1
Posted 15/05/2013 by Donnie Darko in Tv/Film
 
 

Evil Dead Special (NSFW)


Als er één ding is dat horrorfans beter kunnen dan wie dan ook, misschien met uitzondering van de Vlamingen, dan is het klagen over hoe het gesteld is met de horror van tegenwoordig. “Er komt niks nieuws meer uit!“, “Waar zijn de originele horrorfilms?“, schering en inslag op het internet. Kondig je dan ook een sequel of remake aan dan mag je zeker zijn dat het internet ontploft. Punt is wel dat die fans dan vervolgens wel massaal gaan kijken, vervolgens steen en been klagen over hoe slecht de film wel niet was, om dan uiteindelijk als eerste de DVD of Blu-ray aan te schaffen.

Sommige dingen veranderen nooit, want hetzelfde speelt zich nu af voor de remake van Evil Dead door Fede Alvarez die vanaf vandaag bij ons in de zalen komt. Dit ondanks het feit dat Sam Raimi (Spider-Man, Drag Me To Hell), Rob Tapert (Xena, Hercules) en Bruce Campbell (Bubba Ho-tep, Maniac Cop, Man with the Screaming Brain) – de makers van het origineel en haar vervolgen – erg betrokken waren bij de film. Toen echter de eerste, geweldige en hondsbrutale Red Band trailer op het internet losgelaten werd, stonden velen gewoonweg verstomd en keerde het tij. Er zijn er altijd die zullen klagen, maar veel fans zagen het nu wel al meer zitten…

In deze special gaan we echter niet focussen op het heden, maar op het verleden en zetten we de vorige films uit de franchise eens op een rij…

Within The Woods (1978)

Sam Raimi en Bruce Campbell zijn al van jongs af aan bevriend en hadden voor 1978 dus al aan heel wat Super 8-filmpjes meegewerkt – Booby Bartenders, Shemp eats the moon, The Great Bogus Monkey Pignut Swindle… Later ging Raimi dan over tot de regie van It’s Murder en Clockwork die hem zouden duwen in de richting van het horrorgenre. Met als uiteindelijke doel een grotere horrorproductie te kunnen maken, concipieerde Raimi Within The Woods, een soort promofilmpje om investeerders zijn kunnen te tonen en zo geld te vinden voor de langspeelfilm die hij wou maken.

Voor Within The Woods zelf had Raimi ongeveer $1600 dollar ter beschikking. Geen gigantische som geld, maar enthousiasme en passie kunnen soms wonderen verrichten, zeker als je goede vrienden – zoals Bruce Campbell, Ellen Sandweiss (die ook in The Evil Dead zal meedoen) en Scott Spiegel (die ook regisseur zou worden: Intruder, From Dusk Till Dawn 2, Hostel III) – hebt die bereid zijn om wat bloed, zweet en tranen te laten.

Het verhaal is heel rechttoe rechtaan (maar in die tijd nog niet compleet uitgemolken): vier tieners besluiten een weekendje door te brengen in een hutje midden in de bossen. Daar ontdekken ze dat ze dicht bij een Indiaanse begraafplaats kamperen. Hier waren echter demonische entiteiten rond die hun zinnen gezet hebben op de twee koppeltjes…

Na het eigenlijke filmen van de film, een shoot die redelijk pijnlijk was voor de acteurs, moest de film aan de man gebracht worden. Raimi en zijn kompanen hadden hier echter totaal geen ervaring mee en alles bleek dus moeilijker te verlopen dan gehoopt. Uiteindelijk kwam de filmmaker in contact met de manager van een cinema in Detroit die redelijk progressief was en er mee instemde om de kortfilm voor The Rocky Horror Picture te programmeren. Within The Woods werd goed ontvangen, maar leverde niet het resultaat op dat Raimi beoogde, namelijk het geld om zijn volgende film te financieren. Uiteindelijk zou de toekomstige regisseur van Spider-Man (2002) al “smekend” toch $90.000 kunnen bijeenschrapen om aan zijn herwerking van Within The Woods te kunnen beginnen.

Lees verder op pagina 2 voor The Evil Dead...

cine014

 

Comments

comments


Donnie Darko

 
avatar
Grr. Arghh!