0
Posted 02/04/2013 by Axel in Columns
 
 

G.I. Joe Special #8: Mark “The Archivist” Bellomo

thumb-18

Beste lezers, we kunnen voorzichtig stellen dat er de laatste weken al heel wat Joe-informatie op jullie is afgekomen. In deze achtste aflevering praten we opnieuw met de man die het vintage speelgoed volledig heeft gearchiveerd en gepubliceerd. Hij wordt op handen gedragen door de G.I. Joe-gemeenschap, maar blijft er verrassend schuchter onder. We hebben het natuurlijk over Mark Bellomo.

Maar voor we aan het interview beginnen, willen we jullie (voor wie ze nog niet onder de knie heeft) enkele termen uit het vakjargon aanleren. Niet alleen zijn ze handig tijdens het lezen van dit en het volgende interview, maar mochten jullie ooit zelf wat aanschaffen op eBay, dan kan deze informatie nuttig zijn.

Speelgoed- en verzamelstukken worden voor verkoop of ruilen, onafhankelijk van de reeks, in een welbepaalde categorie ingedeeld. We haalden dit uit Bellomo’s The Ultimate Guide to G.I. Joe: 1982-1994.

MISB (Mint In Sealed Box): in gesloten verpakking, zoals je het in de winkel zou aantreffen.

MISP (Mint In Sealed Package): idem, maar dan voor niet-dozen.

MIB (Mint , Mint and Loose In Box): de doos is niet langer gesloten en de de artikelen zijn uit hun verpakking gehaald. Alles is echter compleet.

MOC (Mint On Card)/Mint On Sealed Card: het figuurtje zit nog in zijn oorspronkelijke verpakking.

MLC (Mint, Loose and Complete): het artikel is compleet en in goede staat, maar mist zijn verpakking.

MISBaggie (Mint In Sealed Baggie): een populaire trend uit de jaren 80, de mail-away figuren (Star Wars-fans kennen misschien nog de Boba Fett en andere verschillende prijzen) in gesloten verpakking.

Goed, we zijn alweer wat wijzer.

Mark Bellomo, het is een grote eer met je te mogen praten. Laat ons met een standaardvraag beginnen. Hoe verklaar je het succes van G.I. Joe? 

The-Ultimate-Guide-To-G-I-Joe-1982-1994-Bellomo-Mark-EB9781440221613MB: G.I. Joe is een slinkse licentie.

Veel mensen vergeten dat hoewel Mr. Potato Head Hasbro oorspronkelijk (1952) rijk maakte, het in 1964 G.I. Joe, het eerste echte action figure, was dat de sluispoorten naar immense winsten open zette. Het stelde hen in staat een groot bedrijf te worden. En het was G.I. Joe dat hen in 1982 echt schandalig rijk maakte en hun in staat stelde globale licenties als Transformers en My Little Pony te produceren.

Zonder die eerste inkomsten die G.I. Joe, en alle andere 80s licenties, met zich meebracht, kon Hasbro nooit in staat geweest zijn Knickerbocker, The Milton Bradley company (Twister, The Game of Life), Kenner Products, the Tonka Corp. (met Parker Brothers’ Monopoly), Avalon Hill, Wizards of the Coast, en later Cranum, Inc. te kopen.

G.I. Joe trok me aan als red-blooded Amerikaanse knaap. Ik speelde dagelijks oorlogje in het bos nabij mijn huis. Ik citeerde toen al quotes uit de comic (ik was een veel grotere fan van de comics dan van de tekenfilm, omwille van de realistischere militaire achtergrond). Oorlogje spelen was in de late jaren ’70 en vroege jaren ’80, omwille van de invloed van de Koude Oorlog op small-town America, de evidentie zelve. Ik omhelsde G.I. Joe dus volledig.

Ik ben er van overtuigd dat het spelen met G.I. Joe figuren en het zelf een G.I. Joe soldaat met vrienden spelen, me heeft geholpen om mijn angsten te overwinnen. Het heeft me het gevoel dat ik mijn lot zelf in handen heb gegeven.

Als kind speelde ik fervent met Action Force, en ik heb hen in je boek gemist. Beschouw je ze als G.I. Joe?

MB: Wanneer mensen me vragen waarom ik Action Force of andere internationale varianten van G.I. Joe niet in mijn The Ultimate Guide to G.I. Joe: 1982-1994 heb geplaatst, geef ik ze 2 antwoorden:

#1- In louter 304 pagina’s moet ik elke figuur, voertuig, wapen, accessoire, wezen, speelset of mail-away van de volledige vintage G.I. Joe bespreken. Er is gewoon geen plaats voor iets anders.

#2 – Ik probeer mijn verzamelboeken (The Ultimate Guide to G.I. Joe, Warman’s Guide to Action Figures, Transformers: Identification & Price Guide, Totally Tubular 80’s Toys, etc.) te beperken tot Amerikaanse artikelen. Dit omdat mijn uitgever en verdeler, Krause Publications, een Amerikaans bedrijf is dat samenwerkt met Amazon en winkelketens als Barnes & Noble, Borders, en Waldenbooks.  Dus wil ik ook dat wat in mijn boek aan foto’s en tekst terug te vinden is, op speelgoed slaat dat vroeger voor mijn lezers terug te vinden was.

_00134299Ik geef je een voorbeeld. Zoals je weet was het het bedrijf Palitoy (dat in het Verenigd Koninkrijk was gevestigd) dat Action Force in België verdeelde, tot Hasbro het in 1987 volledig van hen over nam. Uniek voor Action Force in Engeland en Europa was het fenomenale Laser Exterminator met figuur Red Jackal, wat een repaint van H.A.L. en de originele Cobra Commander was. Hoe cool dit verzamelstuk ook is, ik kon het echt niet in mijn boek plaatsen omdat heel weinig G.I. Joe fans dit stuk in de jaren 80 zouden zijn tegengekomen, tenzij ze naar Europa op reis gingen. Kinderen, als mezelf, die het geluk hadden om de GB (nu Carrefour) in Tienen om het jaar te bezoeken. Ik mag deze quasi-onvindbare stukken niet in een boek plaatsen dat beweert de definitieve gids voor deze hobby te zijn. Ik zou er enkel de Amerikaanse verzamelaars mee plagen.

Maar , ik geef je gelijk, veel van dit exclusief Europees speelgoed is ontzettend mooi, soms zijn ze in vergelijking tot hun Amerikaanse tegenhangers superieur in kleur en verftoepassingen. Short-Fuze en Moondancer, Stalker en Jammer, en vooral Outback, alle exclusieve Tiger Force figuren moest ik gewoon MOSC (Mint On Sealed Card) hebben. Neem nu Quarrel (een blonde Scarlett bij Z-Force) die geen enkele Amerikaanse verzamelaar ooit heeft gezien. Mijn boeken dienen als referentie, en om nieuwe fans aan te trekken…niet om ze af te stoten.

Niettemin heb ik veel respect voor de Engelse/Europese Action Force-reeks, alsook de Engelse en exclusief voor de Japanse markt Transformers. Veel van dit speelgoed beschouw ik als de trots van mijn verzameling.

05

Komt er een vervolg met non-vintage speelgoed?

MB: Ik denk het niet. Mijn goede vriend James Kavanaugh, Jr. schreef het definitieve boek over de “2e generatie” van 3-3/4″ Joes. Zijn R.A.H.C (Real American Hero Collection) behandelt 1997 tot 2006.

Zonder enige twijfel is die eerste run van G.I. Joe-comics legendarisch. Hoe omschrijf jij de invloed van Larry Hama?

MB: Larry Hama is een genie. Hij is de éminence grise (als machtige beslisser die onofficieel achter de schermen werkt) van de G.I. Joe-franchise. Zijn invloed als “creator” van deze personages mag je niet onderschatten: hij schreef de biografiëen, de Combat Command File Cards, van elk lid van het G.I. Joe-team en van Cobra Command.

4363461-gi-joe-the-complete-collection-vol-1-hcZonder hem had de originele en huidige G.I. Joe: A Real American Hero comic veel minder impact. Na elk telefoongesprek en e-mail met Larry, weet ik altijd een leuk nieuwtje of interessante informatie rond het G.I. Joe-universum of het leven algemeen. Larry Hama is een wijs man. Ik geef een voorbeeld, een paar maanden geleden praatten we over de beginjaren van G.I. Joe en vertelde hij dat Carl Barks’  Donald Duck een belangrijke invloed op G.I. Joe had.  Deze weetjes (en heel wat andere uit onze gesprekken) heb ik in IDW’s G.I. Joe: The Best Of Larry Hama-boek geplaatst. We praten regelmatig, en dus mag je heel wat nieuwe weetjes in elk nieuw volume van IDW’s G.I. Joe: The Complete Collection verwachten. Deze boeken publiceren ze  3 à 4 keer per jaar…voor de volgende 5 jaar (!) ongeveer.

G.I. Joe: The Best Of Larry Hama bij Archonia.com

Tijd voor een standaardvraag. Wie zijn jouw favoriete personages en waarom?

DukeFlintMB: Mijn all-time favoriete personages zijn: 1) Short Fuze, want hij was de eerste single-carded figurine die ik kocht, en we zullen altijd dat moment delen, 2) Grand Slam, omwille van zijn fantastisch geschreven File Card, en 3) Flint, want een universitair geschoolde in het bezit van een diploma in Engelse Literatuur dat met een venijnige grijns ten strijde trekt is op zich bijzonder. En, zijn stemacteur, Bill Ratner, had echt een goede stem. Flint was zowel in de comic als in de tekenfilm een fascinerend personage.

Je mede-fans waren niet mals in hun kritiek, maar heb jij genoten van G.I. Joe: The Rise of Cobra?

MB: Op sommige vragen, kan ik omwille van mijn werk voor IDW en het feit dat ik veel producten van Hasbro Inc. promoot, niet echt een mening formuleren. Je kakt niet waar je eet. Maar ik heb altijd een standaardantwoord voor zowel G.I. Joe– als Transformers-films.

Als één van deze films door critici of aan de kassa slecht onthaald wordt, dan willen de fans aan betere tijden herinnerd worden en kopen ze mijn verzamelboeken. Als één van deze films bejubeld wordt, en hij doet het goed in de bioscoop, dan willen de fans aan die vervlogen tijden worden herinnerd, en kopen ze mijn boeken. Ik zit in een comfortabele positie.

at0616-bellomo_and_friendsIk neem aan dat je regelmatig door de G.I. Joe fanclubs wordt gecontacteerd.

MB: Ik heb regelmatig contact met alle geledingen van de G.I. Joe-fanclubs. Dat varieert van de officiële G.I. Joe Collector’s Club, geleid door Brian Savage (die me als gast voor internationale beurzen heeft uitgenodigd), tot de kleinere verenigingen. Ik schrijf mijn boeken voor de Joe-fans. Wanneer ik bijvoorbeeld een serieus interview doe zoals dit, dan herinner ik me er aan dat ik zelf een fan ben. Ik ben eigenlijk een academische schrijver die zijn aandacht op action figures heeft verlegd in plaats van Amerikaanse literatuur of dichtkunst of retoriek.

Jouw boek wordt omschreven als de Joe-Bijbel. Hoe voel je je daarbij?

MB: Ik ben enorm, enorm dankbaar dat zo veel lof over beide uitgaven van mijn The Ultimate Guide to G.I. Joe: 1982-1994 gestrooid wordt. Maar nooit zal dit lof me gemakzuchtig maken. Onlangs vroeg mijn acquisitions editor bij Krause Publications (de uitgever die mijn verzamelboeken publiceert en verdeelt) om een derde editie van de gids te maken. Ik ben er momenteel aan bezig, en ze zal enkele wijzigingen en heel wat nieuwe informatie bevatten.

Ik ben nooit tevreden over mijn huidig werk, want het kan altijd beter. En nog beter. En nog beter. Tot het zo goed als perfect is.

guest_mbLezers die een kijkje willen nemen in het boek, verwijs ik graag hiernaartoe. Ons vorige, meer algemene, interview met Mark Bellomo vind je hier terug.

Wie het boek wil aankopen:

The Ultimate Guide to G.I. Joe: 1982-1994 bij amazon

Het toeval wil, dat we in de volgende aflevering nu donderdag praten met de tweede belangrijke Joe-archivist: James Kavanaugh Jr. …

Comments

comments


Axel

 
avatar
Et alors?