Random Article


Smallville Season 11 – Episode 1: Guardian

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkleuring:
 
Lettering:
 
Covertekenaar: , ,
 
Universum:
 
Personages: , , , , , ,
 
Coverprijs: $14.99
 
Verzamelt: Smallville #1-4 (digital chapters 1-12)
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
1 total rating

 

Op zijn best


Geweldige verderzetting van de tv-reeks, met eindelijk een Superman zoals het hoort

Op zijn slechtst


Moeilijk in te pikken voor nieuwe lezers. Onevenwichtig tekenwerk.


Smallville, de succesvolle tv-serie rond de jonge jaren van Superman, gaat verder met een 11e seizoen in comicvorm. Ditmaal worden echter de “no tights, no flights” regel en het beperkte budget aan de kant geschoven en krijgen we een man van staal zoals het hoort. In Guardian, aflevering 1, volgen we Clark gedurende zijn eerste maanden als Superman…

0
Posted 12/01/2013 by

 
Full Article
 
 

You pushed a planet out of orbit. An heroic act, to be sure. But think about how frightening it is knowing there’s a man among us who can do that on a whim.

In 2010 kwam in het tiende en laatste tv-seizoen van Smallville de reis van de jonge Clark Kent om ‘s werelds grootste superheld, Superman, te worden tot een einde. De reeks, gestart in 2001 op netwerk The WB, later The CW, werd de langstlopende reeks gebaseerd op een comic aller tijden, alsook de langstlopende Amerikaanse sciencefictionreeks. Maar wat gebeurde er met Clark, Lois Lane, Chloe Sullivan, Lex Luthor en co nadat Superman zijn gekostumeerde debuut in Metropolis maakte? Smallville verkreeg daarom een elfde seizoen, in comicvorm, dat zich zes maand na de laatste aflevering afspeelt en Clarks eerste jaar als Superman in beeld zal brengen.

De comic, geschreven door Smallville-showschrijver en latere -verhaalredacteur Bryan Q. Miller met tekeningen van Pere Pérez (Action Comics, Batgirl), verschijnt elke week eerst digitaal. Maandelijks worden een drietal digitale hoofdstukken verzameld in één gedrukte comic en deze worden op hun beurt per vier gebundeld in trade paperbacks. Eén trade komt dan overeen met één aflevering.

De eerste bundeling/aflevering van Smallville Season 11 werd Guardian getiteld en toont ons Clark Kent in zijn eerste maanden als Superman, nadat hij in de finale van het vorige seizoen de wereld redde van de duistere god Darkseid, zijn planeet Apokolips uit onze atmosfeer duwde en één persartikel gelukkig iedereen spontaan zijn voormalige identiteit als “The Blur” deed vergeten. Clark woont samen met zijn verloofde en collega-reporter bij de Daily Planet, Lois Lane, en behoudt nauw contact met jeugdvriendin Chloe Sullivan. Chloe is in haar Watchtower de informatiebron van de helden en is op haar beurt getrouwd met de miljardair Oliver Queen, die als de publieke vigilante Green Arrow ook al een heuse carrière achter de rug heeft. En dan is er nog de miljardair Lex Luthor, een jeugdvriend van Clark, maar al zijn herinneringen aan Clarks heldendaden in Smallville, hun vriendschap en vooral Clarks buitenaardse afkomst werden zeer handig gewist door zijn halfzus Tess Mercer, net terwijl Lex haar van het leven beroofde. Tess doet echter nog steeds mee in de reeks, maar dan als hallucinatie van Lex. Ook Otis, de stuntelige domoor en handlanger van Luthor uit de eerste Superman-films, is te zien in de serie.

We hebben hier min of meer de typische Superman-status quo, alleen vervult Smallville-gewijs Oliver Queen meer de rol van Bruce Wayne (Batman) en hoeft Clark zijn ware identiteit niet meer geheim te houden voor Lois (die hier zelfs aan zijn bebrilde “vermomming” meewerkte). Het grote publiek weet momenteel ook nog niet dat hun Superman van een andere planeet afkomstig is. Deze eerste aflevering is echter een enorme verademing, want hoe goed Smallville (bij momenten toch) kon zijn, de “no tights, no flights“-regel hield de serie, vooral in de latere seizoenen en de finale, vrij beperkt voor de comicfans. We zagen uiteindelijk wel de gekste plotwendingen, enkele parallelle dimensies, bijna alle soorten gekke Kryptonite-transformaties, magische wezens, succesvolle kloonexperimenten en een groot deel van Superman zijn latere vijanden, collega’s en mede-superhelden in kostuums (al dan niet leren vestjes) opduiken, maar toch werd het traditionele Superman-pak als een soort taboe beschouwd. Hier is dit allemaal van de baan. Uiteraard was dit ook te danken aan het beperkte budget van de reeks, maar een comic hoeft hier geen rekening mee te houden. Eindelijk zien we nu Clark dus moeiteloos al zijn krachten tegelijk gebruiken, overal rondvliegen in kostuum, links en rechts ruimtestations en brandende spaceshuttles redden, doorheen gebouwen geslagen worden en in conflict treden met robots. Het lijkt een typische dag voor de Superman uit de comics, films en animatiereeksen, maar in de wereld van Smallville krijg je eindelijk het gevoel van “ok, nu zijn we er” en slaak je een zucht van opluchting.

In Guardian krijgt Clark/Supes te maken met Lex Luthor, die een nieuw plan bekokstooft om zijn persoonlijke strijd met de man van staal te winnen en tegelijk rekening moet houden met zijn eigen innerlijke demonen (voornamelijk in de vorm van zijn overleden zus). Luthor praat ondertussen ook met generaal Sam Lane, de vader van Lois, rond de mogelijke dreiging die Superman vormt en plant ook een nieuw ruimteprogramma. Slachtoffer van dit alles is voornamelijk de astronaut Hank Henshaw, wiens lichaam na een ongeluk met een LexCorp ruimteveer zwaar gehavend werd. We kennen Henshaw natuurlijk als de Cyborg (en later Cyborg Superman) uit de comics, en ook hier wordt zijn bewustzijn uiteindelijk in een robotlichaam geplaatst, waardoor ie een reële dreiging voor iedereen rondom hem vormt…

Miller schrijft de klassieke personages in hun ietwat aangepaste Smallville-incarnaties, zodat het allemaal zeer vertrouwd aanvoelt voor de fans van de serie, ondanks de meer grootschalige actie en “verbeterde” special effects. Nieuwe personages als Cyborg krijgen ook een realistischer Smallville-sausje over zich heen, terwijl Chloe en Green Arrow met het vinden van een bezoeker uit Earth 2 (dat wel degelijk in de tv-reeks voorkwam) een aanloop lijken te leveren naar een Crisis-event, Smallville-stijl. De humor voelt soms wat cheesy aan, maar doet vooral nostalgisch terugdenken aan enkele klassieke oneliners uit de tv-reeks, dewelke steeds golden als leuke easter eggs voor de comicfans en dit nu nog steeds doen.

Waar het schoentje, of rode laars, dan weer wel wringt is in de tekenstijl van Pere Pérez. Dit is vaak het geval met comics waarin personages getekend moeten worden naar werkelijk bestaande acteurs. Pérez slaagt er af en toe wel in om Clark te laten lijken op Tom Welling, en zeker Lex Luthor op Michael Rosenbaum, maar bij de meeste andere bekende gezichten loopt het regelmatig volledig mis. Terwijl je zeker en vast Erica Durance haar geweldig leuke, sassy-versie van Lois Lane in de dialogen van Miller herkent, lijkt het personage in de comic uiterlijk in de verste verte op de actrice. Het blijft inderdaad moeilijk om een balans te vinden tussen de “meer realistische” weergave van de acteurs en de getekende versies van de iconische personages (die tenslotte al duizenden verschillende interpretaties hebben gekend), maar toch lijkt Pérez zich hier regelmatig te hebben moeten haasten, waardoor een consistente weergave van de karakters spijtig genoeg uitblijft.

Toch levert Guardian een zeer leuke, logische en in feite vrij herkenbare verderzetting voor Smallville. Het is een must-read voor de fans van de tv-reeks en de eerste Superman-films. Was Smallville nooit je ding vanwege teveel tienerdrama en te weinig superheldenactie? Dan moet je de serie met deze comic zeker wel een kans kunnen geven. Sterker nog, zelfs de lezers die niet zo opgezet zijn met de huidige comicsversie van Superman, maar wel met plezier zijn vroegere avonturen volgden als getrouwde superheld vlak voor DC’s New 52 relaunch, worden met Smallville Season 11 ook op hun wenken bediend.

In de volgende bundeling/aflevering, getiteld Detective, krijgt Metropolis hoog bezoek (dat spijtig genoeg nooit in de tv-reeks zelf voorviel), want niemand minder dan Gotham City‘s duistere ridder, Batman, maakt dan zijn debuut in de wereld van Smallville, samen met een nieuwe, vrouwelijke versie van Nightwing

Smallville Season 11 Volume 1 bij Archonia.com

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.