Random Article


Fantagraphics co-publisher Kim Thompson is niet meer

 

1
Posted 19/06/2013 by

tardiDe meesten van jullie zullen bij het zien van de foto iets gedacht hebben in de trant van: “wie zijn deze mannen?” En dat is logisch. Het zijn mensen die niet veel in beeld komen. Maar dit zijn Gary Groth (links) en Kim Thompson (rechts), uitgevers/redacteurs/journalisten bij de uitgeverij Fantagraphics. Een uitgever die niet alleen bekend is vanwege de bijna literaire comics die ze uitgeven, maar ook vanwege The Comics Journal: nog altijd de belangrijkste comicbookgerelateerde publicatie in Noord-Amerika. En, zoals de titel al zegt, is Kim Thompson niet meer. Hij verloor de strijd tegen longkanker en werd 56 jaar oud.

In de VS gold de Deense Kim Thompson vooral als de ontdekker van de cartoonist Stan Sakai, die onder zijn leiding in staat werd gesteld om zijn comic Usagi Yojimbo te publiceren. Recent baarde Thompson nog opzien door samen met Fantagraphics uitgever Gary Groth op hun site in het openbaar onderhandelingen te voeren met Dave Sim over het eventueel herdrukken van zijn beroemde Cerebus-comic.

Maar meer nog dan dat was Thompson een groot voorvechter van het uitgeven van vertaalde Europese strips in Amerika. Strips die hij vaak zelf vertaalde, want Thompson kon zich redden in bijna iedere West-Europese taal. Niet alleen het Frans en het Engels hadden geen geheimen voor hem, maar hij vertaalde bijvoorbeeld ook de Joost Swarte-collectie ‘Bijna Compleet‘ vanuit het Nederlands naar het Engels.

Fantagraphics was enkele jaren geleden begonnen met het uitgeven van goede Europese strips in een hardcover-formaat. Zo verschenen er albums van Tardi, Lorenzo Mattotti en de Noorse tekenaar Jason in het Engels. Thompsons meesterstuk was waarschijnlijk de vertaling van Guy Peelaerts Jodelledat eerder dit jaar verscheen.

Kim Thompson zal dan ook node gemist worden door iedereen die iets heeft met het stripmedium…

Comments

comments


de baard van alan moore

 
avatar


One Comment


  1. avatar
     
    de baard van alan moore

    Klik voor een ultiem stuk over de man op deze link:
    http://www.comicsreporter.com/index.php/kim_thompson_1956_2013/

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.