Random Article


Superman: Earth One Volume 2

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkter:
 
Inkleuring:
 
Lettering:
 
Universum:
 
Personages: , , ,
 
Coverprijs: $22.99
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Een zeer mooie verderzetting van Superman: Earth One met een degelijk uitgewerkte Clark Kent/Superman en enkele zeer krachtige scènes.

Op zijn slechtst


De tekenstijl laat soms wat te wensen over en heel origineel is het allemaal nu ook weer niet, wat zorgt voor enkele clichés.


Superman: Earth One volume 2 is de sequel tot de succesvolle graphic novel uit 2010 en de derde telg in DC’s Earth One reeks, waarin de oorsprongsverhalen van hun grootste iconen door middel van op zichzelf staande graphic novels in een hedendaags jasje worden gestoken…

0
Posted 03/11/2012 by

 
Full Article
 
 

All I’m saying, son. Is — man of steel — woman of tissue paper.

In 2010 bracht DC Comics Superman: Earth One uit, een op zichzelf staande graphic novel dat (alweer) het oorsprongsverhaal van de man van staal opnieuw vertelde voor een modern publiek. Eerder dit jaar verscheen Batman: Earth One, dat hetzelfde concept toepaste op DC’s Dark Knight. De Earth One-verhalen spelen zich af op een parallelle wereld die losstaat van het huidige DCnU-universum. Hierdoor hebben de makers alle tijd en vrijheid om de welbekende verhalen van grootste superhelden van de uitgeverij te herschrijven en in een hedendaags jasje te steken. Schrijver J. Michael Straczynski (Thor, Wonder Woman) en artiest Shane Davis (Green Lantern, Blackest Night: Superman), het team achter de eerste Superman: Earth One, slaan opnieuw de handen in elkaar voor Superman: Earth One volume 2, dewelke vanaf deze week in de rekken ligt.

Superman: Earth One volume 2 loopt vrij rechtstreeks verder op zijn voorganger. Clark Kent, beginnend reporter bij de Daily Planet, heeft, dankzij een interview met zichzelf als Superman, het artikel van de eeuw binnengehaald. Een (ietwat jaloerse) Lois Lane spitst zich hierdoor toe op het verleden van haar nieuwe collega, en ontdekt dat de jonge Clark er zowat alles aan deed om iets té onopgemerkt door het leven te gaan. Wat heeft hij te verbergen? Ondertussen ging het debuut van Clark zijn alter ego Superman allesbehalve onopgemerkt voorbij in de wereld. Zoals we ondertussen wel gewend zijn van de modernere vertellingen van het oorsprongsverhaal van de man van staal, wordt deze vreemde bezoeker van een andere planeet aanvankelijk nog vrij sceptisch bekeken door de mensheid. Ondanks zijn goedhartige bedoelingen, zijn het zijn gigantische krachten die heel wat mensen nerveus, tot zelfs paranoïde, maken. Waaronder, uiteraard, het Amerikaanse leger. Naar het einde van deze graphic novel roepen ze dan ook de hulp in van een zeer bekende naam uit de Superman-mythos, die eveneens in een nieuw jasje werd gestoken. Deel drie kan dus niet snel genoeg uitkomen…

In dit tweede volume van Superman: Earth One krijgt de man van staal echter eerst te maken met de sadistische moordenaar Raymond Maxwell Jensen, die na een ongeluk bij S.T.A.R. Labs wordt omgetoverd tot The Parasite, een wezen dat teert op alle vormen van energie. En laat er nu net een levende, gigantische krachtbron boven de straten van Metropolis vliegen. Ondertussen probeert Clark Kent zich eveneens aan te passen aan het leven in de grote stad. Hij wordt al snel maatjes met zijn (misschien iets te) promiscue buurvrouw en laat ze ook net iets te dichtbij komen, wat één van de meer interessante plotlijnen in dit volume oplevert. Schrijver JMS heeft duidelijk wat inspiratie gehaald bij het (hierin ook aangehaalde) artikel van auteur Larry Niven uit 1971 getiteld “Man of Steel, Woman of Kleenex“. In Superman: Earth One volume 2 wordt er dus uitgebreid ingegaan op het seksleven van de man van staal. Of liever, het huidige gebrek eraan (we hoeven er immers geen tekeningetje bij te maken wat een Kryptoniaanse ejaculatie zou teweeg kunnen brengen bij een aardse vrouw).

Terwijl de eerste Superman: Earth One verre van het beste of meest originele oorsprongsverhaal voor ‘s werelds eerste superheld leverde, komt dit tweede volume, mede dankzij een aspect van Supermans leven waar nog maar weinig over werd geschreven in de traditionele comics, een pak sterker uit de hoek. Ook de korte, maar krachtige scènes tussen Superman en een dictator, Clark Kent en zijn eerste huisdier, alsook deze rond het spijtige lot van een heroïnegebruiker in hetzelfde gebouw waar Clark woont, worden enorm goed afgehandeld. In zijn korte run op de reguliere Superman-reeks, leek JMS het personage nauwelijks tot niet te snappen. Hier, los van alle bestaande continuïteit, bewijst hij echter het tegendeel en spendeert de schrijver voldoende tijd om de eenzaamheid en lichte fragiliteit van de uiterlijk onkwetsbare Superman (tenslotte nog steeds de laatste van zijn soort) in de wereld van vandaag aan te duiden.

Tekenaar Shane Davis giet dit alles in een misschien iets te flashy en door de jaren 90 geïnspireerde tekenstijl. Het heeft zeker zijn momenten, maar af en toe lijkt Davis enorme moeite te hebben om zijn gezichten consistent te houden. Ook komen sommige poses, zeker in de gevechten tussen Superman en The Parasite, vrij houterig over. Over de inkleuring (Barbara Ciardo) echter niets dan lof. Deze verdoezelt ook sommige uitschuivertjes in Davis zijn tekeningen. De ware kracht van Superman: Earth One volume 2 ligt echter in het verhaal en het sterk uitgewerkte hoofdpersonage. Goed, er gebeurt weinig dat we nog niet eerder hebben gezien, maar Straczynski weet de illusie van het nieuw en origineel zijn net voldoende hoog te houden om het geheel tot een zeer interessante, op zichzelf staande Superman-comic te maken, die op de koop toe nog eens in een prachtige hardcover werd gestoken.

Superman: Earth One Volume 2 bij Archonia.com

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.