1
Posted 09/04/2013 by Axel in Columns
 
 

G.I.Joe Special #10: Brainfreeze interviewt Larry Hama

Larry Hama is een genie. Hij is de éminence grise (als machtige beslisser die onofficieel achter de schermen werkt) van de G.I. Joe-franchise. Zijn invloed als “creator” van deze personages mag je niet onderschatten: hij schreef de biografieën, de Combat Command File Cards, van elk lid van het G.I. Joe-team en van Cobra Command. – Mark Bellomo

Larry Hama. Als je G.I. Joe en comics in één zin plaatst, moeten we daar de naam van deze beroemde auteur bijplaatsen. Dat de licentie na al die jaren nog steeds zo sterk staat, is niet enkel te danken aan de vele gepassioneerde toy aficionados. Neen, Larry Hama maakte van de lotgevallen van G.I. Joe zijn persoonlijke opus.

Larry Hama

Hoe kwamen Hasbro‘s Real American Heroes bij Marvel? Hasbro klopt bij Marvel aan, en vraagt het bedrijf of ze een comic rond hun nieuw militaire speelgoed willen publiceren. Bestaande speelgoedlijnen in comics omtoveren is iets wat Marvel Comics op dat moment zeer goed kan. Bill Mantlo tovert fantastische verhalen in de pagina’s van ROM, Spaceknight, en Micronauts(goed, Shogun Warriors valt zwaar tegen). Hoe dan ook, Editor-in-Chief Jim Shooter biedt een resem getalenteerde schrijvers het project aan. Wanneer alle hoofdrolspelers weigeren komen ze bij de jonge Larry Hama terecht, die maar al te gretig positief beantwoordt. Hij start een run die 155 reguliere nummers (enkele door gastschrijvers geschreven), 28 G.I. Joe: Special Missions en enkele Yearbooks zal beslaan.

Maar, we kunnen niet zeggen dat Larry Hama de personages heeft bedacht. Die eer vallen de ontwerpers bij Hasbro, Bill Merklein, Guy Cassaday, Greg Berndtson, Jim Toatley, Kirk Bozigian en Ron Rudat, te beurt. Wat de schrijver wel deed, na talrijke bezoeken aan een militaria-speciaalzaak, was het schrijven van de file cards voor de talrijke figuren. Deze verkopen trouwens nu op eBay als zoete, maar fiks gepeperde, broodjes.

GI_Joe_Filecard_Tunnel_Rat_Night_Force

Wat doet Hama dan nog? Hij blaast, net zoals Chris Claremont op dat eigenste moment bij Marvel’s Uncanny X-Men demonstreerde, bestaande personages vol leven en achtergrond. Net als zijn X-collega toont hij ook een voorliefde voor vrouwen met ballen. Dit zijn geen vrouwen die thuis aan de haard staan, eten koken of hun nagels lakken. Neen, G.I. Joe: A Real American Hero draait om oorlogsmilitairen, en verdorie, deze vrouwen kunnen hun mannetje staan. Met Cover Girl, Scarlett, Lady Jaye, Jinx en Baroness zoek je best geen ruzie.

250px-Nth_manNu, behalve G.I. Joe, drukte Larry Hama ook zijn stempel op andere Marvel-personages. Hij schreef enkele runs voor Wolverine (Vol.1), hoewel die meer bekend staat om het tekenwerk van Marc Silvestri. Hij schreef het zwaar onderschatte en (misdadig) nog niet gebundelde Nth Man, The Ultimate Ninja (Marvel, get with it). Hij trekt zijn voorliefde voor ninja’s en sterke vrouwelijke personages door naar Elektra, grote geweren en soldaten naar Punisher: War Zone en teamwerk naar Generation X. Hama creëerde eind jaren 70 de sci-fi ruimtehaas Bucky O’Hare, die zelf een eigen animatiereeks en speelgoedlijn kreeg. Een vergeten wist-je-datje: Larry Hama was ook editor van het fenomenale The ‘Nam, waar de Vietnamoorlog vanuit het standpunt van de soldaten werd verteld.

En daar houdt het niet bij op. De schrijver volgt G.I. Joe naar Devil’s Due Publishing en IDW, waar hij de kans krijgt zijn ideeën verder in verhalen uit te werken. (over zijn run, en de kleine nuances die hij in de verhalen stopte, hebben we het uitgebreider in de volgende en laatste aflevering van onze special).

yearbook goldenDus als je een volwaardige G.I. Joe Special wil maken, dan moet je de auteur te strikken krijgen.

Ja, en dan denk je op het eind van de regenboog een pot vol goud te vinden.  Nu, ik was op voorhand gewaarschuwd, Larry Hama is op dit moment een zeer druk man en hij zegt ten alle tijde zijn gedacht. Het is niet gelogen, het interview waar ik nu echt mee wou pronken, en wat de kerst op de taart moet worden, is (om een euphemisme te gebruiken) kort.

Maar in zijn voordeel pleit ik: hij heeft gereageerd. We gaan nu niet pretenderen dat Larry Hama een fan is van Brainfreeze, of dat hij zelfs weet wie we zijn. Maar hij zou antwoorden, en hij heeft het, na veel aandringen (wat hij me ook opdroeg te doen) ook gedaan. En wij kunnen er bijgevolg mee uitpakken!

Mr. Hama, hoe ontwikkelde je de uitgebreide achtergrond van de G.I. Joe-personages? Zijn sommigen gebaseerd op echte mensen?

De meeste personages zijn gebaseerd op mensen die ik ken. Dat stelde me in staat hun verhaal bij te houden. Daarom vind ik het moeilijk om een versie van een personage te lezen of te zien die ik niet heb geschreven. Hun stem en houding voelt niet juist aan.

(Tijd om er eentje in doel te trappen) Het leeuwendeel van je klassieke Marvel-run voelt als “S.H.I.E.L.D. versus HYDRA” aan. Is dat toeval? 

Volgens mij heeft mijn G.I. Joe-run een “G.I. Joe”-gevoel.

(Naar mijn mening stel ik hier een mega vraag) Secret Warriors (2009-2011, Jonathan Hickman) leest dan weer als een eerbetoon aan jouw G.I. Joe.

Van Secret Warriors heb ik nog nooit gehoord.

GI-Joe-155Aan welk verhaal heb je de beste herinnering?

G.I. Joe #21 (1984, “Silent Interlude“, waarin Snake Eyes Scarlett redt van Destro), #26 (1984, “Snake-Eyes: The Origin“, het eerste deel van de tweedelige oorsprong van de stille ninja) en #155 (1994, “A Letter from Snake-Eyes“, waarin de ninja neerschrijft wat het is om een soldaat te zijn). En het “Triple Play“-verhaal in het G.I. Joe Yearbook #2 (1986) dat Michael Golden tekende.

Wie zijn je favoriete personages? Ik vermoed dat Snake-Eyes en Destro hiertoe behoren?

Snake-Eyes en Scarlett.

Waarom beschouw je hen als je favorieten?

De reden waarom die twee mijn favoriete personages zijn is omwille van de aard van hun relatie, en de onvoorwaardelijke liefde die tussen hen heerst. Scarlett werd niet gebaseerd op mijn vrouw, maar ik hoor wel mijn vrouw haar stem in mijn hoofd wanneer ik het personage schrijf.

gijoe63

Snake-Eyes en Scarlett

Was Hasbro steeds tevreden met de comic? Drongen ze aan op personages die je van hen moest voorstellen in de reeks? (Want tegen het einde voelde het aan alsof er iets teveel personages en voertuigen in de comic werden gepropt).

Hasbro leek altijd tevreden met de comic, en er waren nooit noemenswaardige problemen op dat vlak. Dit in tegenstelling tot de immense moeilijkheden die je tijdens het onderhandelen met licentiehouders ervaart. Hetzelfde ook met de mensen achter Conan Properties, die bleken ook zeer aangenaam. Voor Hasbro was het allerbelangrijkste dat alle personages en alle voertuigen aan bod kwamen, wat begrijpelijk is want de comic was een langlopende reclame voor het speelgoed.  Ik besefte dus dat ik binnen die parameters werkte. Het was nooit mijn bedoeling om mezelf te uiten of om kunst te maken. Ik deed gewoon zo goed mogelijk mijn werk.

Was je blij met de film G.I. Joe: The Rise of Cobra (2009)?

Ik was niet razend enthousiast, maar ik was wel blij dat Snake-Eyes zijn mond hield.

Wie een langer interview met Larry Hama wil lezen raad ik volgende pagina’s aan:

http://www.zakiscorner.com/2013/03/interview-gi-joe-s-larry-hama-reflects_27.html

http://joebattlelines.com/interviews/larryhama1.htm

Dus ben ik genoodzaakt wat informatie elders te gaan zoeken. Wederom dankzij verzamelaar Gary Head, kom ik in contact met de comicsexperte uit hun G.I. Joe-gemeenschap: Moira Hunger. Zij is meer dan bereid om de lezers van Brainfreeze wegwijs in de grote en behoorlijk verwarrende wereld van Joe-comics te loodsen. Bovendien biedt ze een unieke vrouwelijke kijk op verzamelen.

Nu donderdag volgt ons voorlopig laatste deel van de G.I. Joe Special...

Comments

comments


Axel

 
avatar
Et alors?