0
Posted 29/05/2013 by Axel in Columns
 
 

Tussen Vroeger en Nu #18: Hulkamania is running wild on Brainfreeze

“De jaren 80. Het was een tijd van foute muziek, foute kleding, foute kapsels,… Afijn, een fout decennium dus.”  – Tom, review The Expendables 2

Ach, waarom niet, beste lezers. Deze keer hoef je het Youtube-filmpje niet over te slaan, integendeel, dit is de belangrijkste inleiding van een column ooit. Zet het geluid maar hard, maximaliseer het scherm en geniet. Rick Derringer, begin er maar aan.

Krijg dat nummer nu maar uit je hoofd. Ik hoor jullie mompelen, wat doet deze worstelaar op onze heilige website. Die heeft toch niets met comics, films, tv, games of geek culture te maken? Verkeerd! De populariteit van Hulk Hogan was/is zo groot dat hij de grenzen van zijn sport oversteeg. Hoe groot, dat gaan we in deze aflevering bekijken.

cooltext747260357

Wel heel belangrijk: ik behandel (voorlopig) enkel de jaren 80. Voor ik de worstelfans aan mijn deur hoor bonken (en die zijn een stuk gevaarlijker dan de Studio 100spionkop), Hulk Hogan was inderdaad ook relevant (ja, de NWO)  in de jaren 90.

Train, say your prayers, and eat your vitamins – Hulk Hogan

Hij is de eenmans-Avenger, de blonde god met spieren van ijzer en straalt meer Americana uit dan Captain America. Hij is een vleesgeworden comicbookpersonage en één van de belangrijkste iconen uit de Amerikaanse entertainmentcultuur.

Hulk Hogan, geboren als Terry Bollea, blijft een enigma. Hij helpt professioneel worstelen (of catch) meer dan wie dan ook voor hem populair te maken voor een groot (Amerikaans en Europees) publiek, maar de echte (hardcore) fans blijven hem steeds als de vleesgeworden duivel zien. Laat ons hier dan ook eerlijk zijn, hij is niet de beste “puur technische” worstelaar in de rijke geschiedenis van de sport, maar hij blijkt wel de juiste man op het juiste moment. Zo bekend is hij bij het publiek, dat hij voor niet-fans jaren na zijn hoogdagen nog steeds de naam is die men met de sport associeert (hoewel Dwayne “The Rock” Johnson die rol nu heeft overgenomen). De jaren 80 zijn de jaren van de He-Men, de levende comicbookfiguren en de gespierde actiehelden (Sylvester Stallone en Arnold Schwarzenegger voorop). Ook Hulk Hogan hoort in dat rijtje thuis.

Gepresenteerd als de ultieme patriot maakt hij tijdens de laatste jaren van de Koude Oorlog een belangrijk deel uit van het Americana-gevoel.

Hulk Hogan is reeds een ster in Japan, waar hij zelfs de eerste IWGP-kampioen wordt, en bij WWF-concurrent American Wrestling Association. Maar zijn populariteit groeit pas echt door een meer dan gesmaakt optreden in Rocky III. In deze film uit 1982 neemt Rocky Balboa (Sylvester Stallone) het op tegen Thunderlips (Hogan). Hogans charisma druipt van het scherm als hij Rocky een welverdiende pandoering geeft. Het geeft zijn carrière een boost voor hij naar New York trekt. Nadat Vincent K. McMahon de World Wrestling Federation van zijn vader overneemt, is zijn blik op expansie gericht. Toen Hulk Hogan het WWF-kampioenschap van de Iron Sheik won (1983), wordt Hulkamania (vergelijkbaar met Malkamania, maar dan op grote schaal) geboren. Hogan spreekt in 1982 al van Hulkamania en zijn Hulkamaniacs, maar het grote mediafenomeen werd die avond in Madison Square Garden geboren. McMahon wordt een multimiljonair als hij zijn regionale federatie op de rug van the Hulkster tot een (inter)nationaal entertainmentfenomeen uitbouwt. Eurosport, Sky en RTL tonen kwijlende Vlaamse jongeren waar ze op hebben gewacht.

Zijn de wedstrijden echt memorabel?

“Rowdy” Roddy Piper heeft de wedstrijd onder controle.

Een Hulk Hogan-wedstrijd is altijd voorspelbaar: Hogan bespeelt van bij zijn intrede het publiek, waarna zijn tegenstander al het werk doet. Wanneer je denkt dat Hulk zo veel slaag heeft gekregen dat hij echt niet kan terugkeren, begint zijn lichaam te shaken, en “hulkt” hij.  Ja, we gebruiken de term “hulking up”. Niets kan onze held nog deren. Het vingertje zegt neen en daarna volgen (like clockwork) drie vuisten,  de big boot en leg drop. Hij telt zijn tegenstander uit en “Real American” van Rick Derringer gaat vollen bak spelen. Dan begint het feest, de fans gaan uit hun dak en Hulk gaat poseren. Voor de lezers die de periode hebben meegemaakt, wees eerlijk, we imiteerden het allemaal wel eens. Deze magische formule werkte jaren wonderwel, waarin McMahon een resem gevaarlijke tegenstanders voor de onoverwinnelijke Hogan uit zijn hoed toverde.

The War To Settle The Score” (1985), live gefilmd vanuit een nokvol Madison Square Garden, de sporttempel, in New York City, wordt op muziekzender MTV getoond. De wedstrijd tussen “Rowdy” Roddy Piper (They Live) en Hulk Hogan haalt een 9.1 (voor kijkcijferfanaten onder jullie). De hype die met deze wedstrijd gepaard gaat is enorm. Heel wat belangrijke muzieksterren supporteren openlijk voor hun favoriet. De Rock n’ Wrestling-periode is ontstaan als samenwerking tussen het debuterende MTV en het groeiende WWF. Beide bedrijven hebben een overschot aan kleurrijke en sterke personages zodat deze samenwerking zeer vruchtbaar blijkt.

The Big Event” (1986) is een grotendeels vergeten wedstrijd. Daar neemt Hulk Hogan het op tegen “Mr Wonderfull” Paul Orndorff. Meer dan 60.000 fans trekken naar de Skydome in Toronto, Canada om de wedstrijd live te zien. Dat jaar nemen ze het nog enkele keren voor een groot publiek tegen elkaar op.

Wrestlemania I (1985) wordt het hoogtepunt van de Rock ‘n Wrestling-periode. De show is te zien op Pay-per-view en closed-circuit. Hulk wordt geflankeerd door sterren als Muhammad Ali, Liberace en Mr. T. Eerder in de show vergezelt de dan razend populaire Cindy Lauper (die worstelaars in haar videoclips gebruikte: “Good enough (for the Goonies)en “Girls Just Wanna Have Fun“) vrouwenkampioen Wendi Richter. In de hoofdwedstrijd van de avond maakt Mr. T zijn feitelijke worsteldebuut. Wrestlemania wordt een jaarlijkse traditie en een begrip in entertainment. Hogan zal de volgende negen Mania’s (soms indirect) gaan headlinen.

Het hoogtepunt van de jaren 80 wordt Wrestlemania III (1987), waar onze held het gaat opnemen tegen Andre The Giant (ook bekend als de reus in The Princess Bride). Want als er iets is wat de WWF op dat moment heel goed kan, is het promotie voeren. Het verhaal is simpel: onder invloed van manager Bobby Heenan en commentator Jesse “The Body” Ventura (Demolition Man, Predator) eist de reus zijn titelwedstrijd tegen Hulk Hogan op. Tijdens een interview in Piper’s Pit trekt hij Hogans kruisketting van de nek. Hulk probeert zijn voormalige vriend Andre tevergeefs te overtuigen de challenge in te trekken, maar het baat niet. De oorlog kan beginnen.

Wrestlemania III: Hulk Hogan versus Andre The Giant

Maanden op voorhand start de immense publiciteit om de wedstrijd te promoten. Er volgen persconferenties, confrontaties en aankondigingen van andere sterren. Die avond zullen ook honkballegende Bob Uecker, Mary Hart, Alice Cooper en Aretha Franklin aanwezig zijn. De wedstrijd grijpt plaats in de Pontiac Silverdome in Pontiac, Michigan. Hoeveel fans uiteindelijk opdraven is een twistpunt, want het blijft een mix van opgeklopte cijfers en onzekere feiten. Hoe dan ook, 93.173 toeschouwers converteren(volgens WWF) om de confrontatie tussen de twee giganten te volgen. Hoewel de wedstrijd niet goed is, vanwege de talrijke kwetsuren van Andre, gaat het dak van de Silverdome eraf als Hogan Andre bodyslamt (van de grond tillen en neerslaan). Een legendarisch beeld dat tot op de dag van vandaag wordt gebruikt. De rematch tegen Andre the Giant dat als NBC-special wordt vertoond haalt een 15.6. Dat zijn reusachtige kijkcijfers voor een worstelwedstrijd.

Hulk Hogan bodyslams The Giant

Eén naam vergeten worstelfans nooit: Randy “Macho Man” Savage. Wijlen Randy Savage was voor deze columnist één van de meest unieke en charismatische sterren ooit op het scherm te zien was. Meer nog, hij was een natuurtalent in de ring. Dus nadat Randy Savage in 1988 de titel wint (met behulp van Hulk Hogan) wordt hij de op één na populairste worstelaar in de federatie. De promotor krijgt het lumineuze idee Hogan en Savage (en manager/echtgenote Elizabeth) te teamen. De Mega Powers zijn geboren.

De Mega Powers met manager Elizabeth

Ondanks hun megapopulariteit komt er een haar in de boter, en natuurlijk komt dit haar van een knappe vrouw. Savage beschuldigt Hogan ervan verliefd te zijn op zijn manager en haar voor zichzelf te willen stelen. De facto speelt dit tafereel zich ook in het echte leven af. De compleet paranoïde Randy Savage schermt zijn echtgenote tot in het absurde van zijn collega’s af en het team spat uit elkaar. Wrestlemania V : The Mega Powers Explode (1989) wordt opnieuw een kijkcijferkanon. Twee mannen die vechten om een knappe griet = big money! Zo goed is Randy Savage dat de wedstrijd terecht als topper mag worden beschouwd. Hulk Hogan verdiende $ 1.000.000 aan zijn wedstrijd tegen Randy Savage. Dit wordt een vete voor de eeuwigheid. Ze zullen het tien jaar later nog eens fijntjes overdoen.

Hulk Hogan sluit het decennium af ter voorbereiding van een grote en belangrijke wedstrijd tegen de spurtende steroïdenspuit Ultimate Warrior. Door een combinatie van een kinetische intrede met een catchy metalnummer, ultrasnelle wedstrijden waarin hij zijn tegenstanders niets gaf en onbegrijpbare maar niettemin fascinerende interviews, rijst die Warrior naar het populariteitsniveau van de Hulkster. Voor Vince McMahon lijkt het tijd om Hulk aan de top af te lossen. De jaren 90 zullen dus met een nieuwe confrontatie starten…

Was Hulk Hogan populair?

De cijfers liegen niet! Hogan verkoopt steevast zalen uit. Hulkamania is hot. Volgens Wrestling Observer is hij verantwoordelijk voor meer uitverkochte zalen op lange termijn dan welke worstelaar ook. Zijn “Hulkamania”-shirt blijft jaren het bestverkochte T-shirt, tot de Austin 3:16-shirts die honneurs overnemen. Alle artikelen waar zijn naam aan gelinkt wordt (bandanas, teddyberen, schuimvingers,  de wereldberoemde WWF Ice Cream Bars,….)  gaan als zoete broodjes over de toonbank.

Op zaterdagochtend kon je kijken naar Hulk Hogan’s Rock ‘n Wrestling. Jawel, de man had zijn eigen tekenfilmreeks. Hij verschijnt op de cover van Sports Illustrated, wat niet evident is voor een megaster uit wat puriteinen een fake sport noemen.

Hij speelt gastrollen in grote tv-series als The A-Team en Love Boat. Hij is meermaals gast in populaire Late Night talkshows. Sterren laten zich welwillend fotograferen in zijn bijzijn.

Hulk Hogan is nog steeds één van de meest gevraagde sterren bij Make-A-Wish.  Hij slaat zeer zelden een vraag van een liefdadigheidsinstelling af.

Had Hulk Hogan charisma?

De Hulkster is een meester in het bespelen, of wat sommigen het manipuleren noemen, van zijn publiek. Met zijn typische rauwe stem beroert hij alle toeschouwers. Wie herinnert zich het eeuwige “Well, you know something, Mean Gene” bij de start van een interview met Gene Okerlund niet. Hulk Hogan kan praten en het volk hangt aan zijn lippen. De ogen sperren open, zijn spieren spannen op en wild gesticulerend refereert hij naar geloof en thuisland, naar vriendschap en trouw aan zijn volgelingen. Hij predikt zijn drie geboden van trainen, bidden en vitaminen nemen. Hoeveel atleten noemen hun biceps 24-inch pythons? Occasioneel scheurt hij zijn T-shirt kapot. Het is een heerlijke tijd waar ik met veel plezier naar terugkijk. Wat als het fout is? De intrede van Hulk Hogan op de tonen van “Real American“, of in de beginjaren op “Eye Of The Tiger” (Survivor) geeft nog steeds kippenvel.

Kan je Hulk Hogan als filmster beschouwen?

Hier wordt het moeilijker. Er is geen twijfel mogelijk dat Hulk Hogan larger than life is, en dat hij een geweldig entertainer is. Als acteur gaat het echter niet zo vlotjes. Na zijn sterk debuut in Rocky III, volgt in 1989 het vreemde No Holds Barred. De door de WWF geproduceerde film laat zich in geen enkele categorie plaatsen. De liefhebbers van camp kunnen we dit Hogan-vehikel zeker aanraden, maar klaag ons achteraf niet aan. Worstelaars en films blijken, buiten één grote uitzondering na, nooit een succesvol huwelijk. We mogen  wel voorzichtig stellen dat zonder Hulk Hogan er wellicht geen acterende Dwayne Johnson zou zijn.

Ten slotte, omdat elke comicbookfan het wil weten:

De rechten op de naam Hulk, Hulkster en Hulkamania blijven tot 2006 eigendom van Marvel Comics. Na 2006 verkrijgt Terry Bollea  wel de rechten op de naam Hulk Hogan. Misschien steekt het sommige Marvelites dat deze worstelaar geld in het laatje van de comicbookverdeler stopt.

We sluiten af met een interview gevolgd door de begingeneriek van Hulk Hogan’s Rock ‘n Wrestling.

Voor de worstelfans die er niet genoeg van kunnen krijgen:

Wrestle It: Het fantastische Eurostars Wrestling verslag

Wreste It: Interview met Bernard Vandamme

Bij Tussen Vroeger En Nu blijven de jaren 80 uiteraard fantastisch:

#13: De Triomfantelijke Terugkeer van Trailer Time en die foute jaren 80

#14: Micronauts

 #4: Jim Shooter

Comments

comments


Axel

 
avatar
Et alors?