9
Posted 03/05/2013 by Malkavian in Columns
 
 

De Wereld volgens Malkavian: Iron Man 3, The Mandarin & Fanboys


In De Wereld volgens Malkavian, zal Brainfreeze’s Galactus zijn ongezouten mening geven over de dingen die hem dwarszitten. En geloof ons, er zit hem soms heel veel dwars. Dus verwacht statements waar je het eens of oneens mee kan zijn maar die wel beargumenteerd worden, want aan een “Omdat ik het zeg”, daar doet hij niet aan mee. Laat zeker weten wat je ervan vindt, zo kan hij zich nog wat meer ergeren aan commentaren…

Opgepast: Deze tekst bevat Spoilers voor Iron Man 3!

WhutVorige week kwam Iron Man 3, Marvel‘s nieuwste blockbuster, in de bioscoop. Een comicbookverfilming is altijd iets dat we hier bij Brainfreeze goed in het oog houden en waar wij allemaal naar uitkijken. De reacties van vele bezoekers waren zeer positief. Onze mening was dat niet echt. Zoals gewoonlijk krijg je als fan dan de mededeling van “je moet het niet zo strikt nemen“, “het grote publiek kent de comicbookachtergrond niet en geeft er dus niet om” of “films zijn een ander medium dan comics dus vergelijk de twee niet“.

Als comicfan krijg je vrij snel het verwijt dat je niet open staat voor aanpassingen. En dat je maar niet moeten vallen over dingen die niet kloppen. Ik vind dat eigenlijk een vrij idiote uitspraak en zelfs vrij kort door de bocht. Aangezien de comicfans het zelf helemaal niet zo strikt nemen en aanpassingen van het bronmateriaal al door de jaren heen goed gewend zijn, zowel in films, tv-reeksen als in de comics zelf! Maar er is natuurlijk een grens, ik zal het even illustreren aan de hand van voorbeelden en vergelijkingen, dan kan je zelf eens oordelen…

Dingen aanvaarden die niet zijn zoals in de comics:

Iron Man zit inmiddels aan zijn derde solofilm en comicfans zijn het al een tijdje gewoon dat er aanpassingen gebeuren. Om te illustreren dat er in de films talloze veranderingen zijn die je als niet-comiclezer misschien niet weet, maar waar de comicfan wel van op de hoogte is, betekent niet dat deze laatste dit geen leuke aanpassing kan vinden. Bijvoorbeeld:

406px-Jarvis

Edwin Jarvis

– In de comics is Edwin Jarvis een echte butler, zoals Alfred bij Batman. Hij speelt iets meer op de achtergrond, maar behoort evenzeer bij Tony en de Avengers. In de films is JARVIS een A.I. computersysteem dat door Tony Stark werd ontworpen en hem helpt tijdens zijn missies. Een briljante aanpassing die ervoor zorgt dat je zeer leuke gesprekken krijgt met Tony en JARVIS in het Iron Man-pak zelf. Het past bij het personage van Tony en de droge humor van JARVIS is geweldig. Het idee hierachter was zelfs zo goed dat Marvel uiteindelijk ook de A.I.-versie van JARVIS in de comics bracht.

Iron Patriot is in de derde Iron Man-film ook volledig anders dan in de comics. Maar ook deze aanpassing paste veel beter bij de film. In de comics was de Iron Patriot niemand minder dan Norman Osborn (Spider-Man‘s aartsvijand de Green Goblin) die de Iron Man-kostuums toe-eigende nadat hij mee een buitenaardse invasie afwendde en de officiële/aangewezen leider werd van de Avengers (iets te lang om uit te leggen maar dat is het in het kort). In de film Tony’s beste vriend kolonel James Rhodes/War Machine de kleuren van de Iron Patriot geven is een logische, natuurlijke en tevens ook grappige manier om met het personage om te gaan. Het paste ook volledig bij het karakter van Rhodes, als militair uiteraard een patriot die dan ook nog eens toegang heeft tot een Iron Man-harnas.

Iron-Patriot

Norman Osborn als de Iron Patriot

Pepper Pots is in de films Tony’s grote liefde. Zijn Mary Jane of Lois Lane. In de comics is dat niet zo. Pepper heeft daar een lange relatie achter de rug met Tony’s vriend  en bodyguard Happy Hogan, iets dat in het begin van de reeks voor een fameuze liefdesdriehoek zorgde. Na decennialang van “doen ze het of doen ze het niet?” zijn ze in de comics toch gezwicht en werd er een ietwat meer stabiele relatie tussen Tony en Pepper voorgesteld wegens het succes van de films.

Aldrich Killian is de uiteindelijke hoofdschurk in Iron Man 3, maar was in de comics niet meer dan louter een wetenschapper die het biotechnologische Extremis-virus mee creëerde, aan terroristen verkocht en zelfmoord pleegde. Zijn karakter werd dus dieper uitgewerkt en gevaarlijker gemaakt in de film dan in het bronmateriaal. Zijn handlanger en persoonlijke bodyguard Eric Savin werd dan weer oorspronkelijk omgetoverd tot een cyborg na een ongelukkige aanvaring met een landmijn. Hij werd aanvankelijk een huurling genaamd Coldblood. In de film is Savin geen traditionele cyborg, maar wel een met Extremis-geïnjecteerde supersoldaat. Geen echt groot verschil daar, en zo past ie ook maar in de verhaallijn. Hetzelfde met de andere Extremis-soldaten, die namen van bestaande comicpersonages meekregen als easter eggs, maar verder geen grote rol speelden in de film.

Je ziet ook wel vaker dat er kleine veranderingen gebeuren in de comics zelf, dankzij het succes van de films. Zo werd de A.I. JARVIS toegevoegd in de Iron Man-reeks en gingen de X-Men in 2001 tijdelijk ook in de comics meer hun donkere leren filmkostuums dragen in plaats van hun geel/blauwe spandexpakken. Een Wolverine in geel spandex zou immers echt niet werken op het grote scherm, wat ook in de film werd vermeld.

Dus veranderingen aan vrij vaste comicwaarden voor een adaptatie op het grote scherm is iets waar ik zeker en vast mee kan leven. Als het werkt, werkt het.

Maar dan… The Mandarin

The-Invincible-Iron-Man_525-674x1024In het geval met de filmadaptatie van The Mandarin heb ik het er een pak moeilijker mee. Je moet weten dat de relatie The Mandarin – Iron Man dezelfde is als deze van The Joker tegenover Batman, of Lex Luthor – Superman, of Red Skull – Captain America of Green Goblin – Spider-Man. Het is zijn ultieme aartsvijand, de meester villian. The Mandarin is niet “zomaar” een bekende vijand van Iron Man, wat bijvoorbeeld Ivan Vanko/Whiplash uit Iron Man 2 (2010) wel was (en hem hebben ze in de film dan nog eens gecombineerd met de Crimson Dynamo, alweer een andere vijand uit de comics).

Kort gesteld is The Mandarin een Chinese krijgsheer en een technologisch genie die tien ringen bemachtigt van buitenaardse oorsprong en terreur zaait over de wereld (voor meer kan je de uitgebreide special naar aanleiding van de eerste trailer hier lezen).

Met dat in je achterhoofd moet je de eerste Iron Man-film uit 2008 nog eens bekijken. Daarin wordt Tony ontvoerd en gegijzeld door een terroristische organisatie genaamd The Ten Rings. Dit zorgde ervoor dat de Iron Man-fans al op het tipje van hun stoel gingen zitten omdat we wisten dat de hiermee geïmpliceerde Mandarin een mogelijke vijand kon worden in de toekomst. Nu was het nog afwachten op wat voor een manier ze hem gingen uitwerken. De originele oude Chinese Fu Manchu-achtige krijgsheer uit de jaren 60 met lange nagels, tien ringen, gehuld in een Chinees gewaad met een vrij racistische ondertoon en naam was tenslotte niet echt iets dat vandaag de dag zou werken op het grote scherm. Althans, tot we de trailer van Iron Man 3 zagen…

IM1-TENRINGS

The Ten Rings

De trailer liet me een Mandarin zien die een prachtige filmversie leek (met naast Chinese elementen ook invloeden van meer hedendaagse terroristen zoals Osama bin Laden en Omar Khaddafi) en ons ook overtuigde dat het personage kon werken op het scherm. Hij was dreigend, streng, groots en hij had zijn typische kenmerken (lang gewaad, baard en de tien ringen). Marvel had zelfs geen schroom meer om hem resoluut The Mandarin te noemen (iets wat hen indertijd nog tegenhield bij de eerste Iron Man-film). Dus onze verwachtingen om een steengoede vertolking te zien van Iron Man’s aartsvijand waren hoog.

De plottwist in Iron Man 3 vernietigde het personage door hem eerst zeer dreigend op te bouwen, maar uiteindelijk slapstickgewijs af te schilderen als een ingehuurde excentrieke Britse acteur, dronkenlap en ex-junk genaamd Trevor Slattery. Ik had in de onthullingsscène zelfs het gevoel dat ik naar Borat of The Dictator aan het kijken was. Het deed het personage geen enkele eer meer aan en het vernietigde zelfs voor een groot deel de reputatie van de Marvel-films. Want tot nu toe waren de aanpassingen in hun “iets meer realistische” Marvel-filmuniversum vrij goed, logisch en verklaarbaar. Ze maakten een goeie filmversie van de comics zonder het basismateriaal en de essentie van de personages hierbij te verloochenen. Hier niet dus.

mandarintattoo

En wat was nu eigenlijk het verhaal achter Mandarin’s tattoo?

Voor mij persoonlijk hadden ze de connectie met The Ten Rings moeten behouden en The Mandarin uit de trailers en de eerste act gans de film laten doorspelen. Zelfs inspelen op het feit dat de organisatie van de grote villian uit de derde film eigenlijk deels aan de oorzaak lag dat er überhaupt een Iron Man bestaat. Een plotlijn uit de comics waar The Mandarin Killian en zijn A.I.M. manipuleerde en het Extremis-virus (met een kill rate van 97.5%) over de hele wereld wou verspreiden had ook perfect in de film gewerkt. De ringen konden ze evengoed wat krachten laten tonen en een verklaring hiervoor kon op verschillende wijzen gegeven worden. Ik denk maar aan de ringen als gevonden wapens na de Chitauri-invasie uit The Avengersofwel zijn ze al jaren op Aarde zoals in de oorspronkelijke comics, ofwel zijn ze gewoon van technologische oorsprong. Een focus op buitenaardse ringen zou echter ook een ideale link kunnen geven naar Guardians of the Galaxy, die in wezen niets met de ringen te maken hebben, maar wel een buitenaards superheldenteam is dat de focus wordt van een opkomende Marvel-film voor 2015 (leuk weetje uit de comics: momenteel is Iron Man in een gloednieuw ruimtepak overigens een lid van de Guardians). Het zou een teaser bieden naar de dingen die nog komen gaan en tevens al een leuke introductie schenken voor een pas echt gewaagde comicbookadaptatie. De vraag of zoiets wel zou “passen” in de filmwereld van Iron Man werd irrelevant gemaakt vanaf het moment dat Tony Stark te maken kreeg met mythologische goden, buitenaardse invasielegers en kosmische kubussen.

Marvel heeft de laatste jaren zeer goed werk geleverd met prachtige filmversies van onze comicbookhelden. Het hoogtepunt was zonder twijfel het door Joss Whedon geregisseerde The Avengers (2012), dat gaf eersteklas spektakel en leverde een onmogelijk verfilmbaar geachte comic toch de eer op die het moest krijgen. Met Iron Man 3 sloegen ze de bal behoorlijk mis. The Mandarin werd zo hard gehypet en in de trailers zo goed naar voren gebracht dat de ommezwaai des te harder aankwam. Als fans krijgen we het verwijt dat we alles te nauw nemen, maar ik denk dat je niet kan ontkennen dat Marvel hier een stevige fout heeft gemaakt. Je kan natuurlijk zeggen: “ik ken het personage niet, dus ik geef er niet om“. Maar zelfs de reacties van “casual” filmkijkers als DC’s  The Joker in de volgende Batman-film bijvoorbeeld op dezelfde manier behandeld zou worden zouden ook vrij hevig zijn. Dus voor je een comicbookfan verwijt dat hij of zij niet open staat voor aanpassingen, is het misschien handig om even te kijken wat er allemaal veranderd is en wat het juist is waarop de fan kritiek heeft…

Comments

comments


Malkavian

 
avatar
The One & Only Malkavian