Random Article


Iron Man Harnassenspecial – Het Arsenaal van Tony Stark (Deel 1)

 


5
Posted 19/04/2013 by

Vanaf volgende week loopt Iron Man 3 in de zalen, de derde solofilm rond Marvel‘s gouden AvengerTony Stark viert dit jaar zijn 50ste verjaardag (hij verscheen voor het eerst in Tales of Suspense #39 uit 1963) en heeft in die tijd enorm veel harnassen gemaakt, gedragen en van allerlei upgrades voorzien. Ook in de nieuwe film zullen we een heleboel Iron Men kunnen aanschouwen. Ter ere van Tony’s 50ste levensjaar en zijn hoofdrol in Marvel’s nieuwste blockbuster, zet Brainfreeze er graag enkele in de spotlight in onze Iron Man 3badpakkenspecial harnassenspecial! Armor up!

Beginnen doen we met Iron Man’s klassieke traditionele pakken uit de comics van de jaren 60-90, de harnassen die Tony toch een tijdlang gedragen heeft. In het weekend gaan we verder met zijn traditionele kostuums uit de 21ste eeuw, alsook de speciale en situationele harnassen!

Mark I

Eerste verschijning: Tales of Suspense #39 (1963)

ironmanmark1

Tony creëerde dit eerste harnas om aan de terroristen te ontsnappen die hem kidnapten en dwongen om een wapen te bouwen. De borstplaat van deze allereerste Iron Man diende ook om Tony Stark – die zware verwondingen nabij zijn hart opliep – in leven te houden. De design en bewapening waren nog redelijk cru, maar Tony kon toch zonder al teveel problemen het vijandige kamp (aanvankelijk gesitueerd in Vietnam, vandaag de dag Afghanistan) buiten wandelen.

ironmanmark2Golden Avenger (Mark II)

Eerste verschijning: Tales of Suspense #40 (1963)

Toen hij terugkeerde naar de Verenigde Staten, besloot Tony om een superheld te worden. Qua design is het gouden harnas gelijkaardig aan de Mark I, maar werd het van een likje verf voorzien om er minder angstaanjagend uit te zien. In dit harnas richtte Tony overigens, samen met Thor, Hulk, Wasp en Ant-Man, de eerste incarnatie van The Avengers op en – geloof het of niet – de Mark II paste wel degelijk compact in een aktetas. Dit was ook het eerste harnas met de beruchte, gevreesde, raketgestuurde Iron Man-roller skates!

ironmanrollerskates2

whoosh!

ironmanmark3Iron Knight (Mark III)

Eerste verschijning: Tales of Suspense #48 (1964)

Iron Man werd gecreëerd door schrijvers Stan Lee, Larry Lieber en tekenaars Jack Kirby en Don Heck, maar het was Steve Ditko (Spider-Man, Dr. Strange) die de geharnaste Avenger zijn eerste rood/gouden kleurschema gaf. Tony bouwde dit nieuwe harnas nadat een schurk (genaamd Mister Doll) de controle over de Golden Avenger had overgenomen. Het nieuwe harnas was minder omvangrijk, waardoor het nog beter in een aktetas paste en Tony ook makkelijker erin kon bewegen. Hij zag er ook uit zoals een futuristische ridder, met meer vuurkracht dan weliswaar. Maar die gekke antenne op de schouder deed Iron Man er echter uitzien als een Iron Radio.

ironman_protoclassic

ironmanclassicClassic Armor (Mark IV-V)

Eerste verschijning: Tales of Suspense #66 (1965), Tales of Suspense #85 (1967), Iron Man (v1) #85 (1976)

Het eerste harnas met de klassieke repulsor-stralen deed de hoorns (en de antenne) uit de vorige design weg en zag er nog lichter en flexibeler uit. Dit zou Iron Man’s meest klassieke look worden en werd gedurende een zeer lange periode gedragen (en in de moderne tijd opnieuw bovengehaald), met heel wat upgrades her en der tot gevolg. Meer vuurkracht, meer vluchtcapaciteiten en een betere verdediging, maar die dekselse roller skates waren er nog steeds.

ironmanskating

En dan was er nog het incident met “de neus“. Een domme opmerking van Stan Lee (“shouldn’t he have a nose?“) toen hij een cover voor een issue van Iron Man zag, zorgde ervoor dat men in Iron Man #68 (1974) inderdaad een neus aan zijn helm toevoegde, net zoals bijvoorbeeld Dr. Doom. Het zag er belachelijk uit, maar bleef toch een tweetal jaar meegaan.

ironman80nose

The Man with the Iron Nose

De nieuwe nose-free upgrade vond plaats na een desastreus gevecht met The Freak (in feite een radioactief gemuteerde Happy Hogan, bodyguard van Tony Stark) in Iron Man #85 (1976). Hier verborg Tony de gehele Iron Man-torso onder zijn kleren en kon de rest van het harnas hieruit komen om zijn armen en benen te bedekken. Deze versie zou ook gedragen worden door zijn beste vriend en militair James “Rhodey” Rhodes, die een tijdlang Tony’s identiteit als Iron Man overnam wanneer ie aan lager wal geraakte.

ironmanarmorup

ironmanrecoveryRecovery & Silver Centurion Armor

Eerste verschijning: Iron Man (v1) #191 (1985), Iron Man (v1) #200 (1985)

Na een desastreuze periode waar Tony zijn fortuin en bedrijf kwijtspeelde aan concurrent Obadiah Stane en naar de fles greep, keerde hij terug in een mix van zijn eerste  grijze harnas en het meer flexibel rood/goud model. Toen het tijd werd om Obadiah Stane (in zijn Iron Monger-harnas) zelf aan te pakken, bouwde Tony zijn Silver Centurion-pak. Meer vuurkracht, een holografische projector en camouflagecapaciteiten waren het gevolg.

ironman200silvercenturion

Iron Man in Silver Centurion versus Iron Monger

Neo-Classic Armor

Eerste verschijning: Iron Man (v1) #231 (1988)

ironmanneoclassic

Tony bouwde dit harnas nadat het vorige werd vernield in een gevecht met Firepower (eveneens een piloot in een geavanceerd, bewapend harnas). Hij bleef het gedurende de late jaren 80-vroege jaren 90 dragen.

Variable Threat Response Battle Suit, aka War Machine

Eerste verschijning: Iron Man (v1) #281 (1992)

ironmanwarmachine

Zowat het meest zwaarbewapende Iron Man-pak aller tijden, gebouwd wanneer Tony in een hoek gedreven werd door enkele huurmoordenaars en zich een weg naar buiten moest banen. Bewegingsruimte be damned, dit zwart-wit pak werd bedoeld om te knallen. Later zou Tony dit harnas doorgeven aan zijn beste maat en militair James Rhodes, die hieraan zelf nog heel wat aanpassingen zou maken en een eigen superheldenidentiteit zou uitbouwen als War Machine.

ironman290Telepresence & Modular Armor

Eerste verschijning: Iron Man (v1) #290 (1993), Iron Man (v1) #300 (1994)

Toen Tony Stark eventjes zijn dood veinsde, maar eigenlijk gewoon zijn zenuwstelsel herschreef, kwam hij hier wel tijdelijk verlamd uit. Met het Telepresence-harnas had ie in feite een Iron Man-robot ter beschikking die hij vanop afstand met zijn gedachten kon besturen. Even later zou een herstelde Tony terug zelf in een nieuw Iron Man-pak kruipen, gekend als het Modular Armor. Dit harnas was al krachtig op zich, maar hierop pasten allerlei snufjes waardoor de capaciteiten van het harnas fameus uitgebreid konden worden. Ideaal voor een speelgoedlijn!

ironman300modular

Fans zullen het Modular Armor zeker kennen als het primaire harnas uit de Iron Man-animatiereeks uit de jaren 90, alsook Capcom’s Marvel Super Heroes en Marvel vs Capcom-fighting games. Proton… Cannon!

ironmanprotoncannon

 

Evil Tony & Teen Tony Armor

Eerste verschijning: Iron Man (v1) #319 (1995), Iron Man (v1) #326-329 (1996)

ironman325

Evil Tony (links) vs Teen Tony (rechts)

Midden jaren 90 werd in de verhaallijn The Crossing duidelijk dat Tony Stark jarenlang gemanipuleerd werd door de tijdreizende Avengersvillain Kang the Conqueror (later werd dit ingekort tot “enkele maanden”). Iron Man flipte volledig, vermoordde wat mensen en werd in feite eventjes een superschurk. Hierbij hoorde natuurlijk ook een nieuw harnas, dat zijn meer Evil Tony-zelf belichaamde.

ironman319crossing

Evil Tony, aan de look van het harnas, hadden de Avengers het moeten zien aankomen…

De Avengers gingen hierna een nieuwe, jongere Tony uit een alternatieve tijdlijn erbij halen. Teen Tony verkreeg natuurlijk ook een eigen harnas, waaraan hij zelf enkele updates aanbracht.

ironman330teentony

 

ironmanrebornPrometheus Armor (Heroes Reborn)

Eerste verschijning: Iron Man (v2) #1 (1996)

Evil Tony offerde zich tegen het einde van The Crossing heroïsch op om de Avengers te redden, terwijl Teen Tony hierna even vrolijk in zijn plaats verder repulsorde. Ook deze Iron Man moest zich, samen met de rest van het team, de Fantastic Four en Dr. Doom, opofferen om het monster Onslaught te stoppen in de gelijknamige crossover uit 1996. De helden waren echter niet dood, maar werden getransporteerd naar een parallel universum, waar Marvel de kans schoon zag om hun oorsprongsverhalen opnieuw te vertellen. Maar dan moderner en edgier, zoals het de jaren 90 beaamde. Het experiment kreeg de titel Heroes Reborn mee.

Deze Tony Stark was terug ouder en geraakte levensgevaarlijk verwond in een terroristische aanval die tevens ook geboorte gaf aan de Hulk. Zijn enige redding was het Prometheus-harnas, waarin tijdens een testvlucht zijn schoolkameraad Rebel ‘O Reilly schijnbaar omkwam. Tony werd opnieuw Iron Man, vervoegde even later de hier door S.H.I.E.L.D. opgerichte Avengers en keerde na een jaar samen met alle helden terug naar het gewone Marvel-universum.

Renaissance/Heroes Return Armor

Eerste verschijning: Iron Man (v3) #1 (1998)

Eens aangekomen in het gewone Marvel-universum, werden de Tony Stark uit Heroes Reborn en “Teen Tony” samengevoegd. Iron Man was opnieuw de Tony Stark die we allemaal kenden (en er werd eigenlijk geen woord meer gerept over zijn tienerversie, misschien maar best ook). Hier hoorde uiteraard een nieuw harnas bij, en dit werd een modernere versie van zijn Iron Knight-harnas uit de jaren 60.

ironmanreturn

Morgen gaan we verder met onze reis doorheen Tony Stark’s kleerkast, met alle traditionele harnassen uit de 21ste eeuw!

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


5 Comments


 1. avatar
   

  Wat een special! Ik kan niet wachten tot morgen. Vind dit echt super.
 2. avatar
   
  ghostrider

  een echte openbaring totaal niet geweten dat iron man kon rolschaatsen. wat zou dat gegeven hebben als ze dat in de film hadden verwerkt voor nostalgische redenen
 3. avatar
   
  kevin983

  Idd super special ;).
  Iron Man blijft toch wel altijd men favo Marvel comic figure.

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.