Random Article


10 redenen waarom Django Unchained méér is dan een gewone Western

 


1
Posted 13/01/2013 by

Vanaf 16 januari speelt Django Unchained in de bioscoop, een western geschreven en geregisseerd door Quentin Tarantino en uitgebracht door Columbia Pictures. Maar wat onderscheidt deze western van de andere? Hieronder volgen 10 puntjes waardoor deze film niet te missen valt!

1. Quentin Tarantino

Een reden op zich om de film te gaan bekijken. Regisseur Quentin Tarantino kan rekenen op de stevige reputatie die hij heeft uitgebouwd met Pulp Fiction, Reservoir Dogs, Grindhouse, Kill Bill Vol. 1 & 2, en de recentere Inglourious Basterds. Zijn scènes wisselen af tussen stevige actie en lange, diepe conversaties, met een vleugje humor. Wie op zich het verhaal niet wil volgen, kan de scènes afspeuren naar cameos en easter eggs (zie ook nrs. 9 & 10), een trademark van de regisseur waar zijn films vol van zitten.

2. Spaghetti Western

De Spaghettiwesterns hebben hun oorsprong gevonden bij regisseur Sergio Leone, bekend van onder meer The Good, The Bad and The Ugly en Once Upon a Time in the West, en zijn westerns met Italiaanse roots die ontzettend populair waren in de jaren 70. Django Unchained hoort in dit rijtje thuis, want er zijn bijvoorbeeld enorm veel verwijzingen naar Sergio Corbucci’s The Great Silence. De film vindt plaats in de tijden voor de Amerikaanse Burgeroorlog, in het verre Zuiden, waar slavernij en bruut geweld hun thuis vinden, net zoals in de overige Spaghettiwesterns. De prent werd overigens geïnspireerd door de film Django uit 1966, geregisseerd door dezelfde Sergio Corbucci.

3. Christoph Waltz

De man die deze film ongetwijfeld voor een groot stuk zal dragen. Zijn uitstekende acteerprestatie in Inglourious Basterds als Jew hunter Hans Landa heeft veel kijkers kunnen beroeren, en dit zal ook in deze film terug te vinden zijn, waar hij de Duitse tandarts en premiejager King Schultz vertolkt. Hij is een van de protagonisten van de film, waar hij Django (Jamie Foxx) nodig heeft in zijn jacht op de Brittle broeders. In ruil hiervoor gaat hij samen met Django op zoek naar zijn vrouw Broomhilda (Kerry Washington). Broomhilda werkt als seksslavin voor de rijke en wrede plantage-eigenaar Calvin Candie (Leonardo DiCaprio).

4. Nigger

Meer dan 114 keer wordt het woord “Nigger” gebruikt in de film. Voor sommigen kan dit erg controversieel klinken, maar Tarantino weerspiegelt zo de bikkelharde waarheid van hoe de slavernij in het Oude Westen was en hoe erg de blanken neerkeken op het ‘inferieure ras‘. Een woord dat we Samuel L. Jackson, die de rol vertolkt van Stephen, Calvins hoofdslaaf, graag horen uitspreken in zijn welbekende intonatie. Natuurlijk wordt dit woord vergezeld door vele andere scheldwoorden die het Wilde Westen rijk is.

5. Disneyverhaal

Neem je echter al het doden, bloed en verbaal geweld weg, kon Django Unchained evengoed een Disneyfilm zijn, waar een arme prins (Django) op zoek gaat naar zijn prinses (Broomhilda). Onderweg ontmoet hij enkele krachtige personen (Schultz), waardoor ze de slechterik (Candie) kunnen verslaan, en de prinses in haar prins zijn armen kan lopen. Een voorspelbaar verhaal, maar dit wordt dan omwikkeld door de gewelddadige actiescènes, waardoor het toch een groot plezier kan worden om naar te kijken.

6. Sneeuw

Bij het horen van het Wilde Westen komt onmiddellijk het beeld van zand, droogte en de hooibaal die door de zwoele wind wordt voortgestuwd voor de ogen. In deze film echter zullen de cowboys het niet te warm hebben, want het speelt zich voor een heel stuk af in de sneeuw. Tarantino deed dit als hommage (en zo zijn er veel doorheen de film) aan Sergio Corbucci’s The Great Silence, een andere bekende Italiaanse Spaghettiwestern. In de winter hebben de mensen veel meer nood aan voedsel en kleding, een nog hardere opdracht dus om in het Westen te overleven. Tarantino zal hierbij ook ongetwijfeld gebruik maken van het einde van The Great Silence, waar het contrast van bloed op een sneeuwwit landschap zeer mooi uitkomt.

7. Humor

Om al de wreedheid wat te verlichten, stak Tarantino er ook zijn gekende humor in. Zo zie je onder andere een voorloper van de Ku Klux Klan, The Regulators genaamd, die heel stuntelig te werk gaan, en Reservoir Dogs-gewijs een kleur als codenaam gebruiken. Of mannen die verkleed als vrouwen in nood onschuldige reizigers overvallen, Candie die in zijn living citroensap uit een kokosnoot zit te drinken, en het gebruik van epische oneliners als ‘I like the way you die, son!’ maken het allemaal net iets luchtiger.

8. Slavernij

Laten we niet vergeten dat dit een film blijft met een zeer somber thema, de slavernij. Mensenhandel blijft een donker deel in de geschiedenis van de mensheid. Slaven moeten zoals gladiatoren vechten voor hun leven, en worden behandeld als vuil terwijl ze keihard moeten werken op de plantages voor hun schamel stukje brood. Zo zien we bij het eerste shot van Candie dat deze zit toe te kijken hoe twee slaven zitten te vechten voor zijn haardvuur, of hoe simpel Django en Schultz een slaaf kunnen kopen om in te zetten bij een volgend gevecht.

9. Cameos & Supporting Roles

Naar gewoonte speelt Tarantino ook een klein rolletje in zijn eigen films, ditmaal als een Australiër. Ook Jonah Hill, die oorspronkelijk een grotere rol toegewezen kreeg, maar dit niet kon door het gelijktijdig filmen van The Watch, krijgen we toch te zien als lid van The Regulators. Franco Nero, de hoofdrolspeler in de originele Django, is te zien naast Jamie Foxx op het einde van de trailer. Verder krijgen we nog Amber Tamblyn te zien, als ‘Daughter of a Son of a Gunfighter‘, alsook Tom Wopat (Luke Duke uit The Dukes of Hazzard). Don Johnson, bekend van de originele Miami Vice als Inspecteur Sonny Crockett, speelt ditmaal de slechte Big Daddy Bennet, een plantage-eigenaar. Kurt Russell en Sacha Baron Cohen haakten af voor een cameo wegens andere bezigheden. Walton Goggins (The Shield) vervangt Russells rol als Billy Crash.

10. Easter Eggs

Kill Bill 2: Grafzerk van Paula Schultz

Naast cameos zijn er ook tal van easter eggs die verwijzingen bevatten naar andere films/acteurs. Zo is er in Kill Bill Vol. 2 een grafzerk te zien met de naam Paula Schultz, een ver familielid van Dr. King Schultz mischien? Ook worden, zoals eerder vermeld, kleuren als naam gebruikt onder The Regulators, een knipoog naar Reservoir Dogs. Soms zijn er ook minder duidelijke, zoals Broomhilda, die werkte bij een Duitse familie met de naam Von Schaft. Django en Broomhilda krijgen dan een baby, en vele generaties later is niemand minder dan John Shaft geboren. Christoph Waltz maakt onder meer ook een referentie naar The Three Musketeers (het boek, niet de verfilming). Het close-up beeld van Dicaprio’s ogen en mond levert een verwijzing naar regisseur Sergio Leone, die deze techniek meermaals gebruikte in zijn Spaghettiwesterns. Of Wanted-posters voor Edwin Porter die gezocht wordt voor een treinoverval, en ironisch genoeg de film The Great Train Robbery regisseerde. Of wanneer er gevraagd wordt aan Django welk zadel het zijne is, antwoordt hij: “It’s the one that says ‘Bad Mother F–ker’.”, een zinnetje dat we Jules (Samuel L. Jackson) uit Pulp Fiction ook hoorden zeggen over zijn portefeuille. Dit is maar het tipje van de ijsberg, want de film zit vol van dit soort easter eggs, wat een extra stimulans levert voor het herbekijken van deze prent.

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


One CommentLeave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.