0
Posted 12/04/2013 by Axel in Columns
 
 

G.I. Joe Special #11 – G.I. Joe in Comics (2): Moira Hunger over Crossovers, Devil’s Due Publishing

Vandaag gaan we verder met de nalatenschap van Hasbro’s G.I. Joe in de comics en loodst de COILClub‘s residente comicbookexperte Moira Hunger ons doorheen G.I. Joe-crossovers en de jaren onder Devil’s Due Publishing… (lees het eerste deel hier)

Over Crossovers

Bestaan er goede G.I. Joe-crossovers?

Crossovers zijn fun. Iedereen houdt wel van een “What if?“-verhaal. Maar, je moet er ook mee opletten, want je combineert twee licenties, en die hebben elk hun eigen fan base. Dus het moet al heel goed zijn om beide tevreden te stellen. Bijgevolg ben ik niet jaloers op die schrijvers.

Het meest succesvolle project is volgens mij Dreamwave’s Transformers/G.I. Joe (2004). Die situeerden beide franchises in 1939, en waar Cobra de Tweede Wereldoorlog startte. Iedereen krijgt een make-over, maar blijft herkenbaar, zodat ze in dit tijdskader pasten. Hoewel ik geen fan ben van beide maakten schrijvers John Ney Rieber en tekenaar Jae Lee hier een zeer goede beurt. De narratieve delen zijn rijk aan atmosfeer, hoewel het bij momenten omwille van de donkere kleuren moeilijk te volgen is.

Transformers GI Joe

De  Transformers zijn herontwikkeld om in WO II-voertuigen te veranderen, en ze zien er allemaal super uit. Fantastisch! Het Joe-gedeelte bevat veel Snake-Eyes/Storm Shadow, maar ook raciale ongelijkheden komen aan bod. Men pakt het niet zwaarmoedig aan, maar het aanvaarde racisme uit die periode voelt storend aan. Uiteraard, om de traditie van mijn favorieten te doden, gaat Breaker eraan. Men bekijkt de eerdere G.I. Joe/Transformers-crossovers (1986, Marvel) best door een nostalgische bril.

GIJOE_INFESTATION02_cvra

Ik herinner me de reclame voor IDW’s Infestation-crossover (2011).

IDW bracht twee Infestation-verhaallijnen uit. De eerste draaide rond een virus, en het verveelde me in slaap. Het tweede draaide rond de Elder Gods. Hoewel de Joe-reeksen in de eerste verhaallijn niet goed waren, bleken ze te volgen. Baroness blonk als enige, en was meedogenlozer dan ze in de reguliere reeksen wordt voorgesteld.

De tweede Infestation-reeks daarentegen maakte fantastisch gebruik van alle geflipte Cobra-personages. Cobra-LaRaptor, Cesspool en Interrogator werden allemaal, binnen het onrealistische verhaal van monsters die uit de dieptes van de oceaan kwamen, in een realistisch licht geplaatst. Cobra-La is de term die de bewakers aan Cobra’s gekkenhuis geven. Raptor werd in de eerste Infestation gek, Cesspool doet alsof om aan Tomaxx te ontsnappen en Interrogator moet hen in het oog houden. Voor die personages alleen moet je de reeks aanschaffen.

De Danger Girl/G.I. Joe-crossover (2012) lijkt goed te verkopen, mogen we het succesvol noemen?

DangerGirl_GIJoe_03_CvrBDe recente Danger Girl/G.I. Joe crossover is een probleemgeval. Ten eerste ben ik geen fan van Danger Girl, en behoor ik niet tot hun doelpubliek. Ik begrijp dat het licht en luchtig moet zijn, maar voor mij is het vooral kinderachtig.  Ten tweede, ik weet niet welke continuïteit wordt gerespecteerd. Sunbow? Marvel? IDW? Wat gebeurt er?

De problemen met continuïteit vergetende, blijft het bagger dat het geheel ongenietbaar maakt. Voor dit interview las ik vlug nog eens de laatste twee delen. Man, het blijft slecht. Ik sta 100% achter elke kans dat vrouwelijke Joes gaan schitteren, ik wil dat ze een eigen serie krijgen en ik wil ze op de voorgrond. Maar kunnen we het serieus nemen, aub?

Als Sydney Danger in staat is om ongehinderd en ongestraft de president van de Verenigde Staten een oplawaai te verkopen, aan boord van een militair voertuig, dan heb ik daar een probleem mee. Deze crossover kon echt iets speciaal zijn geweest, maar de set-up was zo zwak uitgedacht dat er geen plezier aan te beleven valt. Ik ben waarschijnlijk bij het lezen enkele IQ-punten kwijtgespeeld.

G.I. Joe/Danger Girl bij Archonia

G.I. Joe/Transformers bij Archonia

Over Devil’s Due Publishing (2001-2005)

Eenmaal IDW de licentie overnam veranderden ze de naam van de voorafgaande DDP-run. Waarom heet deze reeks nu “Disavowed“?

Eenmaal IDW de licentie om G.I. Joe-comics uit te brengen had overgenomen, lieten ze verstaan dat men de reeks volledig zou rebooten. De reeks zou volledig los staan van wat Marvel had gedaan. De achtergrond van personages werd niet langer aan de jaren 80 of de Vietnamoorlog gelinkt.

Het daaropvolgende jaar maakte IDW bekend dat Larry Hama zijn Marvel-verhalen, los van IDW’s nieuwe continuïteit, zou verderzetten. Zijn reeks G.I. Joe: A Real American Hero of ARAH zou de oorspronkelijke nummering verder zetten. Ze werd met nummer #155 1/2 gelanceerd. Dit betekende logischerwijs dat de DDP-reeks nooit heeft plaatsgevonden. Hoewel dit problematisch bleek voor fans van DDP Joe, werd het binnen de gemeenschap als “Disavowed” omschreven. Het internet het internet zijnde, nam IDW die titel over en werden ze zo in trades uitgebracht.

61971-9767-94966-1-g-i-joe-frontline_superMoeten onze lezers ze aanschaffen, gezien ze geen deel uitmaken van de hoofdcontinuïteit?

Je hebt, net als bij elke comicreeks, goede en slechte verhalen.

Het enthousiasme was reusachtig toen meegedeeld werd dat men, 7 jaar na het einde van de oorspronkelijke reeks, opnieuw G.I. Joe ging publiceren. Jammer genoeg werd het een sisser.

De eerste verhaallijn was onevenwichtig, draaide rond nanomites (altijd reden tot paniek) en het Joe-team werd publiekelijk bekend. De schrijvers draaiden, bewust of onbewust, het absurde van de tekenfilm en het serieuze van de Marvel-strip in een blender, en het lukte niet. De twee universa staan nu eenmaal lichtjaren van elkaar verwijderd. Ik herinner me nog levendig mijn teleurstelling toen men het uitbracht, en ik voel het bij het herlezen nog steeds. Je blijft ergens hopen dat het niet zo erg is als je je herinnert, maar het blijft even slecht.

elite21large

Wat versta je onder slecht?

De plot met de Serpentor-klonen, en hoe die klonen de regering infiltreerden, was verschrikkelijk. Ondanks men een persoonlijke favoriet (Mainframe) naar de eeuwige jachtvelden stuurde, las de invasie van Cobra Island behoorlijk vlot. Nu, het schrijven verbeterde toen Brandon Jerwa die positie kreeg. Je kunt niet jaloers zijn, maar hij schreef goede verhalen met wat men hem gaf. De nieuwere series voelden donkerder en vernietigender aan, en bevatten godzijdank veel minder gekke dingen uit de tekenfilm.

issue 7Deed DDP dan iets goed?

Waar DDP zeer goed werk leverde, was in hun communicatie met de Joe-gemeenschap. Online en tijdens conventies kon je schrijvers en tekenaars steeds aanspreken. Misschien omdat de meesten van ons dezelfde leeftijd hadden, of omdat hun businessmodel zo sterk was, maar hun message board was de place to be.

Naar mijn mening overleefden heel wat goede ideeën, de Greenshirts (trainees die werden opgeleid voor het hoofdteam en een codenaam kregen) bijvoorbeeld, de uitwerking niet. Jammer genoeg was dit een gemiste kans, want de personages mochten beter uitgewerkt worden. Wie is fout gegaan? Vroeg de gemeenschap te veel? Wat wou Hasbro en wat wou DDP?

De Phoenix Guard en Red Shadows waren een schitterend idee. Mocht dat perfect zijn uitgewerkt, kon dat echt een belangrijk onderdeel van het canon zijn geweest.  Het immense World War III betekende het einde van DDP’s run. Ik vergeef ze echter nooit voor piraat Shipwreck.

Frontline bevat enkele van de sterkste verhalen. Je kunt deze reeks het best vergelijken met de Special Missions van DDP, tenminste tot ze zelf een Special Missions samen met hun eigen America’s Elite uitbrachten. Deze Special Missions dragen de namen van locaties; “Manhattan”, “Tokyo”, “Antarctica”, “Brazil”, maar ook “The Enemy”. Manhattan” is het sterkste verhaal, “The Enemy” is het zwakst.

In America’s Elite werd de focus op enkele reservisten geleid door Joe Colton, die niet tot het hoofdteam behoren, gelegd. De vierdelige miniserie Master and Apprentice vertelt tenslotte hoe Snake-Eyes Kamakura (Sean Collins) als leerling opleidt.

GI_JOE_DISAVOWED_Vol4_cover

Ik kocht de Declassified-trades. Hoewel ze vlot lezen, voelen ze… vreemd aan.

Larry Hama schreef ook enkele Declassified-miniseries en one-shots. Snake Eyes: Declassified vertelt je hoe het team samenkwam bijvoorbeeld. De verhalen zijn niet slecht, maar weinig memorabel. Het duurt allemaal iets te lang en er werd naar hartenlust met retcons omgesprongen.

Over Dreadnoks: Declassified zwijgen we maar best. Zartan wordt hierin compleet verwoest.

Je hebt de reeks G.I. Joe Reloaded, dat in een alternatief universum plaatsgrijpt, maar waarvan slechts de eerste 7 van de 14 delen werden gebundeld. Jammer genoeg werden de andere, betere delen nooit in een trade gegoten. Deze reeks werd door John Ney Rieber gecreëerd, en net als de Dreamwave Joe/Transformers crossover, herbouwde hij G.I. Joe als een veel donkerder, meer hedendaags team. De serie startte met G.I. Joe Reborn en Cobra Reborn one-shots, en die waren beide zeer sterk. Chuck Dixon neemt vanaf nummer 10 tot 14 over en maakte er zijn beste Joe-verhaal van. Houdt dit in gedachten, want Chuck Dixon komt bij IDW terug.

Ik houd mijn hart vast, maar kun je ook hier enkele verhalen aanraden?

Moira’s favorieten uit de DDP run

#15 “Homecoming – Eigenlijk is dit een ongelooflijk dom, maar leuk verhaal. De momenten waar vrienden samen praten houdt alles recht. Maar kunnen we Bazooka in godsnaam als een normaal personage behandelen?

frontline17a_large#28 “Players and Pawns, Part 1 – Barrel Roll is een prachtig personage. We gaan verder…

#41 “Union of the Snake, Part 6 – Red Shadows! Red Shadows! Red Shadows!

America’s Elite #14-18 – Het Phoenix Guard-verhaal.

America’s Elite #25-36 – World War III

Frontline #5-8 – “Icebound – De Joes gaan op missie naar het ijzige noorden.

Frontline #17 – “Training Day – Beach Head neemt vijf Greenshirts op een trainingsmissie mee. Ik heb een gloeiende hekel aan de Sunbow Beach Head, omdat deze in tegenstelling is tot de (Hama) file card, maar dit nummer behoort tot het beste wat Devil’s Due ooit uitbracht.

Master & Apprentice #1-4

G.I. Joe Reloaded #10 – Mocht je nooit een ander deel van deze reeks lezen, lees dan deze. Beach Head blows up Hawaii. Lees het maar. Ik wacht wel.

G.I. Joe Disavowed bij Archonia

Morgen praten we in ons derde en laatste deel verder met Moira over de huidige G.I. Joe-reeksen van IDW en geeft ze ook haar idee over de portrettering van de vrouwelijke personages uit de franchise…

Comments

comments


Axel

 
avatar
Et alors?