0
Posted 04/04/2013 by Axel in Columns
 
 

G.I. Joe Special #9: “A Real American Collector” – James “KuuKuuSon” Kavanaugh Jr.


In deze negende aflevering van de G.I. Joe Special praten we met één van de grootste G.I. Joe-archivisten. James Kavanaugh Jr. schreef het toonaangevende boek R.A.H.C (A Real American Collection) – A Guide To Second Generation O-Ring G.I. Joe Action Figures, dat de post-vintage periode van Hasbro’s speelgoedfranchise belicht.

Zich niet verstoppend in de schaduwen, pronkt de auteur met zijn lidmaatschap bij alle belangrijke G.I. Joe-fansites. James Kavanaugh Jr. ademt en belichaamt G.I. Joe. Vandaag is hij te gast bij Brainfreeze. Bovendien lijkt hij een wreed toffe gast.

We kunnen niet starten zonder je aan onze lezers voor te stellen. Wie is James Kavanaugh, en waarom ben je als auteur belangrijk voor de G.I. Joe gemeenschap?

Hallo, mijn naam is James “KuuKuuSon” Kavanaugh Jr., en ik verzamel officieel sinds 2002 G.I. Joe. Officiëel omdat ik mijn jeugdcollectie uit de periode 1982-1990 heb bijgehouden en de Marvel-comics uit midden jaren 90 voor 50 cent per stuk heb gekocht, maar niet actief ben beginnen verzamelen tot ik  in 2002 afstudeerde. Dan begon ik met de Joe vs. Cobra-reeks en het finetunen van mijn vintage verzameling.

previewcoverWaar begon het voor jou allemaal mee?

Eerlijk gezegd was ik als kind een fan van Masters of the Universe en Star Wars (welk kind houdt niet van Star Wars). Toen ik in het eerste leerjaar zat kocht één van mijn klasgenoten me Zap voor mijn verjaardag. Hij was klein en vrij eenvoudig, maar hij had wel een mini bazooka dus dat zat wel snor. Ik zeg dit omdat ik altijd al een voorliefde voor zware bewapening heb gehad. Ik denk dat ik pas echt startte toen mijn moeder met een doos speelgoed die ze had gekocht van de zoon van een vriend thuis kwam. Deze was ouder dan mij en had de gewoonte een reeks te volgen en er dan gewoon mee op te houden. Hij verkocht altijd de coolste toys van het voorbije jaar. Zo kreeg ik in 1984-1985 voet aan de grond met de serie van 1983-1984 (Scrap Iron , Firefly, Mutt, Ripcord, het G.I. Joe-hoofdkwartier etc.). We hadden het nooit echt breed, dus dit was een doorbraak voor mij. Toen ik ouder werd kreeg ik drie dollar zakgeld per week: de kostprijs van een figuurtje.

Ik denk echter dat de fascinatie pas echt boven water kwam, toen de tekenfilm op televisie verscheen en ik de personages tijdens de verschillende episodes in levende lijve aan het werk kon zien. Er is een dynamiek binnen G.I. Joe die intrinsiek is, maar toch een eigen leven leidt. G.I. Joe is een echt team en is doordrongen van Amerikaanse waarden. Ik moet toegeven dat ik niet zo vertrouwd ben met hoe G.I. Joe als Action Force, Commandos Em Açao in andere internationale variaties aan de man werden gebracht; maar ik kan wel zeggen dat oneliners als: “He’ll fight for freedom wherever there’s trouble” and “He never gives up, he’ll stay ‘til the fight’s won.  G.I. Joe will dare!” heel veel invloed op mij en ik denk ook op andere Amerikaanse kinderen hadden.

previewpageC12We maken tijd voor de eeuwige klassieker. Waarin schuilt de grote aantrekkingskracht van de franchise voor de fans?

Ik denk het aantal dynamische personages in de mythos het grootste component van de aantrekkingskracht vormen. Elk personage was goed uitgedacht, gedetailleerd en had een eigen persoonlijkheid. Ieder karakter, zowel Joe en Cobra, had een unieke rol en een eigen specialiteit. Elke figuur had een bepaalde karaktertrek waar kinderen zich in konden terugvinden. Het is niet onwaarschijnlijk dat de reden waarom je van een bepaald personage houdt omwille van een karaktertrek is die je met dat personage deelt.

Om verder te gaan, G.I. Joe is een team en in essentie een familie. Ik denk dat dit zich manifesteert in het sociale aspect van de hobby en dat deze zich zal verder zetten als een geheel dat groter is dan de som van zijn delen.

Je hebt waarschijnlijk een immense verzameling. Wat is jouw favoriete stuk?

yojoeMeestal is het nieuwste stuk in mijn collectie mijn favoriet. Elke figuur bouwt verder op het verleden, dus voor mij lijkt het alsof de nieuwste figuur de vorige probeert te overtreffen. Uieteraard heb ik enkele vintage favorieten uit mijn kindertijd. Zoals: Scrap Iron, Fast Draw, Repeater, Falcon, Backblast, Rock ‘n Roll v2, Pathfinder, Zartan, Iron Grenadiers, Slaughter and his Renegades, Tiger Force en the Marauders. Ik hield voornamelijk van de personages met veel geschut. Als een volwassen verzamelaar begon ik met het kopen van de helden uit de Marvel-strips die ik niet had als kind (zoals Baroness, Storm Shadow, Dreadnoks, Cesspool, Salvo, Grand Slam, originelen die niet tot een bepaald team behoorden) en ging zo voort tot een bijna volledige verzameling. “Pimp Daddy” Destro is ook een favoriet, ik kan me echt met hem identificeren.

Grapje!

Heb je nog altijd een Holy Grail?

Ik weet het zo goed niet meer. Ik heb het geluk een vrij complete verzameling te hebben, ik bezit dus veel zeldzame production level-figuren en voertuigen. Er is altijd iets leuk dat je wil aanschaffen. Ik zou dolgraag een pre-production Zartan en een pre-production Avalanche-voertuig hebben voor bij mijn Cold Front 2up.

pimp daddy destro

De beruchte “Pimp Daddy Destro”.

Ik denk dat de invulling van “het meest gewilde stuk” varieert van verzamelaar tot verzamelaar. Er zijn zeker Night Force-figuren, Stardusters, Steel Brigades met een gouden hoofd, Night Boomers, Pimp Daddy Destros, Orka Deep Sixes (die zijn overigens opgenomen in rarity). Er zijn veel verzamelaars die zich concentreren op de nieuwe 4″ figuren, en er zijn een aantal interessante preproductionstukken. Ik ben persoonlijk erg blij om van een Sears Cobra Trooper met donkergroene bazooka uit 1982 in het bezit te zijn, maar ik moet er echt één zien te vinden uit 1997 met crèmekleurige bazooka.

Als auteur van één van de belangrijkste G.I. Joe-naslagwerken, ben je hoogst waarschijnlijk vaste klant bij Joe-beurzen.

Ik houd van alle beurzen; klein en groot.

De jaarlijks internationale G.I. Joe convention is wat me in deze hobby katapulteerde, ik heb er een aantal van mijn beste vrienden-verzamelaars ontmoet. Er is zo veel G.I. Joe-energie op deze conventies, maar uiteindelijk is een con altijd wat je er zelf van maakt. Ik schreef twee verslagen over de show voor de G.I. Joe Collector’s Club en heb de zinsnede “Fun, Friends, Figures” de wereld ingestuurd, de woorden staan niet voor niets in die volgorde.
De lokale shows zijn even leuk omdat die kleinere schaal minder gedoe met zich meebrengt als het op de stormloop voor exclusieve stukken en de panels aankomt. Ze geven je ook meer mogelijkheden om je mede-verzamelaars te leren kennen en om mooie koopjes te vinden. Of je nu van een babbel houdt of niet, netwerken via conventies is de snelste en meest efficiënte manier om je doelen als verzamelaar te bereiken.

feature_collectors-club

Persoonlijk dweep ik nog steeds met mijn jeugdsentiment. Wat is je mening over de (grote) Action Force-fan base in Europa?

Ik vind het fantastisch! Ik was er me niet van bewust hoe groot de Action Force-gemeenschap echt is, tot ik recentelijk voor de eerste keer de oceaan overstak om naar Roll Out Roll Call 3 te komen. Ik was verbaasd. Het was enorm plezant en iedereen was heel gastvrij. Ik houd ook van de Transformers-strips, dus die show was een leuke extra voor mij.

group_pictureOverigens, ter uwer informatie, u leest een interview met een man die de laatste tien jaar zeven tot veertien uur heeft gereden (en dan vergeet ik nog de jaarlijkse zeven uur voor de Canadese Joe Convention) om op de Joe Con te raken; er zijn geen excuses Europeanen, ga naar RORC4 of eender welke andere Action Force/G.I. Joe-beurs en wel zo snel mogelijk! O, en ik hoop dit jaar niet alleen met Gary (Godsoe – van de What’s on Joe Mind-podcast) maar misschien ook met andere Amerikanen af te komen.

Vond je G.I. Joe: The Rise Of Cobra een geslaagde film? Volgens je collega’s gaf het niet altijd een goed beeld van de franchise…

Ik wil aanvangen door te zeggen dat het fantastisch was enkele van mijn favoriete personages op het grote scherm tot leven te zien komen. Ik hield ervan te zien hoe Snake Eyes en Storm Shadow bewogen en op elkaars bewegingen in hun vechtscènes reageerden, en ik hield ervan dat Duke en Ripcord Accelerator Suites kregen om de snelle acties van Snake, Storm en the Baroness achter het stuur van een Hummer in Parijs te kunnen bijhouden. Ik vond het ook leuk hoe ze het M.A.R.S.-thema verbonden met Destro en hoe hij het gebruikte om beide zijden te bespelen. Ik denk echter wel dat de staking van de scenaristen zijn effect op het script heeft gehad, waardoor het aantal mogelijkheden beperkt was of beperkt werd om de film sneller af te krijgen.

PH49Wb8dLgVI7a_2_m

Wat het beeld van de franchise betreft, vind ik dat G.I. Joe in de 45 jaar die het ondertussen bestaat, erg ingrijpend is veranderd. Ik geloof niet dat, om het even welke beslissing ze nemen, er ooit een “precieze” schets kan worden gemaakt van G.I. Joe voor iemand van vijfentwintig of ouder. We dragen allemaal een gigantische brok G.I. Joe-mythos als onze drijvende kracht met ons mee. Ik wil de vraag niet ontwijken, maar of het een accurate schets van de franchise is? Niet zoals ik ermee opgroeide. Niet als een kind in de Verenigde Staten van Amerika in 1982-1990. Maar dat beeld is natuurlijk heel moeilijk neer te zetten in de wereldmarkt van (toen) 2009. Ik had persoonlijk Accelerator Suits nodig, maar de tijdlijn, het verhaal speelt zich tien jaar in de toekomst af, in acht genomen vond ik ze niet al te ongeloofwaardig.

De H.I.S.S.-tanks en Rattlers zijn in de trailers en op foto’s te bewonderen. Heb je hoge verwachtingen voor G.I. Joe: Retaliation?

Ik heb inderdaad hoge verwachtingen voor Retaliation en ik ben ervan overtuigd dat het nieuwe fans zal binnenbrengen. Ik zou gewoon kunnen antwoorden met Bruce Willis en Dwayne “The Rock” Johnson, want dat zou moeten volstaan. Zelfs “Magic Mike” (Channing Tatum) is hier in de Verenigde Staten, en ik vermoed ook de rest van de wereld, een grote naam.

Maar om toch uit te wijden: ik denk dat het duidelijk mag zijn dat een aantal van de passages uit de originele film te futuristisch (niet dat ik niet genoeg voorbeelden uit het verleden kan opsommen om de futuristische elementen te verantwoorden) waren voor de doorsnee cinemabezoeker, en hun kennis over G.I. Joe  gering was. Paramount heeft dit ingezien. Ze kieperden de vorige film niet zomaar in de vuilnisbak maar ik neem aan (ik zag enkel maar trailers aangezien de film zelf nog niet uit is) dat ze een zijsprong gaan maken en zullen gaan voor een meer vertrouwde, hedendaagse militaire stijl. Tegelijk toveren ze een paar klassiekers uit hun hoed in de vorm van de H.I.S.S., de Water Moccasin en de Rattler. Zelfs de troopers zijn een bedreigende, maar tegelijkertijd geloofwaardige paramilitaire groep.

600px-HISS-TANK-GI-Joe-Retaliation
Als fan van de originele Larry Hama Marvel-run blijft één iets op mijn lever liggen. Denk je dat de overdaad aan verschillende personages naar het einde van de jaren ’80 toe het product verpestte? Het is moeilijk je te vereenzelvigen met de Joes als er zoveel nieuwe de kop op steken.

Hoe meer ik lees of hoor over Larry’s betrekking  bij G.I. Joe, hoe meer ik onder de indruk ben van de manier waarop hij goochelde met alles wat een speelgoedlijn, om zich staande te houden in een extreem competitieve markt, op de schouders van een auteur laat vallen. Toen Larry de serie kreeg in 1982 was G.I. Joe een zeer post-Vietnam, maar toch eliteteam. Die opzet is typisch Hama. Het werd echter moeilijk om het verhaal van een elite-unit vol te houden omdat nieuwe leden, ze waren met ongeveer 185 Joe’s in 1994, bleven toestromen. Elk daarvan heeft zijn eigen persoonlijkheid, militaire specialiteit en bovendien stond Hasbro erop hen elk zoveel mogelijk aandacht te geven. Geen makkelijke taak.

448px-LarryHama11_15_08ByLuigiNoviWat is jouw mening rond Hama’s werk?

Ik denk dat Larry op een manier het geluk had dat hij ook instond voor het schrijven van de fiches voor de personages, want dat gaf hem een zeg in het initiële concept. Of hij nu gewoon zijn job deed, of de marketeers bij Hasbro probeerde te overtuigen zijn interpretaties van de karakters te aanvaarden, zodat ze iets beter in de verhaallijn pasten, ik kan het echt niet zeggen. Ik kan wel zeggen dat Hasbro de intelligentie had om het creatieve team zijn ding te laten doen, terwijl zij zich richtten op het produceren van speelgoed. Een groot bewijs van deze beslissing is het feit dat G.I. Joe op een bepaald moment de best verkopende Marvel-strip was en in zijn oorspronkelijke run 155 reguliere edities meeging. Trouwens, Transformers, een andere Hasbro-lijn ging ook 80 edities mee. Ik denk dat andere speelgoedfabrikanten de verhaallijnen rond hun speelgoed teveel stuurden en deze zo verstikten. De veel lagere oplages van die comics spreken voor zich.

Larry’s werk is wat me als negentienjarige, een volwassene volgens de Amerikaanse wetgeving, terug bij G.I. Joe bracht. Larry koos ervoor niet neer te kijken op de kinderen die hem lazen, en dat liet zich merken. Zelfs wanneer het verhaal over de kaap van de 100 issues ging groeide de dialoog nog mee, deze dwong je af en toe een blik op de thesaurus te werpen zonder dat je je ervoor schaamde. Larry sloeg erin ongeveer drie plots in één boek  te verweven en je toch geïnteresseerd en nieuwsgierig te houden. Ik had enkel nummer #63 and Special Missions #26  toen ik jong was. Het verhaal was complex genoeg zodat het absoluut niet moeilijk was om in het midden in te springen, want ik had niet genoeg geld om wat ervoor kwam te kopen. Als ik een maand moest wachten tussen verschillende nummers (opnieuw: ik kocht ze allemaal in een keer) zou ik gek geworden zijn. Bij gevolg las ik dan ook elk jaar aan de universiteit de hele serie om een dag te ontspannen. Naar mijn mening is Larry’s werk zo meeslepend dat het niet zou uitmaken indien je een hardcore G.I. Joe-fan was of je zou beginnen lezen om jezelf meteen door een rijk medium met makkelijk te volgen doch complexe verhaallijnen, gedreven door sterke typeringen, meegesleept te voelen.

sm1sketchsIndien één van onze lezers graag G.I. Joe zou willen beginnen verzamelen, welk advies zou je hem geven? Hoeveel zou het hem/haar kosten? Welke websites en boeken zou je aanraden?

Als iemand op dit moment G.I. Joe zou beginnen verzamelen zou ik hen de raad geven een stap terug te nemen en zich af te vragen wat ze nu juist zo leuk vinden aan de serie. Wat trekt ze nu aan? Was er iets dat hen als kind fascineerde? Als het iets nieuws is en als men het nu wil voor een scherpe prijs, prachtig; maar ik zou hen sterk aanraden zo snel mogelijk zoveel mogelijk op te zoeken en te netwerken, zodat ze hun geld niet vergooien door minderwaardige producten te kopen, om dan tot de conclusie te komen dat er betere kwaliteit tegen een betere prijs beschikbaar is. Versta me niet verkeerd, elke verzamelaar maakt een leerproces door waarin hij ofwel teveel uitgeeft voor een bepaald stuk, ofwel een plateau tegenkomt in zijn research of ofwel een onnauwkeurig beeld vormt rond zeldzaamheid. Mijn inzicht dient enkel om bij te leren en de duur van het voornoemde plateau in te korten.

Maar is het, in tegenstelling tot de merchandising juggernaut die Star Wars is bijvoorbeeld, makkelijk om te verzamelen?

Ik wil niet te veel uitwijden,  maar ik geloof dat Star Wars meer een levensstijl dan een hobby is. Het is dan ook schier onmogelijk alles te bezitten en bijna absurd om er iets anders, een collectie actiefiguren in het bijzonder, mee te vergelijken. Ik spreek enkel maar een weinig Spaans als tweede taal, maar kan om het even wie, waar ook ter wereld bevragen en zij zullen waarschijnlijk minstens vijf à tien personages uit Star Wars kennen. Het is een universele moloch. previewpage047Dat gezegd zijnde denk ik niet dat G.I. Joe moeilijk is om op te starten en van te genieten, maar alles hangt er natuurlijk van af hoe ver je erin wil gaan. Ik denk dat er veel verschillende incarnaties van sleutelfiguren zijn, zodat een nieuwe verzamelaar deze aan een lagere prijs kan kopen en er evenveel kan van genieten als van een zeldzamer exemplaar. Ik geloof echt dat de meeste supplementaire personages ook in één of andere vorm verkrijgbaar zijn. Ik moet wel toegeven dat Hasbro zijn internationale verkoop heeft doen afnemen, het is dus hoogstwaarschijnlijk moeilijker voor een niet Amerikaanse verzamelaar om zich aan boord te hijsen. Dat is echter waar netwerken en research zo belangrijk worden. Ik doe dit interview omdat ik denk dat het internet en Google Translate (noot: dit artikel is met veel liefde en ambacht vertaald geweest door uw ootmoedige dienaar Koerian) een pak accurater is geworden. Nu is het dus een beter moment dan ooit te voren om in contact te treden met zowel verzamelaars als verkopers (klein en groot) om te helpen met het vergaren van de stukken die je het liefste wil hebben.

Famous last words?

Zeer hartelijk bedankt om aan me te denken en voor de gedachte dat ik de moeite waard ben om te bevragen. Dat is meer dan ik aan deze kant van de wereld mag verwachten… Ach,  ik grap maar wat. Maar ik meen het als ik zeg dat ik hoop dat een aantal van de punten die ik gemaakt heb nieuwe verzamelaars helpen meer uit de hobby te halen. En mensen uit verschillende delen van de wereld ertoe hebben aangezet samen te komen en hun ervaringen in verband met G.I. Joe te delen, zowel in persoonlijke zin en rond hoe het merk wereldwijd in de markt wordt gezet. Elke afzetmarkt levert zijn eigen unieke bijdrage aan G.I. Joe en diens rijke geschiedenis.

Dames en heren, James Kavanaugh Jr.!

378296_4084842731883_1493866166_n

(links) James Kavanaugh Jr. en (rechts) Mark Bellomo – de G.I. Joe-archivisten

Nu dinsdag: G.I. Joe-comics!

Comments

comments


Axel

 
avatar
Et alors?