1
Posted 17/03/2013 by Lav in Comics
 
 

30 jaar Jason Todd – L’Enfant Terrible van de Batman Family


Jason Todd werd gecreëerd door Gerry Conway en Don Newton en verscheen voor het eerst in DC‘s Batman #357 in maart 1983. Om zijn 30ste verjaardag te vieren nemen we hier bij Brainfreeze een kijkje op het drukke en tumultueuze leven van de ex-Robin, herrezen antiheld en huidige Red Hood. Jason heeft altijd al moeite gehad met zijn plaats in deze wereld te vinden. Ook bij zijn lezers heeft hij al zwaar mogen ondervinden dat ze een liefde-haat relatie met hem uitgebouwd hebben die niet altijd in zijn voordeel speelde…

Een verleden met een Crisis

Kleine jongens worden groot en dus ruilde de oorspronkelijke Robin, Dick Grayson, zijn korte broek in voor een nieuwe spandex outfit en een nieuwe naam: Nightwing. Batman zat hierdoor zonder zijn persoonlijke sidekick, wat een groot gemis leek bij zowel de schrijvers als de lezers. Ze besloten bij DC om de leegte in Batman’s hart weer op te vullen met een nieuwe jonge knaap die zijn sidekick zou worden en dus verscheen Jason Todd op het toneel.

pre-crisis Jason Todd

Pre-Crisis Jason Todd

Al van in het begin heeft Jason aan een identiteitscrisis moeten leiden. Oorspronkelijk was hij een circusacrobaat wiens ouders (Joseph en Trina Todd) vermoord werden. Klinkt bekend in de oren? Jason Todd was dan ook eerst een letterlijke vervanging voor Dick Grayson. Hij had ros haar (dat hij dan zwart verfde om zijn rol als Robin op zich te nemen) en een andere outfit maar de originaliteit van dit “nieuw” personage was nogal ver te zoeken. Het grootste verschil was waarschijnlijk dat – in tegenstelling tot Dick Grayson – Jason van Batman het verbod kreeg om “Holy…!” puns te gebruiken, wat voor velen wellicht net één van de leukste voordelen leek om Robin te zijn.

Maar DC zou DC niet zijn als er niet af en toe een crisis tevoorschijn zou komen die enkele reboots teweeg brachten. Dit was dus ook het geval in 1985-86 met Crisis on Infinite Earths en dus werd in 1987 Jason Todd opnieuw geïntroduceerd in Batman #408. Hoewel deze versie van de nieuwe Robin wel heel erg verschillend was van Dick Grayson of Jason’s karakter voor de Crisis (en dus geen duidelijke kloon was van zijn voorganger) werden hij en zijn impulsieve, rebelse karakter niet positief onthaald. Wellicht hadden veel fans schrik dat het bestaan van Jason de positie van Dick Grayson (die wel zeer geliefd was) alleen maar kon schaden.

L’enfant terrible van de Bat Family

Batman_issue_408

Batman #408

De nieuwe Jason Todd groeide op bij zijn drugsverslaafde moeder Catherine Todd. Jason’s vader, Willis, was een crimineel die in de gevangenis was terecht gekomen maar na zijn straf niet meer thuis bij vrouw en kind terugkeerde (later zou blijken dat de man door Two-Face vermoord werd). Het was dus de taak van de jonge Jason om voor zichzelf en zijn moeder te zorgen. Catherine stierf uiteindelijk aan een overdosis waardoor Jason helemaal alleen kwam te staan. Om voor zichzelf te kunnen zorgen probeerde hij auto-onderdelen te stelen en door te verkopen. Wanneer hij op een avond de Batmobile in Crime Alley – de plek waar Bruce Wayne’s ouders vermoord werden – zag staan kon hij die kans natuurlijk niet laten liggen en besloot hij de banden stelen.

De eerste ontmoeting tussen Jason Todd en Batman vond dus niet plaats in echt ideale omstandigheden. De Dark Knight probeerde de jonge Jason te helpen en op het rechte pad te krijgen door hem in een kostschool te steken. Deze school leek echter een soort van oefenterrein te zijn voor jonge criminelen op te leiden. Jason hielp Batman om de criminele bende achter deze school te vangen en Bruce besloot dat hij de opgekropte woede en agressie van Jason zou kunnen omzetten tot iets goeds. Hij nam hem als de nieuwe Robin onder zijn begeleiding. Het is echter pas na maanden training dat Jason het kostuum van Robin aantrekt. Hoewel hij niet dezelfde acrobatie en lenigheid als Dick Grayson bezat, werd hij wel een sterke vechtersbaas en had hij veel kennis over het criminele leven. Zijn achtergrond zorgde er echter ook wel voor dat Jason niet altijd even goed overweg kon met autoriteit. Hierdoor durfde hij weleens Batman’s adviezen en bevelen te negeren en werd er af en toe geïnsinueerd of Jason niet geloofde in Batman’s gouden regel om geen vuurwapens te gebruiken en nooit iemand te vermoorden. Het belangrijkste voorbeeld hiervan vindt waarschijnlijk plaats in Batman #424. Nadat één van Felipe Garzonasa‘s slachtoffers, Gloria, bedreigd werd om voor een derde keer verkracht te worden en hierdoor haar eigen leven ontnam, besloot Jason om zelf achter de crimineel aan te gaan. Wanneer hij Felipe confronteerde viel de man van zijn balkon en stierf hij ter plaatse. Batman kwam te laat om alles te zien gebeuren en het is nooit echt duidelijk geweest of Felipe nu echt viel of door Jason geduwd werd…

A Death in the Family

Jason's dood

Jason’s dood

Dat Jason voor velen niet de meest geliefde Robin werd, was duidelijk te zien aan het resultaat van de verhaallijn A Death in the Family. In 1988 besloot DC om het publiek iets meer te betrekken bij het creatieve proces van hun superheldenverhalen. Het verhaal werd verteld in Batman #426-429 (1988-89).
Jason kwam hierin te weten dat Catherine Todd niet zijn echte biologische moeder was. Zijn echte moeder, Sheila, werkte bij een hulporganisatie in Ethiopië. Jason besloot om haar op te zoeken maar kwam dan tot de constatatie dat zijn moeder gechanteerd werd door The Joker. Jason, in kostuum als Robin, werd met een koevoet brutaal in elkaar geslagen door The Joker en samen met zijn moeder voor dood achtergelaten in een magazijn met een tikkende tijdbom. De fans konden hierna via een telefonische enquête over het lot van Jason Todd beslissen. Het zat Jason echt niet mee en de meerderheid van de fans besloot om zonder medelijden Jason te laten sterven, het resultaat was 5.343 stemmen tegenover 5.271 stemmen die hem nog wel het leven wilden gunnen. In de laatste issue van de verhaallijn kwam Batman tot zijn grote spijt te laat en kon hij de twee niet redden. Eén van de meest iconische momenten uit Jason Todd’s carrière was dan ook wanneer Batman zijn levenloze lichaam in de armen hield.

Detectice Comics #574

Detective Comics #574

Vreemd genoeg was een gelijkaardig beeld ook verschillende maanden eerder te zien op de cover van Detective Comics #574 uit 1987. Of de covertekenaar van dienst, Alan Davis, helderziend was of dit puur toeval was is echter niet duidelijk.

Batman verkreeg hierbij een zeer groot schuldgevoel en zou de dood van Jason voor de rest van zijn leven als een mislukking beschouwen. Het kostuum van de tweede Robin kreeg uiteindelijk een permanente plaats in de Batcave om Batman hier steeds aan te laten herinneren (zoals je waarschijnlijk al wel weet is de Dark Knight nu eenmaal niet iemand die snel over trauma’s heen geraakt).

Er is leven na de dood

Maar wat is een dood in een superheldenwereld als je niet weer eens tot leven kan gebracht worden? Wanneer de crimineel Hush Gotham City op stelten probeerde te zetten werd Batman geconfronteerd met een herrezen Jason Todd die zijn opvolger als Robin, Tim Drake, gijzelde. Achteraf kwam Bruce te weten dat dit echter een truc was van Clayface maar ook dat Jason’s lichaam vreemd genoeg uit zijn graf verwijderd was (later zou blijken dat het oorspronkelijk wel Jason Todd was die aan zijn graf stond maar dat Clayface nadien zijn plaats innam).

Hoewel Jason Todd werkelijk gestorven was had hij zijn nieuw leven voornamelijk te danken aan Superboy Prime‘s indrukwekkende klappen op de barrière tussen de Paradise Dimension en de rest van het universum die “storingen” teweegbrachten in de realiteit (voor meer informatie verwijzen we graag door naar de special: Crisis in het DC-universum! deel 3- Infinite Crisis). Jason kwam dus door een plotse verandering in de realiteit weer tot leven en kroop uit zijn graf. Hij had echter nog niet al zijn krachten terug en werd eerst in een ziekenhuis opgenomen om daarna als een zwerver met geheugenverlies door de straten van Gotham City rond te dwalen. Talia Al Ghul kwam echter van zijn bestaan te weten en besloot om hem te helpen. Om Jason’s gezondheid en herinneringen terug op punt te krijgen werd deze voormalige Robin ondergedompeld in een van de befaamde Lazarus Pits waarin Ra’s Al Ghul ook af en toe baadde om zijn leven te verlengen. Jason werd overigens door Talia overtuigd dat Batman nooit wraak had genomen voor zijn dood en ondertussen zelfs een nieuwe Robin als sidekick had en dus trainde de herrezen ex-sidekick om uiteindelijk zijn vroegere mentor te kunnen confronteren…

Lees verder op de volgende pagina

Comments

comments


Lav

 
avatar