Random Article


Verrijzenis van de Dag! – Green Lantern

 


3
Posted 08/04/2013 by

superman_crossMet Pasen vieren christenen traditioneel de Verrijzenis van Jezus Christus. Maar een kruisiging en een wederopstanding een paar dagen later is maar peanuts vergeleken met wat onze favoriete comicbookhelden al hebben doorstaan. Brainfreeze zet daarom gedurende de paasvakantie elke dag een comic book death + resurrection in de spotlight.

De dood in comics, en vooral in de meest langdurige superheldencomics, is gewoon maar een zoveelste obstakel dat overwonnen dient te worden. Wanneer een personage vandaag de dag sterft is het schokeffect en de emotionele impact vaak ver zoek, en dringt zich meteen de vraag op hoelang het zal duren eer de gevallen held terug tot leven komt. Wij bespreken de komende twee weken graag enkele van de bekendste, grappigste, gekste, meest ingewikkelde of over-the-top verrijzenissen uit het medium.

Ons volgende slachtoffer behoort toe aan DC Comics, is een waar icoon uit de Silver en Bronze Age-tijdperken der comics en moet in de afgelopen twintig jaar wel één van de meest complexe verhaallijnen ooit achter de rug gehad hebben. Deze ringslingende superheld beleefde in deze periode zowel een psychologische breakdown, een transformatie tot een superschurk, een heroïsche dood, een nogal vreemde herrijzenis en achteraf een wedergeboorte en een retcon die hem enigszins van al zijn eerdere misdaden verloste. Phew!

GREEN LANTERN (HAL JORDAN)

Green Lantern Rebirth-2Eerste verschijning: Showcase #22 (1959)

Dood: The Final Night #4 (1996)

Verrijzenis: Day of Judgment #5 (1999), Green Lantern: Rebirth #4 (2005)

Herinner je je nog de verhaallijn The Death and Return of Superman uit 1992? Wel, in 1993 verkreeg DC een vrijwel even groot succes met Batman: Knightfall en in 1994 was Green Lantern aan de beurt in Emerald Twilight. Testpiloot en durfal Hal Jordan was de eerste aardbewoner die in de intergalactische politiemacht het Green Lantern Corps ingelijfd werd, onder de eeuwenoude Guardians of the Universe. Hij werd tevens ook lid van de Justice League en groeide uit tot één van de grootste superhelden die het DC-universum ooit gekend heeft. In de jaren 90 leek hij echter wat oud en saai te worden (compleet met wat grijze haren) en wou men iets nieuws…

In de Return of Superman-verhaallijn werd Hal Jordan’s thuisstad Coast City vernietigd om plaats te maken voor het mechanische Engine City. Jordan keerde terug uit de ruimte en hielp de teruggekeerde Superman de verantwoordelijken te verslaan, maar feit bleef dat hij zijn thuisstad niet kon redden en miljoenen mensen omkwamen. Overmand door verdriet, slaagt Hal erin om heel Coast City met zijn power ring tijdelijk even te recreëren, tot een projectie van een Guardian verschijnt en hem erop wijst dat het verboden is voor Green Lanterns om hun ring voor zulke persoonlijke doeleinden te gebruiken. Hal kan hier niet mee lachen, and then S%!? got real…

Hal vliegt woedend naar Oa, thuisbasis van de Guardians. Onderweg komt hij enkele collega Green Lanterns tegen die hem willen stoppen, maar Hal verslaat hen, steelt hun ringen en laat ze voor dood achter. Daarna vermoordt hij zijn oude trainingsinstructeur Kilowog en breekt hij de nek van zijn aartsvijand Sinestro, die als laatste maatregel door de Guardians werd vrijgelaten. Ook de Guardians zelf zijn geen partij voor Hal Jordan, die alle energie uit de centrale Power Battery – de krachtbron van het volledige Green Lantern Corps – opneemt en aldus een einde brengt aan het GLC. Ganthet is de laatste overlevende Guardian en de allerlaatste Green Lantern-ring gaat naar de nieuwe rekruut Kyle Rayner, die gedurende de jaren 90 DC’s enige groene ringslinger wordt. Hal Jordan komt uit de Power Battery gestapt als Parallax, een nieuwe superschurk.

Superman-ZERO_HOUR

Hal als Parallax

In het latere event Zero Hour (1994) probeert Hal/Parallax het universum te rebooten zodat zijn corruptie (alsook de rest van DC’s jaren 80-90) nooit plaatsvond. Hierbij komt hij in conflict met zijn oude teammaats en lijkt het even alsof hij zelf het loodje legt wanneer hij een pijl in de knie het hart te verduren krijgt, afgeschoten door zijn voormalige beste vriend Green Arrow. Zijn werkelijke “dood” vindt plaats in het event The Final Night (1996), waarin ons zonnestelsel een bezoekje kreeg van de Sun-Eater die, jawel, de zon spoedig deed uitdoven. Nadat alle plannen van de aardse helden (en schurken) faalden, was het Hal Jordan/Parallax die zijn leven opofferde om de zon opnieuw op te starten. Hal verkreeg hierna een begrafenis geschikt voor een held, ook al was niet iedereen het daar mee eens.

greenlantern-hal-spectre

Hal als The Spectre

In de verhaallijn Day of Judgment (1999) gaan The Spectre – God’s persoonlijke engel der wrak – en zijn menselijke gastheer Jim Corrigan uit elkaar. Nadat de gevallen engel Asmodel de goddelijke macht van de Spectre probeert te claimen, is het uiteindelijk de ziel van Hal Jordan die met de prijs gaat lopen en de nieuwe menselijke gastheer voor de Spirit of Vengeance wordt. Als de nieuwe Spectre toonde Hal meermaals berouw over zijn daden als superschurk en verkreeg hij opnieuw een soloreeks, maar echt heel lang bleef dat ook allemaal niet duren…

De tijd was rijp om Hal Jordan als ‘s werelds primaire Green Lantern terug te laten keren en hem van zijn zonden als Parallax te verlossen. In de minireeks Green Lantern: Rebirth (2004-05) was het eindelijk zover. Hal Jordan’s lichaam was schijnbaar na al die tijd toch netjes bewaard gebleven in het hartje van de zon, zijn ziel verliet de Spectre en wat bleek? Parallax was helemaal niet een BatSh%?! Crazy-versie van Hal Jordan, maar een entiteit op zich. Sterker nog, het was de avatar van angst (dewelke in het emotionele spectrum met de kleur geel wordt aangeduid, zoals o.a. Sinestro’s power ring hanteert). Hal werd dus gewoon bezeten door een demonische entiteit en zijn “corruptie”  en poging om het universum te herschrijven was gewoon de schuld van Parallax en Sinestro. De sloebers!

Hierna verkreeg een herboren Hal zijn ring terug, versloeg hij zowel de teruggekeerde Parallax en Sinestro, herstelde wat oude vrienden, de Guardians en het Corps in ere met ditmaal twee Lanterns per ruimtesector en uiteindelijk bleek zelfs dat zijn grijze haren in de jaren 90 de eerste tekenen waren van zijn corruptie door de angstentiteit. Inderdaad, bij zijn terugkeer in 2005 zag Hal er meteen weer tien jaar jonger uit en beter dan ooit. Ha!

Day of Judgment bij archonia.com

Green Lantern: Rebirth bij archonia.com

top15Parallax

Hoe Parallax er werkelijk uitziet

Trivia Time!

 • green_lantern_rebirth_3Het feit dat Hal Jordan dus niet verantwoordelijk was voor zijn daden als Parallax viel niet bij iedereen meteen in goede aarde. De Lost Lanterns (de Green Lanterns die door Hal/Parallax voor dood werden achtergelaten op zijn weg naar Oa) alsook Batman hadden aanvankelijk heel wat moeite om Hal opnieuw te vertrouwen.
 • Het Corps werd in Emerald Twilight vernietigd en Kyle Rayner werd tijdelijk de laatste Green Lantern, de “Torch Bearer” genoemd. De andere Lanterns van de aarde – Guy Gardner en John Stewart – maakten in de tussenperiode ook heel wat mee. Gardner verkreeg eerder al de gele power ring van Sinestro, deze werd echter vernietigd in een gevecht met Hal/Parallax. Later ontdekte Guy dat hij een levend wapen was vanwege zijn schijnbaar buitenaardse, Vuldariaanse oorsprong en liep hij een tijd als Warrior rond. In Rebirth werd gelukkig zijn DNA herschreven en werd hij terug een menselijke Green Lantern. John Stewart werd een Darkstar (een ander interstellair corps), werd tijdelijk kreupel maar hiervan hersteld door Hal/Parallax als één van zijn laatste goede daden, en verkreeg later terug een groene power ring (die ooit toebehoorde aan een Hal Jordan uit een andere tijd).
  greenlanternkyleguy

  Kyle Rayner en Guy Gardner, glad to be alive…

 • In Green Lantern Legacy: The Last Will and Testament of Hal Jordan uit 2002 volgden we Hal’s collega en beste vriend Tom Kalmaku na de zelfopoffering van Hal. Hier veranderde Kilowog even in de Dark Lantern (hij werd later echter verrezen dankzij Stewart en Rayner) en werd ook de planeet Oa al terug opgebouwd.
 • Vlak voor Hal’s zelfopoffering in The Final Night, zag hij het ook nog even zitten om ook zijn goede maat Oliver Queen, alias Green Arrow, uit de dood te doen verrijzen. Ollie kwam namelijk om in een vliegtuigcrash, en dat voor de ogen van Superman (Green Arrow zat vast met zijn arm en verkoos de dood boven een amputatie door heat vision). Dankzij zijn restanten, achtergelaten op Superman’s kostuum, kon Hal/Parallax Ollie weer tot leven wekken.
 • Kyle Rayner offerde zich tijdens de Blackest Night (2009) schijnbaar op om een hele horde zombie-Black Lanterns te elimineren, maar uiteindelijk werd hij welgeteld één deel later terug tot leven gewekt dankzij zijn liefde voor zijn collegae Soranik Natu.
 • Het gerucht deed de ronde dat DC plannen had om John Stewart in een opkomende verhaallijn te laten sterven, maar dat ze dankzij de hier meteen op volgende negatieve commentaren van de fans deze plannen terug in de koelkast stak.
 • Nog enkele bekende namen die (tijdelijk) door Parallax bezeten werden: Kyle Rayner (Sinestro Corps War), Hal Jordan (alweer! in Blackest Night) en The Flash (Brightest Day).
 • Het werd onthuld dat Parallax werd gevangengezet in de centrale Power Battery die alle ringen van het Green Lantern Corps aandrijft. Hierdoor konden Sinestro en de entiteit hun plan om Hal Jordan te corrumperen smeden, ze zaten toen immers allebei in de krachtbron gevangen. Wat de gevangenhouding van de gele angstentiteit ook teweegbracht, was dat er eindelijk een verklaring kon gegeven worden voor de zogeheten Yellow Impurity die de Lanterns al die tijd parten speelden. Dankzij Parallax waren de Green Lantern power rings sinds hun eerste verschijning eind jaren 50 machteloos tegen de kleur geel. Met de uitleg “Ja maar, het was dus de schuld van Parallax!” werd er alsnog een redelijk coole en plausibele achtergrond gegeven aan wat terecht bekendstaat als zowat de “dumbest… weakness… ever” (wel, samen met die van de eerste “magische” Green Lantern, Alan Scott, wiens ring machteloos stond tegenover hout. Dit betekent dat de grootste dreiging voor zowel Alan Scott als Hal Jordan – elk met het machtigste wapen in het universum aan hun vingers – in hun beginjaren een geel kleurpotlood was).

 

Uh-Oh...

Uh-Oh…

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


3 Comments


 1. avatar
   
  Lav

  Hal Jordan pas bezeten door Parallax wanneer hij uit de Power Battery stapt, heeft hij de “poging tot moord” bij de Lost Lanterns dan niet volledig op zijn eigen geweten aangezien hij toen nog niet onder invloed van Parallax was?
  • avatar
    
   Arno

   Nope, Parallax probeerde Hal zogezegd al te bezitten vanaf de moment dat Hal grijs begon te worden. Hij sloeg hier uiteindelijk enigszins in vanaf de moment dat Hal woedend naar Oa trok vanaf Coast City. Dus de Lost Lanterns, Sinestro, Kilowog, dat was eigenlijk al Parallax. (die zijn invloed uitoefende via Hal’s ring, vermits die verbonden is met de Central Power Battery)

   Maar da’s de retcon uit Rebirth natuurlijk. In het originele verhaal is Parallax gewoon de nieuwe naam/kostuum van Hal wanneer hij uit de Battery stapt. Maar Hal werd dus niet “pas bezeten” wanneer hij uit de Power Battery stapte, dat gebeurde daarvoor al.

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.