1
Posted 25/11/2012 by Axel in Columns
 
 

Tussen Vroeger En Nu #12: “Oil is in my blood” (Brainfreeze herinnert Larry Hagman)


“Sue Ellen, you’re a drunk, a tramp, and an unfit mother.” – J.R. Ewing tegen echtgenote Sue Ellen

Herinner je je nog die avonden dat je met je ouders naar Dallas mocht kijken? Misschien was je al oud genoeg om alleen voor de televisie te zitten. Als ik me goed herinner keken honderdduizenden kijkers op donderdagavond naar de toenmalige BRT (nu televisiezender Eén) om de avonturen van de familie Ewing te volgen. Ik was er een van. Toen VTM in 1989 uit de startblokken schoot, was het bedrijf uit Vilvoorde slim genoeg de rechten op de reeks van de BRT over te nemen. Het lijkt een eeuwigheid geleden, maar de serie verveelde zelden. De intriges en de ruzies van een Texaanse miljardairsfamilie sprak tot de verbeelding. Maar niemand kan ontkennen dat het hoogtepunt telkens de passages van J.R. Ewing waren.

De familie Ewing

I Dream of Jeannie

J.R Ewing werd gespeeld door Larry Hagman. De acteur was in de Verenigde Staten bekend van de komische reeks I Dream Of Jeannie, die wij veel later op het Britse Channel Four konden volgen. Wie wat meer achtergrond over de carrière van deze acteur wenst te lezen raad ik een bezoek aan Wikipedia aan. Het verhaal over hoe hij de rol van zijn leven te pakken krijgt is de laatste dagen ad nauseum verteld en getoond. Daar zullen we het nu niet meer over hebben.

J.R. Ewing met die eeuwige glimlach

Hoe dan ook, die belangrijke rol werd die van J.R. Ewing. Je kan Larry Hagman onmogelijk los zien van zijn grootste rol. We mogen hem makkelijk een icoon van de jaren 80 noemen, vergelijkbaar met Rambo, Rocky, Mr. T, Michael Jackson en E.T.. Voor mij is hij een icoon grand cru. Iedereen kende/kent de Texaan met de Stetson en de million dollar smile. De Ewings waren het archetype van een rijke familie dat het hoofddeel van hun inkomsten uit de olie-industrie haalden. Men sprak over oliebaronnen. Ze zijn dan ook typisch voor een decennium dat rijke, sterke en succesvolle helden cultiveert. Anno 2012 kun je moeilijk sympathie opwekken voor een familie die in de vervuilende energiebranche zit. Miljoenen kijkers stemden echter wereldwijd af om de lotgevallen van de familie Ewing en de familie Barnes te volgen. De serie klokte af op 14 seizoenen, en de moordpoging op J.R was één der grootste mysteries uit de televisiegeschiedenis. Voor de komst van het internet en het online streamen werd de kijker gedwongen te wachten tot de afleveringen in zijn land uitgezonden werden om de ontknoping te weten. Ik herinner me nog beelden van een veiligheidsagent die met de tape naar de televisiestations trekt. Specials kwamen in primetime de spannende whodunit analyseren.

De fans keken dus vooral voor J.R. Ewing, de slechterik waar je stiekem van hield.

J.R. was een oneliner spuwende, gemeen glimlachende, whisky drinkende, egocentrische scheefpoeper, maar dat kon de pret niet deren. We keken om te zien wat hij de zielige Cliff Barnes ging aandoen. We keken om te zien welke smerige deals hij bekokstoofde. J.R. was een soort James Bond van de zakenwereld, want hij draaide de vrouwen regelmatig binnen. De beledigingen aan het adres van zijn eigenlijke vrouw Sue Ellen zijn legendarisch. Hoe ze het zo lang heeft volgehouden blijft een raadsel. Hij was ongemeen boeiender dan de ideale schoonzoon Bobby Ewing, of de gezapige mater de familias Ellie.

Southfork Ranch

John Ross Ewing is in wezen een antagonist vergelijkbaar met Marvels Magneto of Doctor Doom. Zijn beweegredenen zijn (voor hem) perfect rationeel, en zijn daden worden voornamelijk gedreven door een sterk gevoel van persoonlijke en familiale eer. J.R. is geen ordinaire boef die keet schopt om keet te schoppen. Neen, de familienaam en zijn reputatie vormen de kern van zijn persoonlijkheid. Zijn vader Jock Ewing stak zijn voorkeur voor zijn broer Bobby nooit onder stoelen of banken, en laat net die vaderlijke afkeer ervoor zorgen dat J.R. zich op zijn eigen manier laat gelden. Verstoten voelt hij zich aangetrokken door de zakenwereld, het enige waarbij hij zijn vaders liefde en goedkeuring kan winnen. Voor hem blijven het succes van Ewing Oil en het in handen houden van Southfork Ranch de belangrijkste doelen. Betekent het verraden van zakenpartners dat hij oneervol is? Niet noodzakelijk, wanneer je het door zijn ogen bekijkt. Hij begrijpt als geen ander dat alle middelen heilig zijn om dit doel te bereiken. Waar een Bobby Ewing (net als een Charles Xavier of een Reed Richards) een vreedzame aanpak predikt, maar niet verlegen is geweld te rechtvaardigen als het erop aankomt, is de aanpak van zijn broer een pak eerlijker.

“Go to bed Sue Ellen, there’s nothing uglier than a woman who can’t handle her liquor!” – J.R. tegen echtgenote Sue Ellen

Dallas, de comic

De Brainfreeze-puristen vragen zich waarschijnlijk af wat Larry Hagman/ J.R. Ewing op deze comicsite komt doen. Pikt deze columnist in op de massale belangstelling na het recente overlijden van de acteur? Die mening is niet geheel onterecht, maar weten jullie dat de Ewings ooit in stripvorm onsterfelijk zijn gemaakt. In de jaren 80 publiceerde de L.A. Times een krantenstrip van de hand van tekenaars Dick Kulpa en Ron Harris. Dus heeft uw favoriete website op een perfect legitieme manier afscheid genomen van een strippersonage. Eerlijkheidshalve stond het onderwerp Dallas (en Dynasty, de grote rivaal) op mijn to do-lijst, maar hebben de omstandigheden mij vroeger aan het schrijven gezet.

Op 23 november 2012 verloor Larry Hagman de strijd tegen keelkanker. De opnames van het tweede seizoen van de gerevampte, maar minder boeiende, Dallas-reeks zijn nog volop bezig. Hoe men het personage uit de reeks gaat schrijven is nog niet duidelijk. Echter, hoe een Dallas-reeks zonder J.R. Ewing gaat scoren, is mij een groot raadsel.

Laat ons met plezier één van de grote personages van de Amerikaanse televisie herinneren. Het gebeurt niet veel dat we het heengaan van een smeerlap betreuren.

Comments

comments


Axel

 
avatar
Et alors?