1
Posted 30/08/2013 by Malkavian in Columns
 
 

De Wereld volgens Malkavian: Batfleck


In De Wereld volgens Malkavian, zal Brainfreeze’s Galactus zijn ongezouten mening geven over de dingen die hem dwarszitten. En geloof ons, er zit hem soms heel veel dwars. Dus verwacht statements waar je het eens of oneens mee kan zijn maar die wel beargumenteerd worden, want aan een “Omdat ik het zeg”, daar doet hij niet aan mee. Laat zeker weten wat je ervan vindt, zo kan hij zich nog wat meer ergeren aan commentaren…

batfleckVrijdag 23 augustus 2013 zal voor velen de geschiedenisboeken ingaan als de dag dat Warner Bros. de Batman-franchise vernietigde. Het was de dag dat de wereld te horen kreeg wie de acteur wordt voor de nieuwste incarnatie van DC‘s gevlederde superheld. De naam… was Ben Affleck.

Toen ik dit voor het eerst hoorde was mijn reactie “really?!“, want van alle namen die naar boven kwamen sinds de aankondiging van de Man of Steel-sequel en Superman/Batman-film op de San Diego Comic-Con, was Ben Affleck nergens te bespeuren. Twitter, de media en het hele internet ontploften met verontwaardigde reacties. Er werd zelfs een petitie opgestart om Warner Bros. te laten terugkomen op hun beslissing.

Maar we vergeten blijkbaar zeer snel dat we al vaker moord en brand hebben geschreeuwd bij de aankondiging van acteurs voor bekende rollen. Zeker de Batman-films hebben daar al flink mee te kampen gehad.

Beetlejuice

Michael Keaton

In 1988, toen bekend werd gemaakt dat Michael Keaton in de huid zou kruipen van Bruce Wayne/Batman in de film van Tim Burton ontplofte het internet niet, maar werd Warner Bros. wel overstelpt met duizenden klachtbrieven over het feit dat Beetlejuice de rol van het superheldenicoon ging vertolken. Het kon niet door de beugel dat een acteur die voornamelijk gekend was uit komedies plots de gekende duistere superheld ging spelen. Warner zette echter door en het resultaat was zeer goed. Michael Keaton wordt nog altijd gezien als een zeer degelijke vertolking van Bruce Wayne/Batman. De reacties op Val Kilmer en George Clooney in Batman Forever (1995) en Batman & Robin (1997) waren later positiever, met de gekende gefaalde resultaten…

BALE - THE MACHINIST

Christian Bale

In 2004 kregen we te horen dat ze de Batman-films volledig gingen rebooten. Weg met al de vorige films en terug vanaf een vers blad het verhaal vertellen van de Caped Crusader. Voor Batman Begins werd Christian Bale gecast als de nieuwe Bruce Wayne. Toen kwamen de fans ook in opstand, iets minder actief als bij Michael Keaton, maar toch kon ook Bale de fans niet op voorhand overtuigen en geruststellen. Het tegendeel is zeer duidelijk bewezen. De acteur uit Wales verbaasde vriend en vijand toen Batman Begins uitkwam en, drie Batman-films later, is er niemand die nu nog twijfelt aan de capaciteit van de acteur.

Het castingnieuws van The Joker voor Batman Begins-sequel The Dark Knight (2008) was terug een reden voor het internet om de hooivorken en fakkels terug boven te halen. Heath Ledger, gekend van 10 Things I Hate About You, A Knight’s Tale en Brokeback Mountain werd helemaal niet gezien als een waardige acteur om de Clown Prince of Crime te spelen. Natuurlijk moest hij wel in de schoenen van Jack Nicholson stappen en als je over grote schoenen opvullen spreekt, dan was dit een gigantische opgave. Het lijkt wel een kapotte haperende plaat, maar ook Heath Ledger gaf de criticasters lik op stuk en bracht een prachtige psychopathische vertolking van Batman’s aartsvijand die men nog jaren als maatstaf zal gebruiken in zowel toekomstige filmversies als in de comics. De persoon die nu Ledger als The Joker moet opvolgen kan maar beter stevig in zijn schoenen staan…

heath_ledger

Heath Ledger

Een andere DC-superheld waar een groot deel van de online wereld moord en brand om schreeuwde was Green Lantern. Het draaide nu wel om een andere reden voor de vele negatieve reacties, want vooral bij de Afro-Amerikanen kwam het nieuws dat Ryan Reynolds de rol van Green Lantern kreeg, zeer hard aan. De verklaring voor de vele boze reacties op de huidskleur van Green Lantern was niet zo ver te zoeken. De meeste kennen de ringslinger uit de Justice League-tekenfilms en daar draaide het rond de Afro-Amerikaanse John Stewart. In de comics was Stewart echter maar een back-up voor (de blanke) Hal Jordan, de eerste aardbewoner die tot het Green Lantern Corps toetrad en dus ook de rol die Reynolds speelde. Twitter kreeg een tsunami aan verontwaardigde reacties. Hier kan ik helaas niet zeggen dat de film alle kritiek heeft weggeblazen, want Green Lantern (2011) was een echte stinker. Dit lag echter niet aan Ryan Reynolds. Hij was niet zozeer een slechte keuze, het plot was hier de schuldige.

anne-hathaway-princess-diaries-2001-by-ms

Anne Hathaway

2012 bracht een derde en laatste deel in de Dark Knight Trilogy van Christopher Nolan en deze was ook niet vrij van de nodige commentaar op de casting. Het was een stuk milder dan voorheen, zeker omdat de kritiek op de niet lang hiervoor overleden Heath Ledger nog vrij vers in het geheugen zat. Toch vonden de fans Anne Hathaway ongeschikt als CatwomanThe Princess Diaries werd boven gehaald als de reden waarom Hathaway niet geschikt was om de gekostumeerde dievegge en femme fatale Selina Kyle te vertolken. Een film die ze 11 jaar eerder had opgenomen! Voor een actrice van inmiddels 31 jaar is dit een gigantisch lange periode, waarin je wel groeit in je vak. Bij de release van The Dark Knight Rises had niemand nog commentaar op zowel de mooie rondingen als het acteerwerk van Anne Hathaway.

pkrT134416

Daniel Craig

Niet alleen heeft de Batman-filmreeks last van boze fans die castingkeuzes niet kunnen begrijpen. Ook de grootste filmreeks aller tijden, James Bond, heeft daarmee te kampen gekregen. Toen in 2006 aangekondigd werd dat Daniel Craig ‘s werelds bekendste geheim agent ging spelen, ontplofte het internet opnieuw (men zou zich al kunnen afvragen hoe het internet kan overleven als het om de zoveel tijd ontploft). Er werden zelfs websites opgestart die de keuze aanvochten. www.danielcraigisnotbond.com is hier een prachtig voorbeeld van. Commentaar van “niet aantrekkelijk genoeg” tot “een blonde Bond?” werden de wereld in gestuurd. Nogmaals is echter gebleken dat de filmbazen een goede keuze gemaakt hadden. Casino Royale is voor mij zelfs één van de beste Bondfilms aller tijden en de meer realistische versie van 007 leunt zelfs zeer dicht aan bij de boeken van Ian Fleming.

daredevil-620x381

Ben Affleck als Daredevil

Wie nu aan Ben Affleck denkt zal onmiddellijk zijn mislukkingen voor het gezicht zien zoals Gigli, Daredevil … en Gigli? Ok, buiten Gigli, waar iedereen het over eens is dat het een slechte film is, zijn de vorige films van Ben Affleck vooral wisselend van niveau. En dan nog is het een kwestie van smaak. Daredevil was misschien niet de Man Without Fear die we in gedachten hadden maar een misbaksel van een film is het nu ook weer niet. Vooral de Director’s Cut was een pak beter. Het falen van de Marvel-verfilming kan je ook niet volledig op Ben Affleck steken. Zeer recent heeft Affleck laten zien dat hij wel degelijk kan acteren (en zelfs regisseren) met The Town en Oscarwinnaar Argo. Laten we ook niet vergeten dat Gigli ondertussen meer dan 10 jaar geleden is en dat je, net zoals bij Anne Hathaway, erop kan rekenen dat een acteur bij elke film bijleert. Argo bevestigt dit alleszins.

Affleck-Superman1

Ben Affleck als George Reeves/Superman in Hollywoodland (2006)

Als we de geschiedenis mogen geloven, dan zorgt een zwaar controversiële Batman-casting voor een uitstekende film. Misschien hadden we beter de virtuele wereld op stelten moeten zetten bij de casting van The Mandarin in Iron Man 3, dan hadden we daar misschien ook een goede versie gehad (ja het blijft een oud zeer). Of had je liever Halle Berry indertijd als Catwoman? Want dat was ook zo’n groot succes…

Was Ben Affleck mijn persoonlijke keuze om Batman te vertolken? Neen. Was mijn eerste reactie “OMG nee! Niet Bennifer! Hebben ze niks geleerd van Daredevil?“. Dat nu ook weer niet. Man of Steel was een fantastische Superman-film en de sequel belooft de twee grootste superhelden aller tijden samen op één scherm te toveren. Ik heb vertrouwen in regisseur Zack Snyder, scenarist David Goyer, Superman-acteur Henry Cavill… en ik heb vertrouwen in Ben Affleck als Batman. Want zeg nu zelf, Ben Affleck heeft gewoon de perfecte kin om het personage te spelen. Dat alleen is al reden genoeg om vertrouwen te hebben in de acteur. De cape en cowl doen de rest…

De Superman/Batman-film komt op 17 juli, 2015 in de zalen.

world'sfinest

Comments

comments


Malkavian

 
avatar
The One & Only Malkavian