezers destijds kokkinitrichafobie hebben ontwikkeld. 

Malice“Invisible Woman” Susan Richards als Malice

Eerste optreden: Fantastic Four (Volume 1) #1 (1963), (als Malice): Fantastic Four (Volume 1) #280 (1985)

Als je één titel met Marvel Comics kan vereenzelvigen, dan moet het “Worlds Greatest Comics Magazine”: Fantastic Four zijn. Het geesteskind van Stan Lee en Jack Kirby staat jaren garant voor propere superheldenavonturiek. Ouders leven met de geruststellende gedachte dat de verhalen van de vier vrienden/familieleden gezond escapisme vormt.

Niet zo, wanneer John Byrne één van zijn demonen op Susan Richards loslaat en via de entiteit Malice Marvel’s favoriete Stepford Wive in een bondage queen omtovert. Heroes to some, demons to others. “Trouw maar met een meisje als Susan Storm“, krijgt plotseling een heel andere betekenis.  Want hoe ga je hier mee om?

elektraElektra

Eerste optreden: Daredevil (Volume 1) #168 (1981)

Vrouwelijke ninja, begenadigd van lang golvend zwart haar en voorzien van haar favoriete wapens, twee sai. Als Frank Miller deze schoonheid in de wereld van Daredevil loslaat houden jonge lezers hun adem in. De verwarring slaat toe, want blijkbaar zijn Griekse vrouwen geen huisvrouwen die een grote kudde kinderen baren, neen, ze slaan je tot moes als je ze het ook maar voorstelt de afwas te doen…

Emma Frost“White Queen” Emma Frost

Eerste optreden: Uncanny X-Men (Volume 1) #129 (1980)

Onze Canadese vriend John Byrne lapt het de kleintjes weer. Losjes gebaseerd op Emma Peel (uit de Britse cultreeks The Avengers), en ongetwijfeld een eigen visie van de tekenaar over hoe vrouwen zich na de kantooruren moeten kleden, lijkt deze Emma Frost meer op die strenge, ongehuwde tante op wiens schoot je nooit wil gaan zitten. De geur van Menthol-sigaretten en goedkope parfum nog steeds in je neus, je bent altijd blij als de feestdagen voorbij zijn…

valkyrie 3Valkyrie

Eerste optreden: The Avengers (Volume 1) #83 (1970)

Waar Madonna denkt het warm water te hebben uitgevonden, was de Noorse Brunhilde haar een paar decennia voor. Jongens, en meisjes eigenlijk, leren hier de belangrijke les dat Vikingvrouwen ten strijde trekken met ijzeren ijshoorntjes die hun borsten bedekken. Ze leren ook dat de rest van het lichaam die degelijke bescherming niet vereist. “She’s Scandinavian“, zegt mama dan, met een toon die minachting verraadt.

Onze heldin heeft waarschijnlijk op een moment door dat haar outfit niet echt flateert, en dat een meer praktische benadering van haar strijdkledij aan de orde is.  De keuze voor haar nieuwe gouden pak zou met grote zekerheid door Jani Kazaltzis afgekeurd worden.

ThundraThundra

Eerste optreden: Fantastic Four (Volume 1) #129 (1972)

Hoewel ze er behoorlijk, voor een comicbookfiguur, conventioneel uiziet, zal deze jongedame menig puber de stuipen op het lijf gejaagd hebben. Want wat is enger dan een roodharige worstelaarster die haar ding doet met The Thing?

Waar bedenkers Gerry Conway en Roy Thomas aan dachten, toen ze samen op het idee voor deze helleveeg kwamen, blijft een raadsel.

She-Hulk

Eerste optreden: Savage She-Hulk #1 (1980)

she hulk

Opnieuw is het John Byrne die erin slaagt een groene vrouw in een moordgriet te veranderen. Zonder enige schroom grijpt hij elke kans om Jennifer Walters in haar alias in alle mogelijke compromitterende posities te brengen.

Van het naakt zonnen op haar dakterras, tot het naakt touwtjespringen of haar in een Playboy bunny outfit (zie foto) te passen, de auteur/tekenaar toont hiermee alle lezers, vooral de jongsten, hoe hij vrouwen bekijkt…

Black CatBlack Cat

Eerste optreden: The Amazing Spider-Man #194 (1979)

Ah, Felicia Hardy, jij stoute poes die in menig dromen binnenwandelde. Je kunt haar voornamelijk als een kloon van DC’s Catwoman bekijken, maar in de wereld van Spider-Man is ze uniek. Vecht deze laatste voorheen tegen ofwel oude (Vulture), geestelijk gestoorde (Green Goblin), domme (Rhino) of chizofrene (Doctor Octopus) vijanden, die ook geen enkele volbloed man of vrouw in die speciale plaats beroeren, dan is de introductie van deze witharige stoeipoes een schot in de roos. Hoe is het mogelijk dat een nerd als Peter Parker altijd de knapste vrouwen krijgt?

Terwijl Marvel altijd beweert dat puny Parker de alledaagse jongen is, en daarom ideaal voor een jeugdig publiek, dan zal datzelfde publiek nooit hebben moeten kiezen  tussen Mary Jane Watson en Felicia Hardy. Geen wonder dat nerdy Deborah Whitman uit de verhalen werd geschreven. 

storm 2Storm

Eerste optreden: Giant-Size X-Men #1 (1975)

Krijgen de lezers een cultuurschok met Misty Knight, dan betekent weergodin Ororo Monroe de tsunami in hormonenland. Lange witte haren, witte ogen, slank lijf, goed geproportioneerd en lange tijd in een kinky zwart pakje met dito lange laarzen. Om het plaatje compleet te maken, geven de schrijvers haar onnoemelijk veel kracht. Ororo is een zachtmoedige jonge vrouw, met een behoorlijke mean streak. (zo heb ik er ook eentje thuis.)

Vele dokters begrijpen niet waarom ongeruste moeders met hun zonen op consultatie komen. “Onze Steven is bang van de donder, dokter.” Marvel, jullie weten toch wat de gevolgen zijn bij het loslaten van een exhibitioniste met een leerfetisj op jullie trouwe lezers.

Maar deze tijd is gelukkig reeds lang voorbij.

Marvel is nu in handen van het kindvriendelijke Disney, huis van veilige rolmodellen als Tinkerbel, Belle, Doornroosje en de andere prinsessen. Laat ons hopen dat het familiebedrijf de teugels goed in de handen houdt, de waarden hoog houdt en dat ze nooit of te nimmer nog kinderen gaan perverteren…

Tussen Vroeger En Nu grasduint graag in vroege Marvel-comicbookgeschiedenis:

#14: Micronauts

#6: Thanos – Starlin – Captain Marvel

#5: Tomb of Dracula

Comments

comments


Axel

 
avatar
Et alors?