0
Posted 16/09/2013 by Axel in Games/Toys
 
 

He-Man and the Masters of the Universe – Toy Special

Masters_of_the_Universe_Rise_of_the_Snake_Men

Afgelopen weekend vond in Torrance, Californië Power-Con 2013 plaats. Deze beurs spitst zich op Masters of the UniverseThundercats en Teenage Mutant Ninja Turtles toe, maar de nadruk blijft steeds op He-Man en zijn gespierde kornuiten liggen…

Brainfreeze presenteert voor de thuisgebleven lezers de He-Man and the Masters of the Universe Toy Special, waarin we een kleine geschiedenisles over het populaire speelgoed brengen. We geven eerst een kort overzicht van de belangrijkste (de filmreeks rekenen we tot de originele toys) speelgoedreeksen en afgeleide producten van de tekenfilm, alvorens een kijkje te nemen naar de meer elegante merchandise. Voor wie er na onze special nog niet genoeg van krijgt raden we een tripje naar de officiële fansite en de aanschaf van Totally Tubular ’80s Toys aan.

Om de sfeer er wat in te brengen en om leken in te wijden, kijken we eerst naar de begingeneriek van de oorspronkelijke tekenfilm.

1. Masters of the Universe (1982 – 1988)

Wist je dat het speelgoed reeds voor de tekenfilm in de winkels verkrijgbaar was? Mattel, sinds dag één eigenaar van de licentie, beroept zich op DC Comics om een minicomic, meestal aan de hand van de legendarische Donald F. Glut, te produceren. Ook de originele illustraties op de verpakking worden door grootheden als William George, Earl Norem en Esteban Maroto gemaakt. De originele tekenfilmreeks van Filmation kwam er pas in 1983. Dan lanceerde de reeks pas echt, en werd het samen met Hasbro’s Transformers en G.I. Joe het speelgoed van de jaren 80…

De aantrekkingskracht lag in de supergespierde figuren met de meest exotische namen (Orko, Merman, Teela, Stratos, Zodiac en het dubieuze Fisto) die met de vreemdste voertuigen de wildste avonturen konden beleven. Je kan opperen dat Mattel steeds dezelfde mold voor die figuren gebruikte, maar de aandacht die men aan de playsets schonk maakte dan ook alles goed. Die playsets kunnen wel tegen een stootje.

he-man-ad-1908s

De rood-blauwe verpakking blijft tot op vandaag herinneringen oproepen.

motu-stinkor

Stinkor stinkt echt.

sm_box_front_full

In deze Slime Pit werd het typische, en alom aanwezige 80s product slijm gebruikt.

Een van de allerbekendste en geliefde MOTU-artikelen blijft Castle Grayskull. Voorzien van heel wat action features leverde het coole kasteel kinderen uren speelplezier. Vandaag vind je heel wat Grayskulls op online marktplaatsen terug. Een gouden tip: kijk goed uit of deze set alle onderdelen bevat. He-Man and the Masters of the Universe heeft zijn kooplustige verzamelaars, maar die kennen hun prijs en weten wat ze voor die prijs willen.

hemangrayskullout

Een stukje popcultuur…Kasteel Grijsschedel.

Met de Eterniaplayset creëerde Mattel de Holy Grail van het He-Man-speelgoed.  De grootsheid waarmee het bedrijf hier uitpakte blijft typerend voor het speelgoed uit de jaren 80. De plasticprijzen wogen toen nog niet door en ontwerpers kregen alle middelen om een zo mooi mogelijk product te maken. Denk maar aan de USS Flagg bij G.I. Joe of Fortress Maximus bij Transformers. Je vindt een gedetailleerde uitleg hier terug.

met18

He-Man and the Masters of the Universe waren hot! Omdat kinderen wel interesse toonden voor meer dan het speelgoed alleen, en alle gretige producenten zich met veel plezier met allerhande leuke gadgets konden verrijken, kregen we in de wilde jaren 80 ook volgende producten aangereikt. We tonen enkele van de grappigste…

game01_full

Zie je wel dat He-Man en Skeletor samen kunnen spelen.

Hotwheels

Hot Wheels pikte een graantje mee met auto’s gebaseerd op de personages.

battlebonesstampcasec_full

Zeer mooie Battle Bones – stempelset.

cameras_motu_01

He-Man gaat voor de Pulitzer met zijn eigen camera.

headset_entire_full

De transistorradio zit in zijn hoofd.

iceskates_full

Zelfs ijsschaatsen…

vm-motu_full

Back in Time met de View-Master. Wie had dit niet in huis?

Meer MOTU op pagina 2…

Comments

comments


Axel

 
avatar
Et alors?