2
Posted 05/01/2013 by Brainfreeze in Tv/Film
 
 

Brainfreeze Crew’s Eindejaarslijstjes: Beste (en Meest Teleurstellende) Films/TV-Series van 2012


2012 zit erop en de Brainfreeze-crew blikt nog één laatste keer terug op het jaar dat de voorspelling van de Maya‘s weg lachte, heel de wereld bekend maakte met het Gangnam-district in Seoul, Korea, enkele van de grootste actiesterren ooit samenbracht in één prent, ons terug wegvoerde naar Midden-Aarde in dubbel zoveel frames, zombies populairder dan ooit maakte op het kleine scherm, de Mouse na Marvel ook A Galaxy Far Far Away aan zijn stal zag toevoegen, en maar liefst twee superheldenfilms de kaap van één miljard dollar zag overschrijden. Hieronder vind je de persoonlijke hoogtepunten (en dieptepunten) van de crew in de volgende categorieën: films, tv-series en adaptaties van comics. Daarbovenop krijg je ook nog eens onze favoriete regisseurs en acteurs/actrices van het jaar.

Beste Film van 2012

MALKAVIAN: The Avengers zonder twijfel. Joss Whedon levert een fantastische popcorn superheldenfilm waar echt alles goed in zit. De personages krijgen allemaal hun moment in the spotlight, de actie is perfect in beeld gebracht en het verhaal past volledig in het superheldenepos waar Marvel al jaren aan het werken was. Het doet je meteen watertanden naar meer.

ARNO: The Avengers. Hoezeer ik ook heb genoten van de andere comicbookadaptaties, actie-, sciencefiction- en zelfs Bondfilms van 2012, legde Marvel/Disney met deze film de lat hoger voor het genre van de superheldenfilm. The Avengers was het Marvel-universum vanuit de comics op het grote scherm, punt. Het schaamde zich niet om “maar een superheldenfilm” te zijn en leverde hiermee niet alleen terecht het grootste kassasucces van het jaar op, maar het derde grootste aller tijden. ‘Nuff Said.

AXEL: The Expendables 2. Tja, veel films beloven veel en bieden minder dan de trailer laat uitschijnen. Niets van dit alles met deze sequel. We kregen geweld, humor, oude actiesterren en pure fun. Misschien was het omdat de bioscoopervaring zo uniek was; er werd gemeenschappelijk gelachen, er werd gejuicht en er was ambiance. Alle acteurs speelden hun personages met verve. Uiteraard sprong Chuck Norris erbovenuit in de minuutjes die hij op het scherm te zien was. Wie geen kippenvel kreeg bij de vliegveldscène “Stallone-Willis-Schwarzenegger” (de zaal ging uit zijn dak), begreep de doelstelling van de film niet. Ik voelde me althans 25 jaar jonger. Laat deel 3 (en 4, en 5, ….) maar komen.

DE BAARD VAN ALAN MOORE: Cloud Atlas. Zie bespreking.

KOERIAN: Valtari Mystery Film Experiment van Sigur Ròs. Bloedmooi en vanzelfsprekend de beste soundtrack. De film die het meest aan de verwachtingen voldeed zonder teleur te stellen, maar zonder je ook helemaal mee te slepen, was dan weer The Hobbit: An Unexpected Journey.

VIDELKASTROO: Moonrise Kingdom.

 

Meest Teleurstellende Film van 2012

ARNO: Prometheus. Toegegeven, Ghost Rider: Spirit of Vengeance en Men in Black III waren nog veel minder, maar daar verwachtte je het enigszins al van. Prometheus moest Ridley Scott zijn epische terugkeer worden naar niet alleen het sciencefictiongenre, maar ook het door hem in het leven geroepen Alien-universum. Deze prequel zag er wel mooi uit, maar bevatte uiteindelijk te veel déjà vu’s, haast niets van antwoord op de vragen die het stelde en een veel te cliché einde.

AXEL: The Dark Knight Rises. Ik heb Ghost Rider: Spirit of Vengeance niet gezien, Dredd kon me ook niet naar de bioscoop bewegen en The Amazing Spider-Man was naar verwachting flets. Ik betwijfel of ze echter The Dark Knight Rises van de troon zouden stoten. Wat een waardige en explosieve afsluiter van een fantastisch drieluik had moeten zijn, werd gewoon … een film. Toegegeven, de verwachtingen waren dan ook echt hoog. Michael Caine was onherkenbaar als de weemoedige Alfred, Bane (hoewel het een sterke rol was van Tom Hardy) had geen kans The Joker op te volgen en werd op het einde herleid naar een lovesick puppy, en jongens toch, opnieuw een bom?? Neen, de magie was er gewoon niet.

KOERIAN: Wrath of the Titans. De definitie van slecht: slecht geacteerd, slecht in beeld gebracht, belachelijke special effects en een scenario dat geschreven lijkt te zijn door je vijfjarig broertje wanneer die de leuke blauwe pilletjes met de gegraveerde dolfijntjes in je dansvest vond.

MALKAVIAN: De grootste teleurstelling was Prometheus. Ik ben een grote fan van de Alien-films maar hier was het gewoon Alien redux, maar dan zo gemaakt dat het niet aansluit met de echte klassieker van Ridley Scott. Als die er al eens perfect zou op aansluiten dan zou mijn teleurstelling al ietsje minder zijn geweest (maar nog steeds aanwezig).

 

Beste TV-serie van 2012

MALKAVIAN: Game of Thrones is gewoon het beste dat de tv te bieden heeft op het moment. Nauw gevolgd door Homeland en The Walking Dead.

ARNO: Game of Thrones seizoen 2. De setting en personages blijven fascinerend en het is leuk dat het geheel (en het budget van de reeks) grootser wordt. The Walking Dead (seizoen 3) is een dichte tweede. De reeks was veruit het spannendste, met enkele van de beste cliffhangers van het jaar. Ook wanneer je alle comics gelezen hebt en je de algemene richting van de tv-reeks wel denkt te kennen, blijft AMC toch hiermee verrassen.

AXEL: Game of Thrones was fantastisch, en behoort aan de top van elk lijstje. Maar deze oude vent geniet op vrijdag van zijn Britse misdaadreeksen (Midsomer Murders, Waking The Dead,…) en de beste was volgens mij Lewis. Elk verhaal speelt zich rond de grote universiteit van Oxford, en dat voorziet ze van een zeer speciale sfeer. Kevin Whately speelt een goede Detective/Inspector Lewis, maar de beste rol is natuurlijk die van Detective/Sergeant James Hathaway, gespeeld door Laurence Fox. Eén van de meest fascinerende en mysterieuze personages op televisie, die je elke aflevering weet te verrassen. Dat er maar vier afleveringen per jaar gemaakt worden, daar heb ik ondertussen mee leren leven.

KOERIAN: Game of Thrones. Twee woorden: Daenerys Targaryen.

DE BAARD VAN ALAN MOORE: Homeland.

VIDELKASTROO: Game of Thrones.

 

Beste Regisseur van 2012

ARNO: Joss Whedon, omdat hij enkele nuances in The Avengers stak die ongetwijfeld van hem kwamen, maar dewelke toch niet stoorden en vooral de personages lieten voorgaan, zoals het hoort bij dit soort films.

AXEL: Joss Whedon by default. Alleen al omdat hij het onmogelijke heeft gepresteerd met The Avengers.

MALKAVIAN: ULTRA COMBO!!!! Joss Whedon, louter en alleen al om de scène in The Avengers waar hij alle superhelden één voor één in beeld liet komen alsof het één grote take was. Prachtig!

DE BAARD VAN ALAN MOORE: De Wachowski’s (Cloud Atlas).

KOERIAN: Joss Whedon (The Avengers).

VIDELKASTROO: Sam Mendes, Skyfall was een totaal andere Bondfilm dan de twee voorafgaande.

 

Beste Acteur/Actrice van 2012

VIDELKASTROO: Robert Downey Jr. (Tony Stark/Iron Man in The Avengers). Misschien wat cliché, maar er sprong naar mijn mening niet echt iemand uit in 2012.

KOERIAN: Peter Dinklage (Tyrion Lannister in Game of Thrones) zette de sterkste megalomane-dwerg-met-een-goed-hart-en-chronisch-minderwaardigheidscomplex-waarmee-iedereen-kan-lachen ooit neer.

DE BAARD VAN ALAN MOORE: Claire Danes (Homeland)

AXEL: Met al het bioscoopgaan, digitaal kijken en dvd’s kopen, kan ik me niet echt herinneren welke acteur nu echt bij dit jaar hoort. Ik kies dan ook vanuit de buik voor Liam Neeson (Taken 2, The Grey). Niet enkel voor zijn gesmaakte actierollen, maar vooral voor zijn korte tour de force in de Ricky Gervais-reeks Life’s Too Short. Wie het niet heeft gezien raad ik een bezoekje aan Youtube aan. Actrices? Het gebeurt zelden dat vrouwelijke actrices echt grappig zijn, of vrouwen tout court, maar wat mij betreft lukt het Katherine Heigl (One for the Money) wonderwel. Ze speelt niet in grootse films, en zal wellicht nooit geen Oscar winnen, maar wie een gezapige RomCom smaakt zal haar wel kennen. My pick this year. Ik heb het verkorven bij Donnie, vrees ik.

ARNO: Peter Dinklage (Tyrion Lannister, Game of Thrones) en Norman Reedus en Michael Rooker als de gebroeders Dixon (The Walking Dead) blijven geweldig om bezig te zien. Qua films speelde vrijwel de hele cast van The Avengers de pannen van het dak, met Robert Downey Jr. (Tony Stark/Iron Man), Mark Ruffalo (Bruce Banner/Hulk) en Clark Gregg (Phil Coulson) op kop. Ook Daniel Craig was, zeker in Skyfall, voor mij de beste James Bond sinds Sir Sean Connery zelf. Qua actrices stak voornamelijk Anne Hathaway erbovenuit als Selina Kyle/Catwoman in The Dark Knight Rises. Vanaf haar eerste uiting van het woord “oops” was je meteen overtuigd.

 

Beste (en Meest Teleurstellende) Adaptatie van een Comic

VIDELKASTROO: The Avengers (The Dark Knight Rises niet door te weinig Batman in het midden van de film en The Amazing Spider-Man niet door de neurotische Andrew Garfield in de hoofdrol).

KOERIAN: Beste: The Avengers. Meest teleurstellende: The Dark Knight Rises.

AXEL: Het mag eigenlijk geen verbazing zijn dat hier bij “beste” The Avengers staat. Een goochelen met alle verschillende personages leek op voorhand een zeer moeilijke klus, maar regisseur Joss Whedon trakteerde ons op één van de beste films van het jaar. De Galaga-grap haalde me even uit de illusie, maar…

Meest teleurstellende: The Dark Knight Rises (zie bespreking bij film).

ARNO: The Avengers, uiteraard. Niet alleen de personages werden briljant weergegeven, ook S.H.I.E.L.D. en het Marvel-universum zelf werd zonder schroom alle eer aangedaan. The Amazing Spider-Man was een betere adaptatie van de comics dan de vorige trilogie, terwijl Dredd en Ghost Rider: Spirit of Vengeance goeie adaptaties boden en vooral hun voorgangers deden vergeten, maar niet de epische films werden die ze konden zijn. The Dark Knight Rises bevatte misschien nog iets teveel van regisseur Christopher Nolan zijn te realistische benadering, maar leverde uit alle drie de films wel de meeste knipogen naar enkele klassieke Batman-comics en werd inderdaad de meest comic booky film uit de trilogie.

Meest teleurstellende adaptatie? Doe dan maar Men in Black III. Hoewel de films sinds de allereerste nog maar weinig met de oorspronkelijke comics te maken hebben, was MIB III  gewoon op alle vlakken teleurstellend: een slechte adaptatie, flauwe humor (ondanks de veelbelovende setting) en al bij al een volledig overbodige sequel.

Opmaak: Axel, Arno. Banner: Lav.

Comments

comments


Brainfreeze

 
avatar