0
Posted 13/04/2013 by Axel in Columns
 
 

G.I. Joe Special #11 – G.I. Joe in Comics (3): Moira Hunger over IDW en Joe Vrouwen


Vandaag spreken we in het derde en laatste deelvan ons interview met G.I. Joe-comicbookexperte Moira Hunger over de huidige Joe-reeksen bij IDW Publishing, het verschil tussen schrijvers Larry Hama en Chuck Dixon en de rol van de vrouwelijke personages in de franchise (de eerste twee delen vind je hier en hier).

Over IDW (2008-nu)

Voor een beginner lijkt het een onmogelijke taak om alles in volgorde te lezen. IDW bracht inmiddels heel wat verschillende titels uit.

*fronst de wenkbrauwen* Oké, er zijn bij IDW heel wat reeksen, relaunches en nieuwe nummers #1 sinds 2008. In alle gevallen zijn de schrijvers bij hun reeksen gebleven, dus dat valt goed mee om op te volgen.

Klik hier voor een overzicht van IDW’s G.I. Joe comics

G.I. Joe, door Chuck Dixon

In 2008 gestart. Van de 27 nummers zijn er jammer genoeg afleveringen met Helix. Over haar praat ik liever niet.

Robert Atkins verzorgde het tekenwerk en ik beschouw mezelf een grote fan van zijn werk.

“Rebooted” in 2011 met een nieuwe nummer 1, maar binnen continuïteit.

“Rebooted” in 2013 met een nieuwe nummer 1, een nieuwe schrijver, Fred van Lente, en een nieuwe invalshoek.

G.I. Joe Origins, verschillende auteurs

Hoofdzakelijk zijn dit kortverhalen waar individuele Joes aan bod komen. Hier werden 27 nummers van uitgebracht. De eerste verhaallijn, wat de oprichting van het team belicht, werd door Larry Hama geschreven. Beste nummers: Mainframe en Beach Head. Vermijd de Ripcord-delen als je kan.

G.I. Joe: Cobra, door Christos Gage en Mike Costa

Klaar? Nu wordt het zeer verwarrend.

Cobra miniseries – de focus ligt op Chuckles and Jinx, 4 nummers

Cobra II miniseries – focus op Chuckles and Chameleon, 4 nummers

Cobra Special #1 – focus op Tomax and Xamot

Cobra Special #2 – focus op Chameleon, introduceert Firewall en dat is het Beste. Rebooted. Personage. Ooit!

Cobra ongoing, hier vervolgt men de Cobra II-miniseries

“Rebooted” in 2011 met nieuwe nummers, maar binnen dezelfde continuïteit, in 2013 opnieuw.

G.I. Joe: Hearts & Minds, Max Brooks

Een vijfdelige minireeks bestaande uit kortverhalen waar Joe en Cobra-personages aan bod komen.

De beste zijn Doc, Interrogator, Firefly and Trip Wire.

G.I. Joe Special

Er werd slecht één deel uitgebracht: G.I. Joe Special: Helix.

Vermijden. Had ik beter niet vermeld.

G.I. Joe: Snake Eyes

2011 – 2012. Robert Atkins verzorgt het tekenwerk. Ninja action.

Wat je zeker moet onthouden: de reeksen kregen een nieuw nummer, maar de continuïteit bleef bestaan.

Er zijn dus geen alternatieve realiteiten bij IDW.

Dus, nu we alle titels en reeksen hebben opgesomd, verwijs ik je naar de thread op het IDW-forum. Mocht ik je alles oplijsten, dan krijg je meters en meters tekst. Niemand wil dat. Deze thread gaat tot april 2012, wanneer alles minder verwarrend werd, courant. Het mixt de Origin-verhalen met de normale reeksen.

http://forum.idwpublishing.com/viewtopic.php?t=9276

IDW bracht enkele inter-Joe crossovers uit: Cobra Civil War, Cobra Command en Target: Snake-Eyes. Allemaal zeer goed geschreven verhalen, die duidelijk toonden waar het verhaal stond. Goed zo, IDW, zeer goed gebracht.

 

IDW-FCBD-GI-JOE-coverKunnen de verhalen van Chuck Dixon de vergelijking met Larry Hama doorstaan?

Neen, totaal niet. Nu, waar ligt de balans tussen wat Dixon schrijft en wat de redactie van hem wil, maar hij bouwt deze schitterende verhalen op en plant heel wat duizelingwekkende elementen in de plot, maar dan laat hij het vallen. Het zwaard van Genghis Kan? Laten vallen. Keert dan terug, om opnieuw te verdwijnen. Cobra Command en Cobra Civil War? Fantastisch opgebouwd, maar de pay-off was meh.

Hoewel veel fans me ongelijk zullen geven vind ik zijn introductie van de M.A.S.S. device (een teleportatiemachine) in de continuïteit goed. Maar de reeks heeft zoveel ups en downs dat je je afvraagt of het door één schrijver is geschreven. Dus veelal denk ik dan “What the hell, Dixon?“!

Fans zijn dus begrijpelijk boos?

Een perfect voorbeeld is hoe hij Scarlett brengt. In een interview laat hij verstaan dat ze volgens hem de heart and soul van het team belichaamt. Hij illustreert dit –  hoe ze met andere Joes omgaat, hoe ze naar haar als leider en klankbord kijken. In een verhaal demonstreert hij dat perfect, wanneer ze haar lunch aan een van de opdieners vraagt weten die perfect hoe ze haar kip graag eet en hoe ze het speciaal voor haar klaarmaken, alleen al omdat ze haar respecteren. Dat is een kleine touch die zo goed gebracht wordt. Maar daar eindigt het ook bij, want nu staat ze bekend als Duke’s ex (in de zin dat zij zijn ex is, en niet omgekeerd), ze is verliefd op Snake-Eyes maar gaat uit met Mainframe.

Scarlett and mainframePardon?

39872

Laat de romantiek maar komen. Het maakt de personages menselijk en geeft ze een emotionele kern. Maar het kan ook zeer vervelend gebracht worden. Cover Girl en Shipwreck daten, vermoed ik – het wordt ergens vermeld en Shipwreck praat er tegen zijn vrienden over, maar het weegt totaal niet op in eender welk verhaal.

Dixon schrijft vrouwelijke personages, Dial Tone en Hard Drive om er enkele prominente te vermelden, dan weer zonder problemen. Ik houd van Hard Drive. Ze is mijn favoriete nieuw personage. Waarschijnlijk, om traditie te sieren, overlijdt ze binnenkort. Waarom men die twee personages zo goed kan schrijven zonder dat er ook maar over het geslacht wordt gemopperd, maakt de situatie van Scarlett zo frustrerend. Ik houd ook wel van zijn update van Dr. Mindbender. Love it.

Dus welke reeks raad je aan als de beste van IDW?

Mike Costa’s Cobra-comic is zonder enige twijfel het beste wat IDW van Joe publiceert. Ik ben geen fan van Antonio Fuso‘s tekenstijl, maar het past wel. Ik haat het hoofdpersonage, Chameleon, maar omdat de nevenpersonages zo interessant zijn kan ik haar links laten en toch enorm van de reeks genieten.

Fred Van Lente schrijft momenteel de nieuwe G.I. Joe-comic, waarin een klein team van Joes publieke figuren zijn geworden. We zitten nog maar aan twee nummers, dus het is nog te vroeg om een oordeel te vellen.  Goed nieuws dat Carla Greer als Doc terug is, en dat Cover Girl een fantastische nieuwe outfit draagt. Qua herdesign is dit een voltreffer.

G.I. Joe IDW Complete Collection HC bij Archonia

G.I. Joe A Real American Hero (Larry Hama) bij Archonia

G.I. Joe IDW (Volume 2) bij Archonia

G.I. Joe Cobra Civil War Compendium bij Archonia

Over Vrouwelijke Personages in G.I. Joe-comics

lady-jaye

Worden vrouwen sterk voorgesteld binnen de G.I. Joe franchise?

Uiteraard. De Joe-franchise geeft vrouwen een zeer sterke rol. Uiteraard zijn Scarlett en Lady Jaye iemands vriendin, maar Scarlett en Snake-Eyes werden samen geïntroduceerd, dus dat telt niet mee. Lady Jaye was single in haar debuut, en eindigde in de armen van Flint. Cover Girl reed dan weer met een tank, dus…

Hoewel de Baroness ook als vriendin (van Destro) mag beschouwd worden, is ze zonder twijfel het gevaarlijkste lid van Cobra. Elk  vrouwelijk niet-Joe of niet-Cobra personage wordt ook sterk voorgesteld. Neem Dr. Adele Burkhart als voorbeeld.

Het enige probleem dat ik met Hama’s vrouwelijke personages heb, is dat ze bij een eerste ontmoeting echt bitchy met elkaar omgaan. Als vrouw verzeker ik je dat het er niet zo aan toe gaat. Ik besef wel dat het de jaren 80 waren, maar kerel

Ik vergelijk het schrijven van Hama met de vroege Chris Claremont op Marvel’s X-Men. Lijken Storm, Rogue en Jean Grey eigenlijk op Lady Jaye, Scarlett en Cover Girl?

Het is moeilijk Chris Claremont en Larry Hama met elkaar te vergelijken. Vriendschap en relaties tussen vrouwen scoren bij Claremont duidelijk het best, maar daar had hij ook de nadruk op gelegd. Larry Hama schreef dit soort verhalen niet. Hij deed fantastische dingen om de personages te vermenselijken en te ontwikkelen, maar de nadruk lag nooit op de vrouwelijke personages. Ik apprecieerde wel dat geen enkele Joe zich als gentleman in het bijzijn van vrouwen ging gedragen. Scarlett moest natuurlijk eerst Steeler een pak slaag geven, natuurlijk. Ze waren allemaal gelijkwaardig in het team, ongeacht het geslacht.

dec120413Heeft deze focus zich ooit verlegd?

Neen, dit is altijd al zo gebleven. Ik vermoed dat enkel DDP de vrouwen als gelijken heeft geportretteerd. Josh Blaylock en Brandon Jerwa zijn mijn leeftijd, en we behoren tot een generatie die vrouwen als gelijkwaardig beschouwt. Misschien waren onze moeders geen feministen, maar we behoren toch tot die leeftijdscategorie. Chuck Dixon, schrijft zijn vrouwen (buiten Scarlett en haar romantische uitspattingen dan) en mannen als gelijken. Ik ben ervan overtuigd dat wie een script zou lezen, en niet zou weten wie de personages zijn, het heel moeilijk zou vinden de mannen van de vrouwen te onderscheiden.

Brainfreeze wenst alvast Moira Hunger te bedanken voor haar deskundige hulp en bereidvaardigheid. We vermoeden dat men ons niet snel meer vraagt wat we zoal van G.I. Joe-literatuur aanraden.

Beste lezers, dit betekent ook het voorlopige einde van onze G.I. Joe Special. Waarom zeg ik voorlopig? Het is mij duidelijk geworden dat er nog veel meer te vertellen valt. Om jullie eerst wat op rust te brengen, gaan we pas binnen enkele maanden (met de release van G.I. Joe: Retaliation op DVD/Blu-ray) een paar hoofdstukken toevoegen. Yo Joe!

Brainfreeze wenst volgende mensen te bedanken: Larry Hama, Gary “Goggles” Head, Todd en Amber Jordan van Kokomo Toys, James Kavanaugh Jr., Justin Bell, Mark Bellomo, Moira Hunger, Gary Godsoe, Mike Hatcher en yo go re van Oafe.

Deze columnist bedankt alvast zijn redacteur Arno en collega Koerian voor vertaalwerk.

 

Comments

comments


Axel

 
avatar
Et alors?