11
Posted 16/10/2012 by Axel in Columns
 
 

Tussen Vroeger En Nu #8: SOS Facts

Het is die tijd van het jaar, de vogeltjes fluiten, de varkentjes knorren en de bladeren worden bruin. It’s that time of year. De jaarlijkse hoogmis voor geeks, cosplayers, verzamelaars, gehaaide verkopers en speculanten komt er aan. FACTS 2012 staat voor de deur. Voor de organisatie wordt dit de 22e editie. Voor mij persoonlijk de 11e.

Zie je de lichtjes van het ICC?

Eerlijkheidshalve gezegd, de eerste jaren in het ICC Gent waren de leukste. Er heerste een aangename sfeer, de locatie was top en je kon achteraf nog iets nuttigen in het Gentse. Binnenin de zalen gaf de weerspiegeling van de verlichting op de ramen een magische gloed. Het kon echter niet blijven duren, want het volk bleef komen. De belangrijkste kentering heb ik meegemaakt toen Jean Claude Van Damme tijd in zijn agenda vond om op de beurs te signeren. Je kon er letterlijk op de koppen lopen, en meerdere verkopers waren niet bereikbaar meer. Toch zie ik FACTS altijd als een soort pelgrimstocht, een evenement waar je een heel jaar naar uitkijkt. Ook al zeg ik elke avond voordien “ik ga dit jaar weinig kopen, want ik heb toch geen plaats meer”, vertrek ik telkens met één of meerdere overvolle trolleys uit de Expo . Het is mijn Mekka, het is een Sinterklaasfeest dat ik ondertussen met meer dan 20.000 mensen deel.

Die 20.000 mensen komen daar niet alleen voor de cosplay, hoewel dat telkens een hoogtepunt van de beurs is. Die komen daar niet alleen om dure handtekeningen te vragen aan acteurs of tekenaars. Ze vertoeven daar ook niet alleen omdat de mond-aan-mond reclame hen heeft overtuigd. Neen, velen van hen komen winkelen.

Als kleine ervaringsdeskundige, want zover durf ik mezelf in mijn oneindige wijsheid heten, wil deze columnist jullie, de trouwe lezers van Brainfreeze, enkele tips geven om het shoppen daar wat aangenamer te maken. Misschien lezen enkele bleukes, die voor de eerste keer naar de Gentse Expo trekken, dit ook en heb ik mijn taak als betweterige opa ook volbracht.

We noemen ze niet gewoon tips, we noemen ze overlevingstips:

“The Waiting is the Hardest Part” (Tom Petty & The Heartbreakers)

Als je van plan bent om veel te kopen, neem dan een gemakkelijke draagtas of rugzak mee. Niets is zo irritant als het sleuren met plastiek zakken. Het plastiek snijdt na verloop van de dag in je vingers, en bovendien kun je een onaangename verrassing verwachten als ze te zwaar geladen worden. Ikzelf gebruik een trolley. Het lijkt nergens op, en mensen wijzen me met veel plezier de weg naar de plaatselijke Holiday Inn, maar ze is stevig wanneer ik me tussen de grote mensenmassa moet murwen om me naar een andere zaal te begeven. Het valt op dat er meerdere mensen van dit hoogtechnologisch wonder gebruik beginnen maken.

Kleed je niet te warm. Het is pure wetenschap: veel volk in een weinig verluchte ruimte betekent warmte en zweetgeur. Draag stevige schoenen. Het wandelen kan na verloop van tijd pijnlijk worden.

Ik geef jullie nog een tip die ik op rommelmarkten gebruik: houd rechts! Volg een parcours waarbij je steeds rechts boven links verkiest. Zo ben je zeker dat je niets mist.

Wees lief, maar assertief. Ik illustreer dit aan de hand van dit kort verhaaltje. Vorig jaar was ik lekker aan het snuisteren in de longboxen van “den Engelsman”. De ongeschreven wet tussen verzamelaars is dat je elkaar aflost bij het zoeken in longboxen. Natuurlijk waagt er ene net voor mij om een pakket eruit te halen. Er volgde een onaangename verbale confrontatie. Je verwacht het niet op FACTS, maar ook daar is het vechten voor je brokken.

Stel een lijst op voor je vertrekt. Wat zoek je? Durf er een richtprijs op zetten. Kijk daarvoor eens rond op het internet.  Maak een lijst met afbeeldingen van wat je zoekt.  Tegenwoordig bestaan er apps die je op je smartphone kunt toepassen. Mijn hoofdredacteur raadt deze comic collector-toepassing aan. Mijn mede-columnist Koerian (van het fantastische “Uw portie chaos, jolijt en hoger inzicht“) raadt jullie aan het geheugen te gebruikenPersoonlijk zweer ik bij pen en papier.

Veel verzamelaars hebben hun persoonlijke Holy Grail. Het ernaar zoeken is een fantastische bezigheid die zowel therapeutisch als frustrerend werkt. Hoe groot is het orgasme niet als je ze eenmaal hebt gevonden? Maar laat je niet vangen bij de eerste de beste verkoper. Op elke beurs worden elementaire verkooptechnieken gehanteerd.

Net als in een grootwarenhuis worden de te verkopen artikelen, of in dit geval de grotere handelaars (of zij die met de organisatie een afspraak hebben) strategisch geplaatst, zodat je ze moet passeren. Deze verkopers zijn meestal ook de duurdere. Vorig jaar was er bijvoorbeeld een prijsverschil van 10,00 EUR voor figuren van Marvel Select op de beurs te vinden. Uit ervaring leer je welke handelaars je het best vermijdt. Woorden als “rare“, ultra rare“, limited edition” of “collector’s item” doen je misschien kwijlen, maar in de meeste gevallen zijn het verkooptechnieken. Durf “neen” zeggen tegen je Holy Grail, als ze te duur uitvalt.

De dag waarop je naar FACTS komt maakt ook een verschil. Ik geef jullie één gouden advies: op zaterdag zijn geen badjes te doen. Een early bird ticket betekent niet dat je gouden zaken gaat doen. Een handelaar vertelde me eens in een opwelling van arrogantie en zelfzekerheid dat de beste zaakjes tussen de handelaars zelf worden gedaan op vrijdag, wanneer ze alles uitpakken en opstellen en uit nieuwsgierigheid bij elkaar gaan snuisteren. Early birders hebben in de hoop als eerste hun zoektocht te starten veel geld voor hun ticket betaald. Alle handelaars zijn zich daar zeer van bewust. Niet dat ik de aankoop van dit (voor dit jaar reeds uitverkochte) ticket afraad. Het grote voordeel is dat je relatief rustig kunt kuieren, voor de Expo tot Nou Camp is getransformeerd. Maar de echte koopjes kun je doen op zondagnamiddag. Vergelijk het met de fruit -en groentemarkt. Heel wat verkopers willen niet alles terug opbergen en meesleuren naar huis, en met behulp van hun zwarte stift gaan de prijzen naar beneden.

Als het artikel in een doos zit, vraag je de handelaar het eerst te tonen of uit te pakken. Vooral bij beeldjes en oud speelgoed raad ik dat ten zeerste aan. Je zou de eerste verzamelaar niet zijn die daar een kater aan over houdt. Verlies niet uit het oog dat je daar artikelen koopt zonder dat je daarvoor een betalingsbewijs of kasticket krijgt. Koop je een Hot Toys Batman en valt thuis het hoofd eraf, dan heb je pech gehad (je kunt dit bij nieuwere artikelen vermijden door het artikel op voorhand te kopen bij bijvoorbeeld Archonia, en het af te halen op de beurs).

Als laatste een raad voor jonge ouders: koop iets voor de kinderen. Wanneer je thuis komt met je stash, mag je er een stormloop op verwachten. Misleid ze met een kleine attentie. Marvel Super Hero Squad werkt in mijn geval perfect. Relatief goedkoop en nog tof ook.

Piet: “Wat hebben we nu geleerd?” Malkavian: “Moest ik iets onthouden?”

Beste lezers, wat hebben we nu geleerd?

Ten eerste: Houd je aan je budget. Kijk rond. Prijzen variëren.

 Ten tweede: Stel een lijst op. Durf “neen” zeggen.

Ten derde:  Amuseer je. Geniet van de sfeer en de cosplayers. Dat alles maakt FACTS zo leuk.

Ik vermoed dat onze lezers hun eigen tips hebben, en die raad ik dan aan ze onderaan te plaatsen. We zijn er om elkaar te helpen.

Ik wens iedereen dan ook een supertof FACTS aan. Wat je motivatie om te gaan ook moge zijn, geniet ervan!

Comments

comments


Axel

 
avatar
Et alors?