6
Posted 28/03/2013 by Axel in Columns
 
 

G.I.Joe Special #5: The Animated Series


Dumdumdumdum

YO JOE!!!

He’ll fight for freedom where ever there’s trouble. G.I. Joe is there.

It’s G.I. Joe against Cobra the enemy. Fighting to save the day. He never gives up. He’s always there, Fighting for freedom over land and air

G.I. Joe- A real American hero

G.I. Joe is there

Wie dit nummer herkent, of kan meezingen, mag zich terecht een kind van de jaren 80 noemen. De begingeneriek van de beroemde G.I. Joe: A Real American Hero-tekenfilmreeks zit tot het eind van onze dagen in het geheugen gegrift. Nu, het zit alleszins nog in het mijne.

Maar in de loop der jaren hebben verschillende tekenfilmreeksen fans aan de beeldbuis gekluisterd. Omdat dit een serieuze G.I. Joe Special is, en ik jullie over alles wil informeren overlopen we ze even. Ik wil vooraf melden dat ik het niet over de speciale video’s en DVD’s verkrijgbaar bij het speelgoed heb. Enkel wat voor het grote publiek beschikbaar was komt in aanmerking voor de lijst.

Met dank aan YoJoe.com voor de achtergrondinformatie.

1) G.I. Joe, A Real American Hero (SunBow 1983 – 1986)

De eerste en wellicht populairste reeks van productiehuis Sunbow, was in feite één langgerekte reclamespot. Overgoten met genoeg sci-fi en patriottisme hield het miljoenen jonge kijkers in haar ban. Voor wie de comic las, was dit een compleet vreemde ervaring, want het realisme en de militaire achtergrond verdwenen grotendeels, en de diep uitgebouwde relaties tussen de personages waren niet aanwezig. Denk ook aan de lasergevechten die soms meer op een avondje disco leken. Larry Hama geeft in interviews alvast toe geen enkele aflevering te hebben gezien.

De sterkte van A Real American Hero lag grotendeels in de kracht van de stemacteurs, waar ze echt wel over het neusje van de zalm beschikten, het Americana-gevoel (wat wij allemaal voelden in de jaren 80) en de nadruk op teamwork.

Sunbow bracht ook, in samenwerking met Toei Animation, de film G.I. Joe: The Movie uit in 1987. Fans gingen volledig uit hun dak toen men er een ras slangenmensen, de Cobra-La, bij sleurde.

De muzikale intro wil ik jullie opnieuw niet onthouden, want ze is werkelijk geniaal. Kippenvel!

2) G.I. Joe, A Real American Hero (DiC, 1989 – 1992)

De overstap van Sunbow naar het Luxemburgse DiC Entertainment (Ullysses 31, The Real Ghostbusters, Inspector Gadget, …) had een puur financiële reden. Waar Hasbro de vorige reeks zelf bekostigde, bood het productiehuis hen zelf geld aan.

Jammer genoeg veranderde ook veel: de stemacteurs wijzigden en het oorspronkelijke theme song werd vervangen door het macho “Get Tough, Yo Joe“. Neen, het klonk niet beter.

3) G.I. Joe Extreme (Sunbow, 1995 – 1997)

Hasbro gooide het over een compleet andere boeg met nieuwe Joes en een nieuwe vijand SKAR (Soldiers Of Kaos, Anarchie and Ruin). De bijhorende comic werd door Dark Horse gepubliceerd.

De reeks blijft volgens ons een bevreemde ervaring voor wie van de originele reeks had genoten.

4) G.I. Joe Sigma 6 (GONZO, 2005 – 2006)

Gemaakt door het Japanse GONZO, de invloed van manga valt uiteraard op. De reeks werd begeleid door nieuw speelgoed en comics.

5) G.I. Joe Resolute (Titmouse, 2009)

Gericht op een volwassener publiek,valt deze reeks aan te raden. Bestaande uit 10 5-minuten durende afleveringen en een finale van 10 minuten is ze zeker het bekijken waard.

6) G.I. Joe Operation H.I.S.S. (Hasbro, 2010)

De webreeks die zich afspeelt na de gebeurtenissen uit G.I. Joe: The Rise of Cobra werd, net als de film, slecht onthaald. Ik kan ze deze keer geen ongelijk geven.

7) G.I. Joe Renegades (Hasbro Studios, 2010)

De laatste G.I. Joe-reeks die – volgens de makers – terugkeerde naar de hoogdagen van de oorspronkelijke serie. Tja, ik wordt wellicht een oude vent want dit was much ado about nothing.

G.I. Joe Animated Series bij Archonia.com

De G.I. Joe Special gaat verder op zaterdag, waar we een interview met Justin Bell hebben klaarstaan, G.I. Joe-expert en eigenaar/administrator van Generalsjoes.com.

Comments

comments


Axel

 
avatar
Et alors?