1
Posted 25/02/2013 by Axel in Columns
 
 

Figuurlijk Gesproken Speciaal: Online Toy Reviews


Beste Figuranten, bij gebrek aan een deftig script schudden we deze week een nieuwe special uit onze mouw. Ik weet het, ik weet het, dat is jullie schuld helemaal niet, maar toch staat een cold turkey op het menu.

Wie van jullie heeft al niet eens een verzamelstuk gekocht waarvan je het je achteraf hebt beklaagd? De afwerking was slecht, de beweeglijkheid was pover, het brak snel, het was te klein, … kortom het artikel was de prijs niet waard. Als verzamelaar (“plastic junkie”) heb ik geleerd eerst goed rond te kijken.

In de wereld van de speelgoedverzamelaars aka toy collectors zijn toy reviewers daarbij niet onbelangrijk. Ze helpen je een bewuste keuze te maken vooraleer je overgaat tot het aankopen van een verzamelstuk. Helaas zijn de goede recensenten dun gezaaid en worden velen gesponsord door grote speelgoedfabrikanten. Dat bevordert uiteraard de onpartijdigheid niet.

In deze aflevering van Figuurlijk Gesproken Speciaal vertrouw ik jullie enkele van mijn go to–websites toe.

MWC

Michael Crawford’s Review Of The Week

(http://www.mwctoys.com/)

Michael Crawford is waarschijnlijk de goeroe onder de recensenten. Gezegend met inzicht in wat werkt en wat niet,  en met een oog voor detail, geeft hij zijn talrijke bezoekers telkens de juiste informatie. Hij bekijkt enkel wat hij zelf leuk vindt, en laat gasten andere verzamelstukken bekijken. Elke review wordt voorzien van een duidelijke structuur met nadruk op sculpting, paint, articulation, accessories, fun factor (heel belangrijk voor ouders die voor hun kinderen iets willen kopen) en value (is het artikel de prijs waard?). Alles aan deze website ademt professionaliteit uit. Ik kan het niet genoeg benadrukken, het is een bezoekje waard.  Oafe

Online Action Figure Evaluators

(http://www.oafe.net/)

Kunnen we Michael Crawford als de goeroe omschrijven, dan zijn de kerels van Oafe de vrolijke cowboys.  Ze schoppen ongegeneerd tegen de schenen van fabrikanten en vegen alle vorm van conformiteit aan hun laars, waardoor hun reviews pure fun worden. Als een artikel niet goed bevonden wordt, dan wordt dat snel duidelijk. Als ik eerlijk ben is het idee van Figuurlijk Gesproken hier ontstaan, want hun weeklies zijn meestal van knullige kwaliteit (net zoals onze versie). Naast een duidelijke opsomming van hun reviews vind je een entertainende blog en een overzicht vol customs terug. Dit is de enige site die ik (naast deredactie en Brainfreeze natuurlijk) dagelijks raadpleeg. In onze opkomende GI Joe Special spreken we overigens met Yo Go Re, één van de bezielers van deze site.

 Poe Ghostal

Poe Ghostal’s Points Of Articulation

(http://www.poeghostal.com/)

Naast zijn bijdrages voor Oafe, heeft Poe Ghostal ook een eigen site waar hij zijn eigen reviews plaatst. Je vindt er ook interviews met ontwerpers, discussies met de speelgoedbonzen en een sterke Pic Of The Day waar verzamelaars hun figuren tentoonstellen. Zijn belangrijkste bijdrage is het onbedoeld grappige Toy Aisle Trolls, waar verzamelaars de winkelrekken induiken om het fenomeen van trollen (= de figuur uit de verpakking halen en wisselen met een ander) bloot te leggen. Infinite Hollywood

Infinite Hollywood

(http://www.infinitehollywood.com/)

Infinite Hollywood biedt niet enkel speelgoed-, televisie- en filmbesprekingen. Hun opiniestukken zijn bij momenten hilarisch, voor wie de kunst van het sarcasme hanteert uiteraard, en wie houdt niet van de reeks Infinite Cuisine waar men voeding analyseert. Hun leukste reeks zal volgens uw bescheiden columnist Tales from the Toy Aisles zijn, met als enige minpunt dat het slechts enkele keren per jaar verschijnt. Ik ben er geen vaste klant, maar wanneer ik een wrestlingfiguur wens aan te schaffen is dit de eerste site die ik raadpleeg.

Comments

comments


Axel

 
avatar
Et alors?