6
Posted 29/04/2013 by Donnie Darko in Tv/Film
 
 

Zombie Special: Inleiding en Teaser (NSFW)


Dit jaar is het precies 45 jaar geleden dat Night of the Living Dead van grootmeester George A. Romero op de wereld werd losgelaten en onbewust een aardschok in het filmlandschap teweegbracht. Dit moet uiteraard gevierd worden met een reeks specials die zullen beschrijven hoe het zombiegenre geëvolueerd is doorheen de filmgeschiedenis. In deze reeks van artikels pogen we allerminst een compleet beeld te geven, dat zou onmogelijk zijn, maar jullie honger naar een vaak misbegrepen genre op te wekken.

Nu is het zo dat Night of the Living Dead vanuit een geschiedkundig standpunt de belangrijkste breuklijn is tussen heden en verleden (meer daarover verder in deze reeks) – de zombie zoals je die nu kent, zowel op het grote als het kleine scherm, kent zijn oorsprong in dat ene filmpje uit 1968 – toch kunnen er nog meer duidelijk afgelijnde periodes herkend worden. Deze zullen dan ook apart besproken worden in 5 verschillende specials. Het plan is dat jullie in het begin van de week een artikel kunnen lezen over een bepaalde periode en dat er op het einde van de week enkele reviews op jullie afgevuurd worden van representatieve films uit de besproken periode.

Waar de oude Universal-monsters aan succes moeten inboeten (zie Van Helsing en recent nog The Wolfman), regeert koning zombie als nooit tevoren.

Hieronder kunnen jullie alvast de opdeling van de verschillende periodes zien en waarom die zo is.

1932-1967: Twijfelende doden

In 1932 verschijnt een film die algemeen gezien wordt als de eerste excursie van de zombie op het grote scherm, White Zombie. Gedurende de volgende 35 jaar zullen de levende doden, maar erg traag evolueren. Meestal wordt er niet echt afgeweken van de Haïtiaanse legende en zijn zombies onder de controle van een ‘meester’ en worden ze gebruikt voor slavenarbeid.

1968-1978: Revolutie zombie

Een periode die afgebakend wordt door twee films van George A. Romero. Enerzijds de film die de zombie heruitvond, Night of the Living Dead, en anderzijds Dawn of the Dead, de ‘sequel’ die de komende tien jaar voor een vloedgolf aan levende doden in de cinema zou zorgen.

1979-1989: Overdaad doodt

Dawn of the Dead was Romero’s aanklacht tegen de opkomende consumptiemaatschappij. De ironie van het lot wil nu dat die film de aanleiding zou zijn van een tien jaar durende, schijnbaar onstilbare honger naar meer… Hierbij oversteeg, naar het einde toe alleszins, het genre maar heel zelden de pure exploitation. Het mainstreampubliek verloor dan ook de interesse, waardoor er crisistijden aanbraken voor onze schuifelende, rottende lijken.

1990-2001: Dodelijke crisis

Van de Amerikaanse zijde moeten we niet veel verwachten, de zakenlui uit Hollywood geven de voorkeur aan hapklare brokken en originele films krijgen amper een kans of worden monddood gemaakt door de MPAA (het censuurorgaan in de VS, al zeggen ze geen directe censuur uit te voeren). Niet dat er geen pareltjes meer gemaakt worden, maar meestal moet je die elders gaan zoeken, zoals in Italië of Nieuw-Zeeland. Deze pareltjes kregen echter ook niet de kans die ze verdienden en werden overschaduwd door de grote hoeveelheid drek die geproduceerd werd.

2002-2012: Pandemie Zombie

In 2002 verschijnt een filmpje dat de zombiegekte weer volledig op gang zal brengen, 28 Days Later. Noem dat echter geen zombiefilm, want regisseur Danny Boyle heeft dat niet graag… Waar rook is, is echter vuur. Het mogen dan geïnfecteerden zijn en slachtoffers van een virus, de gelijkenissen zijn markant (noem het een mutatie). Boyle’s film zorgde echter voor de renaissance van de ‘echte’ zombies en dat over het gehele medium film heen.

Onderstaand filmpje geeft jullie alvast een voorsmaakje van wat jullie mogen verwachten de volgende 5 weken.

We hopen dat jullie iets opsteken en vooral genieten van de reeks! Morgen beginnen we met het eerste deel.

Rest mij enkel nog Lav te bedanken voor de prachtige banners en Manu (van de Striep) voor het excellente teaserfilmpje. Zing de volgende keer wanneer je in de Striep  in Brugge binnenstapt dus zeker eens “Hunting High and Low” (het liedje van A-HA uit de teaser) terwijl je afrekent…

Comments

comments


Donnie Darko

 
avatar
Grr. Arghh!