Random Article


Donald Duck: A Christmas for Shacktown

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkleuring:
 
Coverprijs: $28.99
 
Verzamelt: Four Color Comics #367, 408, 422 Walt Disney's Comics and Stories #135-144
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Het is Carl Barks.

Op zijn slechtst


We zien Gladstone Gander teveel langskomen.


Fantagraphics herdrukt deze maand een nieuwe bundel verhalen rond Disney’s Donald Duck, geschreven en getekend door grootmeester Carl Barks…

3
Posted 25/12/2012 by

 
Full Article
 
 

With my luck I should find a fortune in ten seconds.

Die dekselse snaken bij Fantagraphics mogen dan vaak de integere kunstjongens uithangen. Hun schoorsteen brandt ook niet op lucht natuurlijk. Het is kerst en zij komen met Donald Duck: A Christmas for Shacktown. Een nieuwe bundel met herdrukken van Carl Barks’ Disney-comics. En wanneer kan je beter de nadruk leggen op een kerstverhaal dan in december?

Deze bundel bevat niet alleen het kerstverhaal uit de titel plus de onvermijdelijke losse kerstgrappen. De lezer wordt ook getrakteerd op o.a. het klassieke The Golden Helmet. Al willen we ook wel de aandacht vestigen op het hilarische The Screaming Cowboy en de introductie van Gyro Gearloose in het verhaal The Think Box Bollix.

A Christmas for Shacktown lijkt aanvankelijk op een echte traditionele kerstkraker. Huey, Duey en Louie lopen door Shacktown, een wijk waar de armen wonen. Ze kijken naar alle zielige kindertjes om hen heen die op zijn Dickensiaans gehuld zijn in lompen. De neefjes schamen zich voor hun eigen welstand en willen de arme kindertjes het kerstgevoel bezorgen. Ze leggen hun dilemma voor aan Daisy Duck die een idee heeft. Ze schakelt haar damesclubje in om een actie voor het goede doel op te zetten. Maar ze komen nog 50 dollar te kort. Daar mag Donald Duck voor gaan zorgen. En bij wie kun je dat geld beter ophalen dan bij Scrooge McDuck, de rijkste eend ter wereld. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan…

Wat dit verhaal zo goed maakt is het contrast dat Carl Barks schildert tussen de armoede in Shacktown en de rijkeluisproblemen van Uncle Scrooge. Onderstaande pagina’s spreken voor zich.


Uncle Scrooge is een überkapitalist maar Barks schildert hem stiekem redelijk sympathiek af. Scrooge wil best iets doen voor het goede doel. Maar dat moeten ze dan wel verdienen. Het kan niet veel Amerikaanser. Maar gek genoeg begrijp je zijn punt als lezer. Dat hij sneller over de brug moet komen dan verwacht spreekt voor zich.

Een ander verhaal dat nog wat extra aandacht verdient is The Golden Helmet. Donald is museumwacht en ontdekt een oud perkament in een Vikingschip. Het is een kaart die leidt naar de gouden helm van Vvikingkoning Olaf the Blue. Er is een oude wet die stelt dat de bezitter van de helm ook de eigenaar zal zijn van het Noord-Amerikaanse continent! Er is natuurlijk ook een gewetenloze nazaat van Olaf the Blue die daar oren naar heeft. Daar moet wel een zenuwslopende speurtocht op volgen, toch? Wat dit verhaal iets extra’s geeft is de advocaat die deze erfgenaam vergezeld. Hij legitimeert de daden van deze erfgenaam of eenieder die de helm wil hebben, met klinkklare nonsens waarna er wordt verwezen naar de wet. Het is briljante satire.

De nadruk in deze bundel ligt echter teveel op Gladstone Gander, Donalds neef die het geluk aan zijn kont heeft hangen. Wanneer het goed gebeurt zie je als lezer de tegenstelling tussen hem en Scrooge McDuck worden uitvergroot. Waar Uncle Scrooge hard voor heeft moeten werken zou Gladstone zo kunnen komen aanwaaien. In de verhalen Christmas for Shacktown en het verhaal Gladstone’s Terrible Secret zien we Gladstone op een goede manier langskomen. Maar in een aantal andere verhaaltjes dient hij vooral als kapstok om een conflict aan op te hangen. Misschien moeten we Barks hier ook niet op aankijken maar eerder de samenstellers van deze bundel. Ze hadden de verhalen misschien wat zorgvuldiger moeten selecteren.

Buiten dat kritiekpuntje kunnen we niets dan goeds zeggen over deze nieuwe bundel. Barks is een meester en deze verhaaltjes hebben 60 jaar na dato amper aan kracht ingeboet. Wanneer je beseft dat Barks amper een opleiding heeft genoten en toch op een goede manier met belangrijke thema’s blijkt te kunnen werken dan maakt dat wel indruk. Als we het op zijn Belgisch willen zeggen dan is deze comic geschikt voor de jeugd van 7 tot 77 jaar.

Donald Duck: A Christmas in Shacktown bij Archonia.com

Comments

comments


de baard van alan moore

 
avatar


3 Comments


  1. avatar
     

    Carl Barks indeed.
    Heb ze nog niet, maar je salespitch gaat zijn werk doen.
  2. avatar
     
    de baard van alan moore

    Als je openstaat voor funny animal comics dan kun je jezelf hier bijna geen bult aan vallen.
    • avatar
       

      Carl Barks is goed vertegenwoordigd in mijn boekenrek, maar deze heb ik nog niet. De Duck strips worden onderschat. Not just for kids.

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.