3
Posted 21/07/2013 by Vinnie in Tv/Film
 
 

SDCC 2013: Topregisseurs zijn ‘tegen’ 3D

3D blijft het zwarte schaap van de filmindustrie. Veel consumenten klagen over de meerprijs en de afwezigheid van elke vorm van meerwaarde. Toch zijn er reeds een paar films verschenen waar 3D het hem wel doet (denk bijvoorbeeld aan Pacific Rim of Avatar), maar het gaat hier om een minderheid. Op een panel op San Diego Comic-Con hebben een aantal topregisseurs zich uitgesproken over deze technologie. Er wordt veel genuanceerd, maar het is veilig om te zeggen dat niemand er een grote fan van is.

Ik haat 3D,‘ aldus Alfonso Cuarón (Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, Children of Men). ‘Het neemt kleur en resolutie weg.‘ Het klinkt behoorlijk negatief, maar op de vraag waarom hij zijn volgende film Gravity (met Sandra Bullock) in 3D opnam, antwoordde hij doodleuk: ‘de film duurde 3,5 jaar om te maken, toen was 3D nog cool.’

foto

In dezelfde hal zat ook Edgar Wright (Shaun of The Dead, Hot Fuzz) die spoedig zijn nieuwe film, The World’s End zal laten verschijnen in onze contreien en Marvel’s Ant-Man gaat regisseren, samen met Marc Webb (The Amazing Spider-Man). Ze vertelden over visies die gewoon niet doorkomen wanneer ze bekeken worden door een 3D-brilletje. ‘Ik ga veel naar de bioscoop en soms kies ik voor de 2D-versie. De reden dat mensen een afkeer hebben van het formaat is dat het vaak slecht gebruikt wordt. Soms ga ik naar films waar het een heel duistere ervaring geworden is en die twee dollar/euro pijn doet.’ Wright voegde er ook nog aan toe dat die twee dollar/euro niets meer is dan een ‘blockbustertaks. Om nog eens duidelijk te maken hoezeer mensen 3D zijn beginnen haten: toen Wright aankondigde dat The World’s End in 3D zou verschijnen, begon het hele publiek spontaan te juichen. Helaas is er weinig verbetering in zicht, want films halen iets minder dan de helft van hun openingsweekendopbrengst uit de 3D-meerprijs.

Marc Webb gooide nog wat olie op het vuur door te zeggen dat 3D ‘opgedrongen wordt door de marketingmensen‘. Webb nam zijn eerste Spidey-film op in 3D, maar voor de tweede film wordt de hele feature pas toegevoegd in post-productie. ‘Het is enorm frustrerend als filmmaker om die druk op je te hebben,‘ aldus Webb. Het is erg als de managers van bioscoopzalen lagere belichting gebruiken dan oorspronkelijk bedoeld is, dus 3D geeft hetzelfde probleem. Als filmmaker heb je geen controle over die aspecten.Er wordt echter wel nog voldoende genuanceerd. Wright voegde toe dat Hugo en Avatar in 3D goed waren en dat zijn Ant-Man-film ook in 3D zal verschijnen. ‘Ik ben geen fan van het formaat, maar een occasioneel iets zoals Life of Pi was heel goed. Als het goed gedaan is, moet er een reden voor zijn.’ 

Om af te sluiten zei men nog dat de ‘blockbustertaks’ ook goed kan zijn om een studio over de schreef te trekken een riskant project groen licht te geven. Want net zoals Joss Whedon zei Wright dat ‘indien we geen originele films maken er binnen 30 jaar niets meer zal zijn om te hermaken.‘ Waarop Webb droog toevoegde: ‘of binnen vijf jaar…

Wat vinden jullie van 3D?

Comments

comments


Vinnie

 
avatar