3
Posted 18/03/2013 by Axel in Columns
 
 

G.I. Joe Special #1: “Knowing Is Half The Battle”


In een moment van oncontroleerbaar enthousiasme stel ik de redactie van Brainfreeze voor een G.I. Joe Special te maken.  Super toch, één van de toplicenties uit die “foute” jaren 80 en een onderdeel van ons collectief geheugen. De ideeën zijn aanwezig: ik zou een stukje over G.I. Joe: The Rise of Cobra (een film die ik oprecht goed vind) schrijven , ik palaver wat over de comics, schrijf wat over de animatieseries en voeg wat foto’s van het speelgoed bij. Ik heb zelfs een interview met Mark Bellomo, schrijver van de The Ultimate Guide to G.I. Joe: 1982 – 1994 (de “Joe-Bijbel”) gepland. Ik was als kind een grote fan van Action Force, de Europese versie van de Joes. Ik wou dus ook een persoonlijk verhaal vertellen over hoe ik dan het merendeel van dit speelgoed voor een habbekrats aan een Gentse speelgoeddealer – die me wijsmaakte dat ze maar weinig waarde meer hadden – verkocht.

2278_61626596317_883_nIdeeën zijn bij mij iets vreemds, want ze komen voortdurend boven water zonder een echt duidelijke structuur. Erger nog, ze blijven in mijn hoofd spoken tot ik er wat mee doe. Want ik moet toegeven, nu heb ik door dat ik niet veel van de franchise kende.

Dus nadat ik mijn fiat kreeg, startte mijn zoektocht.

G.I. Joe, A Real American Hero, lijkt op het eerste zicht een stevige licentie, met vertakkingen in comics, film, tekenfilm, speelgoed,… Maar er is meer, veel meer. Het was de email van mega G.I. Joe-verzamelaar Gary Head die alles veranderde. In zijn antwoorden op mijn vragen vertelt hij met zo veel passie, zo veel emotie waarom hij fan is. Na de mail enkele keren te hebben gelezen, besef ik dat ik vanuit een ander vaatje zal moeten tappen. Ik wil de G.I. Joe-gemeenschap eer aan doen. En dus veranderde die simpele special in iets groters, en was een verandering aan de orde.

Gaan jullie na het lezen van deze special alles weten over G.I. Joe? Neen, uiteraard niet, maar als ik erin slaag jullie warm te maken voor de Real American Heroes en hun eeuwige strijd tegen Cobra, The Enemy, zal ik een gelukkig man zijn. Als ik bovendien een goedkeurende blik van de Joe community krijg, dan kan het helemaal niet stuk.

We gaan de franchise niet vanuit haar pure inhoud benaderen, want daar hebben we Wikipedia en de tientallen gespecialiseerde Joe-sites voor.  Neen, we gaan op zoek naar alles en iedereen die deze franchise levende houdt. We praten met de alleswetende superfan, de verkoper, de speelgoedfanaat, de speelgoedrecensent, de toy-expert, de archivarissen en, als de maan goed staat, de auteur zelf. We gaan samen in deze en volgende afleveringen op zoek naar het succes van G.I. Joe en de passie die het bij anderen ontlokt.

trimpe1Knowing is half the battle…

Maar ik loop te snel van stapel.  Ik stuur geen email naar Gary Head omdat we al jaren dikke vrienden zijn. Ik moet ergens beginnen,  en ergens is (voor mij) altijd Google. Via wat zoekwerk kom ik uit bij de Nederlandstalige G.I.-Joe fansite, waar ik een zoekertje plaats in de hoop dat iemand me kan helpen.

Nada, niente.

Misschien moet ik het internationaal proberen. Tussen mijn Facebookvrienden zit een speelgoedwinkel, genaamd Kokomo Toys. Ze specialiseren zich in onder meer G.I. Joe. Wat heb ik te verliezen? Ik stuur hen een berichtje.

In het tweede deel praten we met Kokomo Toys, en starten we onze zoektocht pas echt. YO JOE!!!!

Als voorsmaakje geef ik jullie de intro van G.I. Joe: The Movie. Woensdag gaan we verder…

Langs deze weg wil ik ook mijn eindredacteur Arno bedanken voor de hulp bij het realiseren van dit titanenwerk.

Comments

comments


Axel

 
avatar
Et alors?