2
Posted 27/10/2013 by Brainfreeze in Columns
 
 

Tussen Vroeger En Nu #22: The Mighty Thor – De Walt Simonson Jaren


walt simonsonWelkom bij Tussen Vroeger En Nu, de column die zaken uit de jaren tachtig in het volle daglicht zet en deze schaamteloos durft te bewonderen. Voor een keer strijkt uw vaste columnist Axel over zijn hart en maakt hij het podium vrij voor de baard van Alan Moore, die ons voorgaat in een reis door de tijd. Het jaar van bestemming is 1983 waar we meekijken over de schouder van Walt Simonson terwijl hij zijn eerste schetsen op papier zet voor zijn legendarische driejarige run op Marvel‘s The Mighty Thor.

Wie denkt aan artiesten op hun piek denkt vaak aan jonge mensen. Noem het de tijdsgeest, noem het een gebrek in de cultuur. Wie dat beeld voor ogen heeft zal misschien schrikken wanneer hij/zij hoort dat Simonson bij de aanvang van zijn run al 37 lentes telde. Iemand voor wie de middelbare leeftijd dichterbij is dan zijn 25ste jaar. Toch zou Simonson laten zien dat een flexibele geest niet het alleenrecht is van de twintigers…

The Mighty Thor #337: DOOM!

thor 337 cover

De cover van The Mighty Thor #337 (1983) staat symbool voor bijna de gehele run van Walt Simonson. We zien een oranje buitenaards wezen, gehuld in een Thor-kostuum, dat het logo van de comic en indirect onze verwachtingen aan gruzelementen slaat. Dit is niet de Thor van je vader…

Deze comic heeft nog het gevoel van een doorsnee Marvel-titel. Maar je merkt dat Simonson het begint te kruiden. In deze issue wordt Donald Blake, het menselijke alter ego van dondergod Thor, meegenomen door Nick Fury. De S.H.I.E.L.D.-directeur heeft de geheime identiteit van Thor ontdekt en duwt hem een opdracht in handen. Er komt een vloot vreemde ruimteschepen richting de aarde en Thor is de ideale man om uit te zoeken wat er aan de hand is. De dondergod komt in aanraking met de monsterachtige alien Beta Ray Bill die, tot Thor’s grote schrik, in staat is om zijn mystieke hamer Mjolnir op te pakken. Iets wat tot dan toe was voorbehouden aan hemzelf. Hoe kan iemand anders waardig genoeg zijn om de hamer van Thor op te tillen? Wat is dit voor waanzin?!

Het zou nog veel verder gaan. Beta Ray Bill kan de kracht van de hamer goed gebruiken om zijn volk, dat in de problemen zit, wat te helpen. Thor wil zijn hamer niet afgeven. Er is maar een oplossing mogelijk. Op bevel van oppergod Odin gaan de twee een strijd aan op leven en dood voor het bezit van de hamer. Beta Ray Bill wint en redt een bewusteloze Thor van een vurige dood in de lava. Gevoelens van eer, weet je wel…
thor vs beta

Odin beloont deze daad met iets uitzonderlijks. Thor krijgt Mjolnir weer terug, en Beta Ray Bill krijgt een eigen hamer genaamd Stormbreaker. Dankbaar trekt Bill de ruimte in en hij neemt krijgersvrouw Sif, de voormalige geliefde van Thor, mee…

Noorse Mythologie

In drie issues werd de hele wereld van Thor op zijn kop gezet. Deze zet van Walt Simonson werd beloond met goede verkopen, maar waar was hij mee bezig? Daar was de comicbookmaker zelf heel stellig in. Net zoals iedereen van zijn generatie is hij gevormd door de Marvel-comics van Stan Lee en Jack Kirby. Beide titanen hebben natuurlijk in 1962 de dondergod gecreëerd. Alleen koos Simonson ervoor om niet in hun voetsporen te blijven lopen. Hij was van kleins af aan al gefascineerd door de Noorse mythologie en hij zag mogelijkheden om deze verhalen wat meer in te passen in de leefwereld van Marvel’s Thor…

ribbitDit gebeurt niet alleen door grootste knokpartijen met mythische wezens als Fafnir, maar ook in de subtielere uitingen van de personages en hun onderlinge communicatie. Een belangrijk thema in de run van Simonson is de held met het geschonden blazoen die op zoek is naar verlossing. Ooit was de held een dappere krijger maar hij/zij maakte zichzelf te schande. Nu probeert de dappere held weer in het reine te komen met zichzelf. Het meest prominente voorbeeld hiervan is Balder the Brave. Hij beleefde zijn eigen dieptepunt in een miniserie dewelke deels ook van de hand van Walter Simonson kwam. In de Thor-comics probeert Balder zijn oude zelf weer terug te vinden. Het mooiste voorbeeld van zo’n gekwelde held is echter de Executioner/Skurge. Deze voormalige schurk beleeft onder Simonson zijn ultieme moment. Voor de fijne details lees je The Mighty Thor #362 (1985) zelf maar.

Toch overdrijven we niet als we zeggen dat je wel een heel ongevoelige hork moet zijn wanneer dit moment je als lezer zijnde niets doet. En er zijn natuurlijk ook nog de klassiekers zoals Lorelei, de zus van tovenares Amora the Enchantress, die onze dondergod probeert te verleiden met een liefdesdrank. Ook mogen we Loki niet vergeten, die één van zijn beste grappen uithaalt wanneer hij een vrouw Thor laat kussen. Zo’n kus van het soort die kikkers maakt van stoere prinsen…

thorfrog

The Casket of Ancient Winters

Het hoogtepunt van Simonsons run is zonder enige twijfel de crossover die geen crossover is.

In de eerste negen issues wordt er een pagina ingeruimd waarin een duister wezen een wapen smeedt. Na vijf delen roept dit wezen de hulp in van The Dark Elf, Malekith the Accursed. Deze Malekith, dewelke nu schittert als hoofdschurk in de nieuwe Thor-film maar oorspronkelijk een creatie was van Simonson, reist naar de aarde om de Casket of Ancient Winters te bemachtigen. Dit kleinood veroorzaakt de eeuwigdurende ijskoude winter. Dat schept het klimaat waarin de vuurdemon Surtur naar de aarde optrekt om daar ten strijde te trekken tegen de mens…
malekith

De gevolgen van het openen van dit kistje zou zichtbaar zijn in bijna alle Marvel-comics die eind 1984 verschenen. Hoewel het hoogzomer was zou het een tijdlang sneeuwen. Het zou niet bij deze ijzige winter blijven. Thor kreeg nog heel wat narigheden voor de kiezen: de wraak van Hela, de “dood” van zijn vader en de eeuwige streken van Loki.

Bekentenis

Thor_gold-armorOk, ik geef toe. Ik speelde vals. Natuurlijk is deze column een feestje om dat te vieren wat voorbij is. Maar ik heb persoonlijk deze run nooit gelezen tot dit jaar. En vanuit dit tijdperk bekeken valt het pas echt op hoe goed bij de tijd dit nog is.  Goed, er zijn een aantal momenten die me, puur om sentimentele redenen, terugvoeren naar lang vervlogen tijden. Dan denk ik aan de Avengers met helden als Starfox, Tigra en Black Knight in de line-up. En natuurlijk, diep van binnen schoot een klein jongetje aan het juichen dat hij eindelijk het verhaal kon lezen van de mysterieuze sneeuw van lang geleden. En het was verhelderend om te lezen hoe Thor ertoe kwam om eind jaren tachtig een gouden harnas te dragen. Ik wist dus echt niet dat dit zijn basis had in Simonsons run.

Maar deze run is meer dan het aantikken van wat hoogtepunten. Simonson blijkt goed te kunnen plannen. In een tijd dat veel schrijvers niet verder keken dan een paar maanden gooide hij een behoorlijk aantal plotlijntjes uit waar hij drie jaar lang mee zou spelen. En dat zonder zichzelf te verrekken zoals dat Chris Claremont (Uncanny X-Men) weleens overkwam. Nu is dat gemeengoed, maar dertig jaar geleden was dat nog een uitzondering.

Ome Walt zou zich ook nog opnieuw uitvinden als tekenaar. Het realisme waar hij tot dan toe om bekend stond wisselde hij langzaam in voor een wat meer impressionistische stijl. Zijn werk won ermee aan dynamiek. Zijn er ook nadelen? Halverwege wordt de tekenpen overgegeven aan Sal Buscema (The Incredible Hulk, Web of Spider-Man). Aardige man, maar vergeleken met de meester toch een mindere tekenaar.

Maar toch… Het grootste compliment wat je Walt Simonson kan geven is dat eigenlijk niemand erin is geslaagd om in zijn voetsporen te treden wat Thor betreft. Zijn volledige run (The Mighty Thor #337-382) wordt vandaag de dag verzameld in een vijftal Thor Visionaries: Walt Simonsontrade paperbacks of één kwieke The Mighty Thor by Walt Simonson Omnibus.

THOR VISIONARIES WALT SIMONSON TP VOL 01 bij archonia.com

Comments

comments


Brainfreeze

 
avatar