0
Posted 21/11/2013 by Killian in Tv/Film
 
 

Syd Field overleden

field artikelSyd Field, één van de goeroe’s op het gebied van screenwriting, overleed zondag in zijn huis in Beverly Hills. Field schreef verschillende boeken over het schrijven van een filmscript en werd gezien als één van de toonaangevende schrijvers op dat gebied.

Field zal vooral herinnerd worden als de man die de klassieke Hollywood drie act-structuur vastlegde. In de eerste act van de film wordt de plot opgebouwd. Er volgt een plottwist waarbij het hoofdpersonage een doel krijgt. Het streven naar dat doel is wat we te zien krijgen in de tweede act. Meestal gaat het naar het eind van deze act bergaf met de protagonist. In de derde act volgt dan de climax waarbij het hoofdpersonage het zwaar te verduren krijgt om zijn doel te kunnen behalen…

Deze structuur en andere ideeën van Field beïnvloedden heel wat Hollywoodschrijvers en regisseurs en wordt op tientallen scholen onderwezen. O.a. Judd Apatow (This Is 40), Tina Fey (30 Rock) en Frank Darabont (The Shawshank Redemption) bevestigden dat zij sterk beïnvloed werden door zijn lessen. Syd Field werd 77 jaar.

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.