Random Article


20 Jaar Mighty Morphin Power Rangers!

 


6
Posted 29/08/2013 by

Gisteren, 28 augustus 1993, was het precies 20 jaar geleden dat de eerste aflevering van Mighty Morphin Power Rangers te zien was op Fox Kids. De franchise rond een vijftal tieners uit het Amerikaanse stadje Angel Grove die superkrachten, morph suits en toegang tot bijhorende gigantische robots (Zords) verkregen werd een popcultureel fenomeen en een merchandise-imperium om u tegen te zeggen. De serie werd gecreëerd door Haim Saban en Shuki Levy van Saban Entertainment, de merchandising werd gedaan door Bandai en elke aflevering gebruikte voor de vele gevechten stock footage uit de Japanse Super Sentai-reeksen van Toei. Het succes van Power Rangers leidde midden jaren 90 bij Saban tevens tot een explosie van gelijkaardige tv-reeksen als VR Troopers, Big Bad Beetleborgs en Masked Rider.

powerrangersMighty Morphin Power Rangers liep drie seizoenen en verkreeg een sh*tload aan merchandise, waaronder toys, comics, videogames en een bioscoopfilm in 1995. Vanaf 1996 verkreeg de Power Rangers-reeks ieder jaar een nieuwe titel, van het (kortstondige) Mighty Morphin Alien Rangers, tot Power Rangers Zeo en Turbo (waaronder de tweede bioscoopfilm Turbo: A Power Rangers Movie in 1997), tot de latere en van nieuwe grotendeels nieuwe casts voorziene Power Rangers in Space, Lost Galaxy, Lightspeed Rescue, Dino Thunder en het huidige Power Rangers Megaforce. In 2010 verkreeg het oorspronkelijke Mighty Morphin Power Rangers ook een re-version, met verbeterde special effects en nieuwe toys. Dit team zal tevens de focus worden van een nieuwe reeks graphic novels die in 2014 in de winkelrekken zullen liggen en “missing episodes” moeten voorstellen. Doorheen de jaren zijn er ook verschillende crossovers en team-ups geweest, waarin opnieuw oudere acteurs als klassieke incarnaties van de verscheidene gekleurde Rangers te zien waren. Power Rangers Megaforce zal opnieuw zo’n aflevering bevatten om de 20ste verjaardag van de franchise te vieren en een gigantische DVD-box met alle 20 seizoenen staat gepland voor een release in december.

powerrangerscast

Hierboven afgebeeld: De 90’s

Hier bij Brainfreeze zijn velen onder ons opgegroeid met deze “Teenagers with Attitude“, wiens kledingkeuzes om één of ander reden altijd hun superheldenidentiteit weggaven. Voornamelijk deze uit de eerste Mighty Morphin Power Rangers-reeksen. We zetten daarom dus graag Jason (Austin St. John, de rode), Zack (Walter Emanuel Jones, de zwarte), Billy (David Yost, de blauwe), Trini (Thuy Trang, de gele), Kimberly (Amy Jo Johnson, de roze) en Tommy (Jason David Frank, de groene, later de witte) nog eens in de schijnwerpers. Ach wat, we nemen hun mentor Zordon (David Fielding), zijn neurotische robot Alpha 5, comic reliefs Bulk en Skull (Paul Schrier en Jason Narvy) en Rangers-opvolgers Rocky (Steve Cardenas, de tweede rode), Adam (Johnny Yong Bosh, de tweede zwarte), Aisha (Karan Ashley, de tweede gele) en Kat (Catherine Sutherland, de tweede roze) er graag bij.

Vele acteurs waren hierna nog enkele malen te zien in latere incarnaties van de reeks (Jason David Frank, Austin St. John), hielden aan als producent (David Yost) of maakten naam als professionele toernooivechters en martial arts-instructeurs (Steve Cardenas). Amy Jo Johnson is één van de weinigen die haar acteercarrière succesvol verderzette, met rollen in o.a. Felicity en Flashpoint. Johhny Yong Bosh spreekt Ichigo Kurosaki in in de Engelse incarnatie van de anime BleachRed Ranger Austin St. John is momenteel een ambulancier en brandweerman in Washington, D.C. en Green Ranger Jason David Frank is een MMA-vechter.

Als je eens een klein half uur de tijd hebt, kan je hierboven elke Power Rangers-intro van de afgelopen 20 jaar bekijken. De originele “Go Go Power Rangers” van Ron Wasserman blijft, als je het ons vraagt, nog steeds één van de meest memorabele theme songs aller tijden…

powerrangersmmpr

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


6 Comments


 1. avatar
   
  Donnie Darko

  Ik had nog een masker van de rode en bij een wilde sprong heb ik nog mijn neus gekneusd. Ja, ik deed ook onnozel op de Power Rangers…
  Freddy Krueger, Braindead, de Power Rangers, Buffy (ah, Eliza Dushku) en Dawson’s Creek (ah joey potter), dat vat zo’n beetje mijn jeugd samen.
  Schone tijden…
 2. avatar
   
  Arno

  Ik herinner me vooral nog een Power Rangers stunt show in het Antwerpse Sportpaleis waar ik ze heb “ontmoet”. Uiteraard waren dit gewoon enkele stuntacteurs in morph suits (en ik maar denken dat ze hun helm niet wilden afzetten omwille van hun identiteit te beschermen). Dat was nog via Walter Capiau Productions. Good times :)
 3. avatar
   
  Gilles

  Die Alien Rangers waren niet echt een aparte reeks. Dat waren de laatste afleveringen van seizoen 3, dus nog steeds het “Morphin era”. Het normale team zijn krachteloze kinderen geworden en worden tijdelijk vervangen door aliens van de planneet Aquatar. Terwijl zij het thuisfront veilig houden kunnen de kid rangers op zoek naar delen van het Zeo Cristal die hen weer volwassen kan maken en uiteindelijk de krachtbron zal zijn voor de volgende incarnatie van The Rangers. De eerste vijf seizoenen zijn eigenlijk essentieel voor de fans van het eerste uur, tot het einde van Power Rangers in Space gaat het nog over het “Zordon era”. Daarna zijn alle andere seizoenen onafhankelijk van elkaar, af en toe zien we nog wel eens een ranger terug uit de eerste seizoenen die een gastrol speelt. Een rol die natuurlijk meestal voor Jason D. Frank is weggelegd. In Power Rangers Dino Thunder (als ik het goed heb seizoen 12) wordt hij als Dr. Oliver zelf mentor van zijn eigen Ranger-team, en natuurlijk treedt hij er zelf in op als Black Ranger.
 4. avatar
   
  Gilles

  Correctie, de eerste zes seizoenen zijn het Zordon Era. Ik heb altijd de neiging om seizoen vijf (Power Rangers Turbo) te willen vergeten. Overigens, als ik mijn eigen post herlees merk ik op dat ik hier echt veel te veel over weet.
  • avatar
    

   Dat was een opmerking die ik ook al wou geven Gilles :-)
   Nooit geweten dat je zo’n Power Ranger kennis had :-)
   • avatar
     
    Gilles

    Tot mijn grote schaamte moet ik toegeven dat ik de meeste seizoenen gezien heb. Tot en met Mystic Force alles behalve Ninja Storm, dat ik na een aflevering of twee opgegeven heb. Daarna heb ik hier en daar nog een aflevering meegepikt (zoals Once a Ranger 1 & 2 in Operation Overdrive), ook RPM heb ik volledig gezien want dat is het laatste seizoen dat ik echt nog charme vind hebben.

    Ik ben ermee opgegroeid sinds ik eind ’93 Day of The Dumpster voor het eerst heb gezien op Club Dorothée in’t Frans. :p

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.