3
Posted 20/03/2013 by Axel in Columns
 
 

G.I. Joe Special #2: “There is a place called Kokomo”


Welkom bij onze tweede aflevering van de G.I. Joe Special.  Deze keer gaan we pas echt goed van start, want vandaag staat een interview met de uitbaters van Kokomo Toys gepland. Wie zijn ze? Wat doen ze? Waarom zijn we belangrijk? Lees er alles over in ons interview.

Mijn contacten: de immer behulpzame Amber en Todd Jordan.

Wat verkopen jullie?

Onze winkel heeft de grootste hoeveelheid action figures in Indiana, en bovendien vind je bij ons de grootste selectie vintage G.I. Joe (1982 – 1994) in de Midwest. Je vindt onze gegevens ook op www.kokomotoys.com.

Hoe lang bestaat de winkel al?

We kopen en verkopen sinds 1994. Pas in 2008 is onze winkel opengegaan.

Heeft G.I. Joe een grote fanbase?

Naar mijn mening heeft G.I. Joe, na Star Wars en Transformers, één van de grootste fanbases in de wereld.

385299_10151619266047907_642347792_nWat zijn de meest gezochte toys in het gamma?

De gemiddelde verzamelaar zoeken steeds de grote playsets op, zoals de USS Flagg, Missile Command of de Defiant. De zogeheten “high end” verzamelaars daarentegen hebben het leeuwendeel van wat is uitgebracht reeds in huis, en gaan dus op zoek naar prototypes en internationale figurines (zoals bijvoorbeeld Action Force). Er is ook enorm veel interesse in subsets zoals Night Force of Sky Patrol.

Wat zijn de duurste stukken?

De duurste stukken vallen in de categorie “Internationaal”. Die zijn altijd moeilijk om in perfecte staat terug te vinden.

Persoonlijk verzamelde ik als kind Action Force. Een gespecialiseerde speelgoedwinkel (in Gent) zei me ooit dat ze geen waarde hebben, en kocht ze van mij aan een schandalig lage prijs. (25,00 EUR voor heel wat figurines, wapens en enkele voertuigen). Verkopen jullie dat?

Gezien ze hier nooit zijn uitgebracht, bestaat er een zeer grote fanbase in de Verenigde Staten voor Action Force. Heel veel verzamelaars zoeken ernaar. We krijgen af en toe enkele stukken, maar ze verkopen zeer snel.

Wat is volgens jou de aantrekkingskracht van G.I. Joe?

Die vraag moet je Justin Bell van generalsjoes.com vragen. Hij is één van de grootste experts ter wereld.

(Die moet ik te strikken krijgen!)

67608_158893404144277_6899383_n

De hoeveelheid USS Flags op jullie foto’s is impressionant. Hebben jullie er echt zo veel in stock? (Voor wie wil weten hoeveel zo’n playset kost, raad ik een trip naar eBay aan. Prijzen schommelen rond de 1500,00 EUR)

 Op dit ogenblik hebben we er nog vier in ongeopende staat in de winkel liggen.

734277_10151619266502907_1513893462_nWe hebben eerder een interview met Mark Bellomo gehad. Wat is de invloed van zijn G.I. Joe Guide?

Mark is een toffe kerel, een mede-verzamelaar en een fantastische archivist. Z’n gidsen zijn steeds van levensbelang voor vele dealers en verzamelaars van vintage G.I. Joe. Voor de 2e generatie en moderne figuren raad ik James Kavanaugh’s boek aan: R.A.H.C. – A Guide to Second Generation O-Ring G.I. Joe Action Figures.

Er is enorm veel uitgebracht, en soms zie je door het bos de bomen niet meer. Hoe deel je de verschillende toylines in?

Vintage, 2e generatie, film en modern.

Bracht de film veel nieuwe verzamelaars en klanten?

Absoluut. Ik verwacht dat we een massale interesse van nieuwe fans  zullen zien bij de release van de film. Ook oudere fans die hun jeugd herontdekken zullen de weg terugvinden.

Waar komt het merendeel van jullie klanten vandaan?

We versturen wereldwijd vanuit onze website en onze eBay-winkel. Naast onze brick and mortar shop, verkopen we heel veel online en een groot deel daarvan komt van buiten de VS.

Ik lees dat Kokomo Toys een drijvende kracht achter de COIL Con-conventie is. Hoe is dat idee ontstaan?

Gary Godsoe en mezelf wilden de lokale COIL Club tot iets groters omtoveren. Vroeger had je slechts enkele mensen die samenkwamen. (ook Gary Godsoe mag dus een mail van me verwachten).

 

Misschien ervaar je dit als een relatief kort en weinig om het lijf hebbend interview, maar het was een meer dan noodzakelijke stap. Dankzij Todd Jordan kan ik in contact komen met enkele belangrijke personen. Als ze me vragen of ik wil praten met Gary “Goggles” Head, één van de belangrijkste verzamelaars ter wereld kan mijn enthousiasme niet stuk.Voor de lezers die zelf een kijkje willen nemen bij Kokomo Toys, raad ik het onderstaand filmpje aan.

Kokomo Toys is dus één van de grote drijfveren achter de COIL Con, één van de leukere G.I. Joe-conventies. Wanneer ik deze informatie krijg, moet ik gewoon meer weten. Uiteraard zijn de winkeliers behulpzaam, en wijzen ze me in de richting van Gary Godsoe. Die wil maar al te graag over de con vertellen.

web-slider-coilcon2012

Bedankt, Gary, om me van antwoord te dienen. Hoe is de COIL Con ontstaan?

De genesis van onze eerste samenkomst, COIL Con I, was in 2010. De eigenaar van Kokomo Toys, mezelf en een paar andere verzamelaars dachten dat het een goed idee zou zijn als we elke zomer in de speelgoedwinkel eens samenkwamen. Het is begonnen als een grap, maar je weet hoe dat gaat…

Toen we de lijst met bezoekers van “COIL Con I”  (wat eerst Midwest G.I. Joe Swap Meet heette) onder ogen kregen, viel ons op dat ze allemaal deel uitmaakten van de plaatselijke Indiana en Ohio verzamelaargroep: the COIL. Toen kwamen mijn collega Mike Irizarry (“Kijk naar al die COIL-gasten die toekomen, we kunnen het evengoed de COIL Con noemen”) en mezelf bij de naam COIL Con.

Welk publiek trekken jullie aan? De naam schreeuwt niet echt G.I. Joe uit.

De mensen die de beurs organiseren kennen quasi alle actieve verzamelaars in de buurt. Of het nu bekende auteurs, speelgoedhistorici, customizers, website administrators of (in mijn geval) podcast-journalisten zijn, ze weten hoe ze woord aan mond krijgen.

coilcon-logo_1359909683Cool, wat onderscheidt jullie van de grotere beurzen?

De COIL Con is enorm volks. What you see is what you get. Wij zijn fans en we doen dit voor de fans. Je mag ons best vergelijken met een grote beurs, maar hier gaat er het persoonlijker aan toe en zijn de wachtrijen minder lang. Je krijgt de kans met mensen te praten en iedereen is vriendelijk. De kans is groot dat je de mensen al via het internet kent. Belangrijk blijft dan hoe meer mensen we in onze hobby kunnen betrekken, hoe leuker de COIL-ervaring wordt voor iedereen.

In de volgende aflevering op vrijdag praten we met Gary Head, de G.I. Joe-verzamelaar.

Bezoek Kokomo Toys Online

Bezoek de Officiële Website van de Coil Con/Coil Club

Comments

comments


Axel

 
avatar
Et alors?