Random Article


The Hobbit: An Unexpected Journey

 

Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Goed


Peter Jackson en Tolkien. Veel details. Alle acteurs zetten interessante personages neer, maar Martin Freeman als Bilbo steekt erbovenuit.

Minder


De verschillende verhaallijnen moeten nog samen komen. Sommige dwergen krijgen niet genoeg screentime.


Negen jaar na The Return of The King neemt Peter Jackson ons met The Hobbit weer mee naar Middle Earth. Meer nog, hij doet dat deze keer zelfs aan 48 frames per seconde. De eerste commentaren spraken over ziekte en hoofdpijn door de scherpte van deze beelden. Brainfreeze legde een dafalgan klaar en ging kijken…

7
Posted 10/12/2012 by

 
Full Article
 
 

In a hole in the ground there lived a hobbit. Met deze woorden begon J.R.R. Tolkien in 1937 het kinderboekje The Hobbit. Dit boek en zijn opvolger The Lord of The Rings gelden als een mijlpaal binnen de fantasyliteratuur en zouden sindsdien elke schrijver binnenin dit genre beïnvloeden. Peter Jackson verfilmde met groot succes The Lord of The Rings maar paste voor The Hobbit. Nadat Guillermo del Toro, regisseur van El laberinto del fauno en Hellboy, eerst wel en dan toch weer niet in de regisseursstoel zou gaan plaatsnemen, besloot Jackson zich toch nog eens onder te dompelen in de wondere wereld van Middle Earth. Meer nog, in plaats van de beloofde twee, schotelt hij de fans drie Hobbitfilms voor.

De eerste van de reeks, An Unexpected Journey, vertelt hoe de rustige hobbit Bilbo Baggins door tovenaar Gandalf uitgekozen wordt om op avontuur te gaan. Dik tegen zijn zin, weliswaar. Samen met een bende van twaalf dwergen trekt hij naar The Lonely Mountain, een berg waaronder ooit het machtige dwergenkoninkrijk Erebor lag. Leider Thorin Oakenshield, rechtmatige koning van Erebor wil het koninkrijk terug veroveren op Smaug, een draak die de dwergen lang geleden verjoeg.

Gandalf en Radagast

Drie films voor een boekje van nog geen 300 bladzijden, is dat niet wat veel? Nee dus. Scenarioschrijvers Fran Walsh, Philippa Boyens en Guillermo del Toro houden zich niet strikt aan het boek. Ook verhalen uit the appendices, een pak info die Tolkien als bijlage bij The Return of The King schreef, en histories die zich op de achtergrond van The Hobbit afspelen, komen aan bod. Zo gaat men dieper in op The Necromancer, een boosaardige tovenaar die in het boek een drietal regeltjes krijgt, maar in de film een heus nevenverhaal vormt. Ook tovenaar Radagast krijgt een bijrol, terwijl die in het boek enkel genoemd wordt. Dat is ook een excuus om figuren uit The Lord of The Rings in deze prequel te krijgen. Galadriel, Saruman en ook Frodo komen kort voor.

Het woordje prequel is gevallen. Dat is The Hobbit ook ten dele. Gandalfs motivatie om de draak Smaug te gaan bekampen is net om te vermijden dat die in de toekomst gaat samenwerken met ‘het kwade’. Dat is natuurlijk Sauron. Op die manier probeert men de twee gehelen (LOTR en The Hobbit) bij elkaar te brengen. Deze extra dreiging is nodig. Wat The Hobbit namelijk ontbreekt is een groot kwaad die elke strijd episch maakt. In The Lord of The Rings streed men letterlijk voor het voortbestaan van de wereld zoals men die kent. In The Hobbit is de queeste slechts het doden van een draak.

De verschillende verhaallijnen gaan echter niet vervelen. Eens de achtergronden verklaard zijn, dendert het verhaal door en wanneer de actie op houdt, zijn de personages en dialogen entertainend genoeg om de aandacht op pijl te houden. Zo is de befaamde raadseldialoog tussen Gollum en Bilbo spannend en grappig tegelijk, ondanks dat je al weet hoe het afloopt. In deze scène zie je trouwens hoe in een kleine tien jaar tijd de technologie sterk vooruit is gegaan. De gelaatstrekken van Gollum zijn perfect, net zoals een ‘normaal’ wezen zou bewegen en reageren. Dat is natuurlijk ook te danken aan het HFR (High Frame Rate) die Jackson gebruikt, maar later meer daarover. Ook de details op de andere wezens zoals trollen en wargs zijn verbluffend.

The Hobbit is losser dan The Lord of the Rings. De dwergen zorgen, vooral in de eerste scènes voor heel wat grappen en grollen. Zo begroeten twee dwergen elkaar met een kopstoot, vreten ze de hele opbergkast van Bilbo leeg en zijn er vaak grapjes met dikke Bombur. Centraal in het verhaal en de humor is Bilbo. Martin Freeman zet een fantastisch personage neer dat onmiddellijk de sympathie van het publiek krijgt. Bilbo heeft een paniekerige manier van bewegen met veel tics die door het fish out of water-verhaal nog meer in de verf gezet worden. Naarmate het verhaal vordert en Bilbo zich meer en meer op zijn plaats voelt tussen de dwergen, past Freeman die lichaamstaal aan en beweegt Bilbo ook beheerster en rustiger. Naar het einde toe, vindt hij ook de motivatie die hij nodig heeft om zijn reis verder te zetten. Iets dat Tolkien in het boek eigenlijk nauwelijks belicht.

De sets zijn indrukwekkend. De film opent met een rondleiding doorheen de grotten van Erebor, net voor Smaug toeslaat. De ene magistrale hal volgt de andere op. Dwergen smeden, mijnen en vechten op de achtergrond. Overal is er beweging. Je wil bijna het scherm eventjes stil zetten zodat je alles rustig kan bekijken en ontdekken. Van het magistrale Rivendell tot de vuile met houten constructies volgebouwde grotten van de goblins, alles ziet er piekfijn en gedetailleerd uit.

Goblin Town

Een laatste woord nog over de High Frame Rate. Peter Jackson koos om The Hobbit op te nemen aan 48 frames per seconde. Normale films tonen 24 beeldjes per seconde. Dat is voldoende voor het menselijk oog om het geheel als een vloeiende beweging te zien. In sommige gevallen voldoet dit echter niet. Vooral bij snelle bewegingen gaat de aflijning soms verloren. Bij 48 frames per seconde is dat dus niet het geval. Hierdoor is alles scherp, heel scherp. Bij massascènes valt dit enorm op. Aan de andere kant heeft al die aflijning soms een verkeerd effect. De beelden zien er gekunsteld uit. Het lijkt wel alsof je naar enscenering tijdens een documentaire kijkt. Dat ligt gewoon aan het feit dat dit nieuw is en gewenning nodig heeft. Is het een meerwaarde? Ja, The Hobbit is een film vol details en die zijn beter zichtbaar in HFR.

The Hobbit is een entertainende film die nog niet aanvoelt als The Lord Of The Rings. Dat komt voornamelijk doordat de verschillende verhaallijnen nog wat ver uiteen liggen en er geen extreme dreiging is. De personages zijn interessant, vooral Bilbo, en visueel is de film erg geslaagd. An Unexpected Journey is dus een goede opener voor deze nieuwe trilogie. Jackson heeft voor de twee vervolgen echter de moeilijke taak de verhaallijnen samen te binden en tegelijk het tempo en de actie te onderhouden…

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


7 Comments


 1. avatar
   
  Koerian

  Ik moet hem zien nu!
 2. avatar
   
  Yann

  Ik denk niet dat het alleen “gewenning” is waardoor 48fps soms als enscenering aanvoelt… De enscenering *is* er nu eenmaal, wellicht wordt die gewoon meer zichtbaar bij HFR. M.a.w. het is niet zozeer dat wij ons wat zullen moeten aanpassen aan 48fps, maar dat hetgeen zich voor de camera afspeelt zich moet aanpassen aan de hogere framerate.

  Ik heb het nog niet gezien, dus wie weet ziet het er wel fantastisch uit, maar ik ben nogal skeptisch.
  • avatar
    
   Tom

   Deels is dat misschien zo. Ik heb het echter vooral over gewenning omdat, eens de film een stuk verder is, je minder dat artificiële gevoel hebt. De eerste 20 minuten krijg je nogal wat grootse momenten te zien in flash backs en daar valt het op net omdat je het niet gewend bent en je het meteen in het gezicht gegooid krijgt.
 3. avatar
   
  Het Amusementsbedrijf

  Ik ben geen fan van TLOTR trilogie; niet van de boeken (te saai) noch van de films (visueel verbluffend maar geen spanning of zoals Kevin Smith het verwoordde: A film about walking, even the trees are walking). De sprookjes van Tolkien en The Hobbit daarentegen: Fantastisch! Wel enige twijfel bij the Hobbit film: een trilogie over een boekje dat amper 200 blz. heeft? Nou Moe.

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.