Random Article


Review: Justice League – The Flashpoint Paradox

 

 
Overzicht
 

Genre:
 
Regisseur:
 
Scenario:
 
Acteurs: , , , , ,
 
Filmstudio: ,
 
Soundtrack:
 
Speelduur: 75 min.
 
Taal: Engels
 
Verkrijgbaar vanaf: 30 Juli 2013
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Goed


Hondsbrutale actie. Goeie humor. Oerdegelijke adaptatie van de comic. Veel personages, fan-service en cameo's.

Minder


Iets te gewelddadig naar het einde toe. De door anime geïnspireerde tekenstijl past niet bij elk personage even goed.


Met Justice League: The Flashpoint Paradox levert DC één van haar meest actievolle en gewelddadige animatiefilms tot hiertoe af, waarin The Flash naar een dystopische alternatieve tijdlijn wordt gekatapulteerd…

1
Posted 26/07/2013 by

 
Full Article
 
 

Beware my power… asshole

Justice League: The Flashpoint Paradox is inmiddels de 17de animatiefilm in de DC Universe Animated Original Movie-serie. De prent werd geregisseerd door Jay Oliva (Batman: The Dark Knight Returns) en werd rechtstreeks geadapteerd uit het DC Comicsevent Flashpoint (2011). Hierin komt Barry Allen (ingesproken door Justin Chambers), alias The Flash, terecht in een dystopische tijdlijn, waar de helden van de Justice League niet diegene zijn die we kennen en de aarde vernietigd dreigt te worden door een oorlog tussen supermensen.

Flash and Thawne

The Flash en de Reverse-Flash

Na een hartelijke openingsscène met een jonge Barry en zijn moeder Nora (dewelke een tragische afloop kent), openen we in Central City, thuisbasis van The Flash. Hier zien we een zeer bekend conflict tussen de snelste man ter wereld en zijn vaste vijanden, The Rogues. Wanneer ook Eobard Thawne (C. Thomas Howell), de Reverse-Flash, opduikt, wordt de situatie wat hachelijker en roept ook Barry zijn teamgenoten uit de Justice League bij elkaar. De leden van de League zijn hier Superman (Sam Daly, zoon van Tim Daly uit Superman: TAS), Batman (Kevin Conroy), Green Lantern (Nathan Fillion), Wonder Woman (Vanessa Marshall), Cyborg (Michael B. Jordan), Aquaman (Cary Elwes) en Captain Atom. De keuze van deze personages is belangrijk voor het uiteindelijke verloop van de film, want we zullen ze allemaal terugzien in geheel andere versies wanneer de film vordert en we de Flashpoint-realiteit betreden.

flashpointjusticeleagueIn de realiteit van Flashpoint is alles anders: Barry Allen is niet The Flash en zijn moeder is levend en wel. Testpiloot Hal Jordan heeft nooit de ring gekregen die hem bij het Green Lantern Corps zou inlijven. Cyborg is ‘s werelds grootste superheld. Bruce Wayne werd als jongen neergeknald door een overvaller. Zijn vader Thomas (Kevin McKidd) nam de mantel op van een meer gewelddadige, volop pistolen gebruikende Batman, zijn moeder Martha werd gek en groeide uit tot zijn aartsvijand The Joker. Van Superman geen spoor, al was er wel een raketschip dat jaren geleden op de aarde neerstortte en een gigantische krater in Metropolis achterliet. West-Europa staat volledig onder water en  de rest van de wereld volgt spoedig wanneer de oorlog tussen Atlantis (onder keizer Aquaman) en New Themyscira (onder Amazonekoningin Wonder Woman) blijft escaleren…

Barry Allen herinnert zich echter nog hoe het allemaal was en probeert samen met deze Batman, die er alles aan zou doen om een wereld te bekomen waar zijn zoon Bruce leeft, de tijdlijn terug recht te zetten…

flashpointbatmanflash

The Flash en Thomas Wayne/Batman

In de comics was Flashpoint een event met een vijfdelige hoofdreeks door Geoff Johns en Andy Kubert, terwijl een resem minireeksen deze wereld en haar personages wat meer uit de doeken deed. De film volgt, logischerwijs, voornamelijk het hoofdverhaal. Toch is het geweldig leuk om te zien hoeveel elementen uit de verschillende minireeksen hun weg naar het kleine scherm gevonden hebben. Ook al wordt de flow van het verhaal af en toe verstoord en moet The Flash soms iets teveel expositie geven voor de niet-ingewijden, levert Justice League: The Flashpoint Paradox een ware who’s who van het DC-universum (ja, zelfs Lois LaneGrifter, piraat Deathstroke, Lex Luthor, Sandman, niet één maar twee Aqualads, de demon Etrigan en die verdomde Canterbury Cricket zitten erin).

Vaak wordt in de DC-animatiefilms de meer emotionele kern uit het verhaal gelaten, zodat men meer actiescènes in de film kan stoppen. In The Flashpoint Paradox zijn de meer emotionele en persoonlijke aspecten misschien nog steeds kort, maar missen ze hun impact niet. Dit komt door het fantastische script van Jim Krieg, dat erin slaagt om het merendeel van de gigantisch grote cast toch een leuk karaktermoment te geven. De prent bevat tevens ook zeer geslaagde humoristische oneliners, wat het, ondanks de duistere wereld en thematiek, bij momenten tot één van de grappigste DC-animatiefilms ooit maakt.

wonderwomanstevetrevorflashpoint

Wonder Woman en Steve Trevor

Laat dat je echter niet misleiden, want The Flashpoint Paradox levert tevens zowat de meest gewelddadige DC-animatiefilm (of DC-film) die je tot hiertoe gezien zal hebben. Het is een alternatieve wereld (dus je kan zeggen dat het allemaal “niet telt”), maar de notie dat DC Entertainment en Warner Bros. hun superhelden terug misschien iets te donker, volwassen en vooral edgy willen maken door zinloos geweld, wordt hier eens zo hard bevestigd. Er was al enorm veel geweld in de Flashpoint-comics, maar de animatiefilm doet er nog een stukje bovenop. De body count is enorm hoog en zeker in het eindgevecht tussen de Atlanteanen, de Amazones en de gekende superhelden in het midden wordt er naar hartenlust onthoofd, door het hoofd geschoten, niet gekeken op een gebroken nek meer of minder, worden er ledematen geamputeerd en ribben geplet. Om maar eens duidelijk te maken dat de tijd van de Justice League als de vreedzame Super Friends lang voorbij is. Voor sommige fans zal dit een stap te ver zijn, anderen zullen hier weer van smullen. Want hoe je het ook draait of keert, we krijgen wel een langer en meer episch eindgevecht te zien dan in de eigenlijke Flashpoint-comic.

Het geweld wordt overigens extra in de verf gezet door de zwaar door Japanse anime geïnspireerde tekenstijl, waarin we al langer blood & gore gewend zijn. De stijl werkt voor sommige personages (met The Flash, Cyborg en Thomas Wayne Batman op kop), maar is wat minder voor andere (Superman, Wonder Woman en vooral Aquaman). Terwijl de achtergronden vrij statisch blijven en de personages er af en toe een vreemde lichaamsbouw op nahouden, zijn de gevechten goed gechoreografeerd en blijft de actie vlotjes verlopen. Maar het zal even wennen worden voor wie de meer traditionele Amerikaanse en cartoony tekenstijlen van vorige DC-films gewend is.

flashpointaquaman

Keizer Aquaman

Flashpoint leverde in 2011 de overgang van het oude DC-universum naar het nieuwe en bij de animatiefilm is dit ten slotte niet anders. We zien naar het einde toe The Flash in zijn New 52-kostuum en na de credits volgt er nog een leuke teaser voor de volgende DC-animatiefilm, waarover je hier meer kan lezen.

Justice League: The Flashpoint Paradox is misschien bij momenten iets te gewelddadig, maar de adaptatie en sfeer zitten goed en de stemmencast (bestaande uit zowel DC Animation-alumni als enkele waardige nieuwkomers) ook. Er zijn DC-cameo’s a volonté en The Flash verdient hier meermaals zijn moment in de schijnwerpers. Als het overmatige geweld je niet te hard stoort, zou je het weleens één van de beste DC- (en dus superhelden-) animatiefilms tot hiertoe kunnen noemen.

Vanaf 30 juli verkrijgbaar op DVD en Blu-ray via Warner Home Video.

Justice League: The Flashpoint Paradox bij Archonia.com

Flashpoint bij Archonia.com

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


One Comment


  1. avatar
     
    Kristoph

    Echt de beste animatiefilm van DC tot nu toe. Very over-the-top maar oo zo goed.

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.