5
Posted 22/03/2013 by Axel in Columns
 
 

G.I.Joe Special #3: Mega Collector Gary “Goggles” Head


In dit derde deel van de G.I. Joe Special heb ik het eerste echte interview met Gary “Goggles” Head. Gary wordt me door Kokomo Toys voorgesteld als één van de grootste verzamelaars in de Verenigde Staten. Wat hij verzamelt en waarom, laat ik hem graag zelf aan jullie vertellen, maar eerst een paar interessante wist-je-datjes rond de verschillende G.I. Joe-speelgoedlijnen.

gi-joe-5-pack-001__scaled_600G.I. Joe-speelgoed kan in verschillende lines worden ondergebracht. Elke line kent ook zijn eigen waves. (zonder rekening te houden met de periode pré 1982 of de figuren van 12 inch). Meer uitleg hierover vind je terug in de boeken van Mark Bellomo en James Kavanaugh Jr. , met wie we later in de special praten.

A Real American Hero aka Vintage (1982-1994) is, zoals de naam het al zegt, de eerste lijn 3 – 3/4′ figuren en voertuigen. Oorspronkelijk werd het gestart als een action vehicle-speelgoed, waar de nadruk op het militaire lag. Naar het einde toe introduceerde men veel neon kleuren, sciencefictionelementen, of gewoon vreemde dingen (Street Fighter II). Hierop zijn de originele Marvel comic run van Larry Hama en de eerste tekenfilms gebaseerd. In Europa werd het oorspronkelijk als Action Force uitgegeven.

Stars and Stripes Forever (1997-1998): een kleine reeks ter ere van de 15de verjaardag van de 3 – 3/4′ figuren.

A Real American Hero Collection (2000-2002): een heruitgave van de oorspronkelijke figuren met een ander kleurschema. Deze doken ook in de Europese winkels op.

G.I. Joe vs Cobra (2002-2005): de eerste echt originele figuren sinds het einde van de vintage reeks. Ze worden vergezeld door een DVD met originele content.

DTC aka Direct-To-Consumer (2005-2006): oorspronkelijk verdeeld via de Hasbro-website. Hier wordt duidelijk dat G.I. Joe een sterke licentie blijft.

25th Anniversary (2007-2009): ter ere van hun zilveren jubeleum brengt Hasbro opnieuw 4′ figuren, met betere articulatie uit. Er verschijnen heel wat verschillende golven die door de klanten zeer goed onthaald worden. De lijn wordt stopgezet wanneer men zich op de film gaat concentreren.

Rise Of Cobra (2009): deze bestaat hoofdzakelijk uit figuren op de film gebaseerd. (persoonlijk ben ik er gek op,want ik kon ze allemaal in afslag bij Bart Smit kopen).

Pursuit of Cobra (2010-2011): een update van de 25th Anniversary line, verdeeld in verschillende thema’s.

30th Anniversary (2011-2012): bevat figuren van zowel de A Real American Hero en G.I. Joe: Renegadestekenfilms.

Retaliation (2012): deze figuren werden ironisch genoeg al enkele maanden voor de oorspronkelijke filmrelease uitgebracht.

Hieronder kan je een oude reclamespot voor de A Real American Hero-lijn bekijken. En klik door naar de volgende pagina voor het interview met Gary Head

Comments

comments


Axel

 
avatar
Et alors?