2
Posted 18/08/2013 by Brainfreeze in Comics
 
 

Jommeke gaat voor Amerikaanse Cover!

bende2

Eerste editie met Glow in the Dark?

Collector’s Item?

Wat gebeurt er?

Voor elke oudere comicbookfan voelen deze termen niet vreemd aan, want op die manier werden superheldenverhalen 20 jaar geleden met groot trommelgeroffel aan ons gepresenteerd. Maar deze keer gaat het niet om de zoveelste onbetekenende comic in een al even zinloze crossover. Neen, de hoogdravende woorden worden uitbesteed om een Vlaamse strip te promoten.

Eigenlijk is het al geen geheim meer. Na het immense commerciële succes van Amoras, zeg maar gerust de veramerikaansing van Suske en Wiske, gaat ook de oervlaamse stripheld met het strooien dakje, Jommeke, zich aan een American make-over wagen.

Of zo lijkt het toch, Uitgeverij Ballonmedia liet ons weten dat de stripreeks De Belevenissen van Jommeke, startende met album #266het aantrekkelijk en veelzeggend getitelde Pannenkoeken van Pierehaar“, op 4 september aanstaande met een volledig nieuwe look uitpakt.

Deze vernieuwing zal uiteindelijk enkel maar de vorm beslaan, want aan de inhoud en stijl van de strip verandert er niets. “Geen zorgen! Jommeke zelf blijft de oude. Er is geen reden om het inhoudelijk over een andere boeg te gooien,” zo vertelt Alexis Dragonetti, uitgever bij Ballonmedia. De promotionele campagne rond de bijna 60 jaar oude reeks van Jef Nys richt zich dus enkel tot het melden van een nieuwe coverstijl.

jommeke cast 2Voor Brainfreeze voelt dit allemaal zeer vertrouwd aan. Zoals eerder aangehaald, werd deze style over substance-techniek door de grote Amerikaanse comicbookuitgevers in de jaren 90 toegepast, die de toen snel groeiende speculatieve markt voedde. Men trok destijds alle registers open om kopers te dienen. Daarom vinden we het vreemd dat hun Vlaamse collega’s niet  het onderste uit de kan willen halen. 

Het kan voor  de uitgeverij bij deze monumentale aangelegenheid ook interessant zijn volgende verkooptechnieken toe te passen:

  • Verschillende covers in beperkte kleurvariatie: goud, zilver of sepia werken perfect. Doordat deze oplage gelimiteerd (een oplage van 10.000 exemplaren bijvoorbeeld) blijft, betekent het voor de trouwe lezer iets waardevols in hun bezit te hebben. Zorg ervoor dat deze speciale uitgaves iets duurder worden verkocht.
  • Verschillende covers door verschillende tekenaars. De echte verzamelaar wil die uiteraard allemaal in huis hebben. Deze techniek valt probleemloos met de vorige te combineren.
  • Bijvoegen van een hologram of een speciale verzamelkaart met afbeelding van de jonge helden. De klant krijgt bijgevolg iets meer voor dezelfde prijs. Om de verzameling te vervolledigen hoeft de klant natuurlijk meerdere exemplaren aan te schaffen. Zorg ervoor dat er van de Professor Gobelijn-kaart minder, en die van Filiberke meer gedrukt, worden. Deze nieuwe verzamelwoede creëert ongetwijfeld een florerende ruilmarkt!
  • Waarom geen speciale versies van de strip met enkele extra pagina’s (met exclusieve interviews met de tekenaar) op de markt brengen, en ze exclusief bij bijvoorbeeld Standaard Boekhandel in de rekken leggen? De boekenverdeler verkoopt al jaren de strips. We kunnen geen reden om ze eens niet voor die ondankbare taak te belonen bedenken. Om potentiële problemen met andere verkopers te vermijden, biedt je hen een strip met exclusieve schetsen aan.
  • Heel belangrijk: verpak alle strips in gesloten plastic. Als klanten willen lezen, moeten ze kopen.

jommeke_copy2Het grote mysterie (en dat is ongetwijfeld hun hoofdbedoeling) blijft natuurlijk hoe de strip er volgende maand zal uitzien. En laat ons eerlijk zijn, daar is hun campagne wel in geslaagd.

Door haar wijde kennis van het medium, kan Brainfreeze speculeren hoe de strip er zal uitzien. We hebben bijgevolg onze beste grafische ontwerpers aan het werk gezet. 

Wij presenteren jullie, met enige trots, onze cover en varianten van Jommeke #266.

 jommeke copy3

jommeke 266 variant 2

jommeke 266 variant

Comments

comments


Brainfreeze

 
avatar