Random Article


 
Nieuwste Specials
 

Review: Batman – The Dark Knight Rises Kotobukiya ArtFX Statue 1/6 Scale

 

 
Overzicht
 

WInkelprijs: 98,95 EUR
 
Uitgever:
 
Ontwerper:
 
Jaar:
 
Serie:
 
Verpakking
 
 
 
 
 


 
Beeld
 
 
 
 
 


 
Afwerking
 
 
 
 
 


 
Verzamelwaarde
 
 
 
 
 


 
Gimmicks
 
 
 
 
 


 
Levering
 
 
 
 
 


 
Total Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 


Zeer mooie en realistische afwerking. Makkelijk op te bergen.


Lichtbaken werkt niet echt goed.


Naar aanleiding van de Batman film The Dark Knight Rises bracht Kotobukiya in haar ArtFX-reeks een realistisch model van de Caped Crusader uit. Is het beeld echt zo kwalitatief als de verpakking laat uitschijnen? Brainfreeze onderwerpt het aan een strenge controle…

2
Posted 08/05/2013 by

 
Full Article
 
 

Batman behoort tot de populairste personages in de comic-, tv- en filmgeschiedenis. Uiteraard leidt dit ook tot hopen goede en minder goede (zeg maar ronduit crappy) merchandise. Naar aanleiding van The Dark Knight Rises, de laatste film in het Batman-drieluik van Christopher Nolan, bracht het Japanse bedrijf Kotobukiya een eigen beeld onder hun ArtFX-reeks uit.

Levering

Als verzamelaar raak je soms gefrustreerd over een inadequate en een niet stevige verpakking. Niets voelt zo erg aan als een beschadigd pakket bij BPost af te halen. Bij Archonia valt niets op de verzending aan te merken. Het artikel was ten midden van bubblewrap en papier goed in een zeer grote kartonnen doos ingepakt. Bovendien brengt het leveringsbedrijf het aan huis. Good job!

Batman doos 2Verpakking

Kotobukiya verpakt hun beelden in grote rechthoekige dozen: de window boxes, waar twee doorkijkraampjes je een duidelijk beeld van de inhoud geven. De doos is voorzien van foto’s van enerzijds het artikel binnenin en aan de film gerelateerde afbeeldingen. Aan de zijkant vind je het logo terug en dit is dan ook de mooiste kant om de doos in je kast te plaatsen (al laat een doos van deze omvang zich niet makkelijk opbergen).

Je hoeft maar naar de doos te kijken om te beseffen dat dit om een kwaliteitsvol artikel gaat. Binnenin zit het beeld met klikplastic vast. Werkt dit perfect? Ja, want je kan het beeld perfect terug in de verpakking stoppen, zonder dit te beschadigen. Heel belangrijk voor de MIB-verzamelaars onder jullie. Je kan het karton ook uit de doos halen, en als achtergrond voor je beeld gebruiken.

batman packageBeeld

Deze Batman-statue wordt omschreven als een voorgeschilderde modelkit, maar eigenlijk krijg je een beeld (statue).  Eerlijkheidshalve mogen we het dan ook niet als volwaardig beeld beoordelen.

Het is verbazend hoe licht het beeld in de handen voelt, want in tegenstelling tot de meesten is dit uit hard plastic gemaakt. Deze techniek stelt haar ontwerpers in staat een illusie van beweeglijkheid aan het personage te geven. Terwijl de wind langs zijn cape waait, staat Batman gevechtsklaar op een rotsachtige basis. Een verdraaid coole visual, en het voelt net alsof de gevleugelde wreker van bovenaf de ravage van Gotham City overziet. Binnen die rotsachtige basis vind je het logo terug.

Omdat Brainfreezers details en onderzoek belangrijk vinden, namen we de rolmeter te hand. Hoewel de verpakking je vertelt dat het beeld 38 cm (15”) groot is, blijkt hij bij meting, basis inbegrepen, slechts 31 cm te zijn.

ADSC05845fwerking

Hier blinkt het model echt uit, want de Dark Knight lijkt zo uit de film te zijn gegrepen. Deze Batman is super gedetailleerd. Kijk maar eens naar de afwerking van zijn pak: je onderscheidt duidelijk zijn kevlar harnas, het logo op zijn borstplaat is spot-on, de haken op zijn rechterhand zijn scherp en stevig en de cape wappert met al haar plooien realistisch.

Omdat enkel de mond en kin zichtbaar zijn, herken je acteur Christian Bale niet echt onder het masker. Maar het zit er dicht genoeg op dat het totaal niet opvalt (daarbij, voor wie er liever pakweg George Clooney in herkent, lukt het ook prima. De tepels moet je er dan wel zelf bij bedenken).

DSC05846Een klein minpuntje vind je in de overgangen van de cape naar de basis. In het productieproces worden de onderdelen los van elkaar gemaakt en dan met lijm bevestigd. Vergelijk het met een paasei, waar je wat vormverschillen ziet waar men alles heeft samengevoegd. Bij de basis valt dit meer op dan op de cape. Gelukkig wordt je aandacht onmiddellijk naar het hoofd getrokken.

Vanop een afstand lijkt Batman volledig in het mat zwart geschilderd, maar als je dichter kijkt zie je alle kleine kleurverschillen die men heeft aangebracht. Het zilver contrasteert zeer mooi tegen het zwart en voorziet de figuur van wat schaduw. De wereldberoemde utility belt en de grappling gun werden vakkundig met goudkleur geschilderd. Hoe je er ook naar kijkt, op het schilderwerk valt niets aan te merken.

Verzamelwaarde

De beelden van Kotobukiya worden maar beperkt uitgebracht, dus na de initiële release ben je naar scalpers en andere verkopers gedwongen. Houd in het achterhoofd dat deze prijzen niet dalen. Aan een winkelwaarde van $129.99 dollar (99,85 EUR) kan het wat duur aanvoelen, maar onthoud dat grotere en zwaardere beelden (of statues) je beduidend meer zullen kosten.

DSC05837Gimmicks

De rechterhand van Batman kan probleemloos veranderd worden.  Je kan hem dus ofwel zijn grappling gun, ofwel zijn EMP rifle geven. Wij verkiezen echter de eerste, gezien dat dit de figuur er eleganter doet uitzien. De EMP rifle is te zwart en maakt het geheel te donker. Nu, het blijft natuurlijk Batman, dus een zonnetje in huis zal hij nooit worden.

In de basis heeft men een LED-verlichtend logo, vergelijkbaar met de bekende filmposter, ingewerkt.  In de doos worden drie AAA-batterijen meegeleverd, die je makkelijk onderaan kan inbrengen. Je ziet, heel belangrijk, de batterijhouder niet. Achteraan het beeld bevindt zich dan weer een kleine, makkelijk te hanteren, schakelaar.

DSC05839

Hoopvol hebben we dit in de duisternis getest, hopende dat Batman goed verlicht ten strijde kan trekken. Helaas, het licht is zwak en belicht enkel de benen. Het wordt dus zeer belangrijk waar je je beeld plaatst. Gezien de pose van deze Batman moet je hem hoog op een kast plaatsen, maar dan mis je deze action feature. Een gemiste kans.

Besluit: Deze Kotobukiya Batman is een mooi beeld, met slechts enkele verwaarloosbare minpuntjes, dat op elke kast of schouw zijn plaats verdient.  Het is wat prijzig, maar je krijgt waar voor je geld, want dit is de beste Batman binnen zijn prijsklasse en categorie. Voor je het weet mompel je tegen je eigen beeldje “I’m Batman”.

Hieronder kan je een slideshow bekijken en het beeld bestellen bij Archonia.

Batman ArtFX Statue bij Archonia.com


Comments

comments


Axel

 
avatar
Et alors?


2 Comments


  1. avatar
     
    Mirko di Wallenberg

    Jammer dat er niet meer statues van Kotobukiya worden besproken op deze site!

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.