Random Article


25 Jaar Street Fighter (Round 5) – Film, TV en Anime

 


3
Posted 19/12/2012 by

Street Fighter in live-action (p1)
Street Fighter Anime (p2)

Hadouken!”, “Sonic Boom!”, “Spinning Bird Kick!”, “Psycho Crusher!, “”Shun Goku Satsu!”, “Tiger Uppercut!”, “Yoga Fire!” en natuurlijk de eeuwig weerklinkende “Shoryuken!“… Het zijn slechts enkele van de legendarische signature moves en klassieke geluiden uit de arcadegamehal, geuit door de bekende personages uit Street Fighter.

De moeder aller fighting games en succesvolle videogamefranchise van de Japanse gamegigant Capcom viert dit jaar haar 25ste verjaardag en dat kunnen we niet ongemerkt voorbij laten gaan. Brainfreeze blikt in een reeks specials terug op de rijke geschiedenis van de World Warriors. Nu ons overzicht van de videogames (in Rounds één, twee, drie en vier) is afgesloten, gaan we vandaag verder met de verschillende film-, animeen tv-adaptaties van de franchise.

Street Fighter mag terecht gekroond worden als één van de beste fightinggamereeksen aller tijden, maar, zoals vaak het geval is met succesvolle videogames die vertaald worden naar live-action films, loopt er gaandeweg heel wat mis…

The Hong Kong Connection: City Hunter & Future Cops

Een eerste filmadaptatie van de game werd gedaan in een welbekende scène uit City Hunter, een actieprent uit Hong Kong gebaseerd op de gelijknamige Japanse manga. De film werd geregisseerd door Wong Jin (Hong Kong Godfather, A Chinese Ghost Story), met niemand minder dan Jackie Chan in de hoofdrol. De beruchte Street Fighter-scène vindt plaats wanneer Chan (als Ryo Saeba) een elektrische schok krijgt nadat hij in een arcadespeelhal tegen een Street Fighter II-kabinet werd gesmeten. Hij begint hierbij te hallucineren, ziet zijn tegenstander, een jonge Gary Daniels (The Expendables, Tekken), plots als Ken Masters en gaat hem te lijf verkleed als enkele SF-personages (E.Honda en, jawel, zelfs Chun-Li) terwijl zijn kompanen te zien zijn als Guile en Dhalsim. Het hele gevecht vindt plaats met de originele geluidseffecten en bewegingen uit de videogame. Of Chan al dan niet overtuigend is als de first lady of fighting games, dat kom je hieronder te weten…

Wong Jin en de Hong Kong filmbusiness waren spijtig genoeg nog niet klaar met Capcom, want datzelfde jaar verscheen Future Cops, waarvan het uiterlijk en de bewegingen van de hoofdpersonages gebaseerd werden op bekende Street Fighters. In het jaar 2043 wordt een misdaadbaas (gebaseerd op M. Bison) opgepakt en veroordeeld. Zijn handlangers, met invloeden van Ken, Sagat en E. Honda, reizen naar 1993 om de verantwoordelijke rechter hiervoor te doden. De Future Cops, gelijkend op Ryu, Guile, Vega en Dhalsim, gaan erachter om hem te beschermen. The Terminator dus, maar dan met straatvechters gespeeld door Chinese popsterren. Leuke weetjes: Guile werd Broom Man genoemd, Sagat was Thai King en E. Honda? Wel, hij werd Toyota

Van Damme goes Street Fightin’

Steven E. de Souza, scriptschrijver van onder meer Commando, Die Hard, Judge Dredd en Beverly Hills Cop III, regisseerde in 1994 de eerste Amerikaanse Hollywoodfilm gebaseerd op de franchise. Onze eigenste Jean-Claude Van Damme (Bloodsport, Timecop) tekende voor de hoofdrol als kolonel William F. Guile, maar weigerde om zijn haar volledig hetzelfde te kammen. Raul Julia (The Addams Family, Kiss of the Spider Woman) speelde generaal M. Bison als één van zijn allerlaatste filmrollen voor zijn vroegtijdige dood. De Australische popzangeres en Neighbours-actrice Kylie Minogue werd gecast als Cammy, Wes Studi (The Last of the Mohicans) als de van de nieuwe voornaam “Victor” voorziene Sagat en Byron Mann (Smallville) als Ryu (met hier de achternaam Hoshi).

De plot van Street Fighter zag drugbaron/generaal/dictator M. Bison een hoop vrijwilligers en soldaten van de Verenigde Naties gijzelen in het fictieve Aziatische land Shadaloo, terwijl kolonel Guile ze diende te bevrijden. Zowat alle personages uit Super Street Fighter II verschenen in de film, behalve de op Bruce Lee gebaseerde Fei Long. De film wou een “realistischer” portret van de karakters (dus geen Hadoukens!) en deelde iedereen op in ofwel het kamp van Bison, ofwel dat van Guile. De hoofdpersonages uit de game, Ryu en Ken Masters, werden hier twee oplichters, die uiteindelijk infiltranten worden voor Guile. Chun-Li werd een reporter, de nu van Hawaï afkomstige Edmond Honda haar geluidstechnicus en een hier aan de kant van de “goeien” staande Balrog haar cameraman. Alle drie hadden ze een eitje te pellen met Bison. Dhalsim werd een zwakke en terughoudende wetenschapper voor Bison en Blanka een in het labo gecreëerde supersoldaat (die tevens als “Carlos Blanka” de rol van Charlie vervulde, de beste vriend van Guile). Uiteindelijk kwam hij eruit te zien als een magere versie van Marvels Hulk uit de jaren 70 tv-reeks.

In de games moest je moeite doen om alle personages zo te zien, in de film kregen we het gratis en voor niets…

Sagat en Vega werden leiders van de Shadaloo Tong-maffiabende, Zangief een dommekracht voor Bison en Dee Jay zijn communicatie-expert, terwijl Cammy en T. Hawk Guile zijn luitenants werden. Fei Long werd dan vervangen door Sawada, een nieuw personage en een kapitein in het leger van de Verenigde Naties.

Uiteindelijk wordt er wel aardig wat gevochten in de film (doch weinig op straat en vrij veel met vuurwapens) en vonden er toch enkele leuke verwijzingen naar quotes en bewegingen uit de game plaats (Julia kwam er als Bison zelfs mee weg om met een joystick te spelen en “Game Over!” te roepen). Als adaptatie is Street Fighter niks waard en een goede film is het zeker niet. Maar, als je de prent bekijkt als een parodie (en dan liefst op een dronken avond) komt het geheel best nog wel grappig uit de hoek. Op een “so bad it’s good“-manier.

Een arcadevechtspel gebaseerd op de film werd uitgebracht in 1995. De acteurs poseerden voor de game maar hun gedigitaliseerde versies verkregen nu wel alle klassieke bewegingen. Street Fighter: The Movie kan kan dus het best omschreven worden als een kruising tussen Street Fighter II en de Amerikaanse concurrent Mortal Kombat, dat gelijkaardige levensechte graphics gebruikte. Sawada werd hier een nieuwe toevoeging tot de franchise, alsook Blade, een Storm Trooper-achtige soldaat uit het leger van Bison. Een levensechte versie van Akuma maakte ook zijn debuut en alle personages verkregen een verhaallijn gebaseerd op hun filmversies.

Guile vs Ken in Street Fighter: The Movie, the game

De gameplay werd losjes geadapteerd uit Super Street Fighter II Turbo, maar de game speelde uiteindelijk nergens naar. De consoleversies door Capcom en Acclaim voor de Sony Playstation en Sega Saturn poetsten het spel wat op en voegden een story mode met Van Damme als Guile in de hoofdrol toe. Uiteindelijk was de conclusie toch dat Street Fighter niet werkte in een levensechte Mortal Kombat-stijl en de beide games flopten. De film deed het wel wat beter, maar moest uiteindelijk een jaar later ook de eerste Mortal Kombat-film zowel kritisch als commercieel laten voorgaan.

The Legend of Chun-Li… of, hoe het nog slechter kon…

Street Fighter (1994) werd misschien geen kritisch succes, maar was wel een meesterwerk vergeleken met Street Fighter: The Legend of Chun-Li van regisseur Andrzej Bartkowiak (Romeo Must Die, Cradle 2 the Grave) uit 2009. In deze film, met Kristin Kreuk (Lana Lang uit Smallville) in de titelrol, volgden we het persoonlijke verhaal van de first lady of fighting games – nu een klassieke pianiste – en haar conflict met misdaadbaas M. Bison, gespeeld door Neal McDonough (Captain America). Robin Shou (Liu Kang uit Mortal Kombat) speelt een duidelijk jongere grootmeester Gen, terwijl Michael Clarke Duncan (The Green Mile) de bokser en bodyguard voor Bison, Balrog, neerzette (niet dat hij zijn vuisten hier veel gebruikte). Huurmoordenaar Vega was ditmaal geen extreem narcistische kooivechter die een masker droeg om zijn favoriete gelaat (dat van hemzelf) te beschermen, maar eerder om zijn lelijkheid te bedekken. Hij werd vertolkt door Taboo van de Black Eyed Peas.

Met de onnodige aanpassingen aan de personages, slecht gechoreografeerde vechtscènes, goedkope special effects voor de vuurballen en ronduit erbarmelijke script en acteerprestaties was Street Fighter: The Legend of Chun-Li een flop van jewelste. De prent werd één van de slechtst onthaalde videogameverfilmingen ooit, en dat wil wel wat zeggen.

Fan Fiction

Ryu startte een dojo en leerde zijn klanten Hadoukens! te smijten

Waar Street Fighter wel lijkt te slagen wanneer het op live-action aankomt, is in humoristische fanfilms. De internetreeks Street Fighter: The Later Years door CollegeHumor uit 2007 is een vrij grappige parodie, die toont wat er met de originele twaalf personages uit Street Fighter II gebeurde na het toernooi. Street Fighter High en Street Fighter High: The Musical plaatsen de personages uit Super Street Fighter IV in een typische highschoolkomedie, met toch wel enkele leuke sneren voor de fans. Balrog: Behind the Glory uit 2011 leverde dan weer een persoonlijk portret, in de vorm van een mockumentary, rond de bekende bokser uit de game.

Fanfilms als Street Fighter X Tekken: The Devil Within, waarin Namco’s Kazuya Mishima het opnam tegen Ryu en Ken, probeerden de letterlijke beelden en bewegingen uit de games tevergeefs in real-life over te brengen, waardoor enkele van de meer overdreven verhaallijnen (en, niet te vergeten, haarstijlen) volledig de mist ingingen.

Street Fighter: Legacy uit 2010 met Jon Foo (Jin Kazama uit de Tekken-film) als Ryu en Christian Howard als Ken, leverde dan een betere poging tot het meer serieuze live-action Street Fighting op. En dat vond Capcom schijnbaar ook, want regisseurs Joey Ansah en Owen Trevor mogen een officiële webreeks rond de game maken, getiteld Street Fighter: Assassin’s Fist. Hier zal men voor het eerst de verhaallijn rond Ryu, Ken, Akuma en de Satsui no Hadou in live-action proberen over te brengen. De reeks gaat in 2013 in première.

Street Fighter Legacy

De personages uit Street Fighter werden echter voor het eerst op papier gezet door Japanse mangatekenaars. Het spreekt voor zich dat de franchise zich dan ook beter leent tot adaptaties in Japanse animatiefilms, dewelke je op de volgende pagina kan bekijken…

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


3 Comments


 1. avatar
   
  ghostrider

  die street fighter 2 movie wil ik eigenlijk wel eens zien. waar zou die te vinden zijn??
  • avatar
    
   Arno

   De alphas en de tv serie zijn bij archonia beschikbaar, maar de sf2 animatiefilm is iets moeilijker te vinden. Mangashops, beurzen hebben die nog wel en ie werd ook bijgevoegd in hyper street fighter II collectie vr ps2 en xbox. Je kan m ook in zijn geheel terugvinden op youtube, al weet ik niet of die dan ongecensureerd zal zijn :-)
 2. avatar
   

  die manga film? die heb ik nog ergens op video band geloof ik! overkopen? ;)

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.