0
Posted 30/03/2013 by Axel in Columns
 
 

G.I.Joe Special #6: “Specialist” Justin Bell


Wanneer je echt alles wil weten over G.I. Joe dan ga je naar de expert. Dan ga je naar de man die achter de schermen van één van de grootste G.I. Joe-websites ter wereld de touwtjes in handen heeft. Dan zorg je dat je Justin Bell te pakken krijgt. Ook hij werd me door Kokomo Toys voorgesteld.

Er is weinig dat onze gast vandaag niet weet over G.I. Joe. Samen met hem praten we onder meer over alle verschillende beurzen, vergelijken we speelgoed, plaatsen we de oude tekenfilmreeksen in het grote geheel en krijgen we eindelijk een positievere kijk op G.I. Joe: The Rise of Cobra. Waar wachten we nog op?

rotate

Je reputatie gaat je voor, maar stel je even voor aan onze lezers.

Ik ben Justin Bell. Ik ben eigenaar en administrator van Generalsjoes.com. De website werd in 1999 (leve AngelFire) opgestart, en is blijven groeien. Ik lever mijn lezers reviews van nieuw speelgoed, er is veel fan-fiction, diorama’s, diocomics (vergelijkbaar met Figuurlijk Gesproken), G.I. Joe-nieuws en editorialen.

Elke fan weet nog waar hij fan werd. Waar start jouw verhaal?

Helemaal in het begin van A Real American Hero. Ik was één van die miljoenen 8-jarigen die het speelgoed in de winkelrekken ontdekte en er fan van werd. Ik kocht mijn eerste figurines in 1982 in de plaatselijke supermarkt, en de rest kwam op de Kerstlijst. Mijn vader was oorlogsveteraan en vond het leuk dat soldaten me fascineerden. Hij kocht me de volledige reeks in 1982 als kerstcadeau. Sinds die super Kerst ben ik een fan gebleven.

Dave DormantDe franchise is nu meer dan 30 jaar oud. Waar ligt volgens jou het succes van G.I. Joe?

Moeilijke vraag. Zonder twijfel was G.I. Joe de belangrijkste franchise die je in de jaren 80 in de speelgoedwinkels terugvond. Hasbro werd hierdoor een groot bedrijf en ze schoven alle concurrentie aan de kant. Maat toen de Koude Oorlog eindigde, richtten jonge geesten zich meer tot superhelden. Dat is G.I. Joe nog niet te boven gekomen.

Hasbro doet zijn uiterste best om met de fans en verzamelaars samen te werken. Ze brengen mooie producten uit voor diegenen die de goede oude tijd herinneren. Jammer genoeg lijkt G.I. Joe niet bij de huidige jeugd aan te slaan. Misschien ligt het aan het feit dat over-gevoelige ouders liever geen militair speelgoed voor hun kinderen kopen. In de jaren 80 was dit een ander verhaal, maar de wereld is veel veranderd. Mocht Hasbro hun merk louter tot volwassen verzamelaars richten, in plaats van soldaten aan kinderen te verkopen, dan kunnen ze mooie dingen doen.

Wat kun je onze vertellen over de oude Sunbow -tekenfilmreeks?

Tja, het is op zich fascinerend. Je kunt een roze bril dragen en zeggen dat alles vroeger beter leek, maar als je dan dat vroeger herbekijkt besef je dat het eigenlijk zo goed niet was. De originele tekenfilm uit de jaren 80  heeft het omgekeerde effect bij mij. Als kind interesseerde het me niet. Opgegroeid met de comics van Larry Hama fronste ik de wenkbrauwen bij de lasers, lage parachutesprongen en het absurde van de Sunbow-reeks.

Maar je blijft de reeks goed vinden?

Als je die oude reeks opnieuw bekijkt besef je wel dat veel kinderachtig lijkt, hoewel dat aan het tijdskader ligt, maar dat het script verrassend volwassen, en het productieniveau zeer goed was. De stemacteurs behoorden tot de top, er waren heel wat fascinerende personages, en je kon genieten van het buitengewone.

Hoe zit het met de nieuwere tekenfilmreeksen? Het lijkt alsof geen enkele die oude magie kan imiteren.

De nieuwe reeksen zijn anders. Veel verzamelaars houden van G.I. Joe: Resolute. Ik nam het voor wat het was, een hyper-gewelddadig en volwassen G.I. Joe-verhaal. Jammer genoeg was er weinig plot en evolueerden de personages niet. G.I. Joe Renegades daarentegen is gewoon fantastisch. Het benadert de mythologie van de personages op een ongewone manier, want ze maken van de Joes staatsvijanden. Veel fans houden niet van de tekenstijl, maar het verhaal, plot en de interpretatie van de personages maakt deze reeks de beste in zijn geschiedenis. Wanneer het goed was, was de reeks zeer goed. Jammer genoeg bleef het bij één seizoen.

joe45Verkies je de tekenfilm of de comic?

De Marvel-comics door Larry Hama vormen volgens mij het skelet voor de uitbreiding van de franchise. Larry Hama heeft het G.I. Joe-universum gemaakt wat het is geworden. Die comics blijven mijn grote liefde.

Ik gooi er nog een moeilijke vraag tussen. Wat verzamel je allemaal?

Een klein beetje van alles. Serieus, veel van alles. De volledige vintage verzameling heb ik in mijn bezit. Ook een groot deel van de Sgt. Savage en G.I. Joe Extreme-reeksen vind je er terug. Dan heb ik een volledige verzameling van “new sculpt” figurines (2002-2005) en de 8″ Sigma 6-reeks (2005-2007). Door de grote hoeveelheid speelgoed die nu op je afkomt ben ik mijn completisme wat kwijt, maar je mag toch stellen dat ik het leeuwendeel van de laatste 30 jaar in mijn bezit heb. Tel daar wat 12″ figuren (jaren 90), en een paar Sideshow Collectibles bij. Snake Eyes en Storm Shadow van Hot Toys G.I. Joe: Retaliation heb ik voorbesteld. Die Microforce-figuren koop ik, al is het maar omdat mijn 7-jarige zoon ze heel leuk vind en we ze samen verzamelen. Ik heb mezelf nog net in bedwang kunnen houden om de Kre-O’s niet te kopen, maar ik voel mijn weerstand wegkwijnen. Bijna alle comics, en elke aflevering van elke tekenfilmreeks op DVD of Blu-ray staan in mijn kast. Staat er “Joe” op, staat het bij mij.

Is de kwaliteit van de figurines veel verbeterd? Ik heb de indruk dat Hasbro voor zijn klanten zorgt.

Deze vraag kun je op verschillende manieren beantwoorden. De kwaliteit is, volgens mij, de laatste jaren enorm verbeterd. De beweeglijkheid van de figuren verbetert, het detail en de afwerking is nagenoeg perfect, en ik blijf verbaasd kijken hoe men zoveel in zo’n kleine figuren kan stoppen. De ontwerpers die aan G.I. Joe werken zijn niet allen speelgoedmakers, maar kunstenaars.

Maar jammer genoeg is niet alles perfect. Veel van de extra figuren bij voertuigen zien er onafgewerkt uit (kijk maar naar de Retaliation-reeks), en dat frustreert veel verzamelaars. Maar al bij al, zoveel mindere figuren zijn er niet. Ik heb de indruk dat de mensen die aan het speelgoed werken het met liefde, bewondering en waardering voor de franchise doen. Hun zelfzekerheid straalt er van af.

Klassieke vraag: welk is je favoriete figurine?

Dat is een moeilijke vraag. Er bestaan bijna 1000 zulke figuren, weet je.

Hit & Run heeft bij mij een blijvende impact. Hij is een obscuur personage uit 1988, maar zijn traumatische achtergrond (zijn ouders sterven bij een verkeersongeval met een dronken chauffeur en hij groeit op zonder echte thuis) en zijn militair uiterlijk spreken tot mijn verbeelding.

2012-Canadian-GI-Joe-Convention-3Het speelgoed is de laatste jaren quasi perfect. Als je naar de 30th Anniversary-reeks kijkt, dan moet je toegeven dat figurines als bijvoorbeeld Sci-Fi en Airtight foutloos zijn. Storm Shadow kreeg een update in G.I. Joe: Renegades en ziet er ook nagenoeg perfect uit. Pursuit of Cobra Low Light staat bovenaan de lijst. Maar omdat er zoveel geslaagde figuren zijn…

We publiceerden een interview met Mark Bellomo, en we praten binnenkort met hem specifieker over G.I. Joe. Wat is volgens jou zijn invloed in de verzamelwereld?

Mark en mezelf zijn reeds jarenlang vrienden, en ik kan eigenlijk niet genoeg positiefs over hem zeggen. Hij beschikt over een passie en intelligentie om speelgoed te verzamelen, waar niemand ook maar in zijn buurt komt. Zijn werk dat hij verricht voor de Joe-boeken en voor zijn speelgoedboeken zijn een geschenk voor de vintage verzamelaar. Daar verdient hij, voor zijn onvermoeibaar werk dan alle lof voor.

Als je in zijn boek bladert besef je hoeveel is uitgebracht. Kun je nog makkelijk met deze hobby beginnen?

Elke hobby is makkelijk te starten, met Internet en vooral eBay binnen klikbereik. Je vindt voortdurend een overdaad aan vintage of nieuwe G.I. Joe-producten op eBay, hoewel het financiële de verzamelaar afremt. Vintage in perfecte staat kan zeer duur zijn.

Maar, ik hoor dat vele buitenlandse verzamelaars online echt moeilijk aan betaalbare stukken, vintage of nieuw, geraken. Elke verzamelaar is anders.

Wie zijn je favoriete en minst favoriete personage?

Mijn favoriete personage is zonder twijfel Zartan. Ik hou van zijn krachten en achtergrond.

Minst favoriete? Dr. Mindbender doet me al sinds mijn kinderjaren weinig. Het is vreemd, maar hoe een personage als figurine werd uitgebracht speelt altijd een rol bij het kiezen van je favorieten. Ik had altijd een gloeiende hekel aan zijn figuurtje en bijgevolg haatte ik hem. Zijn latere figuur was beter dus werd ik wat milder.

2013logoVoor mezelf heb ik uitgemaakt dat ik zo weinig droge informatie schrijf. Kun je jij me bijgevolg de verschillende G.I. Joe-beurzen opsommen. Hoeveel zijn er? Komt er veel volk op af?

Ik kan niet genoeg goede dingen over de beurzen zeggen. De officiële G.I. Joe Convention die elk jaar wordt georganiseerd is een fantastisch, plezant samenkomen met enkele van mijn beste vrienden ter wereld. Het is een excuus om een heel weekend met hen op te trekken, en dan lijkt G.I. Joe bijkomstig. Om met hen te praten en leuke dingen doen maakt de G.I. Joe Convention mijn favoriete weekend van het jaar. Oké, er komt minder volk op af in vergelijking tot Comic-Con, of zelfs BotCon (Transformers-beurs), maar het voelt intiemer en minder druk omwille van de toffe bezoekers.

De regionale G.I. Joe-beurzen zoals de Canadian JoeCon, de CoilCon, JoeLanta, de New Jersey CollectorsCon, en vele anderen zien er enorm leuk uit. Helaas is tijd een kostbaar goed en kan ik ze niet allemaal bezoeken. Ik wil wel vermelden dat ik de fans die de de shows organiseren enorm respecteer. Die fans kennende, zullen die evenementen de max zijn.

Durf je stellen dat er één grote G.I. Joe-gemeenschap bestaat of zijn ze, net als worstelfanclubs, allemaal verschillend?

Ze lijken behoorlijk verspreid, als ik eerlijk mag zijn. Je hebt de fans die van onze immense voorraad feiten houden, en er zijn fans die zich aangetrokken voelen door de hevige gesprekken bij bijvoorbeeld www.HissTank.com. Customizers trekken naar JoeCustoms.com, en anderen trekken dan naar JoeBattleLines of JoeSightings. Er is ook de super website JoeDeclassified.com dewelke zich specialiseert in niet uitgebracht werk en de mysteries uit de G.I. Joe-geschiedenis.

Natuurlijk, onze GeneralsJoes-site trekt enorm veel lezers, maar zonder forum of message board is het louter een nieuwssite.

Sociale media heeft de G.I. Joe-fanaten de kans gegeven met elkaar in contact te komen, en groepen te vormen, via Facebook of Twitter. Alles gebeurt nu in real time. Mijn interactie met fans op Twitter behoren tot de meest leuke momenten die ik in jaren heb gehad.

gijoeretaliationWe sparen de leukste vraag als laatste. Wat vond je van G.I. Joe: The Rise of Cobra? Als kenner heb je vast en zeker een gefundeerde mening.

Ahhh, Rise of Cobra…de film die de Joe-gemeenschap verdeelt.

Er was veel dat me bekoorde. De cutting edge technologie die je in het Cobra schip terugvindt, de Reactieve Armer Suits, … De actiescènes werkten; vooral het eerste gevecht en de aanval op de Pit. Storm Shadow was fantastisch. Joseph Gordon-Levitt speelde zijn rol met verve en de look was cool, hoewel Cobra Commander in de verste verte niet op de klassieke versie leek.

Maar je kon er ook gefrustreerd door raken. Het hele Duke-Baroness-Cobra Commander als broer/zus/verloofden-verhaaltje voelde overduidelijk geforceerd en onnodig aan, en sleurde het niveau naar beneden. Telkens de actie op halt werd gezet en de acteurs gingen praten rolden mijn ogen in mijn kas. Dus, wat het verhaal en de personages betreft, was het absoluut niet trouw aan de franchise. Vanuit een standpunt dat actie betreft, kon ik best genieten van de “10-minutes in the future” vibe die als echte G.I. Joe aanvoelde.

Dan heb je waarschijnlijk hoge verwachtingen voor Retaliation?

Wat Retaliation betreft….probeer ik realistisch te blijven, maar naarmate de release dichter komt, merk ik bij mezelf dat ik er enthousiast over wordt. Ik denk dat de regie heel wat lessen uit de fouten van Rise of Cobra heeft getrokken, en volgens mij wordt Retaliation veel realistischer.  De beelden die ik al heb gezien zien er goed uit. Ik ben absoluut blij met sterren als The Rock en Bruce Willis, en Cobra Commander ziet er uit zoals hij eruit hoort te zien. They nailed it! John Chu heeft diepe waardering voor de licentie en het universum, en je merkt dat overduidelijk in alle beschikbare trailers en clips. Snake Eyes ziet er 110% beter uit, en de mix van het militaire en de ninjamythologie lijkt geslaagd.

Dus ja, ik heb hoge verwachtingen. En ze blijven stijgen…

Hartelijk bedankt voor dit gesprek.

Volgende keer nemen we een korte pauze van de interviews en zetten we de fans in de spotlight. Bereid je zondag voor op heel wat Joe-cosplay, collecties/diorama’s en tattoos!

Comments

comments


Axel

 
avatar
Et alors?