17
Posted 11/08/2013 by Axel in Columns
 
 

Tussen Vroeger En Nu #21: Top 10 Beste Tekenfilms uit de Jaren 80!

cooltext747260357

Wie is niet opgegroeid met tekenfilms? Nu, de hoofdredacteur verkiest de Google-friendly termen animated series of cartoons, maar wij horen toch nog altijd liever tekenfilms, niet? Het roept ook zo veel nostalgie op, want iedereen heeft wel jeugdherinneringen van hoe hij of zij als klein ukkie gefascineerd naar die luide, dol bewegende beelden keek.

Willen jullie een geheimpje, weliswaar eentje die jullie al weten, horen?

Akelige stilte? Misschien helpt wat tromgeroffel?

80s-Cartoons_1335790226De spanning is opgebouwd, hier komt het: de beste tekenfilms werden in de jaren 80 gemaakt. Soit, deze column verheerlijkt die gouden jaren, dus het antwoord komt niet echt als een verrassing..

Hoewel we begin jaren 80 heel wat goede tekenfilms als Captain Flam/Future, Goldorak en Albator/Captain Harlock via het legendarische Franse Club Dorothée; Hanna-Barbera’s Scooby Doo, The Flintstones, The JetsonsLooney Tunes als Bugs Bunny, Daffy Duck en tientallen anderen via de Britse kindertelevisie te zien kregen, blijven dit hoofdzakelijk series die niet in dit decennium werden gemaakt. Ook al toveren de namen een glimlach op ons gezicht, ze horen niet thuis in onderstaande lijst.

Is het dat herkenbaar deuntje of de luide geluidseffecten, zijn het die irritante sidekicks,… tekenfilms uit de jaren 80 blijven iets speciaals. Zoals 80’s expert Mark Bellomo het reeds verwoordde, de meeste tekenfilms zijn vanaf dan niet meer dan lange reclamespots, maar doordat wij kinderen weinig andere entertainende alternatieven tot onze beschikking hadden was hun impact zeer groot en zijn ze bijgevolg in ons collectief geheugen blijven hangen…

Omdat iedereen wel houdt van een top 10, en we ons publiek graag verwennen, brengt Tussen Vroeger En Nu jullie onder een uiterst persoonlijke, maar totaal niet door de kijkcijfers gestaafde:

Top 10 Tekenfilms uit de Jaren 80!

Vooraleer we beginnen gaat een eervolle vermelding naar The Fonz And The Happy Days Gang (Hanna-Barbera), dat 24 afleveringen liep tussen 1980 en 1982. Een ongetwijfeld “foute” keuze, gezien de avonturen van Arthur “Fonzie” Fonzarelli, zijn hond Mr. Cool, Ralph Malph, Richie Cunningham en het buitenaards meisje Cupcake door vele kijkers worden uitgespuwd. De personages uit het Milwaukee van de jaren 50 raken per abuis in de tijd verloren, en proberen via de teletijdmachine van Cupcake terug thuis te raken. Het is geen Back To The Future, maar het basisgegeven dat de Fonz in verschillende tijdsperiodes op zijn geheel eigen manier problemen oplost leent zich tot enkele zeer grappige scènes. Piraten, dinosaurussen, vampieren, ridders,… Fonzie bewijst dat je met een leren jekker alle problemen meester kan.

Favoriete personage: …uh….*duimend omhoog* Hey!!!!!

10. M.A.S.K.

Studio: DIC Enterprises

Back in Time: 1985 – 1986 (75 afleveringen)

De eerste van de grote speelgoedlicenties in onze lijst draaide rond het Mobile Armored Strike Kommand, ofwel M.A.S.K. en hun eeuwige strijd tegen het Vicious Evil Network of Mayhem, ofwel V.E.N.O.M.. What’s in a name?! Het concept van mensen met een helm die het in transformerende voertuigen tegen elkaar opnemen, is niet origineel, want ze combineren elementen uit Hasbro’s G.I. Joe en Transformers. Hoewel deze reeks uiteindelijk één grote reclamespot voor het speelgoed is, zijn de afleveringen best genietbaar. Jammer genoeg herbergt de tekenfilm, net als vele tekenfilms uit deze periode, ook een vervelende jonge sidekick.

Favoriete personage: Matt “Hunter” Tracker

9. THE CENTURIONS

Studio: Sunrise

Back in Time: 1986 (65 afleveringen)

Man and machine, Power Xtreme!

Voor velen wellicht onbekend, want The Centurions lijken in de geek cultuur helemaal vergeten. Heel jammer want deze übermachotekenfilm, waar drie militairen met behulp van een speciaal pak (dat hen in een vlieg-, voer- of vaartuig verandert) het tegen Doc Terror en zijn cyborgs opnemen, is een puike reeks. Veel gevaar, veel ontploffingen, veel bang bang en de goeien winnen op het einde. Net als The Expendables, en meer moet dat voor deze kleine jongens niet zijn.

In het opzoekingswerk merken we op dat zowel comicbooklegendes Gil Kane als Jack “King” Kirby aan de reeks hebben meegewerkt.

Favoriete personage: Ace McCloud

8. G.I. JOE: A REAL AMERICAN HERO

Studio: Sunbow Productions

Back in Time: 1983 – 1986 (95 afleveringen)

We schreven in onze G.I. Joe Special:

De eerste en wellicht populairste reeks van productiehuis Sunbow, was in feite één langgerekte reclamespot. Overgoten met genoeg sci-fi en patriottisme hield het miljoenen jonge kijkers in haar ban. De sterkte van A Real American Hero lag grotendeels in de kracht van de stemacteurs, waar ze echt wel over het neusje van de zalm beschikten, het Americana-gevoel (wat wij allemaal voelden in de jaren 80) en de nadruk op teamwork.

Favoriete personage: Cobra Commander

G.I. Joe DVDs Bij Archonia.com

7. DE SMURFEN

Studio: Hanna-Barbera

Back in Time: 1981 – 1989 (266 afleveringen!!)

Iedereen kent de Smurfen. Het fenomeen komt elke paar jaar boven water, gaat gepaard met een commerciële (schoolgerief, speelgoed, kledij, stickers, …) tsunami die het geld uit papa’s zakken schudt en daarna eventjes naar de achtergrond verdwijnt. De Smurfen overspannen succesvol generaties.

Dat Peyo‘s creatie na vijf decennia nog steeds razend populair blijft, heeft het volgens ons te danken aan zijn sterke personages. Ook al zijn ze allemaal blauw, en lijken ze op elkaar, bezit elk van hen een eigen karaktertrek dat hen binnen die grote bevolking onderscheidt. We identificeren onszelf ergens wel met een Smurf. Mix dat met een eeuwige vijand en je krijgt een recept voor succes.

Favoriete personage: Lolsmurf

6. THUNDERCATS

Studio: Rankin/Bass Productions

Back in Time: 1985 – 1989 (130 afleveringen)

Op zich is er weinig inhoudelijk verschil met zijn grote, en immens populaire, broer Masters Of The Universe (He-Man voor de vrienden). Een hoofdpersonage, Lion-O, bezit een magisch zwaard waar hij tegen roept, zijn beste vriend Panthro is een wapendeskundige, en met hun vrienden vechten ze tegen gevaarlijke vijand Mumm-Ra, The Ever Living, die ook zijn eigen horde dierlijke handlangers heeft. Lion’s irritante huisdier Snarf verandert dan wel niet in Battle Cat, maar dat zijn details…

Waar de reeks beter scoort dan zijn tegenhanger is met een sterker achtergrondverhaal in een ruimere en meer kleurrijke wereld (Eternia lijkt ons geen ideale vakantiebestemming), beter uitgewerkte personages, een coole Thundertank, een lugubere vijand (Skeletor is bij momenten knulliger dan Jar Jar Binks), fantastische animatie (met zware Manga invloeden) en een kick-ass openingsnummer.

Thundercats are on the move,
Thundercats are loose,
Feel the magic, hear the Roar,
Thundercats are loose,

Favoriete personage: Cheetara

Thundercats Series 1 & 2 Bij Archonia.com

5. DISNEY’S ADVENTURES OF THE GUMMI BEARS

Studio: Walt Disney Animation Television

Back in Time: 1985 – 1991 (94 afleveringen)

Gemaakt tijdens een periode van creatieve verlamming, betekenden de avonturen van de Gummi Beren een eerste flits van de heropstanding van Disney.

Het verhaal is simpel. Volgens folklore werkten mens en Gummi Beer vroeger samen, maar omdat de mens jaloers werd (we verbrodden toch ook echt alles) op de magie en wetenschap van de beren, zijn ze uit elkaar gaan leven. Deze Gummi Beren wonen onder een grote boom waar ze zich verschuilen voor Duke Igthorn en zijn reuzen. Maar wanneer de nood het hoogst is (meestal op vraag van hun vrienden Cavin of Prinses Calla), drinken ze hun Redbull Gummi Bessensap, en springen ze in actie. Fantastisch ook hoe dat springen klonk. Boing, boing, bo-boing

Met een nadruk op vriendschap en familie boven de gebruikelijke strijd tussen goed en kwaad, mag je deze nog-met-de-hand-getekende tekenfilmreeks als vintage Disney beschouwen. Hoewel de Gummi Beren nieuwe personages zijn, voelen ze onmiddellijk vertrouwd aan. De middeleeuwse omkadering doet bij momenten zelfs aan Robin Hood denken.

Favoriete personage: Gruffi Gummi

4. INSPECTOR GADGET

Studio: DIC Entertainment

Back in Time: 1983 – 1986 (86 afleveringen)

Meer dan een stuntelende geheime agent, wiens lichaam vol verborgen gadgets zit, en wiens nichtje Penny en haar hond alle mysteries ontrafelen, en hun strijd tegen clichéboeven Mean And Dirty (MAD) onder leiding van Dr. Claw, vind je niet terug. Maar de herkenbaarheid, en de flair waarmee het allemaal wordt gebracht, werkt aanstekelijk. Ondanks zijn matige animatie en neiging tot herhalen van de verhaallijnen, kan je Inspector Gadget niet anders dan verslavend omschrijven. De titeltrack wordt succesvol als single uitgebracht. Het succes van het personage leent zich later ook tot twee volwaardige, maar minder genietbare films.

Favoriete personage: Dr. Claw

3. SPIDER-MAN AND HIS AMAZING FRIENDS

Studio: Marvel Productions

Back in Time: 1981 – 1983 (24 afleveringen)

Ongelooflijk campy, en weinig trouw aan de comics, maar oh zo genietbaar. Zo voelt Spider-Man And His Amazing Friends (namelijk Iceman en Firestar) niet alleen zeer fout aan, en is het plot met momenten echt absurd ongeloofwaardig (de transformerende woonkamer in een doodgewoon rijhuis!, Tante May ziet de link tussen de helden en haar vrienden niet!,…), ook mag je de animatie als uitermate rudimentair beschrijven. Wat werkt dan wel?

De reeks bezit die heerlijke 70s vibe (vergelijkbaar met Scooby Doo), waarin alles zo over-the-top is dat je met de glimlach zit te kijken, en allerbelangrijkst krijgen we eindelijk Spider-Man waarvoor je je niet hoeft te schamen. Elke zaterdagochtend had je een vaste afspraak.

Favoriete personage: Spider-Man

2. DUCK TALES

Studio: Disney Television Animation

Back in Time: 1987 – 1990 (100 afleveringen)

Ongetwijfeld één van Disney’s beste (en we tellen de volwaardige bioscoopfilms mee) tekenfilms. Duck Tales biedt alles: leuke en iconische personages als Dagobert Duck/Scrooge McDuck, Donald Duck, diens neefjes, de Zware Jongens/Beagles en quasi alle Duck-personages uit de stripreeks, spannende avonturen met een knipoog naar Indiana Jones en andere schattenjagers, prachtig tekenwerk en vooral (opnieuw) een goede soundtrack.

De reeks voelt vandaag nog steeds niet verouderd aan en je kan het probleemloos aan je veeleisende kinderen tonen.

Favoriete personage: Uncle Scrooge

1. DUNGEONS & DRAGONS

Studio: Marvel Productions

Back in Time: 1983 – 1985 (28 afleveringen)

Wie kent deze nog?

Losjes gebaseerd op het gelijknamige role-playing game, ontmoeten we 6 vrienden die via een kermisattractie in de wondere wereld van D&D terecht komen. Bijgestaan door de Dungeon Master, krijgen ze elk speciale giften en moeten ze de strijd aangaan tegen Venger, één van de engste vijanden in tekenfilmgeschiedenis. Hoewel je er toen niet echt bij stilstond, werd D&D toen als één van de gewelddadigste tekenfilms ooit aanzien.

Meer dan een gewoon avontuur, worden de jonge helden, in hun zoektocht naar de weg naar huis, in deze vreemde en vooral wrede wereld met heel wat levensveranderende beslissingen geconfronteerd. Want in tegenstelling tot andere tekenfilms weet je niet of ze het allemaal overleven. Erger nog, wanneer de reeks niet werd verlengd eindigt het verhaal zelfs met een open einde…

Favoriete personage: Eric, The Cavalier

Comments

comments


Axel

 
avatar
Et alors?