Random Article


15 Filmtips voor Halloween (NSFW) – Deel 1: Home Invasion, Anthologies & Horror Comedies

 


0
Posted 27/10/2013 by

Halloween is de hoogdag voor alle horrorfans, maar op TV word je elk jaar opnieuw getrakteerd op dezelfde films, als er al aandacht aan geschonken wordt. Bedoeling van deze lijst is om jullie gedurende de komende vijf dagen kennis te laten maken met enkele van de vele subgenres die het horrorgenre rijk is en de films die er in ondergebracht kunnen worden…

15. HOME INVASION

Horror waar het pas echt pijnlijk doordringt… bij je thuis…

Filmtip: THE STRANGERS (Bryan Bertino, 2008)

Home Invasionfilms zijn sowieso al heel erg efficiënt omdat alles wat je te zien krijgt dicht bij onze leefwereld staat en The Strangers, waarin een jong koppel wordt geterroriseerd door drie gemaskerde indringers, speelt hier fantastisch op in. Kijk, er is niets origineels aan The Strangers, het werd allemaal al eerder gedaan, maar alles zit zo goed. Dat is vooral te danken aan de sfeer en de gemaskerde personen. Deze laatste blijven mysterieus, ijzig en berekenend. Hun motivatie om te doen wat ze doen is wat de film zo angstaanjagend maakt. Normaal zijn Amerikaanse films heel wat minder nihilistisch en maken verklaringen het mysterie kapot, in The Strangers is dat niet het geval…

(2008) The Strangers Screenshot 1

Alternatieven: A l’interieur (Julien Maury en Alexandre Bustillo, 2007), You’re Next (Adam Wingard, 2011), Funny Games (Michael Haneke, 1997 en 2007), In Their Skin (Jeremy Power Regimbal, 2012), Ils (Xavier Palud en David Moreau, 2006), The Purge (James DeMonaco, 2013), Haute Tension (Alexandre Aja, 2003)

 tezamen

14. ANTHOLOGIES

Verschillende regisseurs maken verschillende kortfilmpjes die samen één angstaanjagend geheel vormen

Filmtip: THE ABC’S OF DEATH (Kaare Andrews, Xavier Gens, Ti West, e.a., 2012)

De opzet: 26 regisseurs die 26 horrorfilmpjes presenteren met daarin de meest creatieve manieren om dood te gaan. Elke regisseur kreeg dan een letter uit het alfabet toegewezen. Het is uiteraard eigen aan anthologieën als The ABC’s of Death dat er hoogtes en heel veel laagtes zijn, dat is hier niet anders. Toch, D for Dogfight, M for Miscarriage, T for Toilet, X for XXL (die muziek is wel puur plagiaat) en vooral O for Orgasm – van het Frans-Belgische duo Bruno Forzani en Hélène Cattet (Amer) – alleen al zijn de moeite om de hele film door te nemen. Het vervolg belooft nog interessanter te worden omdat er nog meer grote namen aan meewerken (Larry Fessenden, Jen en Sylvia Soska, Alex de la Iglesia, Bill Plympton, Vincenzo Natali, Sion Sono).

screenshot00008m

Alternatieven: V/H/S (Ti West, Adam Wingard e.a., 2012), The Theatre Bizarre (Douglas Buck, Karim Hussein, Tom Savini e.a., 2011), Tales From The Darkside (John Harrison, 1990), Creepshow (George A. Romero, 1982), Cradle of Fear (Alex Chandon, 2001), Tales From The Crypt (Freddie Francis, 1972), Body Bags (John Carpenter en Tobe Hooper, 1993)

 tezamen

13. HORROR COMEDY

De conventies en clichés uit het horrorgenre worden uit de doeken gedaan en humoristisch op hun kop gezet

Filmtip: TUCKER & DALE VS EVIL (Eli Craig, 2010)

Er zijn wel meerdere films die spelen met het slashergenre (Scream, Behind the Mask: The Rise of Leslie Vernon, …), maar geen enkele film doet het zo goed, entertainend en grappig als Tucker & Dale vs Evil. Hierin worden twee vrienden op vakantie door een bende universiteitsstudenten verkeerdelijk aanzien als twee moordzuchtige hillbillies. Verdorie, Alan Tudyk (Wash uit Firefly en Serenity) is al genoeg reden om je te gedragen als een One Direction-fan en hiervoor al schreeuwend naar de “videotheek” te lopen…

tucker_dale_02617

Alternatieven: Braindead (Peter Jackson, 1992), Shaun of the Dead (Edgar Wright, 2004), Toxic Avenger (Lloyd Kaufman en Michael Herz, 1984), Frankenhooker (Frank Henenlotter, 1990), Cabin in the Woods (Drew Goddard, 2012), Gremlins (Joe Dante, 1984), Beetlejuice (Tim Burton, 1988)

tezamen

Morgen gaan we verder met onze keuzes uit de Werewolf-, Body Horror- en Witchcraft-subgenres…

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.