Random Article


Review: Arrow (Seizoen 1)

 

 
Overzicht
 

Genre:
 
Regisseur: , , ,
 
Scenario: ,
 
Acteurs: , , , , , ,
 
Filmstudio:
 
Soundtrack:
 
Speelduur: 23 afleveringen van ongeveer 42 minuten
 
Taal: Engels
 
Verkrijgbaar vanaf: November 2013
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Goed


Zeer goede vertaling van Green Arrow naar het kleine scherm

Minder


Last van "Villian of the Week" syndroom


Arrow tovert, na Smallville, opnieuw een zeer goede DC Comics adaptatie op het kleine scherm. We nemen het eerste seizoen rond DC’s residente boogschutter Green Arrow nog eens onder de loep…

0
Posted 24/11/2013 by

 
Full Article
 
 

My name is Oliver Queen…

Comicbookhelden veroveren niet enkel het grote scherm, maar ook in de huiskamer doen ze een dappere poging om te schitteren. Warner Bros. en DC Comics hebben een heuse geschiedenis van tv-reeksen, maar sinds Smallville was afgelopen zaten we te wachten op toch nog een nieuwe DC tv-reeks. Gelukkig heeft de afgelopen serie rond een jonge Clark Kent/Superman ervoor gezorgd dat de televisiekijkende wereld meer verschillende DC-helden leerde kennen. Zo was Green Arrow al vrij snel een vaste waarde in Smallville en hebben ze ook Justice League-mainstays als Black Canary, Cyborg, Martian Manhunter en Aquaman geïntroduceerd. Dit zette de deur open om ook DC’s residente groene boogschutter een eigen reeks te geven: Arrow. Deze serie vindt weliswaar niet langer plaats in de wereld van Smallville, maar brengt een geheel nieuwe en duidelijk door de realistische en grimmige Batman/The Dark Knight Trilogy-films geïnspireerde versie van het DC-universum naar het kleine scherm.

arrow

Oliver Queen is een rijkeluisjongen die altijd zijn zin krijgt. Hij zit samen met zijn vader en diens zakencontacten op een cruiseboot van Queen Industries.  Oliver is daar niet voor zaken, maar om in de koffer te duiken met Sara Lance, de jongere zus van zijn huidige vriendin, Laurel Lance. Tijdens hun vurig moment slaat het noodlot toe en het schip wordt geraakt door een vloedgolf. Sara wordt meegesleurd door het water en de boot zinkt de dieperik in. Enkel Oliver, zijn vader en nog enkele overlevenden dobberen rond in een reddingsboot. En dobberen doen ze tot enkel Oliver en zijn vader overblijven. Vader Queen offert zichzelf op zodat zijn zoon blijft leven met de woorden “ik heb onze stad gefaald” en Oliver strandt op een verlaten eiland. Daar begraaft hij zijn vader, maar vindt hij een blanco notitie boekje. Oliver belooft de fouten van zijn vader recht te zetten, ook al weet hij nog niet wat die fouten exact zijn…

Arrow-2

Vijf jaar later vindt men een zwaar behaarde Oliver vol littekens terug op het eiland en keert hij terug naar Starling City als een veranderd man. Vijf jaar lang dacht iedereen dat hij dood was, dus Oliver komt terug in een wereld waar het leven verder is gegaan. Zijn moeder, Moira Queen (Susanna Thompson),  is hertrouwd met een oude familie vriend, Walter Steele (Colin Salmon). Thea “Speedy” Queen (Willa Holland), Olivers zus is een volwassen vrouw geworden die  hetzelfde pad aan het bewandelen is als de oude Oliver. Een pad vol feestjes, drugs en lak aan regels. Laurel Lance (Katie Cassidy), Olivers Ex, leeft in een twee strijd van gevoelens. Woede omdat Olivers acties ervoor zorgden dat haar jongere zus Sara dood is en liefde omdat ze na vijf jaar haar oude geliefde terug ziet. Tommy Merlyn (Colin Donnell), zijn oude drinkebroer, heeft hun oude leventje van dure feestjes, snelle wagens en mooie vrouwen verder gezet in Olivers naam. Ook Slade Wilson – een gekend naam voor de DC-comicbooklezers – is van de partij. hij wordt gespeeld door een geharde gladiator namelijk Manu Bennett, die we allen kennen als Crixus uit Spartacus. De belangrijkste les voor Oliver is dat iedereen geheimen heeft en dat de personen die hij goed kende niet meer diegene zijn die hij achterliet…

Oliver zegt dat hij al die tijd alleen was op het eiland, maar dat is een leugen. Oliver was allesbehalve alleen en gaandeweg krijg je elke aflevering een stukje van de grote geschiedenispuzzel te zien. Hier iets over zeggen zou te veel spoilen van de ontdekking en het plezier van de serie. Het kan best wel gezegd worden dat het geen tropisch eiland was waar je lekker kan relaxen en genieten van het weer. Oliver staat vol littekens en elk litteken heeft een verhaal. Het eiland heeft hem ook gehard en ervoor gezorgd dat Oliver enkele kunsten heeft geleerd en één daarvan is uiteraard boogschieten. Nu hij terug is in Starling City gaat hij de onderwereld te lijf als een vigilante die snel als “The Hood” komt bekend te staan. Gewapend met pijl en boog neemt hij wraak op de mensen die de stad onrecht aan doen, de namen uit zijn vaders boekje.  De nieuwe versie van de Green Arrow-legende is geboren.

Arrow-1

Als comicbookfans zijn we altijd blij wanneer we horen dat er een nieuwe op comics gebaseerde tv-reeks komt, maar tegelijk zijn we ook achterdochtig naar de eerste info die wordt vrij gegeven. Als netwerk The CW dan aankondigde dat Greg Berlanti en Marc Guggenheim de serie gingen dragen als schrijvers en executive producers dan fronsten we even de wenkbrauwen, want dat duo heeft nogal een wrange nasmaak gelaten bij hun vorige DC Comics-project, namelijk de Green Lantern-langspeelfilm (2011). Men zou zich voor minder zorgen maken, want Green Lantern was nu, op zijn zachtst gezegd,  niet de beste stripverfilming van de laatste jaren. Maar met Arrow maken beide schrijvers dit terug goed.

Arrow is een goede reeks voor zowel nieuwe kijkers die geen enkele achtergrond kennis hebben en zo Oliver Queen/Green Arrow en later tal van andere DC-helden en -schurken voor de allereerste keer ontdekken, alsook voor de ervaren comicbooklezer die deze personages door en door kent. De schrijvers brengen het verhaal vanuit een nul-voorkennis standpunt, maar steken het vol met woordspelingen en hints naar de inmiddels 72 jarige geschiedenis van het personage. En vaak met een twist. Er werd echter goed gekeken naar de comic Green Arrow: Year One (2007) door Andy Diggle en Jock. De meest bruikbare elementen zijn hieruit overgenomen. Zo werd Olivers nieuwe bodyguard, de originele creatie John Diggle (David Ramsey) genoemd naar schrijver Andy Diggle. Ook de grimmige jaren 80 klassieker Green Arrow: The Longbow Hunters en de daaropvolgende run van Mike Grell dienden duidelijk als inspiratie. In elke aflevering zitten er wel enkele verborgen boodschappen voor de fans en sommigen leiden ook naar toekomstige verhaallijnen in de serie, wat het herbekijken van de serie zeker aanmoedigt. De namen “Lance” en “Merlyn” moeten bij de meeste Green Arrow-lezers een belletje doen rinkelen. Ook geeft Oliver zijn zus de bijnaam “Speedy“, naar Green Arrow’s sidekick. Verder passeren er ook heel wat gekende en minder gekende schurken uit plaatsen als Gotham City de revue. Al wordt hier het meer bovennatuurlijke aspect bij sommige villains uit de DC-comics – zoals één van Green Arrow’s aartsvijanden Count Vertigo – in een meer realistisch sausje gegoten.

Arrow-3

De serie start spijtig genoeg in de gekende format van “Villian of the Week“, waar wel meerdere soortgelijke reeksen last van hebben. Maar tegen het einde van het eerste seizoen komen alle verschillende verhaallijnen bij elkaar en krijg je een spectaculaire seizoensfinale. Hierdoor kan je in het begin de indruk krijgen dat je naar een matige serie kijkt, maar volharding en gewenning van de personages leveren de moeite en de beloning is hiermee des te groter. Hetzelfde gevoel is er ook met de acteurs. Vooral aan hoofdacteur Stephen Amell, die Oliver Queen vertolkt, moet je wat wennen. Hij kwam in het begin van de serie over als een mannelijke versie van Kristen Stewart, een acteur die vrijwel zonder enige emotie speelt. Elke emotie wordt met dezelfde gelaatstrekken gespeeld. Naarmate de serie vordert wordt alles achter duidelijker en beter gebracht door Amell. De scènes die zich afspelen op het eiland behoren in het begin van de serie tot de beste van iedere aflevering en dat voornamelijk omdat je echt te weten wil komen wat Oliver allemaal heeft meegemaakt in die afgelopen vijf jaar…

Het tweede seizoen van Arrow loopt op dit moment in de Verenigde Staten en als het van ons afhangt mogen ze nog wel enkele jaren verder gaan, want seizoen twee lijkt nog beter te worden. Na Smallville, heeft The CW dus meteen terug een superheldentopper op het kleine scherm getoverd. Wil je een leuke actievolle tv-reeks met een superheldensausje erover, dan is Arrow de ideale keuze.

Comments

comments


Malkavian

 
avatar
The One & Only Malkavian


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.