Random Article


Man of Steel Special: 10 Superman Comics die de Film inspireerden

 


0
Posted 20/06/2013 by

Man of Steel, de reboot van de Superman-filmfranchise, loopt sinds gisteren eindelijk officieel bij ons in de bioscoopzalen. Wij kunnen met trots verkondigen dat we de eerste review in de Benelux hadden, dewelke je hier kan lezen. Na onze easter eggs-special, gaan we vandaag een tiental gebundelde verhaallijnen uit de comics en graphic novels op een rijtje zetten die de nieuwe Superman-film rechtstreeks geïnspireerd hebben.

1. THE MAN OF STEEL

supermanmanofsteel1Door: John Byrne en Dick Giordano

Oorspronkelijk verschenen in: The Man of Steel #1-6 (1986)

De miniserie The Man of Steel stak midden jaren 80 het klassieke oorsprongsverhaal van Superman in een moderner jasje en stelde ‘s werelds eerste superheld voor aan een nieuwe generatie lezers. Net zoals de Man of Steel-film doet voor de gemiddelde filmkijker, dus. Deze reeks vormt dan ook zowat de grootste inspiratiebron voor de film. Hier werd de focus meer op Clark Kent gelegd, boerenjongen uit Smallville. Ook speelde de man van staal, wanneer hij zich onder de mensen begaf als “reporter Clark”, geen zwakkeling zoals in eerdere versies, maar kwam hij bijna even zelfzeker over als zijn alter ego. Ook als Superman werd hij een tikkeltje moderner en agressiever gemaakt (om over die behaarde borstkas maar te zwijgen!).

Het Krypton dat hier werd voorgesteld was eveneens geen kleurrijke sci-fi wereld zoals in de jaren 50 en 60, maar werd afgebeeld als een kille, emotieloze omgeving, waar baby’s gekweekt werden in genetische geboortematrixen. Een ander groot verschil was dat in deze variant van het verhaal Clark’s beide adoptieouders Jonathan en Martha Kent bleven leven en hem Superman zagen worden. Dit bond Clark nog meer aan de aarde, waardoor hij aanvankelijk maar weinig verbintenis had met zijn buitenaardse afkomst.

supermanforallseasonsDe Man of Steel-film introduceert misschien wel terug enkele klassiekere elementen, maar het mag duidelijk zijn dat deze miniserie (en de drie comicbookreeksen die hier rechtstreeks op volgden) zowat de belangrijkste inspiratiebronnen waren voor de filmmakers. Zeker wanneer het aankomt op het karakter van Clark en de manier waarop Krypton wordt afgebeeld.

Een leuke companion tot The Man of Steel is overigens Superman: For All Seasons door Jeph Loeb en Tim Sale (1998), die zich in dezelfde periode afspeelt en waarin belangrijke personen uit het leven van Clark Kent/Superman aan het woord worden gelaten. Deze vierdelige minireeks vormde dan weer de hoofdinspiratie voor de tv-serie Smallville (2001-2011).

Superman: The Man of Steel Vol.1 bij Archonia.com

2. THE WORLD OF KRYPTON

supermanworldkryptonDoor: John Byrne, Cary Bates, Marv Wolfman, Mike Mignola, Dick Giordano, Dave Cockrum, e.a.

Oorspronkelijk verschenen in: The Man of Steel #1 (1986), Superman: The World of Krypton #1-4 (1987-1988) + back-up verhalen uit Superman #233, #233, 236, 238, 240, 248, 257, 266, 367, 375, Superman Family #182

In deze collectie worden een hoop verhalen verzameld die de planeet Krypton, haar volk, fauna, flora, technologie en gemeenschap in de schijnwerpers zetten. Het belangrijkste deel is de vierdelige miniserie The World of Krypton, dat de geschiedenis van de gedoemde planeet wat meer uit de doeken doet circa het The Man of Steel-tijdperk. Er wordt hier getoond hoe deze beschaving langzaamaan haar menselijkheid verloor na verschillende wetenschappelijke doorbraken. We zien onder meer de origine van Krypton’s kloontechnologie, de 1000-jarige oorlog die hieruit voortkwam, de terroristische groepering Black Zero (de naam van Zod’s ruimteschip in de film) en de effecten hiervan op het politieke systeem en de uiteindelijke vernietiging van de planeet. Gelijkaardige miniseries werden overigens ook gemaakt voor de andere belangrijke locaties uit Clark/Superman’s leven (The World of Smallville en The World of Metropolis).

Superman: The World of Krypton bij Archonia.com

3. BIRTHRIGHT

Superman_BirthrightDoor: Mark Waid en Leinil Francis Yu

Oorspronkelijk verschenen in: Superman: Birthright #1-12 (2003-04)

Birthright herschreef delen van het bijna twintig jaar eerder uitgebracht The Man of Steel. Alweer verkrijgen we hier het oorsprongsverhaal van de moderne man van staal, maar werden er terug klassieke elementen toegevoegd. Qua plotstructuur is Birthright ook bijna exact hetzelfde als de Man of Steel-film. We beginnen op Krypton (hier opnieuw meer een sci-fi paradijs) en gaan meteen vooruit in de tijd naar een jonge Clark Kent die zijn krachten gebruikt om mensen te helpen. Via flashbacks wordt zijn jeugd in Smallville wat meer uit de doeken gedaan, alvorens hij het pak van Superman aantrekt en te kampen krijgt met een Kryptoniaanse invasie (die in de comic dan wel gefaket wordt door zijn aartsvijand Lex Luthor).

Naast de algemene plotstructuur, werden sommige stukken van Birthright letterlijk overgenomen in Man of Steel, waaronder de notie dat Superman’s S-symbool niet louter staat voor “Superman” zoals in de vorige comics, of een familie-embleem is zoals in de eerdere films, maar het Kryptoniaanse teken is voor “hoop“. De Daily Planet wordt hier ook voorgesteld als eerst en vooral een nieuwswebsite in plaats van een klassieke krant en we zien hier ook een Clark die er werkelijk van geniet om zijn krachten te gebruiken (een scène uit de comic, waar Clark vliegt boven een stel zebra’s in Afrika geraakte trouwens ook in de film). Toch verschillen Birthright en Man of Steel enorm qua toon. De comic is een pak lichter dan de nogal zwaarwichtige film en voelt daarmee, ondanks de modernere setting, toch nog redelijk klassiek aan. Desalniettemin is Birthright wel één van de beste, al dan niet de beste, vertelling van Superman’s oorsprong ooit. In eender welk medium.

Superman: Birthright bij Archonia.com

4. SECRET ORIGIN

supermansecretorigin5Door: Geoff Johns en Gary Frank

Oorspronkelijk verschenen in: Superman: Secret Origin #1-6 (2009-10)

Nog geen tien jaar na Birthright, herschreef DC Comics alweer delen van Superman’s oorsprong. Dit keer om het verhaal wat meer af te stemmen op de filmreeks met Christopher Reeve (1978-1987). Verwacht in Superman: Secret Origin dus heel wat nostalgie naar Superman I en II, compleet met een ijskristallen Krypton en zelfs een Clark Kent/Superman die naar de gelijkenis van Reeve werd getekend.

Waarom staat deze comic dan in de lijst? Omdat Secret Origin, ondanks alle klassieke elementen, toch een zeer moderne Superman biedt. De man van staal is immers ons eerste contact met buitenaards leven en zoiets kan de dag van vandaag heel wat mensen nerveus maken of gewoonweg schrik aanjagen. In Secret Origin zien we dan ook een conflict met het Amerikaans leger vooraleer men Superman pas echt kan beginnen vertrouwen. Het S-symbool is hier zowel het Kryptoniaans symbool voor hoop als het embleem van de familie El. En de emotionele scène waarin een jonge Clark over zijn afkomst leert en verkondigt tegenover Jonathan Kent dat hij zijn zoon wil zijn en geen buitenaardse “freak“, werd  haast letterlijk overgenomen in Man of Steel.

allstarsupesEen ander modern verhaal met een zeer klassieke (jaren 50-60) toon is All-Star Superman door Grant Morrison en Frank Quitely, door velen aanzien als het beste Superman-verhaal ooit. Hoewel we hier een Superman tegen het einde van zijn leven zien en het verhaal van de comic weinig met Man of Steel te zien heeft, werd een ganse monoloog van Jor-El (“They will join you in the sun…“) wel in de film opgenomen. De woorden die je hoort in de scène waar Clark voor het eerst buitenkomt in zijn kostuum, komen dus haast letterlijk uit All-Star Superman.

Superman: Secret Origin bij Archonia.com

5. TALES FROM THE PHANTOM ZONE

supermantalesphantomzoneDoor: Otto Binder, George Papp, Robert Bernstein, Curt Swan, Alfred Plastino, Rick Veitch, e.a.

Oorspronkelijk verschenen in: Adventure Comics #283, 300, Action Comics #336, Superman’s Girl Friend Lois Lane #33, Superman’s Pal Jimmy Olsen #62, Superman #157, 205, Superboy #89, 104, Who’s Who #18

Deze collectie stelt ons voor tot een hoop Kryptoniaanse criminelen die in de interdimensionele gevangenis The Phantom Zone gestoken werden (en hiermee, ironisch genoeg, de vernietiging van Krypton overleefden). Belangrijk zijn vooral de eerste verschijning van General Zod (die hier Superman ontmoet wanneer hij nog een Superboy is) en “The Man Who Destroyed Krypton!“, waarin we een eerdere versie van Black Zero (hier een buitenaardse terrorist) en de Kryptoniaanse wetenschapper Jax-Ur tegenkomen. Zeer handig is ook de Who’s Who’s, dewelke alle Phantom Zone-criminelen eens op een rijtje zet.

Een goeie companion zal in juli verschijnen en werd getiteld Superman: Phantom Zone, waarin de vierdelige Phantom Zone-miniserie uit 1982 gebundeld wordt en we meer inzicht krijgen op de creatie van de gevangenis en de geschiedenis van Krypton.

Superman: Tales from the Phantom Zone bij Archonia.com

6. SUPERMAN VS ZOD

SupermanvZodDoor: Cary Bates, Steve Gerber, Geoff Johns, Curt Swan, George Papp, e.a.

Oorspronkelijk verschenen in: Adventure Comics #283, Action Comics #473, 548-549, DC Comics Presents #97, Action Comics Annual #10

Deze bundeling bevat een hele hoop klassieke gevechten tussen Superman en General Zod, hoofdschurk in Man of Steel. We leren de generaal en zijn motivaties wat beter kennen, alsook enkele mede-Kryptonianen, waaronder de mannenhaatster en moordmachine Faora Hu-Ul, die eveneens te zien is in de film. De collectie bevat echter, op één na, voornamelijk verhalen van voor de modernere The Man of Steel-periode (waarin een hele hoop verschillende versies van General Zod werden voorgesteld, die niet allen van Krypton of deze dimensie afkomstig waren).

Een zeer belangrijk en controversieel verhaal uit Superman #22 (1988), dat niet hier maar pas in een toekomstige Superman: The Man of Steel-bundeling zal worden opgenomen, ziet de moderne man van staal in conflict treden met parallelle versies van Zod en twee mede-Kryptonianen. Op een alternatieve aarde roeien de drie booswichten al het leven uit, en Superman wordt voor een aartsmoeilijke (en zeer controversiële) keuze gesteld om hen hiervoor te straffen. Een grote inspiratie voor de eveneens controversiële climax van Man of Steel.

Superman vs Zod bij Archonia.com

7. FOR TOMORROW

supermanfortomorrowDoor: Brian Azzarello en Jim Lee

Oorspronkelijk verschenen in: Superman #204-215 (2004-05)

In For Tomorrow is Superman al geruime tijd ‘s werelds grootste superheld en is hij als Clark Kent inmiddels getrouwd met Lois Lane. Hij creëert hier via Kryptoniaanse technologie een paradijselijke dimensie waar hij, mocht de aarde hetzelfde lot ondergaan als Krypton, de mensheid naartoe kan sturen. Uiteraard loopt dit mis, verdwijnen er een hele hoop mensen spoorloos van de planeet (waaronder Lois Lane) en wordt de dimensie opgeschrikt door een (alweer!) alternatieve versie van General Zod.

For Tomorrow leverde ook het debuut van eerwaarde Leone, een priester die aan kanker lijdt en waarbij een wat meer aan zichzelf twijfelende Superman komt biechten. Dit personage verschijnt ook in de Man of Steel-film, waar ook een korte biecht plaatsvindt van Clark Kent.

Superman: For Tomorrow bij Archonia.com

8. THE LAST SON OF KRYPTON

supermanlastsonDoor: Geoff Johns, Richard Donner, Adam Kubert en Gary Frank

Oorspronkelijk verschenen in: Action Comics #844-847, 857, Annual #11 (Last Son, 2006-2008) en Action Comics #866-870 (2008)

De bundeling bevat in feite twee aparte verhaallijnen:

In de Last Son-verhaallijn, voor een groot deel gebaseerd op Superman II (1980), worden we na alle alternatieve versies eindelijk voorgesteld tot de “echte” moderne versie van General Zod. Een Kryptoniaans jongetje komt vanuit de Phantom Zone op aarde en wordt al snel min of meer geadopteerd door Clark en Lois en tot Chris Kent gedoopt. Chris blijkt echter de zoon te zijn van General Zod en Ursa en is de voorbode van een heuse Kryptoniaanse invasie waar de wereld (en de Justice League) machteloos tegenover staan. Superman wordt gedwongen om samen te werken met Lex Luthor en enkele andere vijanden om de Kryptonianen terug te sturen. Met heel wat massale vernieling tot gevolg…

In de zich hierna afspelende Brainiac-verhaallijn (dewelke ook geadapteerd werd in animatiefilm Superman: Unbound), komen Superman en Supergirl oog in oog te staan met de intergalactische veroveraar Brainiac, ontdekken we dat er nog 100.000 Kryptonianen veilig in wel in de miniatuurstad Kandor leven en sterft een belangrijk lid van de Superman-familie…

Superman: The Last Son of Krypton bij Archonia.com

9. NEW KRYPTON/LAST STAND OF NEW KRYPTON/WAR OF THE SUPERMEN

supermanworldofnewkryptonDoor: James Robinson, Sterling Gates, Geoff Johns, Eddy Barrows, Jamal Igle, Pete Woods, Renato Guedes, e.a.

Oorspronkelijk verschenen in: Superman: New Krypton Special #1, Superman: World of New Krypton #1-12, Superman: Last Stand of New Krypton #1-3, Superman #681-699, Supergirl #35-52, Action Comics #871-889, Adventure Comics #8-11, Superman: War of the Supermen #0-4 (2008-2010)

Op het einde van de Brainiac-verhaallijn, slaagt Superman erin de stad Kandor en haar 100.000 inwoners te bevrijden en te vergroten. De Kryptonianen komen terecht op aarde en bouwen aan een New Krypton. Ze verkrijgen allemaal dezelfde krachten als Superman en Supergirl, maar hun gebruiken en cultuur zijn uiteraard heel verschillend. Uiteindelijk zullen ook General Zod en de zijnen bevrijd worden uit de Phantom Zone en laaien de spanningen tussen de aarde en New Krypton hoog op, waardoor de Kryptonianen zich genoodzaakt vestigen aan de andere kant van het zonnestelsel.

SupermanWar-of-the-SupermenSuperman vertrouwt Zod echter niet en gaat (om een oogje in het zeil te houden) een tijdje op New Krypton leven, waar we eveneens voorgesteld worden tot het Kryptoniaanse kastensysteem. Hier zeer gelijkaardig aan de voorbestemde rollen die elke Krypton-baby voor de geboorte toebedeeld krijgt in de film. Ondertussen bereiden het Amerikaanse leger (onder generaal Sam Lane, vader van Lois) en Lex Luthor zich voor op een oorlog tussen de aarde en New Krypton. Deze is na verloop van tijd natuurlijk onvermijdelijk en Superman zal een kant moeten kiezen…

Deze gigantische verhaallijn nam ongeveer twee jaar aan Superman-comics in beslag. In Man of Steel gebeurt alles natuurlijk een pak sneller, maar de comics en de film bevatten heel wat gelijkaardige thema’s. Voornamelijk het conflict en gebrek aan vertrouwen tussen Superman en General Zod, een man van staal die tussen zijn twee werelden komt te staan, de angst van de mensheid voor de Kryptonianen en de gigantische vernieling die met de Kryptoniaanse aanval op aarde (de “100 minuten oorlog“) gepaard gaat.

Superman: New Krypton Vol.1 bij Archonia.com

10. EARTH ONE

Superman-Earth-OneDoor: Joe Michael Straczynski en Shane Davis

Misschien nog meer dan Birthright, bezit deze hervertelling van Superman’s oorsprong haast dezelfde plot als Man of Steel. We zien een jonge Clark naar Metropolis trekken om zijn plaats te zoeken in de wereld. Vanwege zijn gaven kan hij alles worden wat hij maar wil: topatleet, wetenschapper, noem maar op. Enkel de Daily Planet lijkt hem een uitdaging te kunnen bieden. Vanuit het niets vallen een hoop buitenaardse wezens onze planeet aan, op zoek naar de alien in ons midden. Het draait hier deze keer niet om Kryptonianen, maar om inwoners van de naburige planeet Dheron. Zij hebben een missie om alle inwoners van Krypton uit te moorden (en waren dus ook verantwoordelijk voor de vernietiging van de planeet). Clark is de laatste en onze wereld zal het moeten ontgelden, tenzij hij zijn lot als Superman kan aanvaarden en hier een stokje voor kan steken…

Vervang de Dheron-leider Tyrell en zijn leger uit Earth One door General Zod en zijn mede-Kryptonianen en je hebt ongeveer de derde act van de Man of Steel-film. De buitenaardse wezens komen hier ook de aarde binnengevallen op zoek naar Clark en qua actiescènes, buitenaardse schepen met gravity beams die Metropolis binnenvallen, op aarde beginnen boren en de destructie die hieruit volgt is Superman: Earth One visueel zowat de grootste inspiratie voor het laatste, actievolle deel van de nieuwe Superman-film geweest.

Superman: Earth One bij Archonia.com

Tot zover onze Man of Steel-comicbookspecial. Nu weten jullie alvast wat te lezen na de film gezien te hebben.

Klik hieronder voor de tien comics die Batman‘s The Dark Knight Trilogy hebben geïnspireerd…

10 Batman Comics die de Nolan Films inspireerden

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.