1
Posted 19/12/2012 by Brainfreeze in Comics
 
 

LoneJim Comics – Een nieuwe uitgever van Nederlandstalige comics

In november publiceerden we hier op Brainfreeze een aantal artikelen waarin werd teruggekeken op de uitgeverij Juniorpress. Velen onder jullie reageerden vol enthousiasme op deze serie. De uitgever van Nederlandstalige vertalingen van Marvel en DC Comics heeft bij menig Brainfreezer duidelijk de liefde voor vertaalde comics aangewakkerd.

Juniorpress verloor de licentie aan Z-Press. Toen zij er ook mee stopten verdween de Nederlandstalige comic in zekere zin. De superhelden doken nog even op bij Nona Arte en bij De Vliegende Hollander verschenen kort klassieke titels als Y the Last Man, Watchmen en From Hell. Goed, Silvester Strips geeft dan nog de vertalingen uit van The Walking Dead. Maar daar blijft het zowat bij.

Ha! Mis. De Nederlandstalige comic weigert te sterven. Via de wonderbaarlijke digitale snelwegen bereikte ons op de redactie een gerucht. Er zou een nieuwe uitgeverij opgestaan zijn. Eentje die nog steeds ruimte ziet voor de Nederlandstalige comic. We gingen op zoek en legden contact met de uitgever van LoneJim Comics in de Nederlandse provincie Groningen

De uitgever is een echte liefhebber wiens liefde voor de comic eind jaren zeventig ontstond. Niet dat hij onbekend was met het stripmedium, maar tot die tijd bestond zijn dieet uit voornamelijk Europese strips. Het comicsvuurtje werd langzaamaan opgestookt door zijn grootmoeder. Tijdens zijn bezoekjes aan haar kreeg hij af en toe wat geld om een boekje te halen bij een lokaal warenhuis. zo maakte hij kennis met de Nederlandse Classics-vertalingen van series als Tomb of Dracula, Shang-Chi, Fantastic Four en Frankenstein’s Monster. Deze sluimerende liefde veranderde in een echte passie toen een oudere buurjongen hem zijn verzameling Sheriff Classics, Tarzan en Korak-comics cadeau deed. Natuurlijk volgde Juniorpress, en dan Spider-Man in het bijzonder, in de jaren 80.

Waarom is dat relevant? Het cliché zegt dat je iemand leert kennen wanneer je kijkt naar zijn of haar verzameling. En dit laat duidelijk zien waar de interesses van de uitgever liggen. Op basis van deze interesses heeft de uitgever voor LoneJim Comics een (hopelijk) aantrekkelijk aanbod samengesteld. Hoewel veel comiclezers in de loop der jaren, al dan niet noodgedwongen, zijn overgestapt naar het lezen van de Amerikaanse titels is er toch een groep die haar comics toch liefst in het Nederlands leest. En deze groep wordt nu niet echt meer bediend. LoneJim Comics wil deze lezers voor zich zien te winnen.

De eerste titels zullen in een kleine oplage worden gedrukt. Maar wanneer de lezer laat blijken dat ze op deze titels zitten te wachten dan zullen er uiteraard meer comics worden uitgebracht. Welke titels staan er zoal op het programma?

TOR #101: een vertaling van de bekende comic van Joe Kubert (Before Watchmen: Nite Owl, Hawkman), die 120 bladzijden zal tellen.

TARZAN #301: 200 pagina’s puur junglegenot.

DE SPIN/BLACKJACK flip-over: een titel met een bijzondere vormgeving. Niet alleen omdat je de comic moet draaien om de andere titel te kunnen lezen, maar ook omdat ie gedrukt is in het widevision-formaat.

DE SPIN #203: een 44 pagina’s tellend album met de bekende pulpheld in de hoofdrol.

FEMFORCE #501: De superhelden worden ook niet vergeten. Femforce is een comic die al wordt gepubliceerd sinds 1985. Het draait om een superheldenteam dat volledig uit vrouwen bestaat. Deze eerste kennismaking zal uitgebreid zijn, want de comic telt maar liefst 100 pagina’s.

Voor de vertaling van al dit comicsgeweld is niemand minder dan Juniorpress-veteraan Peter de Bruin aangetrokken. LoneJim Comics richt zich nu eerst op het afronden van de boeken. Als deze klaar zijn dan zal er meer bekend worden gemaakt over de leverbaarheid en de prijzen…

Comments

comments


Brainfreeze

 
avatar