0
Posted 04/11/2013 by Vinnie in Tv/Film
 
 

Vinnie’s Filmgids voor November 2013

Iedere maand komt er een hele waslijst aan films uit, zowel op DVD, Blu-ray, als in de zalen. Om door de bomen het bos (of door het bos de bomen) nog te kunnen zien, zetten we in deze maandelijkse rubriek de belangrijkste op een rijtje.

nu in de bioscoop banner

HET VONNIS 

De nieuwste film van Jan Verheyen kreeg heel wat lovende kritieken op het festivalcircuit, met ‘Beste Regie’ in Montréal en een speciale award in Chicago als hoogtepunten. Dankzij al die media-aandacht kreeg Het Vonnis te kampen met een ware stormloop op zijn releasedatum. Meer dan 100.000 Belgen bezochten de film. Cijfers die men nochtans enkel met een Erik Van Looy zou durven associëren. Naast Marina was Het Vonnis de meest geanticipeerde film van het jaar, en ook meteen de meest succesvolle…

trailer knop

 

PRISONERS 

Als de cast gedragen wordt door Hugh Jackman en Jake Gyllenhaal is kassasucces bijna een garantie. Toch moeten we regisseur Denis Villeneuve complimenteren voor zijn vaardigheid een oud concept (namelijk een zoektocht naar twee ontvoerde meisjes) interessant te houden voor ruim 150 minuten. Villeneuve levert daarmee ook z’n sterkste film af sinds Incendies in 2010.

trailer knop

 

LA VIE D’ADELE/BLUE IS THE WARMEST COLOUR 

Er zijn veel voordelen verbonden aan het Filmfestival van Cannes: grote hoeveelheden interessante foto’s, een extra portie ‘glitter and glamour’ over bekende mensen die ook echt iets kunnen (in tegenstelling tot onze BV’s), nieuw talent dat wordt gelanceerd enz… Maar het mooiste is dat we films te zien krijgen die anders meteen zouden wegvallen in DVD-bak-obscuriteit, wachtend om herontdekt te worden. Toen La Vie D’Adèle met zijn productiebudget van 4.5 miljoen de Palme d’Or wegkaapte, plande plots elke grote zaal in ons land de film rond een lesbische romance in. Blue is the Warmest Colour werd gebaseerd op de Franse graphic novel Blue Angel door Julie Madoh en is een welkome afwisseling van de stapel Hollywoodblockbusters die we deze zomer moesten verwerken…

trailer knop

 

THOR: THE DARK WORLD

the dark world poster

Superheldenfilms zijn nog nooit zo populair geweest. Een adaptatie of een reboot van een DC/Marvel-karakter is een garantie op succes, dus we kunnen het hun niet kwalijk nemen een strak releaseschema te volgen. Maar toch, het gaat hier niet om een zoveelste poging om geld uit een succesvolle comic te slaan, maar over de verdere uitbouwing van het Marvel Cinematic Universe. The Avengers (2012) was het hoogtepunt, Iron Man 3 (2013) was een dipje, maar als we onze eigenste Arno mogen geloven, is deze sequel tot Thor wel degelijk de moeite waard.

review knoptrailer knop

 

GRAVITY

247813id1h_Ver1_Gravity_2ndLook_27x40_1Sheet.indd

Als ze aan ondergetekende vragen wat de beste sciencefictionfilm van dit jaar was, zou hij antwoorden: ‘er waren er geen.’ Star Trek: Into Darkness ging volledig tegen de roots van de franchise in en Elysium is een ingepakte actiefilm. Thank God voor Gravity. Je hoeft slechts tien seconden van de trailer te zien om te beseffen dat dit de film is die we verdienen. Een trip naar de onmetelijke en koude kosmos, die tot na de aftiteling op je netvlies gebrand blijft staan…

review knoptrailer knop

 

RUSH

rush poster

In het opstellen van de filmgids wordt er altijd een selectie gemaakt uit wat er in de zalen te zien is. Toen Rush werd aangekondigd, was er weinig enthousiasme op te brengen. De keuze van onderwerp (het Formule 1 seizoen van 1976) en cast (Chris Hemsworth en Daniel Brühl) wezen op een film die zou aanvoelen als een eindeloze circuitrace die zich constant herhaalt. Toen Rush echter uitkwam, ontving hij meteen lovende kritieken en een plaatsje in de imdb top 250. Genoeg om onze interesse te wekken.

trailer knop

 

nieuw op dvd banner

 

MONSTERS UNIVERSITY

monsters university

Er zijn verschillende redenen waarom mensen naar de film gaan. Een grondige uiteenzetting van die redenen verdient een artikel op zich, maar in dit geval zeggen we: ‘om het kind in jou gelukkig te maken.’ Of je nu een broekvent van 6 bent die zich met kinderlijk enthousiasme vergaapt aan het beeld of een volwassene die het, met al zijn zorgen, nodig heeft om even terug te keren naar het zorgeloze privilege van de kindertijd, Pixar delivers. Monsters University is minder origineel dan het origineel (pun not intended), maar blijft bangelijk goed (pun intended). De typische humor en het zeemzoete aura van nieuwe Pixar-animatie, maken dit tot een absolute topper.

review knoptrailer knop

 

TRANCE

kinopoisk.ru

Danny Boyle (Slumdog Millionaire, Trainspotting) is een absolute topregisseur die erin slaagt meerdere genres succesvol aan te pakken. Voor Trance waagde hij zich aan de psychologische thriller, en wat voor één. De film is, net zoals zijn onderwerp, absoluut hypnotiserend. Een visuele trip die volledig los staat van karakterontwikkeling en verhaallogica. Het grootste pluspunt van Trance is daarmee ook zijn grootste minpunt, want de fijne visuele structuur zorgde helaas voor een flinterdun plot. Bij ons verscheen de film niet in de zalen, maar deze DVD-release maakt dat meer dan goed.

review knoptrailer knop

 

WORLD WAR Z

world war poster

Brad Pitt die tegen zombies vecht. Accurater kunnen we de plot van World War Z niet beschrijven. Het is cliché, ondiepgaand, en met momenten gewoon idioot. Maar het heeft zombies, actie met zombies, explosies met zombies, en, nog wat stuff met zombies. Entertainment gegarandeerd.

review knoptrailer knop

 

THE WOLVERINE

wolverine

Tussen Iron Man en Thor in, kregen we nog een ander bekend Marvel-gezicht te zien dit jaar. Volledig los van zijn superheldencollega’s ging een ruwe, uitstekend geportretteerde Wolverine naar onze Oosterburen voor een avontuur vol actie. De film is een aanrader voor zijn post-credits scène alleen…

review knoptrailer knop

 

PACIFIC RIM

pacific rim

Guillermo del Toro kon beter’. Met die zin sloot de Brainfreeze-review van Pacific Rim af. Een jammerlijke conclusie. Toch blijft dit een actieblockbuster van jewelste die het zeker verdient op groot scherm gezien te worden. Of je zo’n scherm thuis hebt staan om deze DVD/Blu-ray op te draaien is natuurlijk een ander verhaal…

review knoptrailer knop

 

NOW YOU SEE ME

now you see me

De tijd gaat snel. In de vorige filmgids vermeldden we hem bij ‘in de bioscoop’, nu is hij reeds uit op DVD en Blu-ray. Now You See Me is HET perfecte voorbeeld van een rollercoaster. Zonder gevoel voor plot katapulteert hij de kijker doorheen drie indrukwekkende goochelacts, vol visuele trucjes en mindf***s. Het is niet de meest denderende productie qua inhoud, maar de special effects, actie en acteerprestaties maken dit meer dan goed.

trailer knop

 

wordt verwacht banner

 

INSIDE LLEWYN DAVIS (vanaf 6 november)

llewyn

Iedere keer wanneer de Coen Brothers een nieuwe film aankondigen, is het altijd gissen naar iets concreter. De broers hebben bewezen een wijde variëteit aan thema’s te kunnen exploreren, altijd in hun unieke (en soms ietwat absurde) stijl. In Inside Llewyn Davis volgen we de exploten van een muzikaal talent doorheen de wereld van de volksmuziek. Na een sterke run doorheen het festivalcircuit (met de Grand Prix op Cannes als hoogtepunt), krijgt de film eindelijk zijn bioscooprelease.

trailer knop

 

CARRIE (vanaf 13 november)

carrie

Horrorremakes zijn in tegenwoordig. Na een nieuwe adaptatie van The Texas Chainsaw Massacre en Evil Dead, krijgt nu ook Stephen King-klassieker Carrie nieuw leven ingeblazen. De originele verfilming van Brian De Palma dateert ook alweer van 1976, dus wie weet kan deze nieuweling scoren.

trailer knop

 

THE HUNGER GAMES: CATCHING FIRE (vanaf 27 november)

hunger

In het kader van de ongeschreven Hollywood-regel ‘alles moet verfilmd worden’, krijgt elk succesvol boek tegenwoordig een film. Voor sommige werken draait dit heel goed uit (The Lord of The Rings), voor andere iets minder (Percy Jackson)The Hunger Games van Suzanne Collins is echter een twijfelgeval. De eerste film uit de trilogie stond wankel in zijn schoenen door de rommelige regie en een paar absurde plottwisten, maar met een nieuwe regisseur (Francis Lawrence) wordt dit ongetwijfeld rechtgetrokken…

trailer knop

Voor oudere releases, zie de filmgids van oktober of september.

Comments

comments


Vinnie

 
avatar